Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Haji, haci, paci paci, jak je veliký, prosim umí, ví, kde má vlasy a uši. .
Klid. Máš dítě 1,5 roku. Něco takové umí i středněfunkční (a i někteří budoucí vysocefunkční) autisté cca ve 3,5 letech. I když je to individuální. Nízkofunkční se to nenaučí nikdy.
@Merunka02 rozdělila bych rozumí a umí na povel. Rozumí je něco, co bude dítě dělat bezděčně na zádkladě třeba rozhovoru a není to činnost, kterou dítě cvičilo s mámou. Mě se doktorka právě ptala na oboje rozděleně - co umí na povel - uázat ucho, udělat paci a jestli rozumí běžným slovům v běžné komunikaci - např. jdeme jíst, tak půjde do kuchyně. Nebo když uslyší, jak někdo říká, že přišel táta, tak se otočí ke dveřím…
Anonym2
@Anonymní píše:
@Merunka02 rozdělila bych rozumí a umí na povel. Rozumí je něco, co bude dítě dělat bezděčně na zádkladě třeba rozhovoru a není to činnost, kterou dítě cvičilo s mámou. Mě se doktorka právě ptala na oboje rozděleně - co umí na povel - uázat ucho, udělat paci a jestli rozumí běžným slovům v běžné komunikaci - např. jdeme jíst, tak půjde do kuchyně. Nebo když uslyší, jak někdo říká, že přišel táta, tak se otočí ke dveřím…
Anonym2
A ty máš autíka?
Pokud se ti na vývoji syna něco nezdá, tak ho objednej k psychologovi, ten pak určí, jestli je potřeba neurolog či nikoli. Náš syn v roce a půl dokázal ukázat ucho a pod. Neřekl si, že má hlad, neukázal co chce, do 4 let mluvil svou řečí. Má poporodní poranění na mozku + vývojovou dysfazii. Dlouho jsme si mysleli, že je normální, že jde jen svým tempem ![]()
@Anonymní píše:
Náš je na úrovni prvního cca kolem 10-11 měsíců. Kamarádka má kluka 11 měsíčního a ten je na tom lépe.
Hlavně to chce, aby šlo dítě směrem vpřed.@Merunka02 rozumí. Jasně. Ale ono by mělo rozumět už nejen naučené věci typu ukaž ucho, ale i takové detaily mimo - např. když se řekne, že přišel táta, tak se tím směrem podívá. Řekne se, že se jde jíst, tak jde do kuchyně. Věř tomu, že u prvního syna mě ani nenapadlo, co všechno může být špatně.
Anonym2
To je pravda, že v té době už děti uměly třeba na povel podej míč (který se zrovna odkutálel), vyhovět, tedy na věci nenaučené. Na druhou stranu, kdyby něco opravdu v pořádku nebylo, dokázalo by takové dítě v roce a půl ukazovat věci naučené? Já nevím, ptám se na to. Sama si myslím, že ne, ale třeba se pletu.
Ahoj zakladatelko…nečetla jsem všechno, ale měla jsem strašně podobného staršího syna v tomto věku - a to ještě ke všemu začal chodit až v 19ti měsících, do té doby jen lozil po kolínkách nebo se postavil u opory - na svých obvyklých místech, jinde se ani neodvážil…takže věčné srovnávání s jinými „normálními“ dětmi, které přece dávno „UŽ“ chodí
atd…Jinak taky nemluvil, ale když jsem se zeptala na ty části těla, kde má to nebo ono nebo na hračky „kde je…“ - vždy bezchybně ukázal…Myslím, že nejvíc se „vyvinul“ až tak mezi tím 2. a 3. rokem…podle mě je to normální klouček, fakt jsem měla moc podobného taky a teď s melancholií a láskou vzpomínám, jaký to byl andílek
(teď už je mu 15 a půl)…
jo a ještě dodám, že dětská dr. nic neřešila, nikam nás neposlala, ani s tou chůzí jí to nebylo divné, pamatuju, že nejdůležitější pro ni bylo, že se někde (u opory) postaví, ale kdy se konečně pustí a pocapká sám, tak to tedy neřešila…
Příspěvek upraven 06.11.15 v 10:07
@Bábrdl píše:
A ty máš autíka?
Ne, mám 16 měsíčního s divným vývojem, tak jsme to s doktorkou už řešili, protože ještě po 15. měsíci neukazoval, nemával, nereagoval na jméno, nerozuměl, skoro nežvatlal, nedělala nic na povel…
Tak se mě na to všechno vyptávala doktorka, jestli nás bude někam posílat nebo ne.
Anonym2
V roce a půl mi to přijde dostačující, ne?? Já mám mladší dítě 21 měsíců a mám pocit, že v roce a půl toho taky moc nemluvil
zato teď mele pořád, ne vše mu rozumíme, jede si svou řeč, ale má snahu opakovat i složitá slova po nás. Základní slova máma, táta, a pod říká bezchybně a i jednoduché věty: Já neci, já ci taky, ne nebudu a pod. kamarádky chlapeček je na chlup stejně starý a neříká skoro nic, nemyslím, že je divnej. Kluci jsou pomalejší.
Já bych počkala třeba dva tři měsíce, sama uvidíš jakej je posun. To je ve vývoji někdy hrozně dlouhá doba a ty děti se během ní naučí hrozně moc. Stejně si myslím, že u takhle malého dítěte ti k tomu nikdo nic neřekne, ani odborník.
@Ivaneska píše:
Pokud se ti na vývoji syna něco nezdá, tak ho objednej k psychologovi, ten pak určí, jestli je potřeba neurolog či nikoli. Náš syn v roce a půl dokázal ukázat ucho a pod. Neřekl si, že má hlad, neukázal co chce, do 4 let mluvil svou řečí. Má poporodní poranění na mozku + vývojovou dysfazii. Dlouho jsme si mysleli, že je normální, že jde jen svým tempem
@alisekR píše:
V roce a půl mi to přijde dostačující, ne?? Já mám mladší dítě 21 měsíců a mám pocit, že v roce a půl toho taky moc nemluvilzato teď mele pořád, ne vše mu rozumíme, jede si svou řeč, ale má snahu opakovat i složitá slova po nás. Základní slova máma, táta, a pod říká bezchybně a i jednoduché věty: Já neci, já ci taky, ne nebudu a pod. kamarádky chlapeček je na chlup stejně starý a neříká skoro nic, nemyslím, že je divnej. Kluci jsou pomalejší.
Já bych počkala třeba dva tři měsíce, sama uvidíš jakej je posun. To je ve vývoji někdy hrozně dlouhá doba a ty děti se během ní naučí hrozně moc. Stejně si myslím, že u takhle malého dítěte ti k tomu nikdo nic neřekne, ani odborník.
S tímto souhlasím.
@dandysek a když vidí, že rodiče a všichni okolo mluví? Když je pohodlnější moci si na mámu zavolat z vedlejšího pokoje, než muset pokaždé dojít a zaznakovat? Normální dítě se přizpůsobuje světu okolo, takže přirozeně směřuje k řeči, znakování je opravdu jen přechodně jako náhradní forma komunikace.
Ale je pravda, že o nás se o tom mezi odborníky ješště moc neví, od dětské psycholožky jsem si taky vyslechla, jak je to téměř škodlivé, přitom se ukázalo, že ona o tom ví jen to, co někde zaslechla, sama si nic nevyhledala, nepřečetla…ale rozumy rozdávala. To mě mrzí. Samozřejmě chápu pohled logopeda, kterým jde o řeč. Ale pokud se bavíme ne o řeči, ale o komunikaci, tak jsem se nikdy nesetkala s nějakou negativní referencí, naopak to vždy pomohlo ![]()
A je taky pravda, že každé dítě je jiné
Zatímco dcera znakovala jak zběsilá, pak ve dvou letech během týdne přestala znakovat a začala mluvit, rovnou v souvětích a s gramatikou, tak syn měl vžycky všechno na háku a používal jen životně důležité znaky jako Jíst, Ještě, Stačí a tak
Prostě mu ta komunikace nechyběla, teď teprve se začíná rozmlouvat a začíná ho bavit se s někým bavit ![]()
@Anonymní píše:
Ne, mám 16 měsíčního s divným vývojem, tak jsme to s doktorkou už řešili, protože ještě po 15. měsíci neukazoval, nemával, nereagoval na jméno, nerozuměl, skoro nežvatlal, nedělala nic na povel…
Tak se mě na to všechno vyptávala doktorka, jestli nás bude někam posílat nebo ne.
Anonym2
Jasně, jasně. On ten vývoj může brzdit ledacos.
Já mám určitou zkušenost s pravými autisty a myslím, že kdyby je místní maminky viděly, hned by se uklidnily. Tam je ten vývoj vážně úplně jiný.
Zakladatelko :
mám dítě s PAS - poruchou autistického spektra. V 18-ti měsících neukazoval prstem, když něco chtěl, tak vzal moji ruku a dovedl mě k tomu, můj prst používal jako ukazovátko, neuměl si normálně hrát s hračkami - autíčka řadil za sebou do řad, pak si k nim lehl a pozoroval je z různých stran. Uměl říct mama, tata, zvuky pár zvířátek, nespojoval slova. Motorika špatná, na odrážedle neuměl ani náhodou, to až po druhém roce věku. Nenajedl se sám. Bohužel jsem nevěděla, že toto jsou typické znaky autismu. Diagnozu dostal až v 5-ti letech, do té doby jsem se v tom plácala sama a vyčítala si vše. Takže za mě radím, pokud máte pocit, že není něco v pořádku, zajděte za odborníky (minimálně psychologické vyšetření, neurolog)za to nic nedáte a budete mít jasno. Osobně si myslím, že u vašeho dítěte je to jen opožděný vývoj.
@alisekR a rozuměl? Mluvení se tak moc neřeší, ale rozumět by dítě mělo dřív.
Taky jsem se to dozvěděla od kamarádky, že její dítě ve stejném věku ještě nedělalo to, od další, že její dítě nedělalo tamto… Moje dítě nedělalo ani jednu věc + ještě spoustu dalších k tomu. Po 2 hodinách mi obě řekly, že moje dítě se chová divně… Takže nechce to řešit, že neumí to a tamto, ale v globálu. Jedna nebo dvě věci na problém neukáží, ale když se posoudí celek, tak se může zjistit, že je problém.
Anonym2
Presne jak píše Anonymní2. Ukáže naučené věci. Ale např. V pokojíčku na zdi má medvídka pu. Když se ho zeptám, ukaž kde je medvídek pu, tak ukáže na zed, ale když jsem mu koupila dětský metr, kde je vic zvířátek a zeptala jsem se ho, kde je na metru medvídek pu, tak už nevěděl.