Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky jinak jsem 6. den po druhé HSK a už vůbec nekrvácím ani nešpiním, přestalo to v sobotu, po té první to jsem vyloženě krvácela týden a na to navázala tou svou pseudomenstruací
, ale je fakt, že minule mi tam toho odstraňovali nesrovnatelně víc.
Prosím o radu. Zítra jdu k Mudr. Márovi na HSK a nemůžu najít papír, kde bylo napsáno, kam se přesně dostavit. Vím, že to je v 7 hodin ráno, ale zaboha nemůžu najít přesné místo. Mohla bych poprosit, vy, které jste tam už byly, napíšete mi prosím místo. Mám hromadu souhlasů atd, ale papír s tím, kam jít si nejspíš omylem nechala moje doktorka. Díky moc. B.
@batist Myslím, že se ta místnost jmenuje kartotéka (příjmová ambulance). Prostě vejdeš hlavním vchodem dáš se doprava, dojdeš úplně nakonec a doleva je dlouhá chodba, po pár metrech jsou vlevo dveře a naproti lavičky, tak tam
Držím palce, ať máš samé dobré zprávy a dej pak vědět, co a jak.
@ivvit Děkuju moc. Kartotéka, to je ono
. Jedu z Brna, tak snad se nezdržíme moc na dálnici. U mě je to spíš takový výstřel do tmy, děloha po dvou porodech a spoustě revizí už je asi na odpis, ale tak poslední pokus. Hezký večer.
@batist Mně říkala, že můžu dorazit do 8hod…kdyby něco zavolat a říct, že dorazím dýl (i po té osmé), takže v klidu, hlavně jeďte opatrně, počasí moc dobré nehlásí. Třeba tě čekají dobré zprávy. Dej určitě vědět ![]()
Ahoj všem, myslím, že je na čase, abych přispěla taky svou troškou do diskuze, protože můj příběh bude asi trochu odlišný než mnohé zde..takže třeba najde někdo informace, které jsem já hledala a nenašla.
Neplánovaně jsem otěhotněla, nikterak nezodpovědně, ale jednoduše selhal presevartiv i Escapelle. Bohužel jsem hned vzápětí vážně onemocněla a okamžitě mi nasadili antibiotika a různé léky, které později několik doktorů vyhodnotilo, že se absolutně neshodují s těhotenstvím, že mi doporučují těhotenství přerušit, protože je vysoké riziko poškození plodu. Mojí chvilkovou radost, kdy jsme doma řešili, že je to sice dříve něž bylo v plánu, ale že to tedy nějak zvládnem a budeme se těšit na přírůstek, velmi rychle vystřídal děs a hrůza. Je mi 30 let, takže hodiny tikají.
Z nepochopitelných důvodů mi v ÚVN vyhodnotili, že UPT není ze zdravotních důvodů (přestože to bylo na doporučení dvou lékařů, ale léky mi byly předepsány v zahraničí a do českých norem ÚVN prý nezapadají) a nálepka nezodpovědné pelešnice mne provázela celou dobu mých komplikací a zákroků.
ÚVN je zcela jiště špičková nemocnice. Vybavení nemocnice bylo výborné, na zákrok bylo vše připravené, pokoje moderně vybavené, nové postele, čísté prostředí a příjemné sestřičky. Bohužel mi při všech vyšetřeních lékaři vždy dávali sežrat, že je to odemne nezodpovědné chování, poučovali mně o antikoncepčních metodách a jednali semnou jakobych byla 15tiletá puberťačka, která nemá rozum a neví co je antikoncepce.. to bych nemocnici vytkla. Rozhodně to nebyl individuální přístup a hodili mě na hromadu s 15tiletýma holkama, který porstě udělaly chybu. To při takovém zákroku zrovna nepovzbudí. V každém případě nemocnice byla opravdu špičkově vybavená.
Vše na sále proběhlo v pořádku, ale zdálo se, že čistění při zákroku provedli příliš důkladně (sem se dozvěděla zpětně). Bohužel se k tomu přidala neschopnost mé gynekoložky, od které jsem konečně nedávno utekla a dověděla se, co všechno bylo špatně..
Špinění po zákroku probíhalo standardně a má gynekoložka se rozhodla, že je potřeba preventivně povzbudit Oxitocinem. Přišly křeče, šílené bolesti, stahy v břiše a špinění se po injekci úplně zastavilo. Bylo mi zle, břicho jak ve svěráku, a ona si to neuměla vysvětlit. Zpětne mi bylo řečeno, že s Oxitocinem měla počkat ještě nějkou chvilku, pokud čistění probíhalo v pořádku a samo a že se tím čištění paradoxně nejspíš zastavilo.
Po 5 nedělích jsem šla na kontrolu, MS jsem neměla. Vše na UZ vypadalo ok, ale opět preventivně mi předepsala hormony Norethysteron, přestože šestinedělí ještě nepskončilo. Tyto hormony možný příchod menstruace posunou o dva týdny.
Také mi vzala stěr pochvy, aby ho poslala na preventivní rozbor, který zapomněla udělat před zákrokem. Týden na to mi volala, že jsou tam nějaké podezřelé buňky a že se nemám stresovat, ale ať přijdu za tři měsíce, abychom vyloučili rakovinu. Zatmělo se mi, probrečela sem několik nocí.. Jako by toho nebylo málo. Později jsem opět zjistila, že dělat preventivní stěry v tak krátké době po UPT je nesmysl, protože se tkáň hojí a buňky se chovají jinak než normálně, takže je logické, že výsledky nejsou standardní.
Tím se nastartoval půlrok hrůzy.. nejen že nepřicházela MS a já do sebe cpala samé léky, ale ještě jsem se bála, že mám rakovinu. Byla to zkouška nervů, ale i našeho vztahu..
Menstruace stále nepřicházela. Nejdříve jsem počítala dny, pak týdny a pak měsíce. Gynekoložka do mě začala cpát antikoncepci Regisha, po které mne bylo zle, bolely mne žíly a končetiny, ale byla jsem psychicky na dně a věříla, že to musí být dobrý..
Snažila jsem se ji přesvědčit, že by bylo dobré tělo chvíli nechat zregenerovat, než do něj stále cpát něnajkou chemii.. bohužel bez úspěchu..že prý se to nesmí podcenit.
Po 6 měsících mi řekla, že rakovinu nakonec nemám, ale že už neví co semnou kvůi absenci MS a že teda ať zkusím nějaké bylinky a alternativu.
Vše se ve mě vzbouřilo a řekla si, že žádná taková kráva nebude říkat, co je a není v pořádku a šla jsem do Apolináře. Samozřejmě je hned napadl Asherman a ve mě svitl kousek naděje. Po půl roce už mi běhaly hlavou myšlenky o neplodnosti a najednou bylo řešení.
DOzvěděla jsem se, že má gynekoložka udělala mnoho chyb a hlavně že nedala tělu vůbec šanci se přirozeně zahojit a obnovit MS. Nepočkala ani na konec šestinedělí a rovnou do mě cpala léky horem dolem bez zvážení situace.
Okamžitě mne objednali na HS k doc. Kuželovi. Je to zvláštní pán, ale špičkový doktor. Vše mi vysvětlil, po půl roce jsem konečně slyšela vysvětlení toho, na co byly všechny léky, které jsem brala a jak to bylo zbytečné a že práve to možná zastavilo tělu přirozenou obnovu.. Obejdnal mě hned za týden na zákrok, který sám prováděl. ONa sále byl on a samé sestřičky. V ÚVN byl sál plný chlapů a mě bylo trapně a studno. Oproti ÚVN je nemocnice Apolináře trochu zastaralá a lůžkový oddělení zamrzlo v době komunistické, ale sál mají nový a hezký, personál byl milý a konečně na mě nekoukali jako na zrůdu, která nemá sama za sebe odpovědnost.
Asherman se však na sále nepotvrdil. Byla však zúžená horní branka v děloze (která nebla srostlá ale pouze stažená), kterou mi docent Kužel rozšířil a zprůchodnil. Byla jsem v celkové narkoze, ale hned večer mě pustili domu.
Odmítla jsem další léky, našla si novou gynekoložku a rozhodla se, že je na čase vykašlat se na chemii a věřit konečně přírodě. Přesně 12 dní po zákroku mi přišla první MS, poprvé po 7 měsících. Slavila jsem! Jako alternativní léčbu jsem brala Mastodynon a Jeřáb ptačí v kapkách. MS se okamžite nastartovala a teď už je to čtvrtý měsíc, MS mám jak hodinky a pokaždé doma slavíme:)
Co z toho plyne: nechat to někdy na tělu a přírodě, ať má čas a příležitost se vzpamatovat! A hlavně to nevzdat a nepodlehnout depresím, bojovat, hledat stále cestu a klidně změnit doktora a metodu léčby!
Tak to sis díky té divné doktorce tedy užila. Hlavně, že to má happy end!
@ivvit Ještě jednou díky za navigaci. Trefila jsem napoprvé. Jen zrovna něco rekonstuují, takže neměli postele. Až do zákroku jsme čekali všechny na chodbě, což v nemocniční košilce nebylo nic moc, ale s tím oni nic dělat nemohli, což chápu.
Výsledek celkem špatný, děloha úplně srostlá, čípek skoro taky. Doktor udělal, co mohl, za měsíc repete. Ale moc šancí tam asi není.
@batist Neklesej na mysli, jsi v dobrých rukou, dají tě dohromady ![]()
@batist Ahoj, taky mě čeká HSK u Máry, 12.května, od revize v lednu nemám MS, tak zatím moc nevím, na čem jsem… Jak jsi to měla ty? Byla jsi dlouho bez MS?
@Lorela Ahoj, a co ty? Jak se to po HSK vyvíjí? Už ti nasadili nějaké hormony? Já čekám na tu HSK 12.května a objednala jsem se už i do CARu k Apolináři na 17.června.
@Lorela Ahoj, díky za povzbuzení. Neklesám na mysli, jen se snažím to vidět realisticky. Každopádně nic nezanedbávám a jdu tomu trochu vstříct.
@wiva Ahoj, já jsem kupodivu MS měla, pravidelně v klasickém 28 denním cyklu. Ale byla samozřejmě velmi slabá, trvala jen jeden den. Mám za sebou dva porody, u obou problém s placentou, u druhého násilím vytržená a roztržená, takže pak následné revize a HSK. Děloha je prostě zničená fakt fest, sliznice nikdy nebyla vysoká, ale teď vlastně ani neměla kde růst. V každém případě, podle referencí, pokud jsme chtěli pracovniště a odborníka, který je opravdu dobrý, myslím, že jsme vybraly dobře. Budu držet palce. B.
@wiva Jakto do CAR? Snažíte se dlouho?
Já mám po první MS od HSK, beru estrofem. Není mi po tom moc dobře, ale co se dá dělat. Tuto středu jdu do CAR, aby se mi podívali na sliznici a naplánovali případně KET.
@batist Tak to jsi odvážná žena.
Každopádně super, že máš dvě děti. Já bohužel stále marně bojuju o první.
@batist děkuju ![]()
@Lorela Dlouho se nesnažíme, ale na konzultaci u Máry mi to sám doporučil, že bych to po HSK mohla zkusit, abych podpořila šance - vzhledem k mému věku - je mi 39, a VZP to proplácí do 40 let…