Atopický ekzém u 3letého dítěte - jak zjistit zdroj ekzému?

19
1.6.17 14:50

atopický ekzém u 3 letého dítěte - jak zjistit zdroj ekzému?

Dobrý den, mám 3 letou holčičku, která trpí atopickým ekzémem, velkou roli zřejmě hraje dědičnost - manžel má atopický ekzém a já jsem alergik a astmatik, mám dvě dcerky a obě ekzém mají, ale ta mladší ho má horší. Zkoušeli jsme homeopatika, biorezonanci, naturopatii - testy potravin - což nám nejvíce zabralo - vyloučili jsme nebo aspoň omezily mléčné výrobky, pšenici, cukr a vše tak nějak celkově se snažím vařit, péct doma, abychom, co nejméně kupovali s konzervanty atd. Ale s jarem se mladší dcerce ekzém hodně zhoršil, a tak pátrám dál, vidím, že ji zřejmě dráždí i pyly, tráva apod. Potřebovala bych vědět, co všechno mi je schopen zjistit alergolog či imunolog, co se dá zjisti testy a případně jaké další postupy v léčbě by mohly být? řešíte někdo podobný problém? moc děkuji za všechny příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1667
1.6.17 14:58

Ahoj, resim to same u osmiletaka. Ekzem ma od sesti let. Testy na alergie negativni, vysadila jsem kravske mleko, nahrazuju sojovym, ale klasicke jogurty davam kvuli zazivani. Hodne mu to zhorsuje cukr, vzdy poznam kdyz jsem ho nemela pod dozorem ja a jedl bonbony.. zhorsuje se mu to na jare a pres leto obvykle lepsi… jsem taky bezradna. Je to sportovec, hodne se poti coz tomu taky neprospiva. Da se rict ze ted to drzime na uzde a nejsou potreba kortikoidy. 2× tydne ovesna koupel, omezit mleko a cukr, kazdy vecer sprcha a promazavani. snazit se drzet bez stresu a zbytecne to pred ditetem neresit. Psychika hraje pri ekzemu velkou roli. Doufam ze se toho casem zbavi chudak :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
1.6.17 18:47

Na alergologii vyšetřily synovi v podobným věku kožní testy, z krve pak krevní obraz, řadu specifických protilátek, pak enzym DAO a možná ještě něco. Suma sumárum nevyšlo buď nic nebo jen hraniční. Což je i dobře.
Postupy v léčbě se dají shrnout
A) lehká forma - promazávání
B)středně těžká forma - kortikoidy dle potřeby
C) těžká forma - antihistaminika trvale, kortikoidy nebo tacrolimus, lázně.
Je to sice nemoc, co neohrožuje na životě, ale na opečovávání je pro nás matky dost náročná.
Vyloučit cukry, barviva, koření, kyselé -ovoce minimálně, potraviny s vyšším obsahem histaminu - rajčata, přezrálé ovoce, rybičky v konzervě, uvařené jídlo z předešlého dne, hlídat zpocení, mytí tu a tam antibakteriálním gelem, koupání v mořské soli, v ovsu, sotva teplá voda, nastavit minutku na 20minut, oblíkání do bavlny, neustále kontrolovat nehty, stříhat a pilovat nehty klidně co tři dny, mít vždy po ruce krém, mazáním se den začíná i končí, udržovat doma čisto, bezprašno a bezroztočovo, do bazénu neexistuje, k rybníku neexistuje, na pískoviště neexistuje, domácí zvíře neexistuje, čokoládový dort neexituje, nutela neexistuje, jediné pozitivum je, že je nutné strávit maximum z léta u moře :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1667
1.6.17 19:46

Tak bazen u nas v pohode byt muze, prece ho nenecham se na nas divat 8o jedine co musi byt, ven z plavek a pak promazat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
1.6.17 23:03

Moc tě nepotěším. Můj tatínek byl od dětství silný atopik. Zdroj ekzému hledal až do smrti a na nic nikdy nepřišel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7021
1.6.17 23:16

Malej jej má taky, ale naštěstí ne nějak strašně.
Ale vím, že se mu to zhorší když je „moc“ sladkého - u nás je velký problém moučkový cukr. Nahradila jsem třtinovým a už může i pečené koláče.
Nesmí se moc zpotit, jinak má fleky pod kolínky (zezadu). Jeden větší trvalý flek má na zadečku. Jen občas vybledne. Docela je důležitý aby se nedrbal, ale malým dětem se to nevysvětlí.
Máme co nejméně koupat, my teda koupeme denně, ale co nejkratší dobu - v období fleků třeba jen obden a jen vysprchovat. Nemýt mýdlem, vynechat pěnu do vany - my teda myjeme biodermou -ta nám pomáhá, tou i mažeme, ta jediná mu pomáhá).

A bazém máme, je v něm skoro furt, ale předělali jsem jej na slanou vodu. Ta je k týhle pokožce ok. A bylo nám doporučeno jezdit k moři - ale v délce asi 3týdnů v kuse.

Chce to mazat, ale ne ničím co vysouší, kůži atopiků je potřeba dodávat vlhkost krémy.

Na alergologii/imunologii bych určitě zašla, základní testy na alergie mohou taky napovědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
9.6.17 14:12
@bejdka píše:
Dobrý den, mám 3 letou holčičku, která trpí atopickým ekzémem, velkou roli zřejmě hraje dědičnost - manžel má atopický ekzém a já jsem alergik a astmatik, mám dvě dcerky a obě ekzém mají, ale ta mladší ho má horší. Zkoušeli jsme homeopatika, biorezonanci, naturopatii - testy potravin - což nám nejvíce zabralo - vyloučili jsme nebo aspoň omezily mléčné výrobky, pšenici, cukr a vše tak nějak celkově se snažím vařit, péct doma, abychom, co nejméně kupovali s konzervanty atd. Ale s jarem se mladší dcerce ekzém hodně zhoršil, a tak pátrám dál, vidím, že ji zřejmě dráždí i pyly, tráva apod. Potřebovala bych vědět, co všechno mi je schopen zjistit alergolog či imunolog, co se dá zjisti testy a případně jaké další postupy v léčbě by mohly být? řešíte někdo podobný problém? moc děkuji za všechny příspěvky

Ahoj, píšeš cos všechno vyloučila a co vše ta malá nemůže. Máme u kamarádů ověřené, že pro atopiky, lidí s různými druhy ekzémů i pro astmatiky, platí základní pravidlo: v celé domácnosti NEPOUŽÍVAT chemii - prací prostředky, úklidovky, kosmetika… v oblečení jsme stále, v posteli dýcháme zbytky prášků z povlečení… je to fakt hustý, za čím vším stojí právě tato chemie. A to nám má zajistit čistý domov. Spíš je po ní úplně zamořený. Takže moje rada pro tebe: pooohlídni se po něčem zcela přírodním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3736
9.6.17 14:21

Ahoj, já mám atopický ekzém od malička. Dělá se mi na rukou mezi prsty 1-2× za rok, většinou v zimě a na jaře. Když jsem byla malá, dělal se mi i na zápestí a v předloktí. Zkoušela jsem snad úplně všechno, změnit stravu, vyloučit některé potraviny, jeden čas jsem nepoužívala žádnou chemii, ale jediné, co mi pomůže je kortykoidová mastička na předpis od dr, ale musí se s ní opatrně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
9.6.17 14:28

Už jsem to tu jedné z vás psala: problém č.1 - PRACÍ PROSTŘEDKY - když se dítě i dospělák zapotí, zbytky pracího prostředku, který nikdy nevymácháme úplně pryč, se vstřebá pokožkou do těla a problém je tu. Čím víc chceme, aby bylo prádlo krásně čisťounké, tím víc tam výrobci nacpou chemie, aby byly pradlenky spokojené. Takže odstraňte ze svých domácností hlavně běžné prací prostředky a nejlépe veškeré chemické prostředky i na úklid a na osobní hygienu. Tohle je opravdu to nejzávažnější, co tyto různé alergie způsobuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1275
11.6.17 22:22

Nám nejvíc pomáhali ovesné koupele 2-3× týdně a lokálně použít bepanthen sensiderm. S tím máme nejlepší zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek