Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky dlouho jsem se neozvala, máme teď šíleně jiných starostí, tak jsem ráda, že vůbec stíhám vyřizovat to, co je nejnutnější. Holky co jste tady nové na diskuzi, taky můžu jen doporučit doc. Máru, já byla na první HSK u někoho jiného a stejně jsem se pak objednávala k Márovi, takže neváhejte a neztrácejte čas u jiných lékařů. Tady je fakt potřeba mít praxi a zkušenosti, i kdyby to ti ostatní s vámi mysleli co nejlépe, zkušenosti jako Mára mít určitě nebudou…
Jinak já jsem po 3 cyklech braní estrofemu a utrogestanu měla v cyklu bez hormonů sliznici skoro 6,5mm ale jen nahoře ve fundu, dole prej 5,5mm, ale prej docela slušné
Holky, po vysazení těch hormonů mám docela rozházený cyklus, ovu přišla extrémně brzo a v podstatě od ovulace pořád špiním/krvácím, neměla jste to některá taky tak? Jsem první cyklus po vysazení hormonů…
@Nadena To mě mrzí… Já s tím zkušenost nemám, zkus to probrat s doktorem.
Ahoj holky, pravidelně vás dočítám (před spaním na mobilu
), ale pravidelně se mi nedaří včas přispívat… Nerada vidím nový tváře, ale ráda čtu pozitivní příspěvky od těch „starých“. A dál všem moc držím palce!
@Rajcozrout : Určitě bych počkala až do září. V řádu pár měsíců se to nijak nezhorší, to až spíš v řádu několika let už ty srůsty třeba můžou jakoby kalcifikovat (alespoň jsem se to kdysi tak dočetla). Je tu spousta holek, které mají srůsty třeba 2 roky, protože to netuší a dr. neřeší a pak stačí jedna dvě HSK a je to v cajku. Určitě lepší počkat, než se svěřit nějakýmu amatérovi a pozor, to že je někdo někde docent nebo primář, rozhodně neznamená, že je zrovna na tohle machr. Tohleto je tak specifická věc, že zkušenost je tu hodně zásadní.
@Nadena : Krásná sliznice!
Já měla po vysazení hormonů první měsíc anovulační cyklus, ale pak už krásně pravidelnej, jak ovulace, tak MS jako hodinky. Myslím, že po takové dávce hormonů je to celkem normální, spoustě holek trvá řadu měsíců, než se tělo vzpamatuje i jen z HAK. Snad bude už příští měsíc v pořádku.
@ashermanka moc díky za povzbuzení!! Dívala jsem se ještě do svých starých záznamů po všech těch IVF a IUI a tam jsem taky našla, že vždycky po vysazení nějaké hormonální léčby jsem měla takto rozhozený cyklus. Naštěstí teď po vysazení hormonů ovulka byla prokazatelně, ale zase tak strašně brzo, že jsme propásli pokus na IUI
. To si člověk fakt nevybere
![]()
@Rajcozrout dej na rady asher, já taky takto „spěchala“ a kdybych šla rovnou k Márovi, tak ve finále bych měla vše za sebou mnoohem dříve ![]()
Ahoj holky, já si nechala změřit slznici v cyklu bez jakékoli stimulace a pouhé 4mm, takže na přirozené otěhotnění to vůbec nestačí. Docela mě to mrzelo, doufala jsem, že jsem se rok po revizi dostala na cca 5 aspoň.
Tak snad pomůže aspoň ten fostimon, který mi to minule vytáhnul na 7-8 mm.
Každopádně jsem začala číst knížku o adopci a začínám čím dál víc přemýšlet o této cestě k tomu, abych nežila jen sama pro sebe.
Ahoj holky, taky jsem se na chvíli odmlčela… Jsem teď pracovně dost vytížená a jsem za to ráda, práce mě teď fakt drží nad vodou. Jsem po dvou HSK u Máry a beru hormony na růst sliznice (estrofem). Docházím už dokonce do IVF centra (Arleta v Kostelci n. Orlicí). Doktor však při posledním měření sliznice konstatoval, že sliznice zkrátka nedorůstá (stále asi jen 4 mm) a zmínil možnost náhradní matky…
Zase se mi hroutí všechna naděje, ale nechci to ještě vzdát. Máte některá zkušenosti, že by jiné hormony mohly zabírat?
@wiva Já mám podobné problémy jako ty, ani estrofem nezabírá. Ale co mi zabralo výborně, byl fostimon. Jedině s ním jsem dosáhla osmi milimetrů. Takže s ním snad pro nás určitá šance přece jen je.
Ashermanko: děkuji za tu radu s panem asistentem Žižkou, bohužel jsem u nej uz kontrolní utz nestihla tak, jak bych si prala… V pátek jsem porodila holčičku 20+1 tt bez šance na život… Pry se to po Ashermanovu syndromu stává. Cele těhotenství naprosto bez jakéhokoliv příznaků, pak zaspineni, krev, křeče a po týdnu porod
nic horšího jsem v životě nezažila… Navíc hrozila ta prirostla placenta a odebrání delohy… Jako by ztráta a porod miminka nebylo uz tak strašný… Jeste slyším pořad ty gratulace mamince vedle, která porodila zdravého chlapečka…
U me pry placenta nebyla připravena na odloučení, takže mám za sebou zase dalsi kyretaz… A po šestinedelí znovu na kontrolní hysteroskopii k MM
mám pocit, ze tohle snad nikdy neskončí a ja se nikdy nedockam…uz to jsou roky a zásahu na děloze pry bylo uz také hodně
![]()
@elenah To mě moc mrzí, co jsi vše musela zažít… Ještě, že děloha ti zůstala. ![]()
Lorela… Ja uz ani nevím, co mam dělat…po tom prvním potratu jsem se bála, ale ted je to bezmoc…Asherman, remodelaz delohy, hormony, hormony, 4×IVF, hlídání a nekonečný boj o sliznici, aby byla aspoň o milimetr větší a ted tohle… Dneska jeste skončil manžel v nemocnici na kapackach… Tohle uz nemá konec…
![]()
@elenah Je to fakt šíleně náročná situace, ve které se necházíš… Manžel se určitě dá dohromady, a pak najdete nějaké řešení, jak dál
![]()
@wiva : Jak píše Lorela, možností je jakýkoliv FSH, hormon, který se používá na klasickou stimulaci (Menopur, Gonal, Fostimon…) - naroste ti po něm víc folikulů a ty jak rostou, tak produkují „přirozený“ estrogen, na který děloha může reagovat líp, než na syntetický (Estrofem). Taky se to dá využít a zrovna z toho udělat minimálku, pokud ti dozrají třeba 3 vajíčka, škoda nechat je přijít vniveč, když už ty hormony musíš brát. Mně právě před KETem navrhovali píchat 150j Menopuru cca každý třetí den, aby sliznice narostla, naštěstí na to pak nedošlo. Řešení určitě je, nenech se odradit. Držím palce ![]()
@Lorela : Každýmu takovýmu rozhodnutí moc fandím.
@elenah : To nééééééé!!!
Je mi to TAK líto! Vůbec nevím, co na to napsat. Ta ztráta musí být šílená. Nechápu, proč se takový věci dějou… Ráda bych tě nějak utěšila, potěšila, povzbudila, ale dokážu si představit, že tady slova nestačí…
Přeju ti moc síly
Ať všechno proběhne bez komplikací a konečně se štěstí usměje i na vás. Drž se! ![]()
@ashermanka Musím potvrdit, že fostimon byl opravdu skvělý. Sliznice rostla rychlým tempem i poté, co ho vysadili.
@elenah Jestli budeš mít sílu, napiš ještě, jak se to s Tebou vyvíjí, myslíme na Tebe ![]()