Asistent pedagoga - co je jeho prací?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31292
21.6.16 14:47

Zakladatelko, neber to jako útok na tebe osobně. Já ti celkem věřím, že jsi do práce nadšená a chceš pomáhat atd. tak se hned neoháněj megerou s pěti vejškama.
Mě vadí ten systém, když to zjednoduším, moje nemocné dítě potřebuje asistenta, protože to učitelka nezvládne a pak zjistím, že dítěti asistuje někdo, kdo nemá ani ánung o nemoci, kterou dítě má. Že nemá ani ánung o učitelství nebo pedagogice, psychologii. Může to být stokrát zlatá holka, ale pokud neví, jak zareagovat, když si autista začne mlátit hlavou o lavici, nebo jak správně dítěti vysvětlit psaní písmenek, tak je tam k úplnýmu prdu. Promiň.
Takže nejsem apriori naštvaná na tebe, ale na to, jak to ve školách funguje, už jsem o několika „asistentech“ slyšela, a nebyly to moc lichotivé historky :?
A to říkám z pozice mámy se zdravým dítětem, takže v tom není žádná osobní zášť a mohlo by mi to být vlastně „jedno“, ale není, je mi líto, že se tak dlouho prosazoval nějaký systém asistence pro potřebné děti a nakonec je z toho paskvil, notabene mi přijde, že jsou ti asistenti vzatí na hůl, takže kolik kvalitních lidí tuhle práci bude dělat? Možná ty, kolik ještě dalších? :?.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
21.6.16 14:53

Jenomze ono, uplne uprimne receno, kdo si muze dovolit (nemluvim o chteni, tahle povolani jsou fakt spis poslani a nelze je delat,,pro penize") s vysokou skolou pracovat za tak smesnou castku, jako ap dostavaji? Ja se az tak nedivim, ze kvalifikovanych je malo, protoze treba potrebuji zivit rodinu a podobne… a to z platu pa moc nezvladnou, nebo k tomu musi mit dalsi brigadu (coz je dle meho po praci psychicky narocne dost otrava)… to uz s tou VS radsi budou delat neco lepsiho. (Ale priznavam, ze to takhle vidim jako laik - nevim toho o asistentech mnoho, takze je mozne, ze ani s VS specializaci nic lepe placeneho proste nesezenou, aby me tu nekdo nebral za slovo.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.16 15:34

@Mar__tanka1983 Já to neberu jako útok :hug:. Svým způsobem ti i rozumím, ale na druhou stranu si myslím, že děti s nějakou vážnější poruchou by měli mít osobního asistenta, který bude k dispozici jen tomu samotnému dítěti. Já mám být k ruce hlavně paní učitelce, budu pomáhat dětem, které jsou pomalejší atd… Případně budu k ruce dětem cizí národnosti, kterým budu pomáhat s češtinou - na to tam budu já, ještě společně s další paní učitelkou.
To, že jsem se oháněla megerou s pěti vejškama - nechala jsem se unést, protože právě takovou podobnou má jedno z mých dětí, paní učitelka má sice x titulů, ale k dětem je naprosto nevhodná a celá třída už se těší, že od září po třech letech konečně dostanou někoho jiného. Proto to přirovnání.

Mě paní ředitelka oslovila právě z toho důvodu, že stávající asistent je absolutně nevyhovující, neumí s dětmi jednat, práce ho nebaví - to jsem se dozvěděla dneska ráno. Škola prý sháněla vyškoleného asistenta skoro půl roku, ale do téhle práce se prostě nikdo nehrne. Státem je to pozice naprosto podhodnocená a podle toho to také vypadá.
Já podnikám, takže na výdělku ze školy mi nesejde. A jelikož mám možnost být nějak nápomocna, ráda jsem toho využila. Samozřejmě neříkám, že budu kdoví jak skvělá, ale chci udělat všechno, co bude v mých silách.
To, jaké jsou ze zákona nastolené podmínky pro asistenty, jaké jsou na ně požadavky, to už je věc trochu jiná. Dokonce jsem se doslechla, že asistenta pedagoga může dělat i člověk se základním vzděláním, což už mi tedy přijde fakt přes čáru.
Každopádně přes léto zkusím přečíst alespoň nějaké knihy, které se této problematiky týkají a snad nebudu paní učitelce více ke škodě než k užitku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.16 17:34

Já jsem také původně pracovala jako AP a tehdy jsem měla jen základní vzdělání. Bylo to před cca 8-9 roky. Byla jsem hozená do vody, nic jsem neuměla, jen jsem měla vlastní zkušenost se svými dětmi, nic víc. Pozorovala jsem učitelku, otrkávali jsme se s ní i s dětmi navzájem. V podstatě mě vedla učitelka, zadávala mi úkoly, který jsem měla s dětmi udělat. Nebyla jsem přiřazená k jednomu určitému dítěti, ale byla jsem k dispozici pro všechno a pro všechno, co paní učitelka potřebovala. Vedení školy i učitelka byli moc fajn, brali mě jako pomoc a né jako někoho, kdo jim ještě ubírá peníze. Pomáhala jsem dětem s převlíkáním na tělocvik, pomáhala jsem např. rozdávat míče, švihadla, nanosit žíněnky, stála jsem v cíli nebo na startu atd., při vyučování jsem vždy s někým odcházela do prázdné třídy a tam jsem mu pomáhala vypracovat úkol z matematiky, češtiny, někdy i z prvouky. Byla to totiž malá vesnická škola, kde byli sloučený některý ročníky, takže asi trochu jiná situace. Při výtvarce jsem pomáhala vystřihovat nebo něco obkreslit, nebo jsem umývala štětce, podepisovala výkresy atd. Byla to krásná práce a ty finance mi v tu chvíli taky nezajímaly, prostě to byla zkušenost k nezaplacení. Mezitím jsem si udělala střední školu a při centru celoživotního vzdělávání i vzdělání pro AP a jsem u konkrétního dítěte, ale což je moje hlavní činnost, ale stejně jsem paní učitelce k ruce, když potřebuje pomoci s něčím nebo nějakému dítku.

• Citovat
  • Upravit
9556
31.7.16 12:22

Jak je to podle zákona s nástupem na pracovní pozici AP, když kurz nemám ještě dokončený? nastoupila jsem na něj v červnu, končit budu v prosinci

může mě ředitel školy přijmout nebo mě automaticky odmítne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12895
31.7.16 13:29

@surikataXY některý holky od nás už AP vykonávaly při kurzu, takže by v tom neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
31.7.16 17:41

Není důvod nepřijmout takového člověka, ale záleží na řediteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
31.7.16 17:46

Ředitel často nechce zaměstnat člověka, který studuje. Předpokládá, že bude čerpat studijní volno a to se mu moc nehodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.16 14:17

Dobrý den,

oživuji jen diskusi. Mám možnost dělat práci asistenta pedagoga, ale nevím, jak je to s dovolenou. Vím, že zde mají možnost 8 týdnů, je možno si něco vybrat i během školního roku, nebo se to nutně musí vybrat o prázdninách, jako to mají učitelé na ZŠ? Jednalo by se o MŠ a soukromou. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
65674
27.10.16 14:25

Tezko rict, u skolek to bude asi jinak nez na zakl. skole, protoze jsou otevrene vetsinou i cast prazdnin. Asi to bude zalezet na rediteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
27.10.16 15:15

Záleží vždycky na domluvě s učitelem, u kterého asistenta děláš a samozřejmě s ředitelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
27.10.16 17:41

Ve školce nevím, ale ve škole se předpokládá, že si asistent vybírá dovolenou tak jako učitelé, tzn. o prázdninách. Mimochodem (dělám asistenta od letošního roku) - platí pro mě i placené studijní volno tak jako pro učitele, 1 den za odpracovaný měsíc, tzn. 12 dní za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
27.10.16 18:42

V MŠ je to většinou na dohodě, učitelky MŠ nečerpají volno jako v ZŠ.
já dělám asistentku na základní škole a nemám nárok na dovolenou jindy, než jsou stanovené prázdniny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.16 13:56

Zalezi jako mas smlouvu. Asistent ped ji muze dostat i jen do cervna, pak bys mela 5 tydnu dovolene, ktere si samozrejme muzes vybrat i pres rok. Pokud mas smlouvu od zari do zari- predpoklada se, ze se tim zamaznou prazdniny.

• Citovat
  • Upravit
9556
28.10.16 14:38
@Anonymní píše:
Zalezi jako mas smlouvu. Asistent ped ji muze dostat i jen do cervna, pak bys mela 5 tydnu dovolene, ktere si samozrejme muzes vybrat i pres rok. Pokud mas smlouvu od zari do zari- predpoklada se, ze se tim zamaznou prazdniny.

ja myslim, ze podle nového školského zákona to možné není - mít smlouvu jen do června

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat