Asistent pedagoga v praxi

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
65040
25.6.22 13:51
@zrcadlo píše:
Já netvrdím, že ve školách dělá 80% AP bez kurzu, já říkám, že 80% těch účastníků kurzu už jako AP pracují, to je rozdíl.
A to opravdu vím, protože kamarádka na rodičáku pomáhá z administrací a organizací těchto kurzů pro jednu společnost, v podzimním kurzu bylo 30 žen, z toho jen 5 tu práci nedělalo. Možná bude rozdíl u kurzů přes nějaké VŠ a u kurzů těch jiných společností jako Scholaservis, Služba škole apod., třeba je to specifikum jen některých společností. Ale příbuzná si dělala kurz a bylo to stejné, naprostá většina účastnic už pracovala jako AP.

Spis to bude krajem, ve kterém to je. U nas je dost asistentu, tak ředitel nema duvod brat nekoho, kdo ještě nema vzdělání. Pokud nekde asistenti nejsou, tak si vzdělání delaji az za pochodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66801
25.6.22 13:52
@vokishka píše:
Spis to bude krajem, ve kterém to je. U nas je dost asistentu, tak ředitel nema duvod brat nekoho, kdo ještě nema vzdělání. Pokud nekde asistenti nejsou, tak si vzdělání delaji az za pochodu.

u nas ap s rychlokurzem nema sanci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
25.6.22 14:00
@vokishka píše:

To určitě ano, tohle je Praha a Středočeský kraj, tam to finanční ohodnocení je oproti trhu prostě tristní (resp. teď už lepší, ale ještě před pár lety to tak bylo). Ale ta společnost dělá kurzy po celé republice a ta známá dělá administraci i tam, a je to podobné (ale taky podstatně větší část teď dělá ty AP v MŠ, to dřív taky nebylo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
25.6.22 14:04
@matkabagristy píše:
u nas ap s rychlokurzem nema sanci

A to jsem se dozvěděla, že jsou na trhu akreditované kurzy, kde je povinná praxe v dotaci 10h (čili se zavřenýma očima 2 dny 8o ). Takže si někdo pár sobot odsedí teorii a pak má praxi 10h a hurá do provozu. Jako u těch ADHD dětí mi přijde, že se to s dávkou IQ a EQ dá, ale představa, že třeba taková rychlokvaška půjde k autistickému dítěti, vždyť si s ním vůbec nemůže vědět rady. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.6.22 14:04

Každé dítě je neskutečně specifické. Uvidíš, jaké bude složení třídy. Jak si bude třídní představovat spolupráci (nebo ostatní učitelé). Dle toho se vše odvíjí.
Jedna věc je mít teoretický přehled a načteno.
Ale jiná věc je praxe v reálné praxi a to nelze srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
25.6.22 14:17

Jenom k te urovni - souhlasim, ze rozdil je obrovsky. Z nasich 5 asistentek by 2 potrebovaly samy asistenta. Akorat pridelavaji praci a jeste detem rikaji kraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
25.6.22 14:34

Já mám za sebou 3 měsíce jako AP. Co bude náplní práce a jaké je dítě ti řeknou při pohovoru. Aspoň u nás to tak bylo. Potom ostatní mi řekla třídní učitelka. Včetně toho jaké tam jsou další děti, ale hodně jsem poznala a zhodnotila sama a trefila jsem se. Mám tři děti a jedno taky s potížemi, mám dost zkušeností ze života i jsem dost četla. Ale nechávám se vést učitelkou. Spolupráce je fajn. Určitě nezavazim, neruším. Chodím s dítětem i mimo se učit, individuálně. Že bych neuměla vysvětlit učivo 1 stupně se fakt nebojím. Jsem ve 2 třídě, děti jsou príma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.6.22 14:36
@matkabagristy píše:
s tim nemuzu souhlasit. Vsechny ap, se kterymi jsem se setkala, mely vzdelani predtim, nez nastoupily do skoly.

Já jo. Byla jsem v prváku školy. Kurz jsem si dělala doplňkově, ale byl po nástupu. Jezdila jsem na něj daleko. Nastupovala jsem v pololetí. Střídala jsem tehdy paní, která souběžně asistovala a učila na druhém stupni. Ona 30let (možná krapet dýl) učila samostatně. A těsně před důchodem byla oslovena, ať k učení vezme i asistenci. No vydržela půl roku. A sekla s tím. Že nechce dělat takovou pozici. Když se potkáme na nějaké oslavě, večeři. Tak to vždy vzpomene, že to byl pro ni nejtěžší půl rok, který v pracovním životě zažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
25.6.22 14:39

@zrcadlo zas je fajn, že když už Ap ví o jaké dítě jde, může se dovzdelat v konkrétní oblasti. Já mám zkušenosti s vd a adhd, ale dítko má jiné znevýhodnění ( a další děti ve třídě bez PO mnoho jiných), a musela jsem se na to připravit a něco i za pochodu. Protože ani adhd ani pas dítě nejsou všechny stejné. Existují knížky, studie, webináře, semináře..Kurz není všechno ( já ho ani nemám, mám jiné pedagogické vzdělání)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66801
25.6.22 14:45
@Kelsey píše:
Já jo. Byla jsem v prváku školy. Kurz jsem si dělala doplňkově, ale byl po nástupu. Jezdila jsem na něj daleko. Nastupovala jsem v pololetí. Střídala jsem tehdy paní, která souběžně asistovala a učila na druhém stupni. Ona 30let (možná krapet dýl) učila samostatně. A těsně před důchodem byla oslovena, ať k učení vezme i asistenci. No vydržela půl roku. A sekla s tím. Že nechce dělat takovou pozici. Když se potkáme na nějaké oslavě, večeři. Tak to vždy vzpomene, že to byl pro ni nejtěžší půl rok, který v pracovním životě zažila.

uprostred roku narychlo skoly snizuji naroky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
25.6.22 15:11

Součástí náplně kurzu AP je velmi okrajově speciální pedagogika, obecná pedagogika, psychologie, právo. Ano, kurzy se dost liší obsahem i zakončením podle toho, jestli je pořádá nějaká pedagogická škola(SŠ, VOŠ nebo VŠ) nebo jen vzdělávací agentura.
Učivo ZŠ součástí kurzu není nikde a pokud některá AP asistuje ve vyšších třídách, je vhodné mít přehled nebo dostudovat, i když její náplní práce není učit. Ale nemůže dělat chyby, když má procvičovat s dítětem.

Co se týče spolupráce s učitelem a obavy zakladatelky, aby se navzájem nerušili, výuku řídí vždy učitel.

Jestli musí být AP pořád ve třídě i o přestávkách, záleží na tom, jestli má dítě z PPP napsaný trvalý přímý dohled. Většinou to mají děti s PO 4 a 5(dítě s PO 4 se v inkluzi vyskytne sem tam, dítě s PO 5 ne).

U nás tím, jak AP plive fakulta, tři střední pedagogicke školy v dojezdové vzdálenosti, VOŠ a agentura, je jich plný pracák, nemají už uplatnění a ředitelé nemají důvod brát někoho nekvalifikovaného. Na poradě vedení říkalo, že máme jen od ledna kolem 40 nových žádostí o místo AP, uspokojit může naprosté minimum. I v jiné škole, se kterou spolupracuji, je problém spíš nadbytek AP než nedostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
25.6.22 16:11

@Pears206 jenomže náplní práce AP není prioritně vzdělávání a vysvětlování učiva. Od toho je tam učitel..nebo se pletu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66801
25.6.22 16:21
@katuska84 píše:
@Pears206 jenomže náplní práce AP není prioritně vzdělávání a vysvětlování učiva. Od toho je tam učitel..nebo se pletu?

ja mam ap u ditete s lehkou mozkovou retardaci. Jde do devitky. Ja vysvetluju ve tride ucivo devatakum, ona s nim sedi vedle a vysvetluje mu ucivo 4. tridy. U zaku s normalnim itelektem je to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
25.6.22 16:26

@matkabagristy jak mu to může vysvětlovat, když není nejspíš Mgr.?Má sice pedagogické vzdělání, ale asi ne dostatečné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66801
25.6.22 16:28
@katuska84 píše:
@matkabagristy jak mu to může vysvětlovat, když není nejspíš Mgr.?Má sice pedagogické vzdělání, ale asi ne dostatečné…

to je inkluze po cesku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat