Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, teda jako bych to psala já. Malému jsou tři měsíce a dodnes s tím mám problém. I u rodičů, protože když jsme přišli z porodnice, tak mamča ho chovala a on se jí začal v náručí vrtět a málem jí upadl, jen tak tak ho rychle položila na sedačku
teďe už ho samozřejmě chová, ale třeba táta ho chovat neumí. minule ho držel, ale tak, že malý seděl
a když jsem ho za to sprdla, tak se ještě div neurazil, pak si ho vzal jinak, ale zase mů vůbec nejistil hlavičku a kdyby se mu malý nějak zvrátil, tak si zlomí vaz
no a úplně nejhůř to zvládám s tchýní. Vadí, jak ona se na něj vysloveně třese. Když jdeme ven, ty mi doslova vyrve kočár z ruky, ani se neptá, jestli ho může vézt, kolikrát už chceme jet, tak jí musím stokrát říkat, ať už dá do sedačky a ona ještě půl hodiny pořád ňunínky a kušínky a já nevím co to na něj furt mele. Já vím, že je to babička a je z něj pos.....ale taky mi to vadí no
minule jsme malého se švagrovou rozčílili, protože měl v očíčku řasu a museli jsme jí vyndat, ale strááášně se mu to nelíbilo a pak pořád plakal a vztekal se, tak jsem ho chovala, mluvila na něj a utěšovala ho a ona mi ho doslova vyrvala z náručí, že ona ho utěší, že u ní plakat nebude.............. ![]()
Pavli
s tou tchýní i švagrovou to mám úplně přesně jako ty a kolikrát ještě stokrát horší, když obě stojí proti mě a ze mě dělají špatnou mámu ![]()
Anonymní píše:
Pomalu začínám uvažovat o tom, jestli nejsem nějak psychicky nemocná. Mám ca. 4-měsíční dvojčátka, opravdu je zbožňuju, ale problém je v tom, že nesnesu, když na ně sahá - nebo nedejbože je chová - kdokoli jiný než já sama nebo můj chlap. Nevím proč, vadí mi už i když na ně někdo do kočárku dělá ťuťuťu - a pozor, nejde o náhodné kolemjdoucí. Vadí mi to i u mých rodičů, sourozenců, nejlepší kamarádky…Všichni se na ně moc těšili, a já jsem se těšila, že mám tolik lidí kolem sebe, kteří mi chtějí pomáhat. Ona ta pomoc vlastně ani není potřeba, moje děti jsou naprosto zlatý, skoro o nich nevíme. A od chvíle, kdy se narodili, i když jsem neskutečně hrdá, jak nádherné máme děti, bych s nima nejradši byla zalezlá doma, aby je lidi nechali na pokoji. Neumím si představit, že bych je měla s někým pustit ven v kočárku! To radši budu dřít doma do noci, ale všechno si zvládnu sama.
Dodám, že jsem nedošla ještě tak daleko, že bych někomu narovinu řekla, že si nepřeju, aby na ně sahal nebo je choval, a snažím se nedívat se na ně u toho nějak moc hnusně
nechci někoho urazit, především členy manželovy rodiny.
Přitom já sama se snažím je nerozmazlovat, moc je nechovat - samozřejmě že se s nima taky pomazlím, a moc ráda, ale se dvěma to, uznejte, zas tak nejde.
Jsem extrém, nebo to tak někdo taky má?
Nejsi sama, taky hlídat nenechávám, nemám ráda, když nevím, kde je, co dělá, jestli nebrečí atd. ani nejsem ráda, když malou někdo pořád chce chovat. Ale ona se taky moc chovat nechce:-) Rodina mi teda nevadí, když ji chovají a tak, ale ven jim ji taky nepoučím, prostě to nemám ráda… ![]()
Foxinka píše:
Mám to úplně stejně jako ty. Nejraději bych svou berušku nikomu nedala, nepůjčila. Manžel mi nevadí, ten se s ní mucká a hraje…ale tchýně, švagrová, to jsem nepříčetná - tam si ale za to obě dámy mohou samy svým chování, které rozpytvávat nebudu.
A nejvíce mi vadí úplně cizí lidi, jak hned hledí do kočárku, dělají na ni obličeje, šišlají![]()
No holt jak říká tchýně jsem přecitlivělá, přestarostlivělá a hysterická matkaTakže jsem taky magor
Teda já ještě miminko čekám, ale tohle se mi vždycky zdálo divné, když je mamina přehnaně úzkostlivá. Ale určitě to je těma hormonama. Nemůžu vědět, jak se budu chovat já, že jo?
Jediné, co by mě v tomhle ohledu hodně otravovalo, by byly ty pohledy a soudění lidí, že jsem divná. To přece musí pochopit, že máma lvice si dítě chrání trochu iracionálně.
Ty bláho, holky, já teda jsem úplný opak:-) No, matku roku bych asi nevyhrála. Klidně dítka půjčím (a jsem ráda, že mám klid) Teda miminko bych půjčila max do kočárku na hoďku-dvě, přes noc ne, ale opravdu jsem s tím neměla problém. Děti si hlídáme s kamarádkou, když jsem ve škole a manžel nemůže. A když je chtěla jako miminka někdo chovat, ráda jsem je dala. Asi mám štěstí na rodinu a přátelé, protože ruce si umývají všichni, jen co vejdou do bytu.
Faya píše:
Teda já ještě miminko čekám, ale tohle se mi vždycky zdálo divné, když je mamina přehnaně úzkostlivá. Ale určitě to je těma hormonama. Nemůžu vědět, jak se budu chovat já, že jo?
Jediné, co by mě v tomhle ohledu hodně otravovalo, by byly ty pohledy a soudění lidí, že jsem divná. To přece musí pochopit, že máma lvice si dítě chrání trochu iracionálně.
Já mám taky dvě jako zakladatelka, taky jsem Lvice jako ty, a taky bych je nejradši nepůjčila kromě přítele nikomu… ![]()
Docela věřím na astrologii (myslím na charakteristiku!!), Lvice jsou prý takový, že si svoji rodinu a její soukromí brání zuby nehty… ![]()
Foxinka píše:
Pavlis tou tchýní i švagrovou to mám úplně přesně jako ty a kolikrát ještě stokrát horší, když obě stojí proti mě a ze mě dělají špatnou mámu
ahojky Foxi
njn nevybereme si co?já myslím, že to třeba přejde, až budou dítka starší, ale kdybys viděla co já jsem si vyslechla,když jsem všem (hlavně tchýni) oznámila, že moje miminko minimálně (!) do roka nebude nocovat nikde jinde než doma ![]()
eviska22 píše:
Ty bláho, holky, já teda jsem úplný opak:-) No, matku roku bych asi nevyhrála. Klidně dítka půjčím (a jsem ráda, že mám klid) Teda miminko bych půjčila max do kočárku na hoďku-dvě, přes noc ne, ale opravdu jsem s tím neměla problém. Děti si hlídáme s kamarádkou, když jsem ve škole a manžel nemůže. A když je chtěla jako miminka někdo chovat, ráda jsem je dala. Asi mám štěstí na rodinu a přátelé, protože ruce si umývají všichni, jen co vejdou do bytu.
Mám to a měla jsem úplně stejně. Nikdy jsem to necítila jako zakladatelka. A své dítě miluju. Ale mně to naopak dělalo dobře. Chtěla jsem své dítě ukazovat a půjčovat světu.
Pájinka25 píše:Foxinka píše:ahojky Foxi
Pavlis tou tchýní i švagrovou to mám úplně přesně jako ty a kolikrát ještě stokrát horší, když obě stojí proti mě a ze mě dělají špatnou mámu
![]()
njn nevybereme si co?já myslím, že to třeba přejde, až budou dítka starší, ale kdybys viděla co já jsem si vyslechla,když jsem všem (hlavně tchýni) oznámila, že moje miminko minimálně (!) do roka nebude nocovat nikde jinde než doma
jj tím jsem si taky prošla. Ale u nás z toho vzniklo to, že mě jako matku absolutně nerespektuje
Rozhoduje o malé jako kdyby to bylo její dítě, mé názory shazuje a stále mi ji nere a říká, že u ní se má lépe ![]()
Holky, chápu, že vás tchýně občas vyvádějí z míry
. Ale na druhou stranu mě strašně moc uráželo a mrzelo, když se ješitná tchýně na našeho synka ani nepodívala
To je druhý extrém, který dokáže hodně ublížit.
Foxinka píše:Pájinka25 píše:jj tím jsem si taky prošla. Ale u nás z toho vzniklo to, že mě jako matku absolutně nerespektujeFoxinka píše:ahojky Foxi
![]()
njn nevybereme si co?já myslím, že to třeba přejde, až budou dítka starší, ale kdybys viděla co já jsem si vyslechla,když jsem všem (hlavně tchýni) oznámila, že moje miminko minimálně (!) do roka nebude nocovat nikde jinde než doma
Rozhoduje o malé jako kdyby to bylo její dítě, mé názory shazuje a stále mi ji nere a říká, že u ní se má lépe
To, že říká, že je jí u ní lépe, to je možná tak její přání…To bych tchýni podotkla, že nikde jí není líp, než u maminky. ![]()
A včera jsem měla já zase přednášku o výchově malé. Že spí přes den moc. Že by jí takhle nenechala spát. když jsem jí řekla, že spí 3 denně, tak mi řekla, že je to moc. Spát by podle ní měla dopoledne a po obědě. Pak už ne. Je nám 8 měsíců. A když ji spát nedám tak řve jak tur. Ona si sama řekne kdy chce spát.
![]()
Foxinka píše:Pájinka25 píše:jj tím jsem si taky prošla. Ale u nás z toho vzniklo to, že mě jako matku absolutně nerespektujeFoxinka píše:ahojky Foxi
![]()
Rozhoduje o malé jako kdyby to bylo její dítě, mé názory shazuje a stále mi ji nere a říká, že u ní se má lépe
tak tohle si u mě říct nedovolí, nicméně když je malej neklidnej, pláče atd, tak mi ho furt bere z náručí, že ho bude utěšovat ona. úplně se bojím toho až přestanu kojit, protože takhle mi ho (i když s nevolí
) musí vždycky předat na papaní, ale tu flašku asi z ruky pak nedá ![]()