Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem maminám,
před chvilkou jsem malé dávala poslední dávku ATb před zítřejší kontrolou a došla k hrůznému zjištění, apoň mě teda vynervovalo. ATb Amoksiklav se mají uchovávat v ledničce a dávat max 7 dní. Jenže manžel, když vyzvedával léky, paní lékárnice mu o ledničce neřekla a prý se to pije 14 dní. A mě nenapadlo číst si popis na krabičce, důvěřovala jsem informacím od lékárnice. A malá bere Amoksiklav už osmý den. Chjo, tak teď nevím, jestli to, že nebyly v ledničce je něco hodně závadnýho a jestli to může malý nějak ublížit. Přijdu si teď jak hlupačka a špatná máma, že jsem tak důvěřivá a nečetla to. Předem děkuj za info.
Myslím, že se nemusíš bát, oni ti výrobci mají v takových termínech užívání nadsazené limity, kdyby se něco stalo, aby je někdo nežaloval. Je to jako u jogurtu - pokud má termín spotřeby za 14 dní, tak 15.den určitě není jedovatej.
Navíc pokud jsi dala poslední dávku, stejně už s tím nic nenaděláš, můžeš se maximálně zeptat doktora na kontrole.
No, právě že lékařka nám řekla užívat i osmý den, aniž bby předepsala nové, tak doufám, že to bude dobrý. JEn nevím, jak moc závadný je to, že to nebylo uchováváno vůbec v ledničce.
@luciashek Já antibiotika tyhle měla v ledničce, ale v jeslích je tam nedávali a nic se nestalo
Vím, že jednou se to stalo kámošce a prý se to zkazilo - dítě to tvrdě odmítalo, tak k tomu čuchla (nebo co) a že prý to bylo i poznat, že to je zkažené ![]()
nevím, jsem laik… pokud dcera nemá nějaké zažívací problémy, tak bych řekla, že jí to neublížilo
otázkou je, jestli to opravdu pomohlo - jestli ta účinná látka nějak v teple neztrácí na síle
teď už s tím stejně nic neuděláš…
pokud máte nějakou aspoň rozumnou doktorku, tak bych jí to zítra na rovinu řekla (vsadím se, že nejste první ani poslední, komu se to stalo) a uvidíš, co ti na to řekne
držím palce, ať je to v pořádku ![]()
Taky se nam to stalo,dr.jsem se priznala a
nic se nedeje a berou se min 7dni a ne max.,my brali 8…
V klidu
pokud Augmentin nebyl v lednici, nic moc se nestalo… ![]()
Když ti dají dvojnásobnou dávku atb, tak to bereš i čtrnáct dní, takže bych se taky neděsila… Aspoň my jsme tedy asi 2× dostali atb po kontrole ještě další dávku ![]()