Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím všechny silné ženy bojující s tímto syndromem. Mohly byste mi poradit/odpovědět? Srůsty na děloze se nejčastěji projevují slabou, či chybějící menstruací. Jak jste to měly vy s menstruací? Právě řeším podezření na srůsty po prodělané revizi dělohy 8/23 z důvodu zamlklého těhotenství ve 12. týdnu. Na děloze mám dle ultrazvuku cystičky, pan doktor mi to i ukazoval, vypadá to jako bych měla na sliznici dělohy bublinkovou fólii
, ALE mám krásnou silnou menstruaci. Také to prý může být nedostatečně regenerovanou sliznicí po revizi. Na jaře bych měla absolvovat hysteroskopii, tedy až po kontrole po půl roce od zákroku, se stejným nálezem (konec února). Do té doby se můžeme snažit o miminko, ale těhotenství s případnými srůsty je rizikové, aspoň to jsem se dočetla. A druhý dotaz, srůsty v souvislosti s hormonálním tělískem Mirena, řešila jste některá?
Ahoj-z tveho popisu moc nechapu, proc bys mela mit srusty? Srusty na uz se ukazuji jako velmi nizka sliznice-srostla, tedy je to jen carka
Podezření na srůsty vyřkl právě pan gynekolog při kontrolním ultrazvuku, buď srůsty nebo se ještě sliznice dává dohromady… Mě samotnou by to jen tak nenapadlo. Právě proto pátrám po zkušenostech. Menstruaci mám však úplně jinou než jsem měla před těhotenstvím s následnou revizí, má ji krásnou silnou. Před otěhotněním jsem měla slabou, jen 3 dny, často jen hnědou, taková byla po tři roky po vyndání tělíska Mirena.
Dle meho to na srusty nevypada, to co popisujete bude porevizni stav, nekdy se dutina nevycisti uplne nikdy a nicemu to nevadi, gynekologove to nepoznaji, musela byste na spec. pracoviste, byt vami bych jeste 2-3 mesice pockala jak to bude vypadat
@Irena7478 píše:
Zdravím všechny silné ženy bojující s tímto syndromem. Mohly byste mi poradit/odpovědět? Srůsty na děloze se nejčastěji projevují slabou, či chybějící menstruací. Jak jste to měly vy s menstruací? Právě řeším podezření na srůsty po prodělané revizi dělohy 8/23 z důvodu zamlklého těhotenství ve 12. týdnu. Na děloze mám dle ultrazvuku cystičky, pan doktor mi to i ukazoval, vypadá to jako bych měla na sliznici dělohy bublinkovou fólii, ALE mám krásnou silnou menstruaci. Také to prý může být nedostatečně regenerovanou sliznicí po revizi. Na jaře bych měla absolvovat hysteroskopii, tedy až po kontrole po půl roce od zákroku, se stejným nálezem (konec února). Do té doby se můžeme snažit o miminko, ale těhotenství s případnými srůsty je rizikové, aspoň to jsem se dočetla. A druhý dotaz, srůsty v souvislosti s hormonálním tělískem Mirena, řešila jste některá?
Doporučuji Dr. Máru. Nejlepší na dělohy v ČR.
@Irena7478 Dobrý den, zaujal mě váš příspěvek, protože mám podobnou zkušenost, také jsem měla tělísko Mirena (5 let), ale po vyndání jsem otěhotněla bez problému. Také jsem absolvovala revizi po jednom potratu.
U mě je situace úplně jiná v současné době mám velmi slabou MS, pouze 3 dny a opravdu málo krvácení. Také se snažíme otěhotnět a zatím se nám nedaří. Nicméně na UZ mi pan doktor říkal, že mám sliznici vysokou 9mm, což je normální hodnota; nevím, proč mě tedy MS začala tak zlobit.
Takže také záleží na výšce sliznice, ale pokud tam máte cystičky, možná to nejde změřit. Jak zde psala paní, také se domnívám, že u vás se možná jedná o dozvuky pooperačního stavu a sliznice se musí ještě zahojit.
Obecně se na podporu růstu sliznice doporučuje pít kontryhelový čaj. Další babské rady doporučují šťávu z růžového grapefruitu nebo červené víno. Zatím to můžete zkusit podpořit přírodně a na kontrole požádejte o změření výšky sliznice. Pokud budete mít stále tak dobrou MS+výšku sliznice v normě, mělo by se těhotenství podařit. Většinou se nejlépe podaří brzo po revizi, co jsem tu četla. ![]()
@Maria37 píše:
Doporučuji Dr. Máru. Nejlepší na dělohy v ČR.
Pan doc. MUDr. Michal Mára, CSc. je odborník na děložní myomy.
Dokonce tak má nazvaný web: www.myomy.cz/ email: myom@seznam.cz.
Navíc jeho ambulance se nachází v Praze. Pokud je někdo z Třince nebo ze Vsetína, tak to za ním má přes celou republiku…takže možná někdo raději zvolí dostupnější nemocnici v okolí svého bydliště.
@Mandarinka104 píše:
Pan doc. MUDr. Michal Mára, CSc. je odborník na děložní myomy.
Dokonce tak má nazvaný web: www.myomy.cz/ email: myom@seznam.cz.
Navíc jeho ambulance se nachází v Praze. Pokud je někdo z Třince nebo ze Vsetína, tak to za ním má přes celou republiku…takže možná někdo raději zvolí dostupnější nemocnici v okolí svého bydliště.
To ano, ale je nejlepší. Já v první fázi taky volila varianty z Moravskoslezského kraje a bohužel dopadlo to špatně. V Praze mají větší zkušenosti a lepší vybavení. Tak to prostě je.
@Maria37 No, ale pan docent je odborník na myomy, ne na srůsty.
Navíc jsou další odborníci na Hysteroskopii, ke kterým se dá zajet, není to jenom pan docent. Myslím, že těch stránek o Hysteroskopii je více a každý si může lékaře sám vybrat. Spíš bych paní doporučila, ať si o tom něco zjistí a pak si vybere.
Navíc toho lékaře může oslovit (zavolat mu nebo napsat email) a probrat s ním svou konkrétní situaci (ve výsledku s její diagnozou třeba nepotřebuje jít zrovna k p. Márovi).
A jak to myslíte, jaké varianty a nedopadlo dobře, jestli se mohu zeptat?
Příspěvek upraven 23.01.24 v 14:47
@Anonymní píše:
A hlavne je pan profesor neuveritelne mily
Pan docent ![]()
Ale to máte různé, našla jsem i negativní recenze. Těch pozitivních samozřejmě bylo víc, ale každý už se musí rozhodnout sám…
Příspěvek upraven 23.01.24 v 15:04
@Mandarinka104 píše:
@Irena7478 Dobrý den, zaujal mě váš příspěvek, protože mám podobnou zkušenost, také jsem měla tělísko Mirena (5 let), ale po vyndání jsem otěhotněla bez problému. Také jsem absolvovala revizi po jednom potratu.
U mě je situace úplně jiná v současné době mám velmi slabou MS, pouze 3 dny a opravdu málo krvácení. Také se snažíme otěhotnět a zatím se nám nedaří. Nicméně na UZ mi pan doktor říkal, že mám sliznici vysokou 9mm, což je normální hodnota; nevím, proč mě tedy MS začala tak zlobit.
Takže také záleží na výšce sliznice, ale pokud tam máte cystičky, možná to nejde změřit. Jak zde psala paní, také se domnívám, že u vás se možná jedná o dozvuky pooperačního stavu a sliznice se musí ještě zahojit.
Obecně se na podporu růstu sliznice doporučuje pít kontryhelový čaj. Další babské rady doporučují šťávu z růžového grapefruitu nebo červené víno. Zatím to můžete zkusit podpořit přírodně a na kontrole požádejte o změření výšky sliznice. Pokud budete mít stále tak dobrou MS+výšku sliznice v normě, mělo by se těhotenství podařit. Většinou se nejlépe podaří brzo po revizi, co jsem tu četla.
Jak píšete, věřím v dozvuky pro mě dost násilného zásahu do mého těla (po revizi jsem měla velký zánět dělohy a děl. hrdla a pobolívání podbříšku mě přešlo až teď po pěti měsících). Na konci února mě čeká kontrola a dozvím se více.
Tu souvislost s Mirenou jsem napsala z důvodu, že jsem po jejím vyndání měla tři roky úplně jinou menstruaci než jsem byla zvyklá, opravdu mizernou, spíše tento stav by srůsty naznačoval. Gynekolog, kterého jsem už tedy vyměnila od stolu pálil to, že mi začíná přechod (žádné vyšetření, nebo hodnoty hormonů nedělal, bylo mi 35let). Teď mám v uvozovkách nějaký nález, ale MS je jak za mlada (39mi klepe na ramena). Moc děkuji všem za reakce.
@Irena7478 Tak to mě mrzí, že jste to měla tak hrozné. Většinou se říká, že srůsty se vytvoří hlavně po zánětech, takže pokud jste měla zánět, je to pravděpodobné… ale zase tam nesedí ta správná a silná MS, takže to začíná být záhada. Uvidíte, co vám řeknou lékaři.
Já jsem naštěstí žádné záněty neměla, zlobí jen ta slabá MS. Ale přesně jak říkáte, s těmi obvodními gynekology je vážně práce…můj gynekolog mě teď loni na podzim také strašně odbyl a všechno akorát bagatelizoval, prý: slabé měsíčky, to ještě nemusí nic znamenat, dál to zkoušejte a přijďte, až budete těhotná…Také jsem měla 100 chutí hned odejít a změnit lékaře.
Vlastně všechno jsem si začala zařizovat sama, požádala jsem ho o nějaká vyšetření a pak doporučení do CARu, kde jsme byli na úvodní konzultaci+vzali nám vstupní náběry. Takže já jsem zvědavá, jaký problém se u mě ukáže, protože také už nevím…Mě zase klepe na rameno číslo 36 letos ![]()
@Mandarinka104 píše:Uz asi 4 roky je profesor😌a za me tedy, nikoho milejsiho jsem ve zdravotnictvi nepotkala a na srusty se specializuje taky
Pan docent
Ale to máte různé, našla jsem i negativní recenze. Těch pozitivních samozřejmě bylo víc, ale každý už se musí rozhodnout sám…Příspěvek upraven 23.01.24 v 15:04
@Mandarinka104 píše:
Pan docent
Ale to máte různé, našla jsem i negativní recenze. Těch pozitivních samozřejmě bylo víc, ale každý už se musí rozhodnout sám…Příspěvek upraven 23.01.24 v 15:04