Asperger? Autík?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5548
12.12.14 23:23
@Anonymní píše:
Třeba Lucie.
Zažívám něco podobného - 4,5 roku.
Takové ty věci jako rituály, všechno musí být po jejím atd. Podezření na AS.
Ale chci se zeptat - jak to mají vaše děti s očním kontaktem a jestli při radosti třepou ručičkama nebo poskakují?

Já mám doma klasického autíka (3 roky a 8 měsíců).Oční kontakt docela má. Když má radost nebo je rozrušená tak dělá „krtka“ :D Jinak klepe ručičkami a poskakuje neustále-všude :) @AndilekOli Ahoj :kytka:.To je u diagnostiky bohužel normální čekací doba :(.My byli v Motole a tam je to normálně to samé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
13.12.14 20:53

@omites Ahoj, tak pedopsychiatrie je dle mého dětská psychiatrie, dostala jsem na ni kontakt u naší psycholožky, je to přímo v FN. Jinak k té škole, náš syn vzhledem k iq také půjde do klasické školy, ale než do velké s asistentem /který se snad přiděluje pouze na nějaké hodiny typu čj, m/ tak do menší, kde se na tyto děti specializují. Teď se v tom už docela orientuju a v našem městě mám přehled a mám tu dvě možnosti. Vzhledem k tomu, že oba máme auto, tak je to v pohodě, obě školy jsou v dojezdové vzdálenosti cca 15 min. Ve třídě je do 15ti dětí, ale je to pouze první stupeň, na druhý by přešel do klasické školy, kterou máme přímo za domem. Jinak do té menší samo berou i „normální“ děti, je to o naplněnosti, je to ovšem škola na okraji města, takže zase takový nátřesk tam není. Součástí je i školka, takže naše představa je tam obě děti dát společně do školy rok před nástupem syna do školy a pak by automaticky přešel a dcera by ještě rok chodila do školky. Je to i celkem praktické, protože nebudu muset rozváže na dvě místa. Ale uvidíme, je to ještě 2,5 roku, třeba se to zlomí. Ještě je možnost, že bychom dali synovi odklad a pak by šli obě naše děti společně do první třídy, ale vzhledem k tomu, že syn je docela velký a chytrý, zvídavý, tak nevím, nevím, to by šel v 7mi a 8 by mu bylo v prosinci, dcera je červencová, takže ta by šla skoro čerstvě v 6ti. Ale myslím, že by jim to docela vyhovovalo. Když šli občas spolu do soukr. školky, tak si kluka hrozně chválili, jakej je jak vyměněný, hodný, ségru hlídá, se vším pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.14 09:25
@maminka189 píše:
Já mám doma klasického autíka (3 roky a 8 měsíců).Oční kontakt docela má. Když má radost nebo je rozrušená tak dělá „krtka“ :D Jinak klepe ručičkami a poskakuje neustále-všude :) @AndilekOli Ahoj :kytka:.To je u diagnostiky bohužel normální čekací doba :(.My byli v Motole a tam je to normálně to samé

Naše je pořád taková neklidná - vrtí se, na všechno pořád sahá, pořád mluví. Ale vyloženě poskakování a mávání rukama dělá jen při radosti nebo velikém rozrušení. Nebo, když jdeme venku, něco ji zaujme a něco říká, tak si poskočí. Ale, že by se vyloženě kroutila celý den, nebo máchala rukama, to ne. Lucie

• Citovat
  • Upravit
2326
15.12.14 13:04

Já jsem to taky tak dělala, že jsem mávala rukama hlavně při radosti nebo rozrušení - mám AS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
15.12.14 15:15
@Jana Martinková píše:
Já jsem to taky tak dělala, že jsem mávala rukama hlavně při radosti nebo rozrušení - mám AS.

To dělá můj bratr (velmi pravděpodobně AS, ale nediagnostikovaný) a bratranec - diagnostikovaný AS. Tak mě napadá jestli to může být dědičné, protože AS případně hraničních AS pár v rodině máme (všechno kluci a všechno vědci se zaměřením na přírodní vědy). Mladý se ve fázi radostného rozrušení „přepne“ a začne jančit (skákat po gauči, po mně, točit se dokola) a nemůže se hodit zpátky. Mám pocit, že mě v této fázi vůbec neslyší, nebo slyší, ale nevnímá. On sám tomu říká: přepnutí na autopilota.

Počkám si na diagnostiku, ale ono je to asi dost jasné. Nicméně AS na rozdíl od klasického dětského autismu zas tak moc v běžném životě nevadí. Alespoň co vidím v příbuzenstvu, je s tím největší problém v mladším školním věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
15.12.14 18:02

Já jsem se taky ráda točila dokola jako malá. Dědičné to určitě být může - vím o ordinách, kde např. otec je nediagnostikovaný Asperger, má typické znaky, a dítě má autismus nebo AS.
A s tím, že má syn problém říct co chce, já jsem taky dlouho sama neříkala, že mám hlad, žízeň, že mě něco bolí, že je mi zima. Uvědomovala jsem si to, ale nějak jsem se to bála říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
15.12.14 18:32

@Jana Martinková ¨To samé má dcerka. O jídlo, pití si neřekne. Pocity nevyjadřuje (zimu, hlad, žízeˇapod)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.14 21:18

Mladší syn to dělá taky :,( Doufala jsem, že on bude v pořádku, protože ma ocnikontakt a je citlivý, empaticky, řadí minimálně, ritialy oproti dceři také minimální. Ale právě občas prepne-strasne rad prehazuje věci z místa na místo, při radosti div nevzlitne. Doufala jsem, ze to ma odkoukane od dcery.

Co se týče dedicnosti-u nás v rodině je vysoké logické IQ a problémy v komunikaci s okolím. Myslela jsem, ze je to spis sociální fobie. Nikdo se nezmiňoval o jiných příznacích AS. Ale u manžela v rodine-manzel radil hodně. Občas mu vadí jidlo-je jinak, než si představoval, napr. maso je v omáčce a ne zvlášť. Ale spis jeho bratr-jko malý uměl jízdní rady, ma problémy ve společnosti.

Omlouvam se za chyby, píšu z tabletu. Lucie

• Citovat
  • Upravit
5073
31.3.15 12:52

Před pár měsíci jsem to tady zakládala, tak jen hlásím, jak to u nás dopadlo. Máme diagnostikovaný PAS, zatím bez specifikace a jako alternativní diagnózu máme „velmi výraznou ADHD“. Syn dostal ve škole asistentku a snad se ji podaří protlačit i na druhou třídu, protože konečně začal ve škole pracovat a chodí domů spokojený.

Příspěvek upraven 31.03.15 v 13:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
31.3.15 13:02

@AndilekOli Tak to nakonec dopadlo super. Syn je spokojený, takže líp být ani nemůže :hug: My si tímto blázincem procházíme teď. Naštěstí nás školka dotlačila (ne příliš profesionálním způsobem) k diagnostice ještě teď, než půjde do první třídy. Takže asistenta bude mít už od září, což je fajn, protože bez něj by to… troufám si říct, prostě nedal. Diagnoza zní: vysokofunční aspergerům syndrom. Podezření na ADHD nepotvrzeno, spíš jsou to projevy toho aspergera. Je vysoce inteligentní (nezměřitelné IQ), ale když ho něco nezajímá, těžko ho člověk přesvědčuje ke spolupráci. Jo, bude to očistec, doufám, že ho učitelé rozdýchají :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
31.3.15 13:11

@Kakika Tak to držím palce :kytka:, u nás běžná školka odeslala do speciálky ve 4 letech, během toho ho viděla psycholožka z PPP, ale žádnou konkrétní poruchu nenašla. Pak ve speciálce čekali, jak se to vyvrbí. Ono to chvíli vypadalo, že se zlepšuje a že nebudeme „oficiální papír“ potřebovat. No a pak v první třídě spadla ona pověstná klec - než dostal asistentku tak to vypadalo minimálně na opakování první třídy :roll: A přitom s inteligencí také problém není…jen dělá pouze věci, které ho baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
31.3.15 14:47

@AndilekOli Já to podezření měla už dlouho, takže pro mě to zase tak šokující nebylo, když školka přišla s tím, jestli není syn autista. Spíš mě šokovalo, jak moc tam s ním měli problém. Našla jsem si tu psycholožku, která se specializuje právě na aspergery a vede i kurzy sociálních nácviků…hrozně mu to pomáhá být chvíli i „mezi svými“, vědět, že není špatný a zlobivý, jak ho vidí ostatní. Zatím nedokážu odhadnout, jak bude vypadat škola, ale když vidím, jak moc se dokáže seknout a jít za každou cenu do opozice, tak to bude výživné :lol:
Do jaké speciálky chodil? Tam se soustřeďují děti s nějakými poruchami, které učitelky v MŠ nezvládnou? A asistentku má jak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
31.3.15 14:51
@Kakika píše:
Do jaké speciálky chodil? Tam se soustřeďují děti s nějakými poruchami, které učitelky v MŠ nezvládnou? A asistentku má jak dlouho?

Chodil do MŠ Laudova v Řepích, do Duhy. Jsou tam 2 třídy pro děti s různými hendikepy - PAS, ADHD, MR… Asistentku má cca od druhé půlky února, ale potřeboval ji už od září, nicméně tak rychle to prostě nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
31.3.15 14:53

@AndilekOli tak o té rychlosti mi ani nemusíš říkat :lol: Zatím ještě nemáme ani zažádáno, ale vím, že to musím stihnout ideálně do konce května, aby to v tom září dopadlo. Školka tlačila na asistenta od ledna…což jaksi nevyšlo, když termín u psycholožky jsme měli až na únor :think:

Takže s asistentem vidíš výrazný posun k lepšímu, co se synovi psychiky i motivace k učení týče?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
31.3.15 14:57
@Kakika píše:
Takže s asistentem vidíš výrazný posun k lepšímu, co se synovi psychiky i motivace k učení týče?

Rozdíl asi jako z nuly na sto. On absolutně není schopný pracovat, pokud nemá dospělého sám pro sebe. Takže bez asistenta buď dělal učitel se synem a zbytek třídy stál nebo dělal se zbytkem třídy a syn buď seděl pod lavicí nebo se válel v uličkách, případně se schovával a bafal :roll: Doma jsme každý den třeba 4 hodiny dodělávali úkoly. Teď už stihne ve vyučování třeba 3/4 učiva a doma děláme jen zbytek - občas se totiž kousne i s asistentkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí