Asistent pedagoga pro prvňáčka

1
24.11.10 18:23

Asistent pedagoga pro prvňáčka

Chtěla bych poprosit o radu někoho, kdo vykonává asistenta pedagoga nebo s ním má zkušenosti.
Jedná se o prvňáčka se specifickými poruchami učení.
Chtěla bych vědět, co tento asistent konkrétně vykonává, dělá, jak pomáhá, jaké využívá pomůcky, kde sedí (zda s žákem v lavici či mimo) a další zkušenosti. Děkuji za informace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
150
24.11.10 19:00
estherka píše:
Chtěla bych poprosit o radu někoho, kdo vykonává asistenta pedagoga nebo s ním má zkušenosti.
Jedná se o prvňáčka se specifickými poruchami učení.
Chtěla bych vědět, co tento asistent konkrétně vykonává, dělá, jak pomáhá, jaké využívá pomůcky, kde sedí (zda s žákem v lavici či mimo) a další zkušenosti. Děkuji za informace

Asistent pedagoga v přípravné třídě ti asi moc nepomůže že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
24.11.10 19:31

Náš kluk má asistenta pedagoga, je ve druhé třídě a měl ho i v první. Má vývojovou disfázii řeči tak, že ho má na češtinu a čtení. Je to paní, která už za tímhle účelem byla ve škole zaměstnaná. Jinak sedí vedle něj v lavici, ale jakoby v uličce, z druhé strany sedí normálně spolužák. Jak mu pomáhá, to je těžké napsat, no s čím si neví rady tak mu ještě vysvětlí atd. A třeba diktáty, které potřebuje diktovat pomalu a po slabikách, tak chodí psát s ní vedle do kabinetu a ona mu to diktuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
9.2.15 09:16

Víte někdo něco o tom, že by se měl omezit rozpočet pro asistenty? Manžel něco zaslechl v rádiu, syn by měl mít asistenta od září do první třídy a teď mi docela zatrnulo, když by pro něj z důvodů úspor, žádný nebyl :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
9.2.15 09:50

@Kakika myslis pro klucika se zdravotnim znevyhodnenim?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
9.2.15 10:23

@Terinkaa Manžel mluvil v obecné rodině, syn má aspergera…bez asistenta pedagoga si neumím školu představit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
9.2.15 10:34

@Kakika ono záleží na tom, jestli právě dítě potřebuje asistenta konkrétně jen pro sebe, což ve vašem případě ano (tam se žádá na konkrétní dítě).. pak se ještě žádá pro celou třídu, když se sejde více dětí s „menšími“ problémy..

každopádně do školy už je jistě zapsaný, aspoň u nás už je dávno po zápisech, tak se zeptej přímo ve škole.. žádá se někde před prázdninami a přidelit by vám ho rozhodně měli.. hloupé je, že třeba u nás jsou ty úvazečky vážně malinké, třeba jen na dvě hodiny denně, ale vážně záleží na tom, co které škole schválí.. zeptej se přímo ředitele školy, kám váš syn půjde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
9.2.15 10:42

@Terinkaa Přijatý je, mluvila jsem právě s paní, co vyřizuje zápisy a ta mi povídala, že u něj právě osobní asistent nebude, že se bude žádat o asistenta pedagoga a ten bude přítomný právě na cca 2-3 hodiny, na ty nejvíce „kritické“ předměty (matematika, český jazyk). Proto mě vyděsilo, že kdyby se mělo omezit i to, tak to abych ho rovnou šoupla do zvláštní školy. Bez asistenta to nepůjde, byť má IQ nezměřitelné-vysoce nad 140, tak asperger vítězí a když ho něco nezajímá, tak je těžké ho přimět ke spolupráci. To by učitelka, věnující se celé třídě, prostě nemohla zvládat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
9.2.15 11:03

@Kakika jasně, takže se bude žádat z toho balíku penež, co se přidává na další půlrok.. teď se žádalo na konci kalendářního roku a s přibývajícími dětmi se pak může žádat znovu někdy v srpnu (ale to si nejsem přesně jistá datem, tak ať nekecám).. nebo pak to zdravotní znevýhodnění se žádá v červnu..
neboj, víc to snad ani omezit nejde i tohle je minimum.. ono se to vždycky někde ořeže, ale jinde zase přidá, buď v klidu a na zvláštní školu nemysli, to by nikam nevedlo… jedině vyloženě nějaká speciálka, ale i tak si myslím, že klasická ZŠ s asistentem bude nej.. musí se to vyzkoušet.. odkud jste?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
9.2.15 12:48

@Terinkaa Jsme kousek od Plzně. Právě že speciálku jsme nakonec zavrhli s tím, že nemá zase až tak velký problém, aby nemohl koexistovat s ostatními dětmi. Uvidíme, první třída to rozsekne. Nejde jen o něj, jde i o to, aby svým hendikepem nerušil ostatní děti. Odmítá dělat úlohy, které jsou pro něj příliš snadné nebo ho nebaví. Takže bude potřebovat správně přiložit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
9.2.15 12:54

@Kakika aha, tak v té části vůbec netuším, kolik asistentu na školách funguje… :(

no, do školy ho vzali, tak s tím přece počítají… :) a ostatní děti? aspoň se naučí fungovat i s dítkem, které je maličko odlišné, bude to prospěšné na obě strany.. a i paní učitělka to zvládne..

jasně, ve škole se má učit a né nudit.. ;) umím si to představit, ale to půjde, neboj..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
9.2.15 21:07

@Terinkaa co jsem slyšela, tak Plzeň je na udělování asistentů celkem štědrá, takže to by problém být neměl. Díky za slova útěchy :kytka:, nějak mě to poslední dobou dost trápí. Nakonec stejně záleží, jakého dostane učitele…Bohužel, u nás stále nevědí, kdo ho bude učit. Takže si nemůžu domluvit schůzku s konkrétní učitelkou, abych zjistila, jestli je ochotná takové dítě mít ve třídě a zda má zkušenosti. Přeci jen, na ní bude nejvíc záležet, jestli si půjdou po krku nebo ne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
10.2.15 05:27

@Kakika tak to je dobre.. :)

No, i to je rozhodne dulezite a je divne, ze to jeste nevedi, ale do prazdnin jeste spousta casu… A urcite vedi, ze to zvladnou, kdyz ti ho vzali..
Chapu, ze te to trapi, ale takova hruza to nebude, neboj.. :hug: A nemas za co, ohledne prideleni AP jsem ti stejne neporadila.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.21 14:51

Váháme, jestli se synem zkusit zažádat do školy o asistenta pedagoga. Má VD, je po odkladu. Z mého pohledu ho nepotřebuje, ale zase si říkám, že do první třídy nás hodí.
Je potřeba k žádosti vyjádření školky?
Kdo jste měli ve škole dítě s AP, jak jste to vnímali? Jak to vnimaly děti?
Pohybuji se ve školství, tak vím, že AP není pro dítě, ale pro učitelku a další věci. Mně jde hlavně o osobní zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
33139
23.2.21 15:13

Moje dítě chodí do třídy, kde je asistentka kvůli dítěti cizinci. Děti nevěděly, proč a kvůli komu tam je. Prostě to berou jako pomoc paní učitelce. Asistentka pomáhá všem, kdo to potřebují. nejen tomu konkrétnímu dítěti.
Naopak se syn divil, že jeho kamarádka z jiné školy má ve třídě jen paní učitelku. Prý kdo jí tam pomáhá, když nemají asistentku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí