Asistent pedagoga - co je jeho prací?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Circus, musím uznat, že občas to bylo dost náročné a vyšťavující, ale lepší praxi jsem si na začátku učitelské kariéry nemohla přát, kolegyně byla výborná, do dneška se vídáme a moc mi pomohla v tom, pochopit, jak to chodí, jak vycházet s ostatními a jak vzdělávat děti. A je pravda, že na toho kluka do dneška moc ráda vzpomínám, ale přeci jen byla to první a druhá třída, to to s ním ještě šlo, jak se chová po mém odchodu, nemám info. A trpělivosti bylo potřeba vrchovatě a v jeho případě i s ním i s rodiči ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Mar__tanka1983
Kurz si samozřejmě udělám, praxi získám časem. Tobě to přijde jako skandál, mně ne. Narozdíl od spousty učitelů umím pracovat s dětmi, umím komunikovat s rodiči, nedělám v lidech rozdíly, jsem trpělivá a ochotná. A po vlastní zkušenosti, kterou jsem zažila s dcerou si troufám říct, že jsou rodiče, kteří budou raději za vlídný přístup člověka bez titulu, než megeru s pěti vysokými školami. Jako skandální by mi připadalo, kdybych šla učit na druhý stupeň, ale já mám pomáhat v nultém a prvním ročníku. To bych snad zvládnout měla.
ze je nekdo mily a trpelivy je samozrejme super. nicmene je spousta veci a situaci, kdy clovek presne musi vedet, jak ma reagovat a co si presne muze dovolit a jak dal postupovat. a vazne si nedokazu predstavit, jak to dela clovek bez vzdelani a praxe.
je celkem jedno, jaky „problem“ v te tride bude (a ze tam nejaky bude, jinak by tam asistent nebyl), ale tech krizovych situaci muze nastast spousta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Děkuji za všechny reakce.
Mám asistovat učitelům, budu pomáhat pomalejším dětem, hlídat jestli dělají svou práci, jestli ji dělají správně, kontrolovat třeba diktáty a podobné věci a třeba rozdávat už zmíněné písanky. Nebudu přiřazena jednomu konkrétnímu dítěti, ale prostě „holka pro všechno“
Ve třídě nebudou děti nijak zdravotně postižené.@Mar__tanka1983
Kurz si samozřejmě udělám, praxi získám časem. Tobě to přijde jako skandál, mně ne. Narozdíl od spousty učitelů umím pracovat s dětmi, umím komunikovat s rodiči, nedělám v lidech rozdíly, jsem trpělivá a ochotná. A po vlastní zkušenosti, kterou jsem zažila s dcerou si troufám říct, že jsou rodiče, kteří budou raději za vlídný přístup člověka bez titulu, než megeru s pěti vysokými školami. Jako skandální by mi připadalo, kdybych šla učit na druhý stupeň, ale já mám pomáhat v nultém a prvním ročníku. To bych snad zvládnout měla.
Držím palce. Já třeba vstřícný přístup uvítám.
A že nemáš vzdělání? A co jako, copak na rozdávání sešitů musí být vysoká škola?
Už mi ty vysoký školy na razítkování lester na kdejakým úřadě lezou na nervy.
Ve třídě bude učitelka, tak o co jde.
Ať se daří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ali-Ali píše:
ze je nekdo mily a trpelivy je samozrejme super. nicmene je spousta veci a situaci, kdy clovek presne musi vedet, jak ma reagovat a co si presne muze dovolit a jak dal postupovat. a vazne si nedokazu predstavit, jak to dela clovek bez vzdelani a praxe.je celkem jedno, jaky „problem“ v te tride bude (a ze tam nejaky bude, jinak by tam asistent nebyl), ale tech krizovych situaci muze nastast spousta.
Tak od toho je tam učitelka, ne?
Asistent asistuje, neučí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nastupuji od září jako AP. Celý dosavadní život jsem učila, mám VŠ pedagogickou. Učit už nechci, nebaví mě papírování a ani ten tlak z různých stran. S dětmi pracovat chci, ale pouze na poloviční úvazek. Situace v Praze byla taková, že jsem chodila po školách, zúčastnila se několika ukázkových hodin a byla jsem v pozici, kdy jsem si vybírala. Zvolila jsem školu, kde oficiálně jsem přidělena dítěti s poruchou učení a ADHD (takové dítě jsem měla v běžné třídě i bez asistenta) a v podstatě budu učitelce k ruce. Domlouvaly jsme se i na tom, že budu opravovat co bude potřeba a řediteli jsem slíbila, že když bude potřeba, tak budu suplovat. Nastupuji na 20 hod. týdně a s podmínkami jsem víc než spokojená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talitha píše:
Tak od toho je tam učitelka, ne?Asistent asistuje, neučí.
Jo to si jen myslíš, že neučí…u dcery v první třídě je chlapeček s autismem a v některých chvílích k němu sedá paní učitelka a zbytek třídy vede paní asistentka, právě proto že je asistent pedagoga a ne toho konkrétního žáka, to by byla osobní asistentka. Takže zmatky panují na všech frontách, kdo ví, jak to vše s těmi asistenty do budoucna dopadne…
- Citovat
- Upravit
@Aletheia To bývávalo, teď je v zákoně i douška o tom, že poskytuje nezbytnou osobní dopomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jo to si jen myslíš, že neučí…u dcery v první třídě je chlapeček s autismem a v některých chvílích k němu sedá paní učitelka a zbytek třídy vede paní asistentka, právě proto že je asistent pedagoga a ne toho konkrétního žáka, to by byla osobní asistentka. Takže zmatky panují na všech frontách, kdo ví, jak to vše s těmi asistenty do budoucna dopadne…
Asistentka je v tomto případě přidělena tomu autistovi. Forma spolupráce AP a učitele může být také tímto způsobem - v některých chvílích se uč. věnuje postiženému dítěti a AP zbytku třídy. Jistě ale v tuto chvíli AP nevykládá nové učivo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Abych to uvedla na pravou míru, já sama bych se bez kurzu do této práce nehrnula. Prostě jsem nejdříve chtěla absolvovat kurz a teprve potom se ucházet o práci. Ale tato práce mi byla nabídnuta přímo ředitelkou školy. Už několik let chodím do školy vypomáhat s různými akcemi, vymýšlím pro děti zábavu, vypomáhám s kolektivními pracemi. V podstatě se o mém „přijetí“ rozhodlo ještě před tím, než jsem se dozvěděla, že se na tuto pozici nějaký asistent hledá. Učitelé i zástupce mě vychválili až do nebe. Že prý neznají vhodnějšího kandidáta. Nehledě na to, že díky platu se na tuto pozici lidi zrovna moc nehrnou. Já to pro peníze dělat nebudu, je mi jedno jestli budu mít 4 tisíce nebo 8. Na tom nesejde. Všichni ve škole vědí o tom, že zatím nemám žádnou kvalifikaci na tuto pozici a vesměs se shodli na tom, že mi s čímkoli pomohou. Pokud bude nějaké dítě s ADHD nebo jakoukoli jinou poruchou, udělám vše proto, abych se s takovým dítětem naučila pracovat. A nezlobte se na mě, ale častokrát mají u takové poruchy problém i rodiče dítěte, trvá jim i několik let, než se sžijí a naučí s dítětem pracovat. Dost těžko bych si mohla myslet, že když absolvuji kurz, tak že budu mistr světa v péči o takové dítě. Prostě to přijde s praxí. Udělám vše proto, abych byla dobrá.
To, jestli mám nebo nemám titul je vedlejší. Na vysokou jsem chodila pár semestrů a nedodělala jsem ji kvůli jedinému předmětu. Pokud bude třeba, klidně na tu vysokou půjdu znova. Ale za ty roky co jsem venku ze školy vím jediné, a to, že mi škola nedala prakticky vůbec nic. Zatím jsem nevyužila nic z toho, co jsem se na střední nebo na vysoké škole učila.
Toto téma jsem založila proto, abych věděla, co zhruba takový asistent dělá. Chci se přes léto alespoň trochu připravit. Nic víc, nic míň.
Moc děkuji těm, které napsaly svou vlastní zkušenost. Jsem za to moc vděčná ![]()
- Citovat
- Upravit
@Talitha píše:
Tak od toho je tam učitelka, ne?Asistent asistuje, neučí.
jasne ze neuci, ale proto jsem psala slova jako „reagovat a postupovat“ - napriklad, kdyz dite je agresivni na jine, kdyz chytne hystericky zachvat, kdyz chce zacne hazet knizkama… ono neni jednoduche vedet, co je jednal spravna reakce a pak co je akceptovatelne od asistenta.
a ty krizove situace nastavaji jak u deti s diagnozou, tak v problemovych kolektivech casto (v pohodove tride asistent nebude)
zakladatelce: ja ti hrozne fandim, mam syna s PAS a ted mel rok asistentku ve skolce. ono to bez nadseni pro vec ani delat nejde, vetsina lidi by s tim prastila po mesici. takze to rozhodne neber jako kritiku nebo shazovani. jen proste taky vim, ze nektere situace jsou hodne narocne a neni jednoduche z nich vybruslit spravne, vydrzet s nervama a udelat to, co je spravne a ne to, co ti veli instinkt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A nezlobte se na mě, ale častokrát mají u takové poruchy problém i rodiče dítěte, trvá jim i několik let, než se sžijí a naučí s dítětem pracovat. Dost těžko bych si mohla myslet, že když absolvuji kurz, tak že budu mistr světa v péči o takové dítě. Prostě to přijde s praxí. Udělám vše proto, abych byla dobrá.
jisteze rodic ma taky problemy a v 99.9% nema diplom v oboru
jenze pokud nezvladnes situaci s vlastnim ditetem a ujedou ti nervy, tak si to vecer vycitas akorat sama sobe. pokud nezvladnes situaci ve tride a ujedou ti nervy, tak se zodpovidas vedeni i rodicum.
ale jak pisu - rozhodne to nemyslim spatne, lidem kteri do toho jdou fandim, jen vim, ze to muze byt sakra tezke.
my treba ted budem menit diteti skolku, prave proto, ze v bezne skolce musel mit asistenta a byt to byla logopedka s mnoha zkusenostma s detma, tak proste pres veskerou snahu a nadseni neumela se synem pracovat, jak by potreboval. takze pujde do specialni tridy, kde bude pod odbornejsim dohledem. ale to uz je neco trochu jineho, nez co budes delat ty. podle toho co pises, budes spis vseobecnejsi vyuzivana, takze to bude spis o tech nervech ![]()
kazdopadne ti drzim palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Pokud bude třeba, klidně na tu vysokou půjdu znova. Ale za ty roky co jsem venku ze školy vím jediné, a to, že mi škola nedala prakticky vůbec nic. Zatím jsem nevyužila nic z toho, co jsem se na střední nebo na vysoké škole učila.
Vidíš, to proto že jsi byla na jiné VŠ, kvalitní VŠ a obor speciální pedagogika by tě na to skvěle připravil. Mám ji a v podstatě vím jak na které dítě (obecně, dle dg.) a myslím že pokud budeš mezi zdravými tak v pohodě, ale pokud nemáš žádné informace o tom, jak které postižení dítě omezuje to bude hodně těžké. V podstatě si ji vystuduješ ty sama doma protože budeš muset ležet v knížkách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aletheia
Ano, s tím, že budu ležet v knížkách a studovat sama, jsem celkem smířená. Předchozí školu jsem dělala dálkově, takže v podstatě také samostudium.
Už dva roky pečuji o osobu s alzheimerovou chorobou, také jsem se na to musela připravit sama. Vím, že pokud dostanu na starost dítě s nějakým postiženým, budu muset dřít na to, abych danému dítěti pomohla a byla mu něco platná. Ale s tím do toho jdu. Právě proto, abych těm dětem mohla pomáhat. Nevadí mi ležet v knížkách a učit se, pracovat na sobě, abych lidem okolo sebe pomohla.
- Citovat
- Upravit
Ono je to trochu dvojsecne, nedivte se, ze se tu do Vas pousti, protoze bych si jako rodic take predstavovala, ze asistent pedagoga bude vedet, co dela. A jako ucitel take, protoze neni vetsi zoufalstvi nez asistent, ktereho musite neustale nekam smerovat a nefunguje ve tride jako samostatna jednotka. Neucim „veky“,ale par uz jsem jich zazila a musim uznat, ze absolvovany kurz s praxi nema moc spolecneho, stejne jako u ucitelu - nekomu je dano, jinemu ne. Urcite je prima mit k sobe nejakeho speckare, ale zazila jsem i ty bez vzdelani, ktere bych mela k detem mnohem radeji. Co Vam poradit? Najdete s pani ucitelkou spolecnou notu, vice netreba (jste-li asistent pedagoga, ne u konkretniho ditete).
Jinak ja si asistenta na umyvani rucicek a rozdavani sesitu fakt nepredstavuji. Naprosta automatika byla prace se skupinami (rychlejsi, pomalejsi), po probrani noveho uciva vzdy prace s jednotlivci, kteri byli nejisti, pri TV jsme se v podstate pulili, aby treba pulka deti u naradi nestala a nekoukala, asistentka s detmi hrala hry. A mnoho dalsiho… At Vas prace bavi a naplnuje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aletheia to už přece není pravda, změnilo se to. I asistent pedagoga se teď může starat např. o podávání jídla, polohování, vzít dítko na vozíku na WC atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit