Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jee, @Mynameis123 to jsou krásné zprávy, jsem ráda holky, že jste se ozvaly.Moc Vám děkuji za příspěvky. At se daří
a ten, kdo zařídil tento zázrak, ať nam i nadále posíla naději
,že to všechno zvládneme 🙏 opatrujte se.
Gratulace snazilkam a díky za příspěvky. Moc mi tím holky pomahate.At se nadále všem daří donosit pod srdcem svůj vytoužený poklad.🙏 👼
Ahoj holky, tak na těhotenském testu mám dvě čárky, chci se zeptat.Je u nás Ashermanek nejake omezení, krom toho, že se musíme šetřit? nezvedat nic těžkého, to už jsem si vyzkoušela jako netěhotná.
Az jsem začala na sobě cítit podivné změny, začala jsem uprizpusobovat aktivity, zpomalila jsem chůzi, připadám si někdy jak lenochod.Take to tak máte? co sex, je doporucovan?(mám divné otázky, ale nikde jsem se o ničem nedocetla..) ![]()
a s Ashermanem jsem jeste těhotná nebyla.. ![]()
díky za odpověď
@KytickaKate waaau to je super! Gratuluji ❤️️❤️️ po tom vsem, cim sis prosla ❤️️🍀 drzim palecky at jde vse jak ma.. ![]()
Ja zadne omezeni nedostala pri prvnim tehu
jen jsem spinila a dostala utrogestan na první trimestr a pak kolem 30tt mi Mara doporucil ultrazvuk u nich u Apolinare kvuli vylouceni prirostle placenty
Ahoj holky, tuhle diskuzi jsem četla na přelomu roku, tak nějak postupně celou od začátku…a než jsem jí dočetla, byla jsem těhotná, tak jsem číst přestala a teď jsem jí zase dočetla, protože to nedopadlo. Chci Vám taky napsat svůj příběh, tak se omlouvám dopředu za delší zprávu…S manželem jsme se rozhodli kdysi v roce 2016, že hned po svatbě se přestaneme chránit a uvidíme. Žádnej spěch. Dál to vezmu už trochu ve zkratce - 2× revize dělohy pro neprosperující těhotenství, pak odeslání do CAR a podstoupení všech možných vyšetření včetně 1× diagnostické hysteroskopie. Našly se u mě rovnou 3 problémy - štítná žláza, vyšší srážlivost krve a různé protilátky na imunologii. Takže léky na štítku, léky na ředění krve (+ v těhotenství injekce do břicha) a kortikoidy na potlačení imunitního systému. Plus klasika Utrogestan samozřejmě
A já otěhotněla potřetí, tentokrát asi ve 4.cyklu od začátku snažení a donosila a porodila syna. Ovšem po šestinedělí v děloze rezidua (prostě nějaké zbytky placenty) a já musela na další revizi. Když bylo synovi 9 měsíců, začala jsem menstruovat. Když mu bylo 1,5 roku, rozhodli jsme se, že začneme pracovat na sourozenci, protože děti jsme chtěli ideálně 2-3 roky od sebe. Já ho kvůli tomu odstavila, abych mohla zase nasadit všechny ty léky na ředění a kortikoidy. Oběhala jsem zase všechny doktory, všechny odběry, nasadila léky…a…NIC. Třikrát jsem otěhotněla během pár cyklů a najednou nic. Půl roku, rok…tak jsme se nechali zase odeslat do CAR (tentokrát do jiného, protože náš původní už nefungoval). Zase jsme absolvovali znovu všechna ta vstupní vyšetření, krev, moč, spermiogram…A na nic se nepřišlo, tak mi nabídli IVF a já ho s díky odmítla. Poslali mě k jejich imunoložce na konzultaci a ta mi udělala další testy a řekla, že z jejího pohledu braní kortikoidů u mě zcela zbytečné, tak mi je vysadila. Nechala jsem si i vyšetřit průchodnost vejcovodů a vše v pořádku, ale tam mě poprvé napadla diagnóza AS, když se mě doktor zeptal, jestli jsem po císaři. Já řekla, že ne a proč se ptá. A on, že se mu zdálo nějaké zjizvení v děloze, ale že to může být po těch zákrocích a tekutina vejcovody prošla, takže vše v pořádku. Od té doby mi to vrtalo v hlavě…zjizvení v děloze. To bylo v srpnu před rokem. A začala jsem googlit. Až jsem si vygooglila AS. Já jsem sice měla MS, ale vlastně jsem se po celém těhotenství a období kojení nepozastavila nad tím, že je jiná, než dřív. Slabší. Kratší. To navíc byla po každé revizi. Takže prostě mi to nějak netrklo. To jsem si dala dohromady s tím, že v CAR mi každý měsíc před ovulací naměřili nízkou sliznici a psali mi estrofem bez výsledku. Samozřejmě zbytečně. Takže skoro po roce v tomto CAR, kdy jsme odmítli se hned hnát do IVF, když jsem nikdy dřív neměla problém otěhotnět a chodili jsme na folikulometrii a pak IUI, jsem s doktorkou otevřela v listopadu diskuzi na toto téma. Napsala mi žádanku na HSK a já se rozhodovala, kam na ní půjdu a našla tuhle diskuzi. Díky bohu za ní holky! A taky díky @ashermanka
Objednala jsem se k prof. Márovi, v únoru 1.HSK u něj (srůsty cca v polovině dělohy), v březnu 2. u prof. Kužela (ten už jen zkonstatoval, že vše je OK), hormony a v dubnu jsem zjistila, že jsem těhotná. Prostě hned na 1.dobrou. Nemohli jsme tomu s manželem vůbec uvěřit. 1.trimestr byl trochu napínavý, špinění, ale 2× i velké krvácení bez zjištěné příčiny. Snažila jsem se šetřit se, ale ono s 3,5 letým akčním chlapečkem v zádech to není vždy jednoduché. Screening v pořádku. Triple testy v pořádku. A 2 týdny před 2.screeningem jsem potratila v 19tt. Důvod nevíme. Může se nějaký objevit ve výsledcích z histologie a z pitvy, ale většinou se prý nic neukáže. Bylo to tak nečekané
Já neměla bolesti, kontrakce, únik plodové vody, nic…a najednou jsem cítila, jak se mi tlačí něco ven a to byly už plodové obaly. Mohlo to být čímkoliv, já vím…kor s mýma diagnózama, ale ještě když jsem přijela do nemocnice, miminko bylo aktivní, jen ho prostě děloha vypudila ven a nedalo se už nic dělat…byla to holčička
Můj doktor říkal, že to může být i těma všema operacema, že děložní čípek už to prostě neudrží. Mám za sebou 3 revize, 3 HSK a teď vlastně po tomto potratu/porodu další revizi pro manuální vyndání placenty…psala jsem hned prof. Márovi a ten mě rovnou objednal na září na další HSK, že musíme zase zkontrolovat ty srůsty a i případná rezidua. Jsou to necelé 3 týdny a z toho nejhoršího jsem se už tak nějak oklepala, ale bolest v
zůstává
Vůbec nevím, jestli budeme mít ještě odvahu to zkoušet znovu, ale hrozně se to v nás pere. Druhý dítě bychom si moc přáli, zároveň jsme chtěli, aby syn měl sourozence a nebyl jedináček.
@evikkk13 Ahoj, mam trosku jiny pribeh nez ty, ale dost podobny. Otehotnim take vzdy na první dobrou. 1. tehu revize- půl roku bez MS, nasla jsem tuto diskuzi a rovnou k Marovi..2 HSK a hned dalsi mesic tehu… Dcera zdrava narozena driv cisarem, mela spatne ozvy,7×snuru a uzel na pupecniku +prirostla placenta. Mara zas dal vse dohromady a ja neplanovane otehotnela po 6mesicich… Vse ukazkove, bez problemu - spineni v 1. Trimestru nepocitam..to mam vzdy 😀, bohuzel stejne jako ty..22.tyden potrat..nic jsem nepoznala a najednou nozka a obaly v porodnich cestach…🥺 Vydupala jsem si převoz k Apolinari, ze tam umi zazraky a treba nas zachrani…snazilo se, bylo pozde…ale potkala jsem tam doc. Kouckeho 🙏 🙏 Opet revize pro prirostlou placentu a 3 hysteroskopie ( 1× zbytky placenty, 2× srusty) a opet jsem hned otehotnela… Vedela nsem, ze jakmile otehotnim, mam se mu ozvat…zabyva se predcasnymi porody, pricinou atd.. hned v 7tt jsem k nemu jela, nasazen clexan, utrogestan a odber krve na imunologii… Zjistena vrozena chyba imunity - duvod potratu i zamlkleho tehotenstvi… V prubehu tehu mi ted byla provedena cerklaz jako prevence rychleho otevreni, nasazena imuno lecba od nej imunolozky Černé ❤️️ a momentalne koncim 28tt a jsme stale 2v1…je to boj ale bojujeme dal…ted jsem hospitalizovana tyden u Apolinare, ale verim, ze me v pondeli snad pusti 🍀 klidne mi napis SZ, reknu ti na co se v imunologii zamerit atd.
Zda ti to vubec testovali
a preji, aby jste se z toho co nejdrive dostali..vim, co prozivas ❤️️
Ahoj holky. Netušila jsem, kolik tu najdu příspěvků ohledně Ashermanova syndromu. Chtěla bych vás trošku povzbudit. Mně Ashermana diagnostikovali asi 5 let zpátky. V tu dobu, jsem vůbec netušila, že je to něco vážného, a že to má vliv vůbec na těhotenství. Po zamlklém těhotenství, kdy jsem čekala trojcata, jsem musela jít na vyčištění dělohy, kdy mi pravděpodobně odebrali i velkou část sliznice která pak nedorustala a neměla jsem vůbec menses. Byla jsem pak na zákroku v Bilovci, kde se jim srůsty pravděpodobně podařilo rozrusit. Po nějaké době jsem začala cvičit hormonální jógu, která si myslím, tomu mohla dost pomoct a já jsem začala mít pravidelný cyklus. Teď mám skoro dvouletou dcerku a těhotenství probíhalo úplně v pohodě. Možná i tím, že mne vůbec nenapadlo, že by mohlo být něco špatně.
Teď jsem v tom bohužel znovu. Po porodu jsem musela jít na čištění dělohy, kdy mi zustali zbytky placenty, pak jsem byla na zákroku kvůli polypům. To, že menses nepřicházel jsem myslela, že je kojením. Rok zpátky jsem přestala kojit a menses pořád nikde. Změnila jsem gynekologii a tam mi zase potvrdili Ashermana. První zákrok k rozrušení srůstú bohužel nevyšel, ale mám žadanku k panu doktoru Márovi. Tak doufám, že ten si s tím poradí. Vím, že můžu být vděčná vůbec za to, že mám dcerku, ale i tak bych chtěla, aby nás bylo více.
Každopádně, jsem vám tímto příspěvkem chtěla jen říct, že i s touto diagnózou je možné donosit zdravé miminko. A možná byste mohli vyzkoušet hormonální jógu. Třeba vám taky pomůže. Držím všem pěsti
Ahojda. Mam Ashermana. Po 3 hysteroskopiich, hormonalni lecbe a 3 letech se podarilo prirozene otehotnet. Nyni 15tt. U koho z vas to dopadlo dobre? Mam nizko polozenou placentu a predpoklad preklampsie, zatim nastesti nekrvacim ani nešpiním. Snažím se vic odpočívat a polehavat. Ale mam celkem strach, ze se něco po… ![]()
@manisuja píše:
@LadyEf rodila jste v termínu? Moc děkuji
Ahoj holky…já jsem měla dělohu srostlou skoro celou, tři roky jsme řešili miminko. Mám doma už dceru 8let…revize, potraty, mimoděložní, ivf a pořád dokola. Jeden vejcovod mi vzali, o druhém mi řekli, že není průchozí. Už jsem všem řekla, ať se neptají, že dcera bude prostě sama. Když jsem začala dávat pryč miminkovské věci, zjistila jsem, že jsem těhotná. Přirozeně…čekáme dvojvaječná dvojčatka-dva kluky. 🙂 ❤️️ Doktorka se mě ptala, jestli bych ji to mohla vysvětlit jak je to vůbec možné…Zatím vše v pořádku, ale nebudu lhát- z každé kontroly mám depky a strašně se bojím, aby bylo vše ok. Ten strach mě bude provázet už asi pořád, po tom všem. Jsem 24.tt. Takže zázraky se dějí…kolik slz padlo a najednou radost a dvojnásobná. Strašně se na ně těším a doufám, že bude vše v pořádku🍀 ❤️️🍀 ❤️️🍀Jo a abych nezapomněla, na doporučení jsem zkusila jednu paní, která dělá Bowenovou techniku, prý je to zázračná metoda, která uzdravuje celé tělo. Tenkrát mi paní řekla, že si myslí, že přijdu na terapii 5krát a půjde to přirozeně..nevěřila jsem. Ale opravdu jsem k ní šla 5krát a stalo se to…a za to prostě budu děkovat a děkovat. ❤️️❤️️❤️️
Holky take Vas jdu povzbudit. Neslo mi otehotnet po ivf( prirozene nejde, nemam vejcovody) Nova pani doktorka z reprofitu to nenechala byt. Poslala me na hystetoskopii, mela jsem srusty, ty ihned rozrusily. O mesic pozdeji kontrola, to uz bylo srustu minimalne, aplikovali mi prostisrustovy gel a svete div se hned prvni transfer se podaril a jsem v 18 tt 🙏🏻 Jeste mi nasli NK bunky zvysene, dali mi na to leky. Nebyt te uzasne doktorky, kdo vi kde bych dnes byla. Te uzasne doktorce budu naporad vdecna!
Ahoj holky, doposud jsem byla jen pasivní čtenář, ale nyní jsem už v takové situaci kdy bych moc ráda našla někoho s pozitivní zkušeností. Prožila jsem si příšerně komplikované těhotenství po IVF, ikdyž s dobrým koncem. Holčička ve 33+3 (od 20 tt v nemocnici jsem odpočítávala dny). Placenta praevia, přirostlá, císařský řez. No každopádně jsem doufala, že další mimi bychom mohli třeba zkusit co nejdříve abych to už všechno měla za sebou. Nicméně panu doktorovi se UTZ nezdál, poslal mi na HSK - rozrušili prý jen blanité srůsty, ale v dalím cyklu 12.den sliznice „jen“ 5 mm a ještě prý nespojistá, že tam jsou nějaké jizvy. A doktor říkal že moc nevidí, že by se mohly přetáhnout sliznicí. Prý pravděpodobně důsledek porodu, jak jizvy, tak pak ty drobné srůsty. Zarostla Vám po HSK sliznice hned? Nebo to chce čas? a má cenu vůbec takhle chtít mimi, když je pak větší riziko přirostlé placenty a problémů??? Moc děkuji za jakoukoliv zkušenost se sliznicí
![]()
@theresasss Me po Ashermanu a 3 HSK pomohli pravdepodobne kapky gynex. Kdyz jsem brala hormony tak sliznice 3 - 4 mm, pak jsem se vyprdla na hormony, bylo mi po nich zle a zacala jsem kapat kapky, do 3 mesicu jsem mela pozitivní test
ted jsem 25tt a modlím se za každý den.
Jinak jsi dopadla skvěle. Ja mam placentu vcestnou a jeste accreta - vrostlou. Ceka me nejpozdeji v 36.tt operace, kdy budu mit řez az k pupíku. Vytahnou dite a me ceka odebrani delohy a vejcovodu. Bohuzel je placenta tak prirostla, ze pri pokusu odstraneni bych mohla az vykrvacet a v pripade, ze by se podarila zachranit děloha, tak dalsi tehotenstvi by byl jeden velky otaznik. Budu mit druheho syna a ani nevite, jak se těším až ho budu držet v náručí
I když to zní děsivě, všechno dobře dopadne.. je mi 31let.