Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Oriseka píše:
Kdyz jsem se ptala, proc nemuzeme s necim v chovani pohnout, tak odpoved byla, ze se chova jako vekove mladsi dite cca 2,5 a proto to nejde. Jako celkove neni na 2,5. V nekterych oblastech je zase hodne sikovny, at ho tady jen nepomlouvam. Me se taky specialni skolky libi. Udelate tam s detmi furu prace. Ale ja jsem uz synem byla v PPP, u dobre klinicke psycholozky( dochazime pravidelne), detskeho psychiatra, logopedky a nikdo se ani sluvkem nezminil o moznosti specialni skolky nebo skoly. Urcite musi existovat skupina deti, pro ktere je integrace s asistentem to nejlepsi. Jinak by se to nedelalo.
Já Tvé dítě neznám, určitě si moje příspěvky neber osobně. Je to jen diskuze a jen názor. To, jestli bude dítě zařazeno do specky záleží hlavně na tom, co preferují rodiče, jestli je v ní místo a pokud není v místě bydliště, tak jestli je v možnostech rodiny to dítě dovážet. Dítě s obdobnými potížemi najdeš na speckach i v inkluzi.
Dělá se to hlavně k vůli právu na vzdělání pro to dítě, vyrovnání příležitostí. Pokud je to pro někoho přínosné, tak pro to dítě, méně už pro ty ostatní. Je to zase jak kde.
@matkabagristy píše:
Si vzpominam na diskuzi o spani/lezeni ve skolce po obede, co tam bylo matek s opacnym problemem@Oriseka zadny pedagog nenaplni ocekavani vsechrodicu. S tim se smir, nebo budes porad nastvana.
Mas pravdu. Jen jsem chtela slyset nazor na ty situace, co jsem popisovala, protoze mi to prislo zvlastni. Tak jsem tu dostala jiny pohled na vec. Zase, abych byla spravedliva musim rict, ze syn chodi to skolky rad a ma tam kamarady, takze jako celkove jsem spis spokojena.
@Pears206 píše:
Já Tvé dítě neznám, určitě si moje příspěvky neber osobně. Je to jen diskuze a jen názor. To, jestli bude dítě zařazeno do specky záleží hlavně na tom, co preferují rodiče, jestli je v ní místo a pokud není v místě bydliště, tak jestli je v možnostech rodiny to dítě dovážet. Dítě s obdobnými potížemi najdeš na speckach i v inkluzi.Dělá se to hlavně k vůli právu na vzdělání pro to dítě, vyrovnání příležitostí. Pokud je to pro někoho přínosné, tak pro to dítě, méně už pro ty ostatní. Je to zase jak kde.
Nejsem odbornik. Specialni skolce bych se nebranila a dite i dovezla, ale fakt ani slovo. Nikde nikdo. Asi tam funguje dobre, protoze ze skolky nejsou zadne stiznosti. Mozna proto, ze mu tam v mnoha vecech ustoupi a tak je vlastne v klidu. Zeptam se na to v PPP az tam budu. S asistentkou uz jsem o tom mluvila. Ale rozhodne mam diky teto diskuzi i jiny pohled na vec. Vzdy jsem si myslela, ze vztekanim by dite nemelo dosahnout sveho.
@Oriseka píše:
Nejsem odbornik. Specialni skolce bych se nebranila a dite i dovezla, ale fakt ani slovo. Nikde nikdo. Asi tam funguje dobre, protoze ze skolky nejsou zadne stiznosti. Mozna proto, ze mu tam v mnoha vecech ustoupi a tak je vlastne v klidu. Zeptam se na to v PPP az tam budu. S asistentkou uz jsem o tom mluvila. Ale rozhodne mam diky teto diskuzi i jiny pohled na vec. Vzdy jsem si myslela, ze vztekanim by dite nemelo dosahnout sveho.
Tvůj syn je ještě malý. Je možné, dokonce pravděpodobné, že vyzraje a srovná se k lepšímu. Zase se mi líbí, že to řešíš, protože jsem se setkala s rodiči, kteří se nechali uchlacholit okolím, že jejich „jiné“ dítě že všeho vyroste, o nic nejde a problém se později ukázal(třeba jen ta dysfazie, kdyby to řešili dřív, mohlo se to kompenzovat, typické jsou ty PAS, které nikdo dlouho nechce řešit ani na žádost rodičů). Já to vztahuji na spec. školku, že tam mám zkušenosti a fakt se mi tam líbilo, ale to neznamená, že bych úplně všechny děti narvala do specek
Ale má to výhodu, všechna možná pomoc v jedné instituci a zdarma. I ty terapie, které si někdy rodiče, co mají dítě v inkluzi, platí. Nicméně je více cest, jak dítěti pomoct. Vím, že různé terapie včetně zacviku alternativní komunikace nabízí i na soukromých klinikach a ve stacionářích. Ale je to drahé většinou.
Asi bych nechala věci volněji plynout a pokud nejsou nikde viditelné problémy, víc bych věřila, svému dítěti i lidem, kteří se o něj starají.
Přeji Ti, ať to potom dopadne, jak si přeješ a ať si s učitelkou a AP sednes.
@Pears206 píše:
Tvůj syn je ještě malý. Je možné, dokonce pravděpodobné, že vyzraje a srovná se k lepšímu. Zase se mi líbí, že to řešíš, protože jsem se setkala s rodiči, kteří se nechali uchlacholit okolím, že jejich „jiné“ dítě že všeho vyroste, o nic nejde a problém se později ukázal(třeba jen ta dysfazie, kdyby to řešili dřív, mohlo se to kompenzovat, typické jsou ty PAS, které nikdo dlouho nechce řešit ani na žádost rodičů). Já to vztahuji na spec. školku, že tam mám zkušenosti a fakt se mi tam líbilo, ale to neznamená, že bych úplně všechny děti narvala do specekAle má to výhodu, všechna možná pomoc v jedné instituci a zdarma. I ty terapie, které si někdy rodiče, co mají dítě v inkluzi, platí. Nicméně je více cest, jak dítěti pomoct. Vím, že různé terapie včetně zacviku alternativní komunikace nabízí i na soukromých klinikach a ve stacionářích. Ale je to drahé většinou.Asi bych nechala věci volněji plynout a pokud nejsou nikde viditelné problémy, víc bych věřila, svému dítěti i lidem, kteří se o něj starají.
Přeji Ti, ať to potom dopadne, jak si přeješ a ať si s učitelkou a AP sednes.
Dekuji. Chodi jen na terapii k te klinicke psycholozce, coz je na pojistovnu, takze zdarma. Logo je taky zdarma, kdyby tam nekoupila vsechny mozne hry, knizky, sesity, co se nam nabizi. Zkusim verit, ze to dopadne dobre.
@Pears206 píše:
Ano, máš pravdu, rozhodnutí je na rodičích. Ale u nás je ten „tlak“ poslat všechny děti, které potřebují, na specku, už z PPP a SPC. Protože ty specky máme a je tu třída i pro děti se SPU nebo poruchami chování. Navíc tu máme hodně škol na malém prostoru a některé mají speckaře, některé ne. Poradny ví, kam tyto děti centrovat a v tomto směru působí na rodiče. Navíc i školy nakloněny inkluzi jsou s PPP jedna ruka a společně se domlouvají, co kdo potřebuje i z hlediska PO. Situace konkrétně tam, kde jsem já, je taková, že nastupuje třeba 18 prvňáků a koncem školního roku je jich už 23, někdy víc, někdy ve druhé třídě nebo později dělí třídu. Další děti přicházejí během celého prvního stupně. Ostatní školy během roku problémové žáky „vyštípou“. Nechtějí je tam a nebojí se to dát najevo. Jiná situace by byla asi tam, kde je škola jedna a nejbližší specka třeba 20 km, kde dítě samo dojíždět nemůže. Ale tady si to můžou dovolit. Od dcery ze třídy odešly během prvního stupně snad 4 děti jinam, taky tam nebyl snížený intelekt ale jen SPU nebo problematické chování, které vyšlo najevo až po nástupu do školy. Nebyly to děti, které by měly problémy už ve školce. A rodiče sami dobře vědí, kde jsou vítáni a kde je škola nakloněna ke spolupráci. Viděla jsem zprávu z PPP, kdy dítě inkluze v běžné škole, ale PPP doporučuje přeřazení na specku, z organizačních důvodů v rodině ale rodina zatím preferuje spádovou školu s asistentem(protože ji mají před domem). Asi Ti nemusím popisovat, jak se mizerně cítí rodiče takového dítěte v té škole a jak asi funguje spolupráce, když tam ten žák není vítán
Ani moje děti nechodí do spádové školy. Taky jsme si vybrali podle určitých parametrů.Tobě přeji, ať narazíte na přístupy, které Vám budou lidsky sedět.
No pěkný, takže vy všechny děti, které by meli i na normální školu směřujete na specku, protože je tam nechcete? A PPP a spc vám v tom sekunduje a manipuluje rodiče jak potřebuje? Tak to je dost sprostý a neprofesionální… A vozíte se tam po dítěti a rodiči, které se vám zatím nepodařilo vystipat??
@Klara178 píše:
No pěkný, takže vy všechny děti, které by meli i na normální školu směřujete na specku, protože je tam nechcete? A PPP a spc vám v tom sekunduje a manipuluje rodiče jak potřebuje? Tak to je dost sprostý a neprofesionální… A vozíte se tam po dítěti a rodiči, které se vám zatím nepodařilo vystipat??
Já se po nikom nevozím, nejsem zaměstnanec všech asi 10 základek
Není žádná hranice, kdy dítě má nebo nemá na normální školu. Opravdu není žádná objektivní dělící čára. Vždy to záleží na rozhodnutí rodičů a možnostech, které jsou v daném místě a které má rodina. Faktem je, že pokud nemá MR, má právo na vzdělání v běžné škole. Ale pokud tu specka je, vždy se to nabízí jako možnost. Neni nikde psané, kdo do specky smí a kdo ne. Důležité je doporučení SPC. A upřímně se přiznám, že se mi to líbí a souhlasím s tím, protože inkluzí trpí děti nadané, které nemají zdaleka tolik možností jako děti se SVP, i když jim je zákon teoreticky taky umožňuje. Ale nikdo pro ně nic nedělá, narozdíl od šaškáren, které se dělají v běžných školách pro děti se SVP. Nadanému dítěti se PPP zdráhá přiznat PO, že prý je to nerovnomerny vývoj, za rok se to srovná a vyplýtvají se peníze
Ale jakmile potřebuje dítě z druhé strany barikády podporu, všichni se můžou přetrhnout. U nás se snaží, aby z peněz profitovaly všechny děti, celá třída, nejen ty s PO.
Takže té mírné manipulaci se nedivím. Pokud se řeší případ, vždy je více úhlů pohledu, ne jedno jasně dané řešení. Hodně dětí má nerovnomerny vývoj a dlouho neuzavrenou diagnózu. A jsem ráda, že jsou tu i školy, které mají výběrové třídy a jsou jen minimálně zatíženy inkluzí. Kde můžou běžné šikovné děti volně dýchat.
@Pears206
Já se nechci pustit do nějakých sporů nebo osobních urážek, ale musím říci, že výše uvedený příspěvek mě úplně dostal.
Respektuji, že má každý právo na svůj názor na inkluzi a souhlasím i s tím, že každé dítě do inkluze opravdu nepatří…Jsem na FB stránce s ADHD a vím, co některé děti dokáží a opravdu nejde, aby dítě ve škole házelo po ostatních židlemi, trhalo jim sešity apod…to jsou ale spíše ty těžší případy…
Já mám syna také se SVP, porucha řeči a susp. lehčí ADHD, jsme zatím vedeni jako nerovnoměrný vývoj, je hraniční a dg není proto jasná, je ve státní školce s AP s 27 dětmi a funguje to. Intelekt snížený nemá a ted řešíme školu. Mluvila jsem s řediteli našich dvou hlavních základních škol a s řediteli okolních vesnic. V našich dvou základkách, kde jsme i spádoví, tam nás i vzít musí ředitel říkal, že jsou tu na ty děti připraveny. Mají deset asistentů, spec pedagogy, na druhé škole též. Vesnické školy, které preferujeme pro nízký počet žáků také nemají problém nás přijmout. Naše SPC nám i normální školu s AP normálně doporučuje, že prý ty školy jsou na to zařízené a mají s nimi pracovat. No, když čtu, co se děje u vás, tak díky bohu za ně…jako jasný, ještě jsme nenastoupili, v praxi to fungovat nemusí a na vesnické škole jsou rádi za každého žáka, já vím, ale zatím ten přístup je prostě dobrý.
U vás mi z tvého popisu přijde, že vy tam nechcete vůbec žádné žáky, kteří jsou trochu jiní, i ty, které by na normální základku měli a poradny vám jdou na ruku a odložíte je raději do specek. Rodiče samozřejmě škole a poradně věří…tak přesně i pro tyto případy mi máme skvělou klinickou psycholožku, za kterou jezdíme přes půl republiky, s třicetiletou praxí, která je nezaujatá a poradí nám…už se nám to i vyplatilo, když školka chtěla, aby syn přeskočil ročník a šel rovnou do předškoláků, že prý už je na tom dobře a bla bla…hodilo se jim to spíše z organizačních důvodu, chtěli mít AP v předškolácích…nám se to nezdálo, tak jsme to probrali s naší psycho, ta řekla, že v žádném případě, že na předškoláky fakt nemá, jen at jde pěkně postupně…školka ustoupila…
A to, co píšeš, že se škola dělá tomu žákovi, který nemá možnost dojíždět do specky, to je hnus největší…vozí se po něm a po rodičích, chudáci rodiče a dítě a ty to ještě veřejně přiznáš…docela se i divím, že poměry ve vaší místě takhle veřejně píšeš…
zřejmě jste asi ještě nenarazili na rodiče, který by se nějak aktivně bránil…
já si velmi vážím pedagogů, kteří se snaží, vím, že to s těmito dětmi není vždy lehké a jsem velmi spolupracující rodič, ale takovéto „vyštípávání“, nespolupráce a arogatní jednání úplně nesnáším…jsem již poučena a znám svá práva, tu spolupráci bych si pohlídala, pokud by se dělo něco nepatřičného, podala bych stížnost zřizovateli školky, školní inspekci a pokud by tam docházelo i k něčemu horšímu, trestní oznámení… nemyslím to ted nějak ve zlém, nebo že bu bu bu, pouze konstatuji v rámci diskuze…
@Klara178 Já jsem právě na škole, kde jsou na tyto děti připraveny, status specky nemáme, i když složení by tomu odpovídalo. Zároveň ale nikdo ze zaměstnanců nemá děti na těchto školách a ani spádové děti ji nevolí jako školu. Nevím, jak jinde, ale já jsem neměla problém dostat děti do nespádové školy.
Tak jak malé vesnické školy, tak i specky bojují o dotace na žáka a je přece blbost, aby byla k dispozici specka, ale děti chodily do běžné školy, kde třeba nemají ani speciálního pedagoga. A reakce rodičů je často taková, že na tu specku měli jít dřív, neměli se tomu bránit a vzpírat. Měli zahodit predsudky ![]()
Žáci speciálních škol se tu za normálních okolností zapojují do veřejného dění, kulturních akcí, mají stejná práva jako jiná škola, mohou se zapojit třeba do akcí, které vypíše knihovna, místní ekocentrum. Děti z materinky se zapojují do festivalu školek, nacvicují divadlo. Dále jsou akce jen pro ně, protože obstát v konkurenci zdravých dětí je těžké.
Podívej, kdyby sis i po zvážení všech možností za svým názorem stála, dítě do běžné školy spádové dostaneš. Ale Ty bys ho dala do velkokapacitní školy, kde je kolem 700 žáků a nemají ani speciálního pedagoga, tzn. nejsou třeba schopni zajistit ani předměty spec. ped. péče? Přitom do 10 minut docházkové vzdálenosti je škola, kde je jen první stupeň, která by byla připravena ho přijmout.
@Pears206
tak ale přece záleží na konkréních dětech. Nejde ani tak o předsudky, ale spousta dětí je hraničních, nebo mají tu poruchu lehčí a byla by „škoda“ aby byli ve specce, naopak jim prospívá společnost zdravých dětí, které je táhnou…jiným je naopak ve specce líp a líp se tam i rozvíjejí, protože s nimi umí lépe pracovat. Je to ale kus od kusu nelze paušálně říci, všichni děti do specky… jako u těch těžkých případů, tam je to třeba jasný, ale u těch lehčích či hraničních poruch je to prostě trochu sázka do loterie a dopředu se neví, jestli to bude fungovat. Jsou děti, u kterých to funguje a rodiče říkají, že to bylo nejlepší rozhodnutí a u někoho ne a rodič řekne, že měl jít do specky rovnou…já taky nedokážu odhanout, co a jak syn bude ve škole a rozhodnu se nějak a budeme doufat…
a hlavně je to vždy o lidech!! není to ani tak o typu školy, ale o lidech, kteří tam pracují…na tom se shodují všichni rodiče takových dětí…u vás je evidentní, jak k tomu stavíte…
Na spádovou školu nás samozřejmě vezmou a i jsou na ty to děti připraveny, musí to být přeci ze zákona…jestli to u vás taky není, tak to asi bude tím, že se těm dětem vyhýbáte a rodičům to předložíte tak, aby šli jinam…
na nespádovou školu konkrétně u nás také není velký problém se dostat, ale my jsme malé město, máme tu tři velké ZŠ, takže kapacita stačí celkem pro všechny…jinde to samozřejmě může být jinak…
Ja vidim velky rozdil mezi spec. skolkou a skolou. Do skolky bych dite dala, ale do skoly ne. Sama jsem chodila 1 rok do logo skolky a super. Za rok jsem mluvila ciste. Pak jsem nastoupila do normalni skoly a mam VS. Co vim, tak deti, co zustaly tam i na logo skole, tak byly rady, kdyz dokoncily ucnak. Bylo tam super pratelske prostredi, maly kolektiv, ale proste uroven znalosti nebyla takova, aby zvladly stredni skolu. Kdyz jsem sla na ZS z logo skolky, tak me automaticky dali do 1.C, kam davali pomalejsi zaky. Mamka si musela dupnout, aby me preradili do 1.A, kam tenkrat davali ty nejnadejnejsi deti. To, ze ma dote nejaky problem v 5 letech neznamena, ze ho bude mit i v 10 a ze by se melo odepsat.
@Oriseka píše:
Ja vidim velky rozdil mezi spec. skolkou a skolou. Do skolky bych dite dala, ale do skoly ne. Sama jsem chodila 1 rok do logo skolky a super. Za rok jsem mluvila ciste. Pak jsem nastoupila do normalni skoly a mam VS. Co vim, tak deti, co zustaly tam i na logo skole, tak byly rady, kdyz dokoncily ucnak. Bylo tam super pratelske prostredi, maly kolektiv, ale proste uroven znalosti nebyla takova, aby zvladly stredni skolu. Kdyz jsem sla na ZS z logo skolky, tak me automaticky dali do 1.C, kam davali pomalejsi zaky. Mamka si musela dupnout, aby me preradili do 1.A, kam tenkrat davali ty nejnadejnejsi deti. To, ze ma dote nejaky problem v 5 letech neznamena, ze ho bude mit i v 10 a ze by se melo odepsat.
ano to je další věc, prostě ve specce ta úroveň bude nižší, což může být pro spoustu dětí škoda…
@Klara178 U většiny se to zkouší. Ta školka je od 3 let, snad jsem tam nepotkala dítě, kterému by byly méně než 4 roky, většina z nich měla okolo 5.narozenin do 7 let. Je ale fakt, že je spadova pro celý kraj.
@Klara178 píše:
ano to je další věc, prostě ve specce ta úroveň bude nižší, což může být pro spoustu dětí škoda…
Ale vždyť jsem psala, že děti odchází i do běžných škol. Některé se prostě srovnali. Láme se to a je to evidentní. Buď se dítě srovná nebo tím jak roste, je na něm jeho postižení čím dál více zjevné.
Já třeba chápu, že každá škola nechce přijmout nemluvícího autistu, sice bez snížení intelektu, bez záchvatů, ale nemluví a celá třída musí fungovat v systému VOKS, doplňovat děcku komunikační knihu, označit tak jidelnu, tělocvičnu, WC, cestu do šatny a šatnu.. Na tom, že se to ve velkém městě řeší už v SPC, kam s takovým dítětem, nevidím nic špatného. Ani na tom, že když rodiče budou trvat na spádové škole, mohou tvrdě narazit.
@Pears206 píše:
Ale vždyť jsem psala, že děti odchází i do běžných škol. Některé se prostě srovnali. Láme se to a je to evidentní. Buď se dítě srovná nebo tím jak roste, je na něm jeho postižení čím dál více zjevné.Já třeba chápu, že každá škola nechce přijmout nemluvícího autistu, sice bez snížení intelektu, bez záchvatů, ale nemluví a celá třída musí fungovat v systému VOKS, doplňovat děcku komunikační knihu, označit tak jidelnu, tělocvičnu, WC, cestu do šatny a šatnu.. Na tom, že se to ve velkém městě řeší už v SPC, kam s takovým dítětem, nevidím nic špatného. Ani na tom, že když rodiče budou trvat na spádové škole, mohou tvrdě narazit.
Teď ale pro potvrzení svých slov používáš trochu extrémní případy, řeč přeci nebyla o nemluvících autistech ![]()