Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Syn 8let má 14 dní rýmu, první den měl teplotu do 38, další dny už nic, jen rýma, ale vzhledem k tomu, že neustupovala, vzali jsme ho na ORL, tam lékařka zjistila, že mu teče dozadu do krku zelená rýma, nasadila mu atb.
Může jít do školy? S tím, že po obědě půjde hned domů? Jinak mu nic není, jen ta rýma.
A co venek?
no, já bych neposlala, ale chápu, že do školy musí, jinak mu látka hoodně rychle uteče skrz prsty a bude těžko dohánět, zeptej se lékařky, já bych ho nechala vyležet, ale je fakt, že toho zameškal hodně ![]()
Přesně těmto matkám, děkuji každý školní rok. Jejich děcko ma sice „jen“ rýmu, ale proč nenakazit ještě další, tak co ono o nic nejde a do cizích mi nic není.. Moje dítě, přesně díky takovým matkám melo 3× za sebou pichane ucho, jen proto, ze milostivé nechtěly byt doma s deckem
![]()
@Anonymní píše:
Není to do školky, ale do školy. Nic mu není, jen má rýmu. Atb dostal dnes na ORL. Jde mi o to, že je začátek školního roku, píší vstupní prověrky, zamešká, bude se mu hůře naskakovat do rozjetého vlaku. Pokud by měl teploty nebo se necítil dobře, neřeším to a je doma, ale mu fakt „nic“ není, jen ta rýma.
zakladatelka
no tak první den antibiotika je velmi brzo do školy
, vydrž aspoň do příštího úterý, a pak bych asi dítě do školy dala, na jak dlouho má antibiotika??
@Anonymní píše:
Není to do školky, ale do školy. Nic mu není, jen má rýmu. Atb dostal dnes na ORL. Jde mi o to, že je začátek školního roku, píší vstupní prověrky, zamešká, bude se mu hůře naskakovat do rozjetého vlaku. Pokud by měl teploty nebo se necítil dobře, neřeším to a je doma, ale mu fakt „nic“ není, jen ta rýma.
zakladatelka
Doteď chodil do školy? Nechala bych ho zítra doma, přes víkend klidový režim a pokud bych viděla, že se to lepší, tak bych ho v pondělí poslala do školy.
Mimochodem, je to opravdu o infekci samotne, o veku ditete, ale i o diteti jako takovem. Vim, ze to co si muzu dovolit u mladsiho, nejde u starsiho. A nikdy nic nechytli po atb…ani jeden. Jo a neni problem se v nasi skole zminit a dite nejde na telocvik a nesmi litat po venku o prestavce. Mozna je to jen jiny kraj, jiny mrav, ale i kdyz jsem v cr vyrostla, sama nevidim jako nutnost nutit dite lezet, kdyz vidim, ze je uz ok, a dr. mi rekne, klidne muze do skoly… ![]()
@ivašot. ano, doteď normálně chodil do školy, netušili jsme že má zelenou rýmu, ven mu jde čistá, tak doma nebyl, to by do školy nemohl nikdy.
Moje mamka věřila na proměřování a „abych hlavně nezameškala“, takže mi vypěstovala chronický zánět nosohltanu, s kterým se potýkám doteď.
pamatuju si, jak bylo nepříjemné, chodit s „mírnou teplotou“ (to nic není) do školy a klepat se zimou. Vím, že se snažila dělat to co nejlíp, ale… ty následky nejdou nic moc.
@Lenka_Hal píše:
Mimochodem, je to opravdu o infekci samotne, o veku ditete, ale i o diteti jako takovem. Vim, ze to co si muzu dovolit u mladsiho, nejde u starsiho. A nikdy nic nechytli po atb…ani jeden. Jo a neni problem se v nasi skole zminit a dite nejde na telocvik a nesmi litat po venku o prestavce. Mozna je to jen jiny kraj, jiny mrav, ale i kdyz jsem v cr vyrostla, sama nevidim jako nutnost nutit dite lezet, kdyz vidim, ze je uz ok, a dr. mi rekne, klidne muze do skoly…
Navíc pokud je dítěti dobře, tak bude doma dělat přesně to samé jako ve škole. Stejně nebude ani doma ležel.
@Bábrdl píše:
Moje mamka věřila na proměřování a „abych hlavně nezameškala“, takže mi vypěstovala chronický zánět nosohltanu, s kterým se potýkám doteď.pamatuju si, jak bylo nepříjemné, chodit s „mírnou teplotou“ (to nic není) do školy a klepat se zimou. Vím, že se snažila dělat to co nejlíp, ale… ty následky nejdou nic moc.
Tak teplota je samozřejmě něco úplně jiného. Při teplotě bych o tom vůbec neuvažovala.
@ivašot. píše:
Navíc pokud je dítěti dobře, tak bude doma dělat přesně to samé jako ve škole. Stejně nebude ani doma ležel.
A to jsou přesně kecy…
Pamatuju si, jak se mi vždycky ulevilo o víkendu. A pak ty řeči, že „ve škole stejně sedíš“, jenže… dojdeš tam zimou, pořád přecházíš, i psychicky se namáháš.
Fakt je rozdíl povalovat se doma a cucat čaj a chodit do školy.
Antibiotika srazí imunitu, takže je nesmysl ho posílat mezi děti
@Bábrdl píše:
A to jsou přesně kecy…
Pamatuju si, jak se mi vždycky ulevilo o víkendu. A pak ty řeči, že „ve škole stejně sedíš“, jenže… dojdeš tam zimou, pořád přecházíš, i psychicky se namáháš.Fakt je rozdíl povalovat se doma a cucat čaj a chodit do školy.
Ale tys do školy chodila s teplotou, znovu říkám, že to by mě opravdu nenapadlo.
@ivašot. píše:
Tak teplota je samozřejmě něco úplně jiného. Při teplotě bych o tom vůbec neuvažovala.
Jenže mně teplotu nikdo neměřil. Máma mi položila dlaň na čelo a řekla, teplotu nemáš.
Když jsem si ji změřila já, měla jsem třeba jen 37,3, ale pochopitelně jsem cítila, jak přes den roste.
Prostě rýma je zánět a zánět často doprovází teplota. Vím, že je to pro maminky nepohodlné, ale je to tak.
zakladatelka