Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, pokud máte vnitřní pocit, intuici, že je něco špatně, běžte za odborníkem, nenechte se uchlácholit, že je na vše dost času… čím dříve se s dítětem začne pracovat, tím lépe. Kdybych já to se synem začala řešit dříve, mohl být teď někde jinde, mohl být na tom mnohem líp. To je můj názor.
Doktor? No ano v roce.. Tak vyměnit doktora?:-) hm to by jsme museli vyměnit vsechny
@Raspusha píše:
Ze je něco špatně? No to je slabý slovo. Třeba už jen to ze do 12 měsíců se u nás leželo na jen zádech. To mi normální nepřijde.. Nepozname žádné zvíře. Neumíme žádné zvuky zvířat neb nás to ani nezajímá vlastně nás nezajímá nic. A můžeš motivovat, učit, nabízet a je ti to k prdu.. A prý furt máme na všechno casu..
Syn taky nepozná žádné zvíře, ani ze sebe nedostane jediny zvuk zvířat. Nezajímá ho to. Taky už nevím, jak ho mám motivovat. Jak si třeba váš hraje? Co dela celý den?
@Anonymní píše:
Iriass: a jak se třeba projevoval vás syn v 18 měsících? Mě nejvíc asi zaráží to, že někdy vůbec nereaguje. Na zavolání se otočí až na 10 pokus, někdy reaguje normalne, ale někdy jak kdyby byl smyslu zbaveny. Proste jako kdyby mu vypnul mozek. A kam jste s nim šli jako první? Pediatr si všiml, že není vše jak má byt? Zakl.
Jak jsem psala výše, stejně já Váš (vč. otvírání - zavírání dveří - repetititvní činnost) s těmito rozdíly: prakticky nežvatlal, z dětských hříček uměl jen berany duc, neukázal žádné části těla to neumí doteď), neuměl na odrážedle. S tím zavolání na jméno taky taky (teď je to mnohem lepší). Ona k PAS má ještě psanou ADHD, s tou ale ještě uvidíme, teď se trochu zklidnil… Za pediatrou jsem šla já, s tím, že se mi nezdá jeho vývoj, ať na něj mrkne. V ordinaci se předvedl typicky autisticky, takže pediatra podezření vyslovila a vystavila žádanku na psychologii. No a pak už to jelo, už máme za sebou všechno, jen na foniatrii jsme nebyli, spolu s pediatrou jsme naznaly, že je to zbytečnost, protože jsme si jisti, že slyší.
Chce to zachovat klid, i když sama vím, že je velmi těžké. Dítě potřebuje, aby maminka byla co nejvíc vyrovnaná a v pohodě.
Objednejte se k psychologovi (lze to i bez žádanky, jen za to zaplatíte vy, ne pojišťovna) a uvidíte, co řekne.
@janpes píše:
Maminky, pokud máte vnitřní pocit, intuici, že je něco špatně, běžte za odborníkem, nenechte se uchlácholit, že je na vše dost času… čím dříve se s dítětem začne pracovat, tím lépe. Kdybych já to se synem začala řešit dříve, mohl být teď někde jinde, mohl být na tom mnohem líp. To je můj názor.
@Anonymní píše:
@iriass a od jakého věku k psychologovi?
Myslím, že návštěvqa u dětského psychologa není podmíněna věkem (i když jít tam řešit kojence by mi přišlo prošlo unáhlený
). My jsme byli u klinické psycholožky v 22 měsících, nepadlo ani slovo o tom, že jdeme moc brzo. Naopak dala kontakt na Ranou péči, doporučila další postup, nechala si nás v péči a docházíme na kontroly.
@Anonymní píše:
Syn taky nepozná žádné zvíře, ani ze sebe nedostane jediny zvuk zvířat. Nezajímá ho to. Taky už nevím, jak ho mám motivovat. Jak si třeba váš hraje? Co dela celý den?
Ráno si da lahev s mlíkem, obleknem se a bezime do školy se starším. Pak prijdem a dokrmi se snidani. Pak když nemáme nic jiného prijdem domu. Musím pustit oblíbenou pohádku pres to vlak nejede a bud sedí v postýlce s hračkami a nebo si hraje na koberci.. Nebo leze okolo nabytku to zacla nedávno. (hraje).. Mam na mysli kouká na hračky a hází s nimi.. V podstate nechce nic dělat a nebo když začnu ukazovat zvířátka v knížce popr. stavět kostky či si s ni hrát. Tak to vůbec. Kouká na me jak kdyby mi hrablo.. Nejradši má když si muze hovet v postýlce a koukat na to svy jisty. Pokud jdeme ven.. Nakoupit nebo mezi děti tak už zacne piskat, protože chce domu. A co úplně nesnáší jsou cizí lidi. Akor když po ni chtějí papá.. To na ne kouká a absolutně nechápe co chtějí a proč to dělají..
Ještě se zeptam a možná i blbe. Tak mi to prominte.. Na těch dětech to bývá vetsiunou vidět ze jsou autici nebo ne?
@Raspusha píše:
Ještě se zeptam a možná i blbe. Tak mi to prominte.. Na těch dětech to bývá vetsiunou vidět ze jsou autici nebo ne?
Pokud není přidružené postižení, tak ne. Autíci vypadají v drtivé většině úplně normálně.
@Bábrdl píše:
Pokud není přidružené postižení, tak ne. Autíci vypadají v drtivé většině úplně normálně.
Ahoj holky, které váháte a bojujete v začátcích.
Mám sedmiletou dcerku se střední mentální retardací(STMR) a středně funkční poruchou autistického spektra (PAS).
Zakladatelku bych chtěla požádat aby si zašla za pediatrem, opravdu s ním probrala chování dítka a trvala na tom, že chce nechat dítko vyšetřit na neurologii i psychologii. Nevidíme Tvé dítko, neznáme ho, ale pokud by se u něj projevila jakákoliv porucha, ať už PAS, nebo jiná vývojová, tak čím dříve se s dítkem začne správně pracovat, tím lépe se dá spousta věcí dohnat. Kontaktuj také Rannou péči ve svém okolí, k tomu nepotřebuješ ani doporučení a ani diagnozu, jezdí domů a mohou ti pomoci s prací s dítkem. Prosím a nestyď se. Je to Tvé milované dítě, bude stejné i dál, i kdyby dostalo jakoukoliv nálepku. Stejně jako dosud, pro něj uděláš vše! ![]()
@Raspusha začnu odzadu - ne, PAS na dětech fakt vidět není, dokonce ani MR nemusí být vidět. Vložím Ti sem fotku své dcerky a sama se podívej, zda na ní cokoliv vidíš.
Docela mne zaráží laxní přístup pediatra, který neřeší ne/pokroky dítěte. Zvažovala bych výměnu za jiného, taky prosím, nech napsat žádanku na neurologii, psychologii, případně také radím tu Rannou péči.
A teď ta fotka - sama se podívej, zda bys řekla, že ta holčička je celodenně na plenách, funkčně nemluví, začala chodit až ve 2 letech a 3 měsících (po roce a půl Vojtovky a Bobatha), nejí sama, nepije sama, nemá potřeby (kam ji posadím tam ji najdu, nedá vědět že má hlad, nebo žízeň), dostává se občas do afektivního vzteku, kdy si sama sobě ubližuje. Hračky maximálně staví do řady, panenky a plyšáky (vyjma Pejska od Fisher preis) nesnáší, u autíček si točí kolečky, pohádky ji neberou, miluje reklamy a deklamuje celé pasáže slovo od slova, ovšem zcela bez kontextu. Nicméně se během těchto prázdnin SAMA naučila číst (nefunkčně, spojuje písmenka), ale nerozumí slovům, umí pojmenovat všechny dopravní značky (zábava na cestách autem). Ukazovat začala až letos poprvé a to jenom na lidi - mají to jako jednu součást ve školce (a doma to také trénujeme), pokud chci, aby mi ukázala na něco třeba za plotem (zvířátko, strom a pod) tak jako by to nevidí, nebo ukáže akorát prstem do vzduchu před sebe (zcela neadresně).
No, ale je to úžasně krásný čistý človíček, a tím i zůstane. Rozhodně se nemusím strachovat o věci jako maminky zdravých dětí, např. můžu dát ruku do ohně za to, že se nechytne blbé party, že nebude brát drogy, že sebe, nebo nás nezadluží. Ale také vím, že nebudu mít nikdy důchod jako jiné maminky, že příjde doba, kdy budu řešit co bude dál po tom, kdy já už nebudu moci.
Zde odkaz na portál, kde se můžete něco dozvědět.
http://www.dobromysl.cz/…s/detail.php?…
Mas moc krásnou holčičku.. Vypadá tak spokojeně.. Klobouk dolu před tebou
Jak se žije s takovým ditkem?
@Raspusha co znám autíky, tak to jsou ve valné většině moc hezké děti
@iriass píše:Tak tak.
Pod to se můžu podepsat. Já jsem věděla, že je něco špatně už zhruba od 2,5 let.
Pak jsem narazila na jednu skupinu maminek na MK a tak jsem začala Elu různě testovat a porovnávat podle různých tabulek a apod. Navíc tam bylo hodně dětí, který se jí v chování podobaly, takže tam jsem postupně získala jistotu, co s Elou je. A psycholožka nám to 4 letech potvrdila, že má dysfázii. Kamarádka má kluka, je o rok starší než Ela a dysfázii mu zjistili až v pěti letech a je to znát, že my jsme začali s Elou pracovat dřív.