Autismus u batolete?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
11689
19.2.15 20:21
@Svistice píše:
@Melody 4 Ptám se tu proto, protože syn naprosto perfektně rozumí a vykonává pokyny (kolikrát ani nejsou určené jemu - řeknu manželovi, co mám uvařit k obědu a syn si to přižene z vedlejšího pokoje a už si přistavuje židli k lince, že se bude vařit :srdce:). Nicméně nikdy neměl potřebu něco opakovat, na vlak říká bů, místo hů, místo papat něco jako baba (takže mě taky napadla ta dysfázie), na krávu i ovci říká taky bů, ale když se zeptám, kde je bé, tak ukáže správné zvíře. :nevim:
Tak si říkám, jestli je někde „problém“, nebo se mu prostě jen nechce/nemá potřebu komunikovat verbálně (v gestikulaci je teda na výbornou, domluví se i s „cizími“)

Tak to bude v pořádku. Krásně ti rozumí, to dysfatici opravdu neumějí. Takhle nereaguje ani můj syn a to jsou mu 4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3831
19.2.15 20:28
@Markéta80 píše:
@Svistice to bys poznala, malá taky moc nemluví ale všemu rozumí, prostě ví řekne jo a jde a udělá. Autista nechápe co po něm chceš :? takže ta reakce je jinde, např řeknu jdu si namazat ruce a malá jde k poličce kde je krém a sama ukáže ruce že chce taky, autistovi je to jedno ;)

to je ale zvláštní, protože přesně v tomhle smyslu můj syn taky chápe. Řeknu dones boty, on běží pro boty. Řeknu - jdeme se vykoupat a on letí do koupelny, už tahá ručník a čeká, až napustím vodu. A přes tohle, ře vidím, že nám rozumí, co mu říkáme, má i autistické rysy :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59369
19.2.15 20:38

@dandysek chce to diagnozu od psychologa, psychiatra. Uvidíš, je ještě malej tak bych ještě závěry nedělala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
19.2.15 20:52

@Svistice trochu mi to připomíná mého syna, to co popisuješ. Není ani austista, ani dysfatik, ale s mluvením problémy má. Velmi špatně vyslovuje, nedokáže sestavit větu.. Ale paradoxně odmala velmi dobře rozumí, myslí mu to (když na to má klid), je komunikativní a šikovný. Diagnóza je kombinovaná vývojová porucha, prostě oslabený nervy a z toho špatná pozornost (tak špatná, že to ovlivňuje i mluvení..), špatná koordinace jemný motoriky (to jsou i mluvidla) a další problémy. Hodně to zjednodušuju. To jenom na ukázku, že těch diagnóz souvisejících s mluvením je dost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
19.2.15 21:08

@viveca Dík za info. Motoriku má myslím zatím ok, před měsícem začal skládat puzzlata, duplo u nás frčí asi od 15 měsíců, koleje od vláčkodráhy dokázal dát k sobě okolo roku. Nechci vypadat, že na něm mermomocí hledám nějaké mouchy či „diagnózu“. Jen zase nejsem ten typ, naco se spokojí s poplácáním po rameni: „maminko, vždyť je to chlapeček a kluci jsou v mluvení přeci takový línější/pomalejší/opožděnější.“
Nicméně 20 měsíční dítě, co neřekne ani máma, ani táta, ani babí, ani o to nějak neusiluje, je přeci jen krapet mimo průměr. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.2.15 22:03
@Svistice píše:
(v gestikulaci je teda na výbornou, domluví se i s „cizími“)

Jak ses ptala, jak se pozná rozdíl mezi autíkem a dítětem, co se mu „nechce“ mluvit, tak zhruba takhle.

Nemluvící batole nemluví, autistické nekomunikuje. To je základní rozdíl.

Mě jednou požádala kamarádka, která ví, že se v tom trochu vyznám, abych mrkla na jejího synovce. Že prý podle obvoďačky autík. Přijdu k nim, kluk naprosto normální oční kontakt, trochu se stydí, ale pozoruje mě, zajímám ho. Oslovím ho. Nic. Dotknu se ho, podívá se na mě a vnímá mě. Ptám se, s čím si hraješ. Nic. Ukážu mu autíčko, naložím do něj kostky. Kluk okamžitě připochoduje s panáčky, vykládáme kostky. Pak běží do pokoje, přinese mi ukázat další hračky. Naznačuju, jestli si mám hrát s nima, kluk kýve. Tak říkám, to není autista. Tak proč nemluví, ptá se kamarádka. Říkám, že nevím. Výsledek? Silná nedoslýchavost.

Takže tak.

Autismus není jen porucha řeči, je to celková „jinakost“. Ty děti zajímají jiné věci než jejich zdravé vrstevníky, reagují jinak. Milují točí sí se předměty, dokážou hodinu zírat na větrák, na pračku. Dokážou se koncentrovat tak, jako zdrav batole ne (což je bohužel taky patologické, všechno, co dělají zdravé děti je evolučně výhodné, batole se nemže hodinu koncentrovat na přerovnávání kostiček, nemá na to čas, potřebuje zkoumat svět kolem sebe.

Autisté se nedokážou učit napodobováním. Když necháš zdravé dítě být a budeš ho ignorovat, promluvíš na něj jen občas, ale bude přítomné tvému běžnému životu, stejně se naučí mluvit a fungovat ve společnosti. Bude zaostalé a citově deprivované, ale stejně se bude učit. Lidi jsou tak naprogramovaní. Když takhle necháš autistu, nikdy se nenaučí mluvit, nenaučí se nic. Což byl jeden z důvodu, proč byli dlouho autisté braní jako nevzdělávatelní. Na dítě nebylo moc času, nemluvilo, nekomunikovala, strčilo se do ústavu, tam po padesáti letech existence dotyčný nešťastník zemřel a všichni řekli „vidíte, nenaučil se mluvit, komunikovat, znakovat, používat záchod, naznačit, co ho bolí, byl to úplný mentál.“ A přitom kdyby s ním od dětství někdo pracoval, mohl být úplně někde jinde.

Pokud máš obavy z autismu, zkus ten test co jsem tu radila s těma míčkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.2.15 22:10
@Markéta80 píše:
@dandysek chce to diagnozu od psychologa, psychiatra. Uvidíš, je ještě malej tak bych ještě závěry nedělala ;)

Jak se vůbec má Tomík? Nějaké pokroky? :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
19.2.15 22:16
@dandysek píše:
@sarinka83 dnes diagnostikovala neuroložka - primářka. Jsou mu dva roky a 3 měsíce, je proste jinej, odmalička. Nemluví, jen vříská, řve, vzteká se. Záchvaty na veřejnosti, nesnáší změny - čehokoliv, má svoje závislosti..

S podezřením na autismus mohu jít i na neurologii???Chodíme tam ted z jiného duvodu ale ted v poslední době dělá syn divné věci. Neni toho teda moc je mu 18 měsícu ale už ted mám strach aby nic nepřibylo a furt ho pozoruji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59369
19.2.15 22:28

@Bábrdl :mavam: :mavam: dneska jsem s nim byla na 5leté prohlídce :lol:. No nějaký pidi fakt pidi posun možná je :think:. Je čím dál mazlivější, vžy mě otvírá ruce i když v nich nic nemam :lol:, při oblékání pomáhá, už neleží jak prkno ale do rukávu dá ruku, do kalhot nohu. Na mikuláše dostal stavebnici, kupovali jsme kvůli hodně kelímkám a asi po pár dnech jsme přišla do pokoje a byla tam i klasická prostrkávačka a on v ní měl všechny ty tvary 8o tak jsme měla v podezření Vali :mrgreen: tak jsme to vysypala a on si k tomu sed a bez chyby nandal znova :mrgreen:. Má rád houpačku a u doktorky už po několikáté hned letí kde mají maxi molitanové kostky tak výhledově koupíme. Ted bude velký výdaj za psa, manžel věří že mu pes pomůže a za týden jedu do prahy za dr. Elekovou tak uvidim co navrhne za léčbu. On má i fakt divné průběhy nemoci 8o. To je asi vše :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
19.2.15 22:56

@Bábrdl doporučíš mi nějakou dobrou knížku? se v tom trochu plácám, a potřebuju to nějak utřepat

hlavně teda mně občas matou příznaky… jako něco jo, něco ne - kde je ta hranice? Když má x bodů v testu?… protože tedy můj mladej napodobuje (momentálně má 4,5 třeba se ségrou mi jako vaří čaj a nosí mi ho), oční kontakt taky podle mně v pohodě (takovej příklad ještě nemluvil, ale něco provedl, nebo chtěl provést a koukal na nás, co my na to)
ale co se teda dost zhoršuje jsou určitý rituály, problém s režimem ve školce (chodí do speciálky, takže na změny ho připravují - marně)… teď měli ve školce paní z SPP na pozorování… a ta má teda jasno, autismus tam vidí… v emoční oblasti těžce nezvládá, komunikace jak kdy, když vím, jak se zeptat, tak to jde, psycholog nás čeká zas v březnu, tak bych ráda něco načetla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
20.2.15 07:14

Blog maminky autistického dítěte

@analoja Podívej se na balmax.blog.cz - je to blog maminky autíka, vedou si úžasně, vše zvládají (maminka je sama autistka). Poslední dva příspěvky jsou zajímavé pro ty, kteří už diagnózu mají, jsou o péči o autisty v Čechách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
20.2.15 08:04
@analoja píše:
@Bábrdl doporučíš mi nějakou dobrou knížku? se v tom trochu plácám, a potřebuju to nějak utřepathlavně teda mně občas matou příznaky… jako něco jo, něco ne - kde je ta hranice? Když má x bodů v testu?… protože tedy můj mladej napodobuje (momentálně má 4,5 třeba se ségrou mi jako vaří čaj a nosí mi ho), oční kontakt taky podle mně v pohodě (takovej příklad ještě nemluvil, ale něco provedl, nebo chtěl provést a koukal na nás, co my na to)
ale co se teda dost zhoršuje jsou určitý rituály, problém s režimem ve školce (chodí do speciálky, takže na změny ho připravují - marně)… teď měli ve školce paní z SPP na pozorování… a ta má teda jasno, autismus tam vidí… v emoční oblasti těžce nezvládá, komunikace jak kdy, když vím, jak se zeptat, tak to jde, psycholog nás čeká zas v březnu, tak bych ráda něco načetla

My jsme byli v aple u dr. Thorové na diagnostice a ta to brala také přes body. Víc tedy pozorovala ale testy na to jsou. My jsme autismu unikli asi o 2 body. :nevim: Ale on má fakt těžké ADHD a tu VD středně těžkou.

Třeba jak tu píšete o tom napodobování, tak to začal dělat až ve 3,5 letech. Ale zase ted když vidí nějakou pohádku například, tak dokáže zopakovat pohyby atd. Nebo tedka začal dělat to, že když já řeknu slovo, on se ho snaží zopakovat, zkouší to. Dřiv neukazoval, nereagoval na jméno, ignoroval. Ale zase nikdy neměl rituály a nevadí mu změny. Zvládnul min. rok jet na dovolenou autem do Chorvatska, 12 hodin v autě, na pokoji se hned zabydlel. Ve školce zvládá v pohodě, má asistentku a jediný problém jsou procházky, kdy se trochu vzteká. Ale zase na něm je vidět, jak to zkouší, zda si řevem vymůže.

Nebo třeba okamžitě z výrazu pozná, že se zlobím. vyleje třeba pití, jde za mnou a já už z jeho výrazu poznám, že něco provedl, ukáže mi to, udělá si tyty a jde pro hadr na utření. Když mu třeba vynadám za něco, tak se okamžitě jde tulit k babičce či tátovi a když tam nejsou oni, tak jde za mnou a hází na mě roztomilé úsměvy, abych se nezlobila.

Doted má jeden příznak PAS a to, že si nehraje s dětmi, nechce se zapojovat do kolektivních her, vydrží 5 vteřin a odbíhá. Taky se vzteká u úkolů, ale to už je mnohem mnohem lepší. nesnáší kreslení, vidí, že mám v ruce papír a s řevem zdrhá.

Tak já nevím, diagnozu máme, dr. Thorová ho chce vidět ještě v 5 letech k uplnému vyloučení autismu, ale taky mě to dost mate, něco připomíná autismus ale zase u něčeho si říkám, že takhle by se autista nechoval. U nás je horší to porozumění, ale to snad dělá ta dysfázie.

V pátek mu budou 4 a umí cca 25-30 slov, ale většinu prostě jen zopakuje, jsou to velmi jednoduchá slova, jako pipi, huhu, ham, hají, haf, mama, tata, baba atd. Aktivně užívá tak 10 když si zrovna vzpomene. Když spustí a chce mi něco vysvětlit, tak mluví jak mimozemštan. A občas je na něm vidět, jak ho deprimuje, když mu nerozumím.

A občas má horší oční kontakt. Musím často říkat kuky, aby mi kouknul do očí když na něj mluvím. Ale zase sám oční kontakt vyhledává, s tím nemá problém. Třeba když ho někdo osloví, tak mu koukne do očí a usměje se. Ale taky to nedělá pokaždé, někdy ignoruje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
20.2.15 09:03
@Alavi píše:
@analoja Podívej se na balmax.blog.cz - je to blog maminky autíka, vedou si úžasně, vše zvládají (maminka je sama autistka). Poslední dva příspěvky jsou zajímavé pro ty, kteří už diagnózu mají, jsou o péči o autisty v Čechách.

dík, mrknu :), já občas chodím k Amélce (Autíček Jeníček)… tam se uklidňuju :oops:, můj Honzík je na tom podstatně líp, no, na netu jsem prolezla kde co ;-) a stejně z toho nejsem moc chytrá… ty blogy jsou fajn, že člověk vidí pokrok, nebo nějaký praktický tipy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
20.2.15 09:16

@Melody 4 řekla bych, že jsme na tom hodně podobně :think:
to hraní s někým… já nevím, ale mám nějak v hlavě, že i u běžných dětí nastává až kolem třetího roku

Honzík si hodně hraje sám, ale jsou hry, kdy určitě radši společnost… když tu má bratrance, skáčou na trampolíně do nekonečna, když je sám, tak ho to baví jen chvilku, nebo musím já

my máme asi velký štěstí, že se nám zadařilo o rok a půl mladší dítko, takže začínaj být parťáci a navíc možná napodobuje i po té mladší ségře… i s tím mluvením pokročil… třeba tak, že z povzdálí „napovídal“ když jsem se na něco ptala jí… a asi i já víc mluvím, když mluvím na dva :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
20.2.15 10:10

@analoja Ono je právě u dysfázie typické, že tam ty auti rysy jsou, ale postupem času mizí, jak se zlepšuje porozumění. Ale to víš, pochybnosti mám i když ho vyšetřila odbornice na autismus. Uvidíme v těch 5 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí