Asi nezvládnu učit ve škole. Uživím se jako soukromá lektorka NJ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Asi nezvládnu učit ve škole, uživím se jako soukromá lektorka?
- Citovat
- Upravit
Reakce:
Nevím jak jsou lektoři placení na jazykovkach, ale když jsem chodila na kurzy, tak se docela často stávalo, že nám lektoři nabízeli (neoficiálně) možnost lekcí popř. překladů mimo danou jazykovku - takže to asi nebude žádné terno, ikdyž odpadá problém řešit, kde výuka má probíhat (pokud nechceš brát cizí lidi k sobě domů nebo dojíždět k nim).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevzdávej to. Nemusíš přece učit na běžné základce - což je opravdu hodně náročné na dovednosti spíše osobnostní než odborné - ale můžeš zvolit soukromou školu, jazykovou školu, učit dospělé. Musím se pousmát nad tím, že veřejnost vnímá učitele jako lidi, co jsou v poledne doma a ty zvažuješ odejít z učitelství kvůli práci po večerech. Je to tak. Držím palce, všechno chce svůj čas, cvik, to budeš všude zpočátku ve stresu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj kolega to tak měl, ze školy odešel dělat soukromého lektora a s tím souvisela i pozice tlumočníka. Tu rád neměl, ale vybírat si nemohl. Prostě ho odvezli na druhý konec Německa a překládej, i když to není tvůj obor. Chybějící jazykovou zásobu doháněl přes noc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není to zrovna skvěle placené a je to na živnosťák - takže prvně vyděláváš na zdravotní a sociální. Když ti klienti hodinu zruší, přicházíš o ten výdělek z té hodiny (nebo dostaneš jen polovinu, když to zruší těsně předem). Když jsi nemocná a zrušíš si hodiny, přicházíš o příjem.
Dělala jsem to (angličtina + španělština) a časem už jsem na to neměla nervy. Teda ta práce samotná s těma lidma je super, většinou jsou ti lidi motivovaní, spolupracují, baví je to, prostě ten jazyk dělat chtějí - to je ta pohodová a příjemná část.
Ale neměla jsem nervy právě na to pořád řešit, že zrušili hodinu, že jsem nemocná, že jazykovky málo platí… Vždy jsem to také dělala v kombinaci s překlady.
Pak už to tak nechtěla a šla jsem do školství - na gymnázium. To je myslím schůdné řešení, není to základka (tu bych také nezvládla), pracuješ přece jen s trochu „vyběrovými dětmi“ nebo na vyšším gymplu už s docela rozumnými studenty. Tam mi to vyhovuje. Jazykové kurzy mám jako přivýdělek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jde o učení dospělých, opravdu se po tobě bude chtít hlavně práce po jejich pracovní době. Takže večery 16-20. Já bych na tvém místě hledala práci v kanceláři nebo třeba v obchodu/dopravě, kde využiješ němčinu. Takových firem není málo a finančně jsou to hezká místa. Doučovat po večerech můžeš jako přivídělek navíc, dle chuti a energie ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se prozatím živím jako lektorka jiného jazyka, ale po dokončení mgr plánuju jít do školství. Popravdě moc nechápu, jak to někteří kolegové dlouhodobě dělají. Ano, je to práce po večerech, protože nepřekvapivě dospělí jsou přes den v rachotě, tudíž největší zájem je o lekce okolo 18 hodin, dopoledne zoufale hrabeš, abys to alespoň nějak zaplnila (a stejně máš spíš volno), často pak naháníš hodiny o víkendech. Příprava je neplacená, takže obzvlášť prvních pár let tomu věnuješ strašně moc času zdarma.
Pravděpodobně tě nikde nebudou chtít zaměstnant, takže si budeš muset založit OSVČ - odvody se každým rokem zvedají a ty budeš vydělávat docela prd. Možná je to z mé strany skill issue, ale já bych to jako dlouhodobou a stabilní práci rozhodně nedoporučovala. Může do toho ještě nějakým způsobem vstoupit specifikum němčiny (co já vím, třeba je zájem o dopolední firemní kurzy), ale celkově to prostě moc nedoporučuju. Podle mě to dává dobrý finanční a „časový“ smysl jen v momentě, kdy máš ty sama vlastní jazykovou školu.
Moje pondělí teď vypadá takhle: 9-11:30 kurz přes jazykovku, 16-17 individuál p. j., 17:05-17:50 můj individuál, 18-20:30 kurz - a tohle je teda za mě ještě super, páč to krásně navazuje.
Edit: Ještě teda dodávám, že učím prezenčně a online. Domů k nikomu nechodím (ztráta času a peněz), ani nikdo nechodí ke mně.
Příspěvek upraven 06.01.26 v 22:28
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak jsem chodila k těm lidem nebo to bylo v jazykovce nebo jsem měla online. Když máš online, ušetříš za cestování peníze i čas. Teď chodím do firem nebo do jazykovky. Už nechodím k nikomu domu.
Měla jsem lekce jak dopoledne, tak odpoledne. Neměla jsem problém sehnat výuku tak, jak jsem potřebovala. Když děti ještě nemáte, tak to nemusíš řešit. A někdy pak po dětech to přizpůsobíš, to je daleko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky zalezi, kde se takto chces zivit. V Praze, nebo Brne to asi jeste celkem pujde, ale z vlastni zkusenosti muzu rict, ze mensi mesta celkem jsou zabita a uz pred deseti lety to bylo spis tak, ze se clovek uzivil horkotezko, i kdyz si k tomu bral jeste na volne vikendy preklady. Pochybuju, ze se to nejak extra zmenilo k lepsimu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
já se ti vůbec nedivím, ve škole bych taky dělat nechtěla. Jak již zaznělo, jazykovky moc nevydělají, většinou to lidi kombinují s překladama/ tlumočnictvím.
Já dělala individuální lekce a byl to pěkný přivýdělek. V dnešní době můžeš zkusit i různé platformy, kde se dá inzerovat, a vést onlline lekce.
Držím pěsti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
co zkusit k tomu dělat pro stát tlumočníka a překladatele? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kombinovala jsem učení na škole s jazykovou a soukr. hodinami. Jen jazyková nebo soukr., zvlášť němčina, bude málo peněz po večerech. Žádná jistota. Všichni moji kolegové, co tohle zkoušeli s angličtinou ještě v době, kdy byl po ní hlad, se zas pokorně vrátili do školy.
- Citovat
- Upravit
Uživíš. ![]()
Z mojí zkušenosti je těžký rozjezd, ale jakmile si vybuduješ nějaký základ stálých studentů, už to jde. Lepší je pracovat klidně pro několik jazykovek zároveň, ať máš stálou nabídku kurzů, plus k tomu si hledat studenty soukromě (přes sociální sítě, vlastní stránky nebo veřejné weby s nabídkou výuky).
Online můžeš najít studenty vždycky, rozhodně se nemusíš omezovat na vlastní město. Výukou online zároveň eliminuješ hodiny cestování, které by tě čekaly při dojíždění za studenty. Z mojí zkušenosti za tebou nikdo moc jezdit nebude. Když už lidi platí, tak chtějí ten komfort, aby sami nikam nemuseli.
Mě by na základku nedostali ani heverem, takže ti úplně rozumím a držím palce!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak teda ještě z praktického hlediska: výuka dospělých ve firmách je většinou ve třech blocích - ráno před prací (7.00 - 10.00), kolem oběda (cca 12.00 - 14.00) a pak po práci (16.00 - 21.00). Vedle toho se ale chtějí učit taky studenti, lidi na rodičovské nebo na volné noze, takže se dají vyplnit i ty „prostoje“. A samozřejmě nepracuješ každý den od sedmi od rána do devíti do večera. Naopak, někdy máš dopoledne volno a nabitý večer, jindy zas končíš už třeba ve čtyři.
S tou (ne)pravidelností mě ještě napadá, že jako němčinářka bys mohla učit třeba pomaturitní kurzy. To je stálý příjem na celý semestr, s pravidelným rozvrhem a určitě ne po večerech.
A co se týče rodinného života: všechno jde. Není povinnost mít nějakou standardní rutinu jako v „běžných“ rodinách. Až to přijde, zařídíte se tak, jak vám to bude vyhovovat - je zbytečné se tím nějak stresovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
jsem v posledním ročníku magisterského studia, studuji učitelství německého jazyka. Jsem taková dobrá duše, co ráda pomáhá, předává vědomosti + miluji němčinu, takže učitelství byla poměrně jasná volba. Na druhou stranu jsem stresař, nejsem moc průbojná.. absolvovala už jsem nějaké praxe ve škole, ale bohužel mě výuka psychicky vyčerpává, děti umí být zlé a já zjišťuji, že ačkoliv bych moc chtěla, nejspíš nedokážu učit v klasické škole.
Učitelství jako takového se však vzdát nechci, a tak silně zvažuji, že bych učila na sebe, případně to kombinovala s jazykovkou. Je tu prosím někdo, kdo to takto má? Jaké to prosím je, dá se tak uživit?

Mám obavy, že by to znamenalo neustálou práci po večerech, která se trošku vylučuje s rodinným životem (děti bychom samozřejmě výhledově chtěli).
Kde učíte? Chodí studenti k vám domů, chodíte k nim, nebo máte online lekce? Budu moc ráda za jakékoliv vaše zkušenosti s touto profesí!