Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, už nemůžu dál - psychicky. Potřebuji si o tom tak strašně moc s někým popovídat. Mám podezření u syna 23 měsíců na PAS. Syn má špatný oční kontakt, má rád tyčové předměty, pásky, nabíječky od telefonu atd. Když jsme doma nebo u prarodičů, tak je spokojený, jakmile jdeme ven, tak se mračí a je jakoby zaražený, paralizovaný, venku mě moc neposlouchá. Doma se teď skoro pořád vzteká, což je asi v tomto věku i u zdravých dětí. Jsme již od minulého roku objednáni na vyšetření do Aply, tak uvidíme kdy na nás přijde řada. Manžel se mnou o tom nechce moc mluvit, myslím, že si to nechce připustit. Kamarádkám se svěřovat nechci, nepochopily by. Najde se i nějaká maminka se Severozápadních Čech, která má autistické dítě, které snese jiné děti a chtěla by se se mnou sejít?
můžeš napsat do zpráv
,máme tady i u zavřenou diskuzi
, já jsem z plzně
,jo na vyšetření jsou hrozný čekačky ![]()
Ahoj, chtela bych se vas tu zepat na desintegracni poruchu. Docetla jsem se, ze az do 4 let se muze dite vyvijet normalne a pak se z nej najednou stane autista. To se opravdu muze stat, ze dite, ktere si normalne hraje s detmi, perfektne mluvi, recituje basnicky, zpiva, kresli atd, tak najednou zlom, blesk z cisteho nebe a stane se z nej autista, co nemluvi, nema ocni kontakt, nezapojuje se atd?? Nebo to probiha tak, ze do tech 4 let je tak nejak „na hranici“ normalu apak to propukne na plno? Diky moc za odpoved
@randr píše:
Ahoj, chtela bych se vas tu zepat na desintegracni poruchu. Docetla jsem se, ze az do 4 let se muze dite vyvijet normalne a pak se z nej najednou stane autista. To se opravdu muze stat, ze dite, ktere si normalne hraje s detmi, perfektne mluvi, recituje basnicky, zpiva, kresli atd, tak najednou zlom, blesk z cisteho nebe a stane se z nej autista, co nemluvi, nema ocni kontakt, nezapojuje se atd?? Nebo to probiha tak, ze do tech 4 let je tak nejak „na hranici“ normalu apak to propukne na plno? Diky moc za odpoved
Bohužel, vývoj probíhá úplně normálně, pak přijde obrovský regres.
Jde ale o relativně vzácné onemocnění.
Na FB jsou dobré a živé skupiny rodičů postižených dětí, autisti, adhd, dysfázie, všechno
Dobrý den, mam velký problém se svojí malou, je jí 16 měsíců a týden, nechodí, nemluví, neukazuje, nemává, má svůj svět, cizý lidi uplně ignoruje, jen na mě a rodinu reaguje, na jméno se otočí, ale nic víc jí nezajímá, hodně otevírá dveře a šuflíky, točí kolama na odrážedle, což už tu jedna maminka zminuje v diskuzi, je hrozně vzteklá, nechce nijak spolupracovat, nebaví jí ukazování zvířátek v knížce, citlivě reaguje na změny prostředí a hluk, při příchodu do krámu nebo kamkoliv kde to nezná se mi pověsí na krk a nehne se, všude okamžitě zvedá hlavu a hledá světlo nebo lustr, v každé místnosti, s jinými dětmi si nehraje, ale líbí se jí starší děti, na ty se směje, doma se psem si hraje, celkově miluje zvířata, kočky, psy i venku za plotem se na ně zdálky směje, hra kuk nebo honěná a schovávaná jí ale baví, s hračkama si vyhraje se všema, nemá třeba jen jednu oblíbenou..nevím jak víc to popsat, ale oproti jiným dětem je opravdu hodně jiná, paličatá, nevím si s ní rady, můžete mi prosím někdo poradit zda by se mohlo jednat o ten autismum? mám to začít řešit u dětskýho lékaře nebo je ještě čas na závěry a mam počkat třeba do dvou let?
děkuji všem
@jete234 Můžeš se na to na nejbližši prohlídce zeptat, ale já bych z toho nedělala ukvapené závěry ![]()
Myslim ze ji moc pozorujes.na dg. je dle meho brzy.nech ji v klidu se vyvijet
Zapomněla jsem dodat, že mi přijde až nenormální, že je schopná lézt se sklopenou hlavou proti zdi, několikrát za den, jako kdyby jí chtěla prorazit, dělá to i v kuchyni kde třeba vařim a ona obchází kolem linky a odstrčí mě vzteky tímhle způsobem kdy hlavou bud do mě nebo do linky strká až začne brečet, nepodá ruku, nesnese pohlazení, nemazlí se, nevyžaduje nic, nepochopí kutálení s míčkem nebo paci paci, neopakuje po mě nic, jen za mnou celé dny leze z místosti do místnosti a nebaví jí nic, jsem z toho už zoufalá ![]()
@jete234 do 18. Měsíce by měla začít ukazovat, napodobovat. A rozumí, tj. reaguje na pokyny? Muže to byt Autismus, vývojová dysfázie nebo taky nic. Je ještě brzo, ale sledovala bych to. U nás to bylo stejně, chodit začal v 18. měsících a choval se, jak popisuješ. Pediatričce se zdálo, ze přeháníme. Nerozuměl ani tuk. Pokud není naočkovaný Priorix, odložila bych, to bych udělala já.
Já bych určit počkala, je malá…
Když půjdeš teď k psycholožce, tak s vámi nějaké testy udělá, ale dcera je hodně malá, to ty výsledky ani nebudou tak směrodatné…Navíc třeba tvůj tělesný kontakt vyhledává, jde za tebou, když se cítí v nebezpečí a tak. ![]()
@jete234 No syn se projevoval skoro stejně, časem se příznaky hodně zmírnili, autismu jsme se obávali opravdu moc. Včera po vyšetření v Aple máme jasno, ADHD a středně těžká vývojová disfázie. Je mu 3,5. Skoro dva roky jsem žila v hrozné nejistotě. Hele je ještě malá, děti občas mají takové autí období. Pokud to bude přetrvávat déle jak půl roku, teprve pak bych to řešila. Je ještě velice brzo.
Děkuji všem za názor, počkám tedy ještě pár měsíců a uvidíme, na pokyny reaguje, ví hačí, hají, ne, nesmíš, jen na zákazy spíš reaguje podrážděně a většinou začne hned brečet, cokoliv jí zakážu nebo zvednu hlas..ale jinak na mě asi teda citově vázaná je, mamánek výstavní
furt by se chovala a věšela se mi kolem krku, lhostejná jí asi nebudu ![]()
Ahoj holky, už nemůžu dál - psychicky. Potřebuji si o tom tak strašně moc s někým popovídat. Mám podezření u syna 23 měsíců na PAS. Syn má špatný oční kontakt, má rád tyčové předměty, pásky, nabíječky od telefonu atd. Když jsme doma nebo u prarodičů, tak je spokojený, jakmile jdeme ven, tak se mračí a je jakoby zaražený, paralizovaný, venku mě moc neposlouchá. Doma se teď skoro pořád vzteká, což je asi v tomto věku i u zdravých dětí. Jsme již od minulého roku objednáni na vyšetření do Aply, tak uvidíme kdy na nás přijde řada. Manžel se mnou o tom nechce moc mluvit, myslím, že si to nechce připustit. Kamarádkám se svěřovat nechci, nepochopily by. Najde se i nějaká maminka se Severozápadních Čech, která má autistické dítě, které snese jiné děti a chtěla by se se mnou sejít?