Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak pokud asistenta nepotřebuje, proč ho chceš? Nejspíš ho ani nedostane. Celé je to nesmysl.
@Midaku píše:
Tak pokud asistenta nepotřebuje, proč ho chceš? Nejspíš ho ani nedostane. Celé je to nesmysl.
On by ho na svou diagnózu dostal. Speciální pedagožka ze školy mě prosila, jestli bychom to nezkusili, protože chtějí do každé první třídy AP. Tak hledají děti, na které se dá napsat.
@Anonymní píše:
On by ho na svou diagnózu dostal. Speciální pedagožka ze školy mě prosila, jestli bychom to nezkusili, protože chtějí do každé první třídy AP. Tak hledají děti, na které se dá napsat.
Tak to bych do toho šla. Ono je fakt hodně poznat, když je ve třídě druhý člověk.
@vokishka píše:
Tak to bych do toho šla. Ono je fakt hodně poznat, když je ve třídě druhý člověk.
Souhlas. Maminka cizince bude mít do první třídy další dítko a říkala, že už vyběhává PPP a asistenta, aby tam paní učitelka měla taky někoho k ruce. Ne kvůli tomu děcku, to za 3 roky ve školce (bez asistenta
) umí česky dobře, ale aby pomohla celé třídě.
@Svistice píše:
Moje dítě chodí do třídy, kde je asistentka kvůli dítěti cizinci. Děti nevěděly, proč a kvůli komu tam je. Prostě to berou jako pomoc paní učitelce. Asistentka pomáhá všem, kdo to potřebují. nejen tomu konkrétnímu dítěti.
Naopak se syn divil, že jeho kamarádka z jiné školy má ve třídě jen paní učitelku. Prý kdo jí tam pomáhá, když nemají asistentku.
to je pravda, u nás v první třídě taky někdo chodí pomáhat paní ucitelce, vůbec netuším kvůli komu tam je, ani moje dítě to nejspis neví, jen rikam, že tam je nějaká paní učitelka která pomáhá jejich paní učitelce, pomáhá všem dětem
@Svistice píše:
Souhlas. Maminka cizince bude mít do první třídy další dítko a říkala, že už vyběhává PPP a asistenta, aby tam paní učitelka měla taky někoho k ruce. Ne kvůli tomu děcku, to za 3 roky ve školce (bez asistenta) umí česky dobře, ale aby pomohla celé třídě.
je pravda, že maj ve třídě dokonce dva cizince.. jako česky mluvi normálně, ale jejich rodiče ne.. jeden je vietnamec, ty snad neuměj slovo česky.. ten druhej ani nevim co je, znám jen mámu od vidění a ta se domluví jen anglicky.. spis si rikam, jak zvladaj úkoly doma, třeba pri distanční výuce, hlavně teda češtinu
Off topic, na VD je automaticky asistent? Syn (zatím školka) měl první diagnózu PAS, potom to psycholožka změnila na VD (má nějakou mezi diagnózu, VD jen v podezření ) a paní z SPC mi říkala, že teď už na asistenta nedosáhne (řeším to na září kdy bude nestupovat do státní školky). Takže pokud je ve škole i na VD asistent super. A k zakladatelce pokud je ta možnost určitě ji využij. Syn chodí do soukromé skupinky právě kvůli tomu, ze má více učitelek pro deti a mají čas na ty pomalejší. Sama bych ho rada pro syna. ![]()
@Dermabion Nevím jestli automaticky, ale vím o dvou dětech s VD, které mají psaného asistenta. ![]()
@Anonymní píše:
Váháme, jestli se synem zkusit zažádat do školy o asistenta pedagoga. Má VD, je po odkladu. Z mého pohledu ho nepotřebuje, ale zase si říkám, že do první třídy nás hodí.
Je potřeba k žádosti vyjádření školky?
Kdo jste měli ve škole dítě s AP, jak jste to vnímali? Jak to vnimaly děti?
Pohybuji se ve školství, tak vím, že AP není pro dítě, ale pro učitelku a další věci. Mně jde hlavně o osobní zkušenost.
Museli by jste do poradny a tam by školka posílala vyplněný dotazník o dítěti.
@Dermabion píše:
Off topic, na VD je automaticky asistent? Syn (zatím školka) měl první diagnózu PAS, potom to psycholožka změnila na VD (má nějakou mezi diagnózu, VD jen v podezření ) a paní z SPC mi říkala, že teď už na asistenta nedosáhne (řeším to na září kdy bude nestupovat do státní školky). Takže pokud je ve škole i na VD asistent super. A k zakladatelce pokud je ta možnost určitě ji využij. Syn chodí do soukromé skupinky právě kvůli tomu, ze má více učitelek pro deti a mají čas na ty pomalejší. Sama bych ho rada pro syna.
Vyhlaska 27/2016 se bude upravovat a novelizovat, v původním návrhu bylo osekat asistenty právě dětem s logopedickymi vadami. Katedry speciální pedagogiky to ale pripominkovaly Novelizovat ano, ale jinak.
Celkově se má změnit to, že asistentů má být méně a má být kladen větší důraz na jejich vzdělání, zrušit kurzy přes agentury. S tím souhlasí snad všichni.
@a12 píše:
je pravda, že maj ve třídě dokonce dva cizince.. jako česky mluvi normálně, ale jejich rodiče ne.. jeden je vietnamec, ty snad neuměj slovo česky.. ten druhej ani nevim co je, znám jen mámu od vidění a ta se domluví jen anglicky.. spis si rikam, jak zvladaj úkoly doma, třeba pri distanční výuce, hlavně teda češtinu
Já teď doucuji dítě cizince na prvním stupni. Je to šikovné dítko, jediná bariéra je ten jazyk. Budeš se divit, ale ČJ, M a angličtina žádný zásadní problém nedělá(vyjmenovaná slova, pády, vzory, nasobilka, dělení). Horší je vlastivěda a prirodoveda, protože tam jsou delší texty a ke splnění úkolů nutné porozumění. V rodině se mluví jazykem u nás velmi neobvyklým, nechci blíže specifikovat.
@Pears206 ano, bude super, když bude kladen důraz na kvalitu asistentů. Ovšem kamarádka (baví ji práce s dětmi a je vážně dobra v tom jak je namotivovat k práci) si udělala kurz, ale dělat to nepůjde protože je to značně podfinancované…takže pokud to půjde jen směrem více asistentům naložit, ale nepridat jim tak nevím jak to bude vypadat. Ale zatím tuto problematiku sleduji z povzdálí, nejsem odborník
@Hrozina když jsme tam byli loni, tak jsem dotazník dostala do ruky, takže bych ho tam teoreticky odevzdat nemusela.
@Pears206 ty to budeš vědět. Musí být do PPP dotazník ze školky? Nestačilo by vyjádření logopedky a spec. pedagožky, která s ním pracuje… Školka se o něm vyjadřuje jen v superlativech. Loni mu do žádosti vyplnila učitelka, že je bez vady řeči a že drží dobře tužku a další nesmysly…
@Pears206 píše:
Já teď doucuji dítě cizince na prvním stupni. Je to šikovné dítko, jediná bariéra je ten jazyk. Budeš se divit, ale ČJ, M a angličtina žádný zásadní problém nedělá(vyjmenovaná slova, pády, vzory, nasobilka, dělení). Horší je vlastivěda a prirodoveda, protože tam jsou delší texty a ke splnění úkolů nutné porozumění. V rodině se mluví jazykem u nás velmi neobvyklým, nechci blíže specifikovat.
jo, ja věřím, že dítě se pravopis atd. může naučit v pohodě, má to od základů stejně jako dítě českých rodičů, spíš jsem to myslela tak, že rodič cizinec mu v tomhle neporadi doma pri úkolu, nebo u ty distanční výuky.. když dítě u pc nerozumí výkladu, tak rodič cizinec mu to doma už není schopnej dovysvetlit..
@Dermabion Máš pravdu se špatným finančním ohodnocením. Ono nejde jen o to naložit asistentům a umět děti namotivovat, ale znát metody práce s dětmi s různými druhy postižení a vad. To žádný kurz nenaučí. Když budu mít ve třídě na starost třeba dítě s lehkou MR, tak ho nemůžu učit opakováním látky do zblbnutí, ale musím použít speciální metody tak, aby to učení bylo efektivní a dítě to vstrebalo. Musím umět vyrobit vhodné pomůckym. Musím umět vhodně zvolit augmentativni komunikaci nebo pokračovat v tom, co je dítě zvyklé, doplňovat průběžně dítěti jeho jadrovou slovní zásobu, vhodně označit důležité body ve třídě, nejlíp i WC a jídelnu atd. Z tohoto důvodu se u dítěte kamarádky vystřídaly za tři roky tři asistentky. S kurzem fakt nevěděla, co s deckem, učitelka při vší úctě není speciální pedagog a nemá čas a kamarádka byla zoufalá, že pořád dostávají pracovní listy do zblbnutí a nikam to nevede. Mezi námi, takové dítě patří na specku, ale bohužel realita je pořád protlačit inkluzi někdy za každou cenu.
U dětí s poruchami chování je třeba znát techniky jak je zvládnout, to samé u dětí s PAS, mívají záchvaty.
Děti s VD vyžadují taky určité metody práce.