Autismus nebo opožděný vývoj

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
6.11.15 10:17
@janpes píše:
Zakladatelko :
mám dítě s PAS - poruchou autistického spektra. V 18-ti měsících neukazoval prstem, když něco chtěl, tak vzal moji ruku a dovedl mě k tomu, můj prst používal jako ukazovátko, neuměl si normálně hrát s hračkami - autíčka řadil za sebou do řad, pak si k nim lehl a pozoroval je z různých stran. Uměl říct mama, tata, zvuky pár zvířátek, nespojoval slova. Motorika špatná, na odrážedle neuměl ani náhodou, to až po druhém roce věku. Nenajedl se sám. Bohužel jsem nevěděla, že toto jsou typické znaky autismu. Diagnozu dostal až v 5-ti letech, do té doby jsem se v tom plácala sama a vyčítala si vše. Takže za mě radím, pokud máte pocit, že není něco v pořádku, zajděte za odborníky (minimálně psychologické vyšetření, neurolog)za to nic nedáte a budete mít jasno. Osobně si myslím, že u vašeho dítěte je to jen opožděný vývoj.

A můžu se zeptat, jak šel vývoj dál?
Podle popisu je to šikula, to mluvení, odrážedlo (na autíka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3831
6.11.15 10:20

@Etcetera78 já proti znakování nemám vůbec nic ;) ale u našeho syna konkrétně by to fakt brzdilo, jak říkám, případ od případu jiný. Náš rozumí, ukáže si, co potřebuje, donese na požádání věci, ukáže si, co chce, ale nemluví. jediná snaha o komunikaci je o dopravních prostředcích. Jinak jsme taky zvažovali autismus - ještě stále není vyloučen, uvidíme po nemocnici, příští týden. Cca v roce se s ním nnedalo jít na žádnou nhávštěvu, okamžitý řev, hysterák, přestal okamžitě, když se za námi zavřely dveře. Odmítal chodit jinam, než stálé trasy. Dlouho se neplazil, nechodil. Dodnes jí jen stejná jídla, jak vidí nco nového, neochutná, omáčky? Ano, pokud jsou červené. Ale zase..oční kontakt udržuje, rád se mazlí, má rád kolektiv dětí, dospělými se nechá získat, i když se ze začátku stydí. Nenechá na sebe sáhnout..u doktorky blbej poslech stetoskopem, řev. jakmile se ho dotkne někdo cizí, řev. Bojí se vody, kde nedohlédne na dno..takže bazén pohoda, rybník řev. Má velkýho pamatováka na místa, stačí jedna návštěva, nebo jednou projít přes ono místo a příště už jde najisto. Ale..kostky nestaví, na odrážedle nejezdí, na písku si nehraje, zvířátka neukáže, tvary, případně barvy, taky nic. Vkládačky, dětské puzzle taky nic. je na úrovni rok a půl letého dítěte. je to těžký, mohla bych toho vyspat hromadu,..ale opravdu..vím, že normální není. proto bych zakladatelce doporučila návštěvu neorologa, psychologa, foniatra. Tím se nic nezkazí a k tomu z vlastní zkušennosti víc doktorů, víc názorů. naše neuroložka se upnula na autismus a nedala si vymluvit zbytek, jen poslechla špatné stránky. To taky není dobře. Psycholožka autismus rovnou zamítla a je pro vývojovou dysfázii. Jak syn roste, přikládám se k té psycholožce, i když možné je všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.15 10:21

@Bábrdl ono je diagnóz víc. Třeba u našeho si myslím, že to autista nebude. Zatím doufám jen v opožděný vývoj, protože teď udělal skok kupředu (ukáže, když chce jíst a když něco nechce, kroutí hlavou, začal mávat, když chce pít, lehne si pod linku). Jsou to drobnosti, ale pro nás pokrok.
Ale pořád nerozumí verbálním pokynům
Anonym2

• Citovat
  • Upravit
9050
6.11.15 10:27
@Anonymní píše:
@alisekR a rozuměl? Mluvení se tak moc neřeší, ale rozumět by dítě mělo dřív.

Taky jsem se to dozvěděla od kamarádky, že její dítě ve stejném věku ještě nedělalo to, od další, že její dítě nedělalo tamto… Moje dítě nedělalo ani jednu věc + ještě spoustu dalších k tomu. Po 2 hodinách mi obě řekly, že moje dítě se chová divně… Takže nechce to řešit, že neumí to a tamto, ale v globálu. Jedna nebo dvě věci na problém neukáží, ale když se posoudí celek, tak se může zjistit, že je problém.

Anonym2

Byl takovej hodně miminkovskej, je drobounkej a začal i dýl chodit než dcera, teď udělal za dobu obrovskej pokrok, hlavně přes léto, sám se nají lžičkou, sám si zuje boty, sudná tepláky a čepice a rozepne zip na bundě. S mamkou tvrdíme, že je šikovnější než dcera, která měla vývoj plynulý, ale byla pohodlnější. jemu bylo rok a půl na konci července a to už uměl plavat v bazénu i bez peroutek, ale my mu je dáváme stějně mám strach, aby se neutopil, na žádné speciální plavání nikdy nechodil :think: Zakladatelka píše, že ukáže uši i vlasy a pod. to je dobře. Jasně, že si maminka většinou všimne, že je její dítě jiné, ale nejhorší je srovnávání s ostatníma dětma a hlavně holky versus kluci :nevim: Na neurologii může zajít každopádně, ale na psychologa je podle mě brzo, nevím…myslím, že jí toho moc nepoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9050
6.11.15 10:32

No a na ORL, to taky není od věci, v rodině máme případ, kdy se sluchově postižené dítě odhalilo dost pozdě, ale je pravda, že tehdy se nedělali všechny ty screeningy jako dnes. Holčička právě taky vůbec nemluvila byla pořád taková zaražená a těch pár slov, co řekla, znělo divně. a vlastně jsem na problém přišli my, kdy u nás byla o prázdninách, tak si chodila sednout strašně blízko k televizi, protože neslyšela, co zpívají. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
6.11.15 10:37

@Bábrdl hodně se posunul mezi 2,5 a 3 lety, začal mluvit z ničeho nic a mluvil pěkně, ve větách, bez logo problémů. Pleny sundal těsně před třetím rokem. Nyní chodí do první třídy základní školy, má asistentku a IVP. A diagnoza je ADHD a Aspergerův sy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
6.11.15 10:38
@Anonymní píše:
Zdravím všechny maminky, vy, které máte doma děťátko s autismem nebo jinou vývojovou poruchou. Chtěla jsem se zeptat, kdy jste si poprvé všimli, že není něco v pořádku? Co byl ten impuls to nějak začít řešit? Jak se Vaše dite projevovalo? Mám doma rok a půl starého chlapečka a mam obavy, že vše není tak jak má. Nic neříká, jen žvatlá, neumí ukázat na zvířátka v knížce - nechápe to. Mam pocit, že mi nerozumi. Jen některým jednoduchým pokynům, ale říkám si, jestli to není spíš náhoda. Nedává nijak najevo, že něco chce. Kdybych mu nedala najíst, tak nezahlasi, že má hlad ani žízeň. Nočník vůbec nechápe. Jsem z toho opravdu už psychicky vyčerpána a popravdě přemýšlím i nad hodně špatnymi věcmi. Dávám si to za vinu, i když na jednu stranu vím, že pro něj dělám maximum. :( Prosím anonym, dost se stydím.

Já jsem měla pochybnosti od 15 m syna, měl stejný průběh jako Váš, až na to že prakticky ani nežvatlal. Kolem 18 m jsem si byla téměř jistá a začala řešit diagnostické kolečko. Bohužel se naše obavy potvrdily. Syn je nyní o rok starší, začal aspoň žvatlat a o něco více rozumět, ale třeba o jídlo, pití si neřekne (pokud někde viditelně neleží, to tam natahuje ruce a mrčí),taky pořád neukazuje, pleny, krmení je samozřejmostí. Myslím, že je dobře, že to začínáte řešit už tak brzy (nenechte se odradit řečmi okolí, že máte čekat do 3 let, jsme příkladem, že autismus lze rozpoznat i mnohem dříve a nikdo nám nikdy nevynadal, že to řešíme brzo, naopak!), může se pak zahájit včasná intervence. Existují podpůrné terapie, které sice autismus nevyléčí a pomocí nich lze dítě naučit řada dovedností, řešit problémové chování (i když jejich dostupnost není v ČR nejlepší, většinu věcí si člověk musí pozjišťovat sám)… Jinak můžete kontaktovat Ranou péči ve Vašem okolí, většinou tam není potřeba konečná diagnoza, stačí podezření. Budou k Vám jezdit (obvykle jednou za měsíc), poradí, pomůžou.
Samozřejmě Vám přeju, aby se Vaše obavy nakonec nepotvrdily :kytka:, jen přidávám svou zkušenost. Máme tady na emiminu uzavřenku Poruchy autistického spektra, můžete se přidat, ať už teď nebo až časem. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.15 10:39

A psychologa nebo neurologa můžu se synem navštívit i bez doporučení pediatricky? Holky já z toho mám strašné deprese. V noci kvůli tomu brečím, nemam chuť k jídlu a nedokážu se už z ničeho radovat. :(

• Citovat
  • Upravit
36556
6.11.15 10:39
@janpes píše:
@Bábrdl hodně se posunul mezi 2,5 a 3 lety, začal mluvit z ničeho nic a mluvil pěkně, ve větách, bez logo problémů. Pleny sundal těsně před třetím rokem. Nyní chodí do první třídy základní školy, má asistentku a IVP. A diagnoza je ADHD a Aspergerův sy.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.11.15 10:41
@Anonymní píše:
A psychologa nebo neurologa můžu se synem navštívit i bez doporučení pediatricky? Holky já z toho mám strašné deprese. V noci kvůli tomu brečím, nemam chuť k jídlu a nedokážu se už z ničeho radovat. :(

A uklidní tě alespoň, když ti řeknu, že pokud má tvůj prcek nějakou PAS (což si nemyslím), rozhodně není těžké symptomatiky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.15 10:42

@alisekR na psychologa si taky myslím, že je brzy, ale probrala bych to s doktorkou a pak třeba neurologie nebo ORL.
Ale rozhodně netvrdím, že má zakladatelky dítě nějaký problém, třeba jen potřebuje čas a prospěje mu počkat.
Pokud byla doktorka v pohodě, tak bych k tomu taky přihlédla.
Naše hodně věcí neřeší a už v synově roce byla rozpačitá, proto jsme to řešili v 15 měsících znovu.
Anonym2

• Citovat
  • Upravit
3089
6.11.15 10:43

My jsme museli mít k psychologovi i neurologovi žádanku od pediatra. Kvůli pojišťovně. Bez žádanky by se asi muselo vyšetření platit…nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.15 10:44

Iriass: a jak se třeba projevoval vás syn v 18 měsících? Mě nejvíc asi zaráží to, že někdy vůbec nereaguje. Na zavolání se otočí až na 10 pokus, někdy reaguje normalne, ale někdy jak kdyby byl smyslu zbaveny. Proste jako kdyby mu vypnul mozek. A kam jste s nim šli jako první? Pediatr si všiml, že není vše jak má byt? Zakl.

• Citovat
  • Upravit
7974
6.11.15 10:48
@Anonymní píše:
Presne jak píše Anonymní2. Ukáže naučené věci. Ale např. V pokojíčku na zdi má medvídka pu. Když se ho zeptám, ukaž kde je medvídek pu, tak ukáže na zed, ale když jsem mu koupila dětský metr, kde je vic zvířátek a zeptala jsem se ho, kde je na metru medvídek pu, tak už nevěděl.

Jestli máš pocit, že něco není OK, prober to s doktorem. Na neurologii a psychiatrii můžeš i bez doporučení, psychologové bez doporučení pediatra mívají problémy s úhradou od pojišovny. Ale u takhle malých dětí je ta norma opravdu hodně široká. A s tou zdí to máš tak, jestli chceš, aby pochopil, že to není označení namalované zdi, ale toho obrázku, tak mu budeš prostě muset dát víc jasných příkladů. U pohádky halasně oznámit, že tam je. Kdekoliv ho uvidíš, to samé. Někomu tyhle věci jdou suprově, někdo holt potřebuje k rozhejbání mozku mnohem víc vzruchů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
6.11.15 10:49
@dandysek píše:
@Etcetera78 s tím znakování,..taky jsme to zvažovali, ale nakonec nám to nedoporučili. Je to dítě od dítěte jiné..konkrétně u našeho syna by znakování znamenalo totální zastavení vývoje řeči, naučil by se znakovat a už by ho nic nenutilo snažit se mluvit normálně.

To vám řekl jako kdo? Je to blbost. Jediný, k čemu to dítě bude motivovat je vztekání a frustrace. Když dítě nemůže z jakýhokoliv důvodu mluvit, tak jakýkoliv způsob komunikace je dobrý. Ty kdyby si se někam odstěhovala a neuměla jazyk, tak se budeš taky domlouvat rukama nohama. A kdyby ti to někdo zakázal, tak budeš pěkně vzteklá. Já mám s tímhle celkem bohatý zkušenosti. Mám dceru s vývojovou dysfázií. Sice jsme přímo neznakovaly, ale byla jsem ráda za její pantomimu, protože jinak bysme se spolu nedomluvily. Do čtyř skoro nemluvila, to jsem jí jako měla nechat vztekat před lednicí dokud neřekne slovo banán? Když jsem věděla, že jí to nejde a nedělá to schválně?

Pro zakladatelku neexistuje jenom autismus a nic. Dítě může mít opožděný vývoj řeči, vývojovou dysfázii, je toho víc. Pokud máš pochybnosti, objednej se někam k psychologovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí