Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Margery jo malej taky řval, vše jim vyházel a pak na něj i když týden před tim jsem tam byla s nejstaršim na 7 leté že Tomík nemluví, nechápe… tak vtom křiku na něj at řekne kde je kráva na obrázku a jakou má barvu
tak jsem ho přehlásila i velkýho a je klid ![]()
@Bábrdl jo četla je tam dost věcí co dělal a dělá T
ale zase ten věk tak bych počkala a třeba začla řešit po létě pokud nenastane výrazná změna
.Já se taky uklidnovala že vše dožene
jo ještě v 18m nosil jantarové korálky no ted by je serval hned
, mam fotky jak sedí ve vaně od té doby max minutové sprchování
…na pití taky jedině vodou nic jiného nepije ![]()
@Bábrdl
ano to se stalo ale že by to byl jev každodenní to neee
určitě nechci ani jeho, sebe, tebe ani nikoho jiného přesvědčovat jo je to autista to nee to je rouhaní ne? ale červíček pochybností o jeho absolutní normalitě hlodá ale zase kdo určuje hranici normality že
já ro naštěstí nebudu ![]()
@Markéta80 tak korálky, to by se klidně oběsil, jen aby je sundal. A s tím koupáním, to měl rád cca do roka, pak půl roku nesměl vodu ani vidět, to hned ječel, pak se dva měsíce koupal k smrti rád a pak zase zlom a ted do sprchy jen s velkým řevem ![]()
@wewa červíček pochybností vrtá i u nás, proto se na to ptám. Hlavně si toho všímá i okolí ![]()
@Margery najdu fotku, korálky nosil několik měsíců jenže pak zlom
ale musim je najít ty by se líbili Valince
![]()
@Margery když ono je to těžký. Mě teda okolí přesvědčuje jak je ok (když nad tím přemýšlím autista by si asi nenechal jen tak vzít dudlík že?) Ale to mě přesvědčovali ikdyž mu bylo 11 měsíců a ani nelezl to začal až v roce, chodí teda od 14 měsíců. Je falt že jako první i stál než lozil tak si říkám jestli se mu to v hlavince třeba někde pořádně nepropojilo nebo nevím al vidím v tom spojitost i třeba v tom že místo ukazováku používa většinou prostředníček.
BuĎ v klidu, sama řeším 4,5 letou dceru. Ve školce se zdá nestandardní, mě absolutně nepřipadá na človíčka s rysy autismu. Ve školce mi to tvrdí. Začala jsem s ní navštěvovat odborníky, nenechám to na jednom. Nesnáším škatulkování o normalitě a nenormalitě. Jeden psycholog mi řekl, že je dcera naprosto v pořádku, maximálně více se prosazující, ale to je prostě osobnost, její já, její ego. Nic, čím by pohoršovala celé okolí. Druhý psycholog mi řekl, že ať nějaký čas docházíme a uvidíme. Já mám problém ten, že nic „extra špatného“ nevidím. Ale nechci nic zanedbat, pokud se jim ve školce vše nezdá ok.
![]()
@Markéta80 Já taky nesnědla všechnu moudrost světa, že
Taky tam vidím varovné znaky, ale to, že v necelých dvou letech rozumí mluveným pokynům, to mi připadá pozitivní. U autíků, které znám, to taky nebylo, s těmi jako bys mluvila (v tomhle věku!) do dubu. A taky někdy zareaguje na své jméno. A vyžaduje matčinu pozornost nejen, když chce jíst ![]()
@pepina12 píše:
BuĎ v klidu, sama řeším 4,5 letou dceru. Ve školce se zdá nestandardní, mě absolutně nepřipadá na človíčka s rysy autismu. Ve školce mi to tvrdí. Začala jsem s ní navštěvovat odborníky, nenechám to na jednom. Nesnáším škatulkování o normalitě a nenormalitě. Jeden psycholog mi řekl, že je dcera naprosto v pořádku, maximálně více se prosazující, ale to je prostě osobnost, její já, její ego. Nic, čím by pohoršovala celé okolí. Druhý psycholog mi řekl, že ať nějaký čas docházíme a uvidíme. Já mám problém ten, že nic „extra špatného“ nevidím. Ale nechci nic zanedbat, pokud se jim ve školce vše nezdá ok.![]()
![]()
Jasně, to je jiné. Ale autismus není o škatulkování, to je fakt závažné postižení, musíš s tím dítětem pracovat jinak, než se zdravým atd. Proto je dobré vědět o problému čím dřív, tím líp.
Pokud ti psycholog řekl, že je dcera ok, netrápila bych se autismem. Max bych se soustředila na výchovu
![]()
@Markéta80 píše:
@Margery jo malej taky řval, vše jim vyházel a pak na něj i když týden před tim jsem tam byla s nejstaršim na 7 leté že Tomík nemluví, nechápe… tak vtom křiku na něj at řekne kde je kráva na obrázku a jakou má barvu![]()
tak jsem ho přehlásila i velkýho a je klid
Né, to není možný…
Víš, co, dřív byly postižené děti od malinka v ústavu. Mít je doma byla „ostuda“. To jako fakt, na palici
Takže starší doktoři se s autíkem třeba ani nesetkali. Prostě o něm někdo řekl, ten je metálně retardovaný, zavřeli ho do ústavu a nadopovali práškama
Žádná práce s dítětem, nic.
@Bábrdl Jo, jo o výchově taky zvažuju, kde se vylepšit!!! Víš, co mě jen překvapuje, že jeden ale psycholog mi řekne ok a druhý má pochybnost a budeme navštěvovat a sledovat atd. Mě to nevadí, i kdyby se mělo něco „potvrdit“, tak nic podceňovat nechci. Víš co mi jen přijde zvláštní, těžké autíky pozná každý, to bych vůbec nezlehčovala, je to opravdu závažný, ale ty lehčí formy a lehčí rysy???Pořád mi něco říká, že to může být i opravdu špatně diagnostikováno, že je to tak složitý. A tak těžký odhadovat co je osobnostní rys a co lehká porucha.
@Bábrdl jo vyhlášená doktorka u nás ale asi jen do doby pokud je dítě zdravé. jsem na ní koukala jak na debila a řekla že asi to se načeká
al už jsem věděla že přehlásim oba k doktorce kam chodí Vali
U Tomíka taky jsme si říkala že to vypadá na autismus ale zase tam byly věci co neseděli, hodně jsme to přisuzovali že se narodil dřív, jen tak tak přežil, týden na kyslíku tak kdo ví co a jak se stalo
a očkování to dodělalo okamžitě, to mě nikdo nevymluví že po očku najednou ten zlom ![]()
Také mi přijde normální, u nás v té době si snad ani ještě sám neuměl hrát a knížky ho vůbec nebraly a mluvení se začalo trošku rozjíždět až cca ve 2,5 letech…
@jentakJana píše:
Také mi přijde normální, u nás v té době si snad ani ještě sám neuměl hrát a knížky ho vůbec nebraly a mluvení se začalo trošku rozjíždět až cca ve 2,5 letech…
U autismu nejde právě jenom o to mluvení. Znám děti, které nemluví ve 2,5 letech, ale na první pohled to autící nejsou. Ukazují, mávají, chtějí pozornost mámy, dávají najevo pocity i cizím lidem (kuk), a teda rozumí, když někdo mluví na ně.
Holky, cirou nahodou jsem zahledla tuhle diskuzi a velmi me zaujala, celou jsem ji zhltla. nastesti se s nicim takovym potykat nemusim, jen o tehle problematice nic nevim, tak cista zvedavost. ale jednu věc jsem nepostrehla, pokud se autismus diagnostikuje az po druhem roce, jak se ditko chova do te doby? naprosto bezne a postupne se objevuji charakteristicke rysy? takze třeba kojenec se normalne smeje, hraje si, chce se mazlit a az pak ztraci zajem o kontakt apod? pokud tomu tak je, co zpusobuje ten zlom, vi se to? diky za pripadne odpovedi.
a vsem, které s tim bojuji preji pevne nervy, hodne sil a at si i tak se svyma andilkama uzivaji zivot ![]()