Asistent pedagoga pro prvňáčka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44341
23.2.21 16:29
@Anonymní píše:
@Hrozina když jsme tam byli loni, tak jsem dotazník dostala do ruky, takže bych ho tam teoreticky odevzdat nemusela.@Pears206 ty to budeš vědět. Musí být do PPP dotazník ze školky? Nestačilo by vyjádření logopedky a spec. pedagožky, která s ním pracuje… Školka se o něm vyjadřuje jen v superlativech. Loni mu do žádosti vyplnila učitelka, že je bez vady řeči a že drží dobře tužku a další nesmysly…

No, oni posílají do školky dotazník, ale jen s Tvým souhlasem. Jak Ti budou volat k vůli termínu, tak se Tě zeptají, jestli souhlasíš s odesláním dotazníku do školky, můžeš odmítnout. Tak je to u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.21 16:33

@Pears206 u nás to bylo loni tak, že mi řekli, ať si vezmu dotazník ze skolky. Dostala jsem ho do ruky a vezla jsem ho.

• Citovat
  • Upravit
44341
23.2.21 16:36
@a12 píše:
jo, ja věřím, že dítě se pravopis atd. může naučit v pohodě, má to od základů stejně jako dítě českých rodičů, spíš jsem to myslela tak, že rodič cizinec mu v tomhle neporadi doma pri úkolu, nebo u ty distanční výuky.. když dítě u pc nerozumí výkladu, tak rodič cizinec mu to doma už není schopnej dovysvetlit..

Právě proto se snažíme těmto dětem pomáhat, pokud jsou na to kapacity a možnosti.
Já těmto dětem pomáhám v rámci své praxe(navazující studium). V práci asistuji speciálnímu pedagogovi u předmětů spec. péče, ale k tomu, aby dítě mělo nárok, být cizinec nestačí. Pokud je dítko šikovné a nemá SPU, má nárok jen na češtinu pro cizince. S tím porozuměním textu je velký problém. Už jsem pomáhala kamarádce Ukrajince, která zde žije dlouho, její dítě je stejně staré jako moje nejstarší, to jsem ještě nestudovala obor a ani v něm nepracovala. Ale když ČJ není mateřsky jazyk, brzy je problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44341
23.2.21 16:37
@Anonymní píše:
@Pears206 u nás to bylo loni tak, že mi řekli, ať si vezmu dotazník ze skolky. Dostala jsem ho do ruky a vezla jsem ho.

U nás ne. I před koronou toto funguje bezkontaktne. I doporučení pro školu posílají poštou.

Vím ale jistě, že když nedáš souhlas, dotazovat školku nebo školu nemohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66866
23.2.21 16:42
@Anonymní píše:
@Hrozina když jsme tam byli loni, tak jsem dotazník dostala do ruky, takže bych ho tam teoreticky odevzdat nemusela.@Pears206 ty to budeš vědět. Musí být do PPP dotazník ze školky? Nestačilo by vyjádření logopedky a spec. pedagožky, která s ním pracuje… Školka se o něm vyjadřuje jen v superlativech. Loni mu do žádosti vyplnila učitelka, že je bez vady řeči a že drží dobře tužku a další nesmysly…

kontaktuj ppp, oni ti reknou, co potrebuji, je to vice papiru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9277
23.2.21 17:30
@Anonymní píše:
On by ho na svou diagnózu dostal. Speciální pedagožka ze školy mě prosila, jestli bychom to nezkusili, protože chtějí do každé první třídy AP. Tak hledají děti, na které se dá napsat.

Toto už tuplem nechápu… to jsou dnesni učitelky tak neschopný, že neumí vést třídu samy? Ať předají tridnictvi schopnějším. Chápu, že je nějaké dítě, co má fakt problémy, a toho asistenta poteebuje. Bez něj by ucivo zvládalo s obtížemi a asistent mu pomůže. A když ma chvilku, může se věnovat i jiným dětem. Celkové učitelce uleví, proto chápu, že to učitelce pomůže, chápu, že když už tam nějaké takové dítko má, je ráda, že asistent pomůže jemu i jiným.. v tomto s asistenty naprosto souhlasím a jsem moc ráda, že existují. Ale nechápu cílené vyhledávání dětí, na které by bylo možné asistenta napsat. Prohledávat budoucí třídu a hledat nejslabší kus, na který si seženeme papíry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44341
23.2.21 17:44
@Midaku píše:
Toto už tuplem nechápu… to jsou dnesni učitelky tak neschopný, že neumí vést třídu samy? Ať předají tridnictvi schopnějším. Chápu, že je nějaké dítě, co má fakt problémy, a toho asistenta poteebuje. Bez něj by ucivo zvládalo s obtížemi a asistent mu pomůže. A když ma chvilku, může se věnovat i jiným dětem. Celkové učitelce uleví, proto chápu, že to učitelce pomůže, chápu, že když už tam nějaké takové dítko má, je ráda, že asistent pomůže jemu i jiným.. v tomto s asistenty naprosto souhlasím a jsem moc ráda, že existují. Ale nechápu cílené vyhledávání dětí, na které by bylo možné asistenta napsat. Prohledávat budoucí třídu a hledat nejslabší kus, na který si seženeme papíry…

V dnešní době jsou děti jiné než dřív, dřív byla ve školách vyžadována kázeň a učitelky chtěly učit běžné děti, ne děti se SVP, kterých je čím dál víc i (zatím) nediagnostikovanych.
Práce v tandemu má spoustu výhod i pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23479
23.2.21 17:46
@Midaku píše:

Asi to tak neni spravne, ale zase chapu, kdyz maji skutecne schopneho asistenta, tak ze ho chteji na skole udrzet. A o tom predani schopnejsim. To asi nebude tak jednoduche, kdyz je nedostatek ucitelu. Ja bych byla naopak pro to, aby byla asistentka v kazde tride a mohli se tak detem vice venovat. Tady ma kazda 1. trida pres 30 deti, coz mi prijde mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
23.2.21 17:50
@Midaku píše:

Znam jednu neschopnou. Ucila loni syna v pripravce. Bylo tam 12 deti a ona je vubec nezvladala :roll: Kdyz nastoupila asistentka, deti zacaly poslouchat a nic nebyl problem :nevim: A tech gramatickych chyb, ktere ucitelka za ten rok napsala. Ale asi je vazne nedostatek ucitelu. Letos je tam stale 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.21 17:54

@Midaku učíš? Dovedeš si představit třídu 30 dětí? Já to chápu, protože mám učitelku v rodině. To není o neschopnosti. Znám spoustu veselých historek. Navíc senza chvíli budou dělat úvazky, takže si mapují terén. Je to díky tomu, že syn chodí na kroužek pro předškoláky a znají jeho dg., tak se mě ptali, jestli je na AP a jestli to budu řešit.
I z mého pohledu je lepší, když jsou na děti 2 dospělé osoby.

• Citovat
  • Upravit
9277
23.2.21 18:06

Nebudu odpovídat všem jednotlivě, jen chci dodat, že mi to nijak nevadí, já těm učitelkam fakt rozumím, pro ne je to velká pomoc, taky se mi nelíbí třídy o 30 dětech, kde každé třetí má nějaký problém. Ale stejně tak se mi nelíbí, že se jen tak pro ulehčení shání asistenti pro deti, které je nepotřebují, do tříd, kde je nepotřebují, a pak nějaké dítě, které by ho potřebovalo, ho nedostane, protože jich je málo. Nebo protože je ve vedlejší třídě a dalšího nemaji atp. Na fb jsem ve skupině dětí s ADHD, PAS, MR atp a tam vcelku často píšou maminky, že jejich dítě asistenta nedostalo, i když dle popisovaných potíží by mu prospěl daleko víc než dítěti s evidentně dobře kompenzovanou VD (nic ve zlém Zakaldatelko, beru to jen jako příklad).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.21 18:18

@Midaku u nás se snaží, aby do první třídy byl do každé třídy AP. A ano, často to je na děti, které ho zase tolik nepotřebují. Často tam AP zůstává i později, ale na jiné dítě. A souhlasím s tím, že to je blbé, ale často ho dostanou děti, které mají aktivní rodiče, co si ho vybehaji.

• Citovat
  • Upravit
44341
23.2.21 18:22
@Midaku píše:
Nebudu odpovídat všem jednotlivě, jen chci dodat, že mi to nijak nevadí, já těm učitelkam fakt rozumím, pro ne je to velká pomoc, taky se mi nelíbí třídy o 30 dětech, kde každé třetí má nějaký problém. Ale stejně tak se mi nelíbí, že se jen tak pro ulehčení shání asistenti pro deti, které je nepotřebují, do tříd, kde je nepotřebují, a pak nějaké dítě, které by ho potřebovalo, ho nedostane, protože jich je málo. Nebo protože je ve vedlejší třídě a dalšího nemaji atp. Na fb jsem ve skupině dětí s ADHD, PAS, MR atp a tam vcelku často píšou maminky, že jejich dítě asistenta nedostalo, i když dle popisovaných potíží by mu prospěl daleko víc než dítěti s evidentně dobře kompenzovanou VD (nic ve zlém Zakaldatelko, beru to jen jako příklad).

Tyto děti patří na specku. Měla jsem na předmětu spec. péče děti s ADHD medikovane, vím o dítěti MR v kombinaci s PAS v běžném školství(AP mu je muž) a nechtěla bych, aby do takové třídy chodily moje děti :oops:

Trend je bohužel inkluze. Chápu rodiče, že chtějí pro to své dítě ty nejlepší možnosti, ale zařazením takového dítěte upadá kvalita vzdělání pro ty ostatní. Projevy takového dítěte třídu ruší. Hodně speckařů si myslí, že inkluze není dobrý nápad v takové podobě, jaká tu je. Lepší by bylo vytvářet inkluzivni třídy v běžných školách, kde jsou dva pedagogové(ne asistent, ale sobě rovní pedagogové, jeden normální, druhý speciální a každý odpovídá za jiné oblasti) a lze spojovat děti z jednotlivých ročníků. Vím o škole, kde to funguje a na některé předměty chodí děti z té speciální třídy do kmenových tříd. Takže pokud se AP nedostane na takové dítě a to dítě díky tomu nemůže do běžné školy, za mě jedině dobře. Stejně každý asistent s ním pracovat neumí.

Dítě s kompenzovanou expresivní VD bez snížení intelektu si asistenta zaslouží a patří do běžného školství. S jeho podporou má šanci dosáhnout podobných výsledků jako zdravé děti. Dítě ADHD se silnou medikací kolektiv svými projevy chování trvale narušuje a rozloží, rozptyluje ostatní děti a pokud je to starší dítě, často už není ve fyzických možnostech každé ženy asistentky takové dítě zvládnout. To samé MR, PAS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66866
23.2.21 18:32

@Midaku bys taky musela videt, jaka decka jsou v inkluzi v beznych tridach. Tezko muzu treba zajistit vzdelani na urovni 8. tridy a zaroven na urovni 3. tridy. Decka, ktera by mohla byt ve specce, jsou v beznych tridach, musejoi se rozvijet a zaroven maji ostatni pravo na vzdelani dle skolskeho zakona. Ja si vetsinou poradim, ale jsem stara, zivotem obslehana, i tak jsem rada, kdyz je asistentka ve skole a diteti se venuje. Ted behem DV pracujeme jen se tridou, zaka ma asistentka sama na osobnich konzultacich, dre s nim. Hodne nam ulevi. Pri bezne vyuce vypomaha jeste dalsim detem v inkluzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9277
23.2.21 18:41

@matkabagristy @Pears206 jasně, MR a některé PAS opravdu do běžné školy nepatří. Ale nějaké lehčí firmy adhd nebo i těžší, ale léky kompenzovane, je přece nesmysly dávat na specku. Ty děti mají úplně stejný intelekt, jako ostatní, jen nevydrží nehnute sedět 45 minut. A který prvňáček vydrží… jsem pro, aby se to minimálně zkusilo. V čem je lepší kompenzovany dysfatik než kompenzovany hyper… v tom, že dysfatik tolik neobtěžuje ty učitele. A o tom to bohužel je. Kdyby mělo adhd dítě k sobě asistenta, který tomu rozumí, čili není produktem nějakého víkendového kurzu, tak by ve spoustě případů nebyl problém dělat mu krátké přestávky na pohyb nebo ho třeba zkoušet u tabule, kde může aspoň stát…proatw cesta je vždycky. Ale dávat dítě s průměrnou inteligenci na specku taky není dobré řešení. A potvrdí to i ty učitelky ze specky. Tam prostě nelze udržet tempo běžných zakladek, chodí tam především „horší“ děti. Ono to bohužel není tak jednoduché, není to černobílé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí