Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den
Jsem tady nová a už nevím kudy kam ![]()
Jdu si pro radu. Mám 3 letou holčičku, která od minulého roku začala trpět dráždivým kašlem a vždy od podzimu do jara a jen v noci a to když se uloží ke spánku.
Je to dost nepříjemné chudák se dusí skoro celou noc občas nám na chvíli pomůžou fenistil kapky a teď dostala Flixotide inhalátor, ale já mám pocit, že to moc nepomáhá ????
Má někdo podobný problém? Diskuzi jsem pojmenovala astma s otazníkem nám totiž vlastně zatím nikdo neřekl co teda máme ????za rady a zkušenosti moc děkuji…
U nás todle dělá zadní rýma. Dcera loni kašlala od října snad do července. Kasla většinou jenom při spaní. Jedině co na to pomohlo, je výplach nosu konvičkou.
Jsem zvědavá na příspěvky. Zrovna teď řešíme, že naše sedmiletá přes den nic, ale v noci, jak si lehne, tak začne pokašlávat. Zkusím eliminovat nejrůznější alergeny, pak se uvidí. Jinak větráme, zvlhčujeme vzduch… ale to moc platné není.
Naše malá přes den právě vůbec nekašle jen večer ale to je hrůza 😏 má jeden záchvat za druhým… Je mi jí moc líto taková ta klasika netopit, větrat atd… Vše vím, ale nepomáhá to. Byla na krev RTG tam taky nic a plicní nám jen řekla foukat ten flixotide 🙄 rýmu právě většinou nemá… Nechci pořád do ní cpát kapky… A k ničemu to stejně není. V noci nespí ráno dospavá… úplně převrácený režim.
@Adela Pankova tak řešili jsme loni úplně stejný problém, dítě 6 let.
Odhaleno na imunologii. Dítko má alergii na prach, roztoče a trochu trávy. Pomohlo dlouhodobě nasadit Xyzal a teď od podzimu používáme Bronchovaxom na předpis imunologa. Moc to pomohlo.
@Adela Pankova ahoj, syn toto měl minulý a předminulý rok. Jako mimčo ho nic takového nezlobilo, začalo to v necelých třech letech. Taky jsme to řešili a protože měl od atopický exem skončili sme na alergologii, kde teda vyšla alergie na krav. mléko, bílek a srst kočky jinak roztoči, prach, pyl negativní. Ale přesně jak píšeš, vždy šlo o pár měsíců u nás tedy léto až podzim, přes den v pohodě zato kolem půlnoci šílený kašel na který mu začal pomáhat až sirup od alergolozky Xyzal. Takto to bylo dva roky a letos mu bylo 5 a najednou jak když utne
. Alergoložka k tomu říkala, že tak do 6 let se imunita ještě vyvíjí a může to být velmi proměnlivé. Ten sirup určitě doporučuji, ale je na předpis. Držím palce, ať to též odezní ![]()
Co si pamatuju, tak já jako alergik jsem v noci nekaslala, ale sipala…
Třeba to je fakt jen nějaká hnusná rýma… ![]()
Zkusila bych drosseru - nám na tohle moc pomohla a taky žabka s levandulí od hyly, když bylo hodně zle, tak levopront. Mám doma dva takové „astmatiky“. S věkem to bývá lepší.
Zajít na alergologii, malá takto taky kaslala, časté záněty průdušek, proběhly testy, které neprokazaly krom roztocu a prachu nic, ale obtíže pretrvavaly. Alergolozka napsala prášky pro astmatiky a při nemoci aerius sirup, rok to takhle brala, dokud i nemocnost byla menší, vysadila jí to a je klid. Chodíme na spirometrii a testy pravidelně, ale je bez léků, taky se mi zezacatku nelibilo, že bych do ní měla prat léky, ale vydržela jsem s nervama i když to vypadalo, že to nemá účinek a vyplatilo se to.
Malé tohle přesně dělá zadní rýma ucpané dutiny… A opakovaně se nám to vrací
Bez vysetreni na alergo se asi vic nedozvis. Syn to mel pravidelne, ale v obdobi duben-cervenec, takze jsem pocitala ze to bude nejaky pyl. Nakonec alergen teda prokazany a podle spirometrie a dalsiho testu astma diagnostikovane. Objednala bych ji na alergo.
Zname holcicka taky obcas prokaslala noc, nakonec se zjistilo, ze to dela mandle. Po vyndani se to uz nevratilo.
Doktorka nás poslala na ORL to bylo v pořádku 🙂Právě, že se nikde nic nezjistilo 🙄zkusím tu alergologii, ale jinak děkuji za každý komentář 🙂