Co způsobuje atopický ekzém a jak ho léčit?

137
2.6.05 20:43

Atopický ekzém

Ahoj holky,
mám holčinu 10 m a bojujeme s ekzemem. Malá ho má hlavně na loktech a na nožičkách. Dětská dr. nám řekla, že je to atopický ekzém. Když jsem se chtěla ohledně toho dozvědět víc, tak mi jen odsekla, že to má každý druhý dítě a tím to skončilo. Napsala nám Excipial U Lipolotio a na ty hodně postižený místa Elocom mast, ale nezdá se mi, že by to nějak pomohlo. Spíš se jí to rozlejzá ještě víc, ted už to má přes celý bříško a není to teda vůbec hezkej pohled. :cry:
Proto se ptám, nevíte co s tím a co ten ekzem vůbec způsobuje, dá se tomu nějak zabránit? A v neposlední řadě, máte zkušenosti s léčbou?
Díky za odpověď. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1182
2.6.05 20:56

Ahoj, mám s ekzémem osobní zkušenost. Tedy ne u mrňouska. Kortikoidy používat nechci. Jsme zase u toho, jak klasická medicína léčí následky, ne příčinu. Taky Ti ji žádný doktor neřekne. Jediné, co mi za 25 let pomohlo, byla akupunktura, což u malého děcka těžko připadá v úvahu. Ale existuje akupresura - používají se jen prsty rukou, ne jehly a funguje to na stejném principu jako akupunktura, tedy dle čínské tradiční medicíny. A zaměřuje se na příčinu. Ekzémy a kožní projevy jsou dle tradiční čínské medicíny způsobeny nedostatkem energie v drahách plic a tlustého střeva. Toto nutně nemusí znamenat nemoc, kterou by zjistili normální lékaři. Ale je tam nerovnováha. Celé je to složitější - určení příčiny, to co jsem napsala, je jen základ.
Mám s ekzémem veliké problémy, letos od února to řeším akupresurou a hlavně bylinkami a po 1,5 roce hodně velkého trápení je mi vlastně konečně dobře. Uvidím, jak dlouho. Účinek akupunktury trval skoro 4 roky, ale protože to fakt bolí (u čínských lékařů, ti to opravdu umí), hledala jsem něco jemnějšího, což bylinky i akupresura jsou.
Pokud bys chtěla, napiš mi SZ, můžu Ti poslat kontakt na bylinářku, která používá i akupresuru a to i u miminek. Ale je to v Praze.
Nevím tedy, jestli je přírodní medicína to, co hledáš. Spousta lidí toto zavrhuje. Ale u mně je to to jediné, co zabralo a opravdu za těch 25let vím, o čem mluvím.
Držím palce, ať to zvládnete. Ekzém je totiž dost nepříjemná a bolestivá potíž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
2.6.05 20:59

Ahojky Titinko,

nejsi náhodou z Hradce? Poradila jsi nám dr. Trlicovou-naušnice :)

Kdyby jsi měla zájem, já mám doma knížku „Atopický exém“ od dr. Čapkové. Jsou tam naprosto vyčerpávající informace. Mohla bych ti ji půjčit, aby sis ji prostudovala :)

Kdybys ji chtěla mít doma, tak jsem ji objednávala na www.proalergiky.cz
Druhý den jsem ji měla na dobírku doma :)

Co je nejdůležitější - radí vyhledat dermatologa, který Vás pak pošle na alergologii. Vůbec nedoporučuje nechat jakýkoli exém v rukou dětských lékařů.
 J

ak už tady někdo psal, ti jenom pokazí co můžou, a když už nic nepomáhá a je to rozlezlé tak odesílají k odborným lékařům :(
Mamky, tím ale nechci říct, že jsou všichni děckaři stejní!!! :)

Jinak si zkus dát do vyhledávače „atopický exém“ - je tady toho spousta řečeno :)

Když tak se ozvi, kvůli té knížce :)

Hezký večer všem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
2.6.05 21:07

ahoj,
atopický ekzém u dětí zpravidla do 3let sám vymizí a bývá předzvěstí alergie,s největší pravděpodobností když se zhorší v létě pylové a v zimě roztočové.důležité je promazávat,aby to malou nesvědilo,mimo téhle masti,která je fajn je dobrá modrá indulona,panenský olivový olej,škvařené nesolené sádlo,holtův krém,libobase…nekoupat v horké vodě,pokud možno ne každý den.zhoršit ho může sluníčko,čokoláda,jahody…zkrátka potravinové alergeny.pokud možno se vyhni kortikoidům.atop.ekzém má opravdu hodně dětí,najdi si dobrého kožaře či dětského alergologa.snad jsem ti v základě aspoň trošku poradila.jo,je často dědičný,zeptejte se rodičů jak jste na tom byli vy jako děti.když nemokvá a nesvědí tak je to dobrý.určitě to bude v pohodě!
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
2.6.05 21:11

Ahoj Titinko,

o atopickem ekzemu si najdes informaci urcite spoustu, jen ti chci napsat, abyste urcite navstivili kozni dr. , ta by rozhodne mela lip navrhnout lecbu. Aspon podle nasi zkusenosti, Filipkovi se v roce, kdyz jsem prestala kojit taky objevil atopicky ekzem a nase detska lekarka mu hned napsala ten Excipial a presne jak ty pises, mel to jeste horsi a rude mel nakonec cele brisko. Tak jsem nelenila a sli jsme na kozni a pani dr. nam predepsala masticky dle typu toho ekzemu a tuk, tuk :wink: je to dobry, jsou chvile, kdy se mu to zhorsi, ale mazem a mazem. Excipialem se mazu ja :wink:

Tak preji uspesnou lecbu, at se dari!

Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.6.05 21:31

ahojko, nas maly matusko ma tiez ekzem, ja som s tym hned isla na alergologiu, lenze nas objednali az za mesiac a pol. tak som isla na kozne a tam mu dr. predpisal ichtyolovu masticku, neviem ci aj v cechach sa to tak vola, ale podla mna ano. pekne mu to zasusila a ekzem pomaly zmizol. maly je este plne kojeny, tak som nevedela, z coho to ma, ale vy:,–(ila som cokoladu a uz ju radsej nejem. kamaratkina dcerka mala ekzem z kravskeho mlieka, ktore pila kamaratka, ke ju kojila. aj to je silny alergen. a tiez vraj soja. urcite chodte k tomu koznemu, da vam na to nieco lepsie ako excipial.
katinka + matusko 4mes

• Citovat
  • Upravit
137
2.6.05 21:41

Teda Luko,
to by mě ani ve snu nenapadlo, že je to předzvěst alergie, v našem případě by to souhlasilo dvojnásob. Já mám silnou alergii na pyl, prach a roztoče. Z potravin akorát na lískové ořechy. A je pravda, že se ji to hodně zhoršilo a rozlezlo na to bříško ted co byly ty pařáky a pobývali jsme chvilkama na sluníčku. :cry: Tak aspon vím, „která bije“.
Díky moc :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
2.6.05 21:56

Titinko,
mě nějak nejde odeslat SZ, nevím proč :? Napsala jsem ti mailika :)

Zatím ahojda :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
2.6.05 21:59

Naše holčičky taky měly ekzém, objevil se jim někdy v říjnu 2004. To jim bylo asi 9 měsíců, já si říkala, když se ekzém do té doby neobjevil, tak by to snad mohlo být dobré, ale udělalo se jim to docela hodně. Jídlo měly pořád stejný, vlastně dodnes jí pořád to samý a mám strach zkusit něco jiného. Pořád je kojím. Pak jsem jim vy:,–(ila jogurty a ekzém se ztratil. Asi dvakrát týdně koupeme v oleji, jinak jen v čisté vodě, po koupání je mažeme - mlékem sebamed, občas excipial či menalind. Nevím, jestli kojíš, ale pokud by byla alergie třeba na mléko, tak by jsi i ty musela mléčné výrobky omezit, ale to je ti určitě známo. Taky moc neoblékat, aby se děti nepotily. A být v pohodě, myslím, že to má hodně společného s psychikou. Pokud tě ještě něco zajímá, tak napiš. Martina a kvíďata (skoro 16 m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
3.6.05 08:31

titinko,
my jsme oba alergici a já si tyhle informace sháněla předem,počítala jsem s tím,že mimi taky bude.a dr. se hned ptala jak na tom s alergiema jsme.teď čekáme,protože je lepší,když projevy nejsou silné s vyšetřením počkat a pak začít léčit.budou se vám střídat horší a lepší období a spousta lidí ani neví,že je atopik,a ekzém se v drtivé většině moc zlepší věkem.neboj.na tvém místě bych se hlavně poohlídla po jiné dětské dr. tedy jestli to je možné.dobrá by ti vše vysvětlila,dala letáky…klidně se se mnou spoj přes sz,budeš-li chtít.pohodové mimi a co nejmíň obtíží přeje
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
3.6.05 08:36

Ahoj Titinko,

já jsem jako malá měla taky exém, pak zmizel a nastoupila prima alergie na pyl, prach, peří a roztoče :cry: Teda naštěstí nemám tu alergii nějak moc silnou. O exému už léta nevím nic…

Náš mrňous má bohužel taky trochu exém. Na kožním nám předepsali na obličej používat mastičku Elidel, která je bez kortikoidů a pomohla. Teď na obličeji naštěstí nemá už dávno nic :D. Teď ho má trochu na ručičkách a nožičkách, ale v malém rozsahu. Rozhodně zkus to kožní, praktický dr. si s tím neví většinou rady. Zkus se podívat přímo, u nás třeba doporučení dětské dr. nebylo vůbec potřeba. Aby sis zase nevyslechla, že to má každé druhé dítě…

Ulrika a Andrýsek (10 měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
3.6.05 10:34

Ahoj Titinko, máme taky zkušenosti s exémem. Po odeslání na kožní mi dr.zdělila, že to je atop. exém, nebyla jsem nadšena, ale co se dá dělat. Napsala nám Excipial ajá zároveň na její doporučení začala kupovat HA mlíčko. Po Exipialu se exém prudce začal zhoršovat tak jsem ho vy:,–(ila. Změnili jsme kožního a nový dr řekl, že to AE není. Exém to prý je a může se vivinout v AE, ale prozatím tomu nic nenasvědčuje. Napsal nám do koupele Oilatum (olejová koupel) I po tomto přípravku se začal exém zhoršovat. Po dlouhém bádání jsme přišli na to, že malé vadí parfémované přípravky, zvířata a HA mlíčko od Nutrilonu. Tyto věci jsme vyřadili a malá je bez problémů. Ostatní HA mlíčka jí nevadí, je to zvlášní. Novou stravu zavádím jen velice opatrně. Koupu v čisté vodě a na suché místečka (2 v kolení jamce) používám měsíčkovou mast se včelím voskem. Je přírodní a malé hodně pomáhá. Takže držíme palečky a zkus vyřadit parfémované věci, možná to pomůže. My máme celkem klid a to malá měla hroznou pokožku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
3.6.05 10:52

Ahojky holky,

Na trhu se objevila nová mastička, jmenije se Bedan a možná by mohla pomoci. :o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
3.6.05 16:08

Ahoj holky, mám 15 měsíční dcerku a cca od 9 m trpěla ekzémem, který se jí teď při větších teplotách výrazně horšil. Dr. nám dal kortikoidní mast, ale do takového drobka se mi nechtělo hned kortikoidy cpát. Já už se delší dobu léčím homeopaticky z alergií a dost mi to pomohlo, tak jsem to zkusila i s malou a hned po první dávce homeopatik se ekzém maličko zhoršil (na to nás dr. upozornila) a teď cca po měsíci už je skoro pryč :o . Můžu jen doporučit (MUDr. Veselá - homeopatie@auranet.cz / www.auranet.cz).

Lucka + Petra 15m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.6.05 11:07

Ahojky.
Neffi, som rada, ze ma niekto skusenost s alternativnymi metodami. Ja chodim na masaz a maserka mi povedala, nech nabuduce donesiem maleho (7m), ze mu spravi reflexnu masaz chodidiel a troska ho „ocisti“
Podla nej je problem v energeticky oslabenej peceni. Ze ked je exzem v zhyboch tak je to pecen, ked na plochach, tak oblicky. Nemusi to znamenat poruchu toho organu, len energeticku nerovnovahu.
Ked som sa pytala, z coho to moze mat, tak povedala, ze organizmus matky sa v tehotenstve ocisti na ukor dietata a tretina skodlivin ide do plodu. Preto je dolezita pred otehotnenim si precistit organizmus.
Tak skusime a uvidim.
netvrdim, ze je to pravda, co tvrdila, ale dost ma to zaujalo.
Ja som alergik, takze maly to riziko ma. Zatial ma len na nozickach okolo kotnikov, suchsiu kozu, ktora obcas zcervenie, detska mi tvrdi, ze to exzem nie je. Kazopadne sa chystame k moru, tak mu to snad prejde. Kojim, uz sme zacali s prikrmami, ale veeelmi opatrne.
Nam pomaha A-derma exomega, maly mal najprv seboroicku dermatitidu, uplne drsnu, suchu pokozku a vyhladila sa mu az po A-derme.
Prajem vam aby vam to preslo.
Ja to nejak moc neriesim, maleho to nesvrbi, nemokva to, nema s tym problem, nezhorsuje sa to, tak sme zatial na koznom neboli, inak by som nevahala.
Homeopatika som zacala pouzivat v tehotenstve a to od firmy Heel a uz rok a pol vdaka nim neviem co to je choroba a antibiotika, maleho tiez liecim len homeopatikami a vzdy zaberu. A to som kedysi brala antibiotika v priemere 4× do roka. :-(
Gothic+Leri skoro 7m.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí