Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky mi prijde dost bezohledne a nezodpovedne zvire poridit, sama mam astma od detstvi bez zachvatu kompenzovane, ale jen diky tomu ze rodice bzdy udrzovaly cistotu v dome, a ac jsme zvire chtely sebe vic nikdy nepovolily a jsem jim za to vdecna protoze ted jsem bez jakyhkoliv problemu, az ted v dospelosti jsem si poridila psa ven na zahradu
@ruzovasrnka píše:
Silnější alergie bývají častější spíš na kočku než na psa…další věc je, že alergie se mohou v průběhu života měnit u predisponovaných jedinců, takže to, že TEĎ máme psa a není to problém ještě neznamená, že se za pár let nemůže alergie rozjet.
Ta bezsrstá plemena taky nejsou úplně bez rizika - většinou je spíš alergie na epitelie než čistě na chlupy.Takže abych to shrnula - alergikovi bych do bytu zvíře nepořídila, je to pak blbý jak pro dítě, tak pro to zvíře, když se pak musí dát zvíře pryč. Jedině do kotce mimo byt nebo kočku na zahradu. Pořiďte raději rybičky
Přesně to se stalo u nás. Ségra jako malá měla alergii na psy. Tak naši pořídili morčata, že to bude ok. A dlouho bylo, jenže po asi 5ti letech se ségře rozjelo astma 2.stupně a silná alergie i na morčata. Otékala, opuchala.. A od morčete se držela co nejdál.. ale stejně to byl pořád problém. ![]()
Já bych to neriskovala.
@rowynka píše:
Zdravím, mám doma astmatika, ale rádi bychom si pořídili kočku nebo psa, tak mě napadá, existuje nějaké plemeno, ať už jednoho či druhého, které by astmatikovi nedělalo problém?
Tak ono záleží, na co je alergik alergický. Pokud jsou to např. piliny, v kterých se případný chlupáč pohybuje, dá se změnit podestýlka. Pokud jde o srst zvířat, dá se pořídit zvíře bezsrsté. Ale pokud je alergie na to, co zvíře vyměšuje nebo na jeho sekret (třeba),nic moc se stím neudělá. Já jsem třeba alergická jen na určitá zvířata (králíci) a to tak, že mi ani nevadí tolik chlupy, jako zvíře samotné. Kde mi šlápne králík na kůži, tam mi vyskáčou půlmilimetrové šíleně svědivé pupeny a to by se člověk udrbal. Naproti tomu mám doma psa, měla jsem psi a nikdy mi žádný nevadil. Máme…nebo spíš děti mají křečky a myš, můžu je mít na ruce, v ruce a nic, ale jak se při čištění zvíří podestýlka, kýchám, takže čistí děti. Kočka bývá větší alergen než pes, ale není to stoprocentní. Jinak co se dělali výzkumy na soužití zvířat v rodinách…alergici žijící společně se zvířaty…časem došlo ke zvyknutí a problémy neměli téměř žádné. Syn měl jako malý potvrzenou alergii na psa, bylo to lehce zvýšené, ale jen v testech, jinak nikdy na žádné zvíře nereagoval alergicky. Já bych asi doporučila třeba si nějaké zvíře vyhlédnout a zkusit zjistit kdo ho má sem tam strávit společně a co to udělá..
Nikde není napsáno, že se jedná o dítě, takže mě opravdu udivují reakce některých, jak jsem bezohledná ![]()
@rowynka píše:
Spousta z vás mě špatně pochopila..nemá alergii, má astma
no, ono je to asi jedno, obzvlášť u těch zvířat… astma je autoimunitní onemocnění, imunita přehnaně reaguje a útočí na vlastní tělo… podobně jako u alergií… a jeden z těch bonmotů na kočky říká, že kočky mají radar na astmatiky a ty si omotávají kolem prstu (asi jako mně)
astmatik prostě má ty plíce oslabené a existují některé silné podněty, kterým by se měl vyhýbat - a je jedno jestli na ně alergii už má, nebo ještě ne. nejhorší jsou roztoči, kočky, peří, pyly… nemusí být alergie, přesto to může vyvolat třeba záchvat nebo zhoršení astmatu…
a o koho se teda jedná? ![]()
Naše alergoložka/imunoložka o našich zvířatech ví a nemá s nimi problém. Takhle bychom museli žít ve sklenících. Mám astma léta, ale zvířata ani intenzivní sport mi ho nezhoršují. Zhoršuje mi ho počasí a s tím nic neudělám.
Můj syn má alergii na roztoče léčenou Staloralem. Máme namíchán přímo alergen na roztoče a ten už nějakou dobu kapeme pod jazyk. Je to sice běh na dlouhou trať, ale syn je úplně bez problémů. Po dohodě s alergologem jsme pořídili i psa, ale je pravda, že syn nikdy alergické reakce neprojevoval, co se týče styku s jakýmkoliv zvířetem. Já jsem sama byla od dětství těžký astmatik a atopik, alergie jsem měla na pyly, roztoče, trávy i na některá zvířata. Když jsem u sebe objevila lásku ke koním, snad měsíc jsem ve stáji trpěla alergické reakce. Po nějaké době to úplně přešlo a koním jsem se věnovala dalších 10 let, naprosto bez alergických problémů. Střední školu jsem si vybrala veterinární a i tam se u mě už další alergie neprojevovaly. Je pravda, že alergie se během života vytrácí a taky znovu objevují, ale vždy si na ně tělo může vytvořit imunitu. Pokud člověk žije ve sterilním prostředí, nikdy si tuto imunitu nevybuduje.