Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smutná máma no jo kolečka těch doma máme, i víčka od čehokoliv
,šílená spotřeba protože je kouše takže kovová víčka zničí během jednoho dne
ale zase se u toho zabaví, ted k svátku dostal nové kroužky a mističky tak byl spokojenej. nejméně náročné ze všech dětí
a pak teda zvukové hračky má rád ![]()
@Bábrdl píše:
@renatkau Zajímavé. Klasičtí autíci jsou bohužel ještě jiní
To určitě ano, já zase nemám tu zkušenost s klasickými autisty.
Malej otáčí auto a tatrovku i to odrážedlo na bok či záda a točí a točí a vydržel by dlouho. Mazlivka je to ale k lidem cizím by vyloženě nešel, začíná celkem dobře mluvit ale občas hlavně když má radost tak dělá skřeky a pořád je hrozně hlasitej, neumí snad mluvit potichu, prostě ječí. Oční kontakt udržuje tak že se koukne a uhne očima ale jak kdy. Neumí stavět kostky, neberou ho vkládačky ale zase rád čte a do toho sice ukáže co chce ( jako ostatní děti ale ne na zvířátka atd) ale nepoužíva skoro nikdy ukazováčky ale prostředníčky, pápá dělá i říkáa já mám jeden den pocit že je ok. Pak udělá něco jako třeba že ho opakovaně volám venku a on mě ignoruje a běží a chechtá se, nebo si zase točí prostředníčkem kolečka a já váhám jestli si nemám vyžádat nějakého odborníka…ale jinak je to usměvavej chlapeček co si řekne o pití, jídlo i malování, čtení, pohádku. Je mu 21 měsíců. Tak nevím
a jen doufám že ho zbytečně moc pozoruju.
@wewa píše:
Malej otáčí auto a tatrovku i to odrážedlo na bok či záda a točí a točí a vydržel by dlouho. Mazlivka je to ale k lidem cizím by vyloženě nešel, začíná celkem dobře mluvit ale občas hlavně když má radost tak dělá skřeky a pořád je hrozně hlasitej, neumí snad mluvit potichu, prostě ječí. Oční kontakt udržuje tak že se koukne a uhne očima ale jak kdy. Neumí stavět kostky, neberou ho vkládačky ale zase rád čte a do toho sice ukáže co chce ( jako ostatní děti ale ne na zvířátka atd) ale nepoužíva skoro nikdy ukazováčky ale prostředníčky, pápá dělá i říkáa já mám jeden den pocit že je ok. Pak udělá něco jako třeba že ho opakovaně volám venku a on mě ignoruje a běží a chechtá se, nebo si zase točí prostředníčkem kolečka a já váhám jestli si nemám vyžádat nějakého odborníka…ale jinak je to usměvavej chlapeček co si řekne o pití, jídlo i malování, čtení, pohádku. Je mu 21 měsíců. Tak nevíma jen doufám že ho zbytečně moc pozoruju.
Mě přijde normální.
@wewa píše:
Malej otáčí auto a tatrovku i to odrážedlo na bok či záda a točí a točí a vydržel by dlouho. Mazlivka je to ale k lidem cizím by vyloženě nešel, začíná celkem dobře mluvit ale občas hlavně když má radost tak dělá skřeky a pořád je hrozně hlasitej, neumí snad mluvit potichu, prostě ječí. Oční kontakt udržuje tak že se koukne a uhne očima ale jak kdy. Neumí stavět kostky, neberou ho vkládačky ale zase rád čte a do toho sice ukáže co chce ( jako ostatní děti ale ne na zvířátka atd) ale nepoužíva skoro nikdy ukazováčky ale prostředníčky, pápá dělá i říkáa já mám jeden den pocit že je ok. Pak udělá něco jako třeba že ho opakovaně volám venku a on mě ignoruje a běží a chechtá se, nebo si zase točí prostředníčkem kolečka a já váhám jestli si nemám vyžádat nějakého odborníka…ale jinak je to usměvavej chlapeček co si řekne o pití, jídlo i malování, čtení, pohádku. Je mu 21 měsíců. Tak nevíma jen doufám že ho zbytečně moc pozoruju.
zní úplně v pohodě, autisté se chovají jinak ![]()
Dostal teď odrážedlo nové tak sme ho s tátou chtěli začít učit no a on s ním sekl v chodbě a šel si točit kolem, schválně sme ho tam nechali, vydržel tam 20 minut, pak už jsem ho hnala.No tak si šel malovat a pak zase hrát. Ale padlo to na mě, takovej jako skoro až hněv že není normální
no ale pak přinese papír na ném pár čar a že je to pes, tak to mě zase hned zahřálo u
a byla sem pyšná. Přestanu číst tyhle věci a nebudu diagnostikovat, dělám si to sama ![]()
Náš malej než začal na tom odrážedle jezdit, tak si ho taky obrátil vzhůru a roztáčel ostošest. ![]()
to jsem ráda že není sám. jeho mejlepší dar k vánocům byla tatrovka, otočil jí na hřbet a jel… ![]()
@wewa píše:to jsem ráda že není sám. jeho mejlepší dar k vánocům byla tatrovka, otočil jí na hřbet a jel…
@wewa píše:
Dostal teď odrážedlo nové tak sme ho s tátou chtěli začít učit no a on s ním sekl v chodbě a šel si točit kolem, schválně sme ho tam nechali, vydržel tam 20 minut, pak už jsem ho hnala.No tak si šel malovat a pak zase hrát. Ale padlo to na mě, takovej jako skoro až hněv že není normálníno ale pak přinese papír na ném pár čar a že je to pes, tak to mě zase hned zahřálo u
a byla sem pyšná. Přestanu číst tyhle věci a nebudu diagnostikovat, dělám si to sama
ale to je normální, že točí kolem
jde jenom o to, aby nedělal jenom to
pochop, autisté nejsou schopní „funkční hry“, nedokážou jezdit s autíčke odněkud někam a vozit medvídka a rozhodně na sto deset procent nedokážou namalovat pár čar a říct, že je to pejsek
autista má narušenou schopnost komunikace, představivosti a sociálních vztahů, takže jestli něco nedokáže, tak namalovat pár čar a vidět v nich psa (kreativita a představivost), přijít s tím k mamce, aby to viděla (sociální vztahy) a říct, že je to pejsek (komunikace).
@Bábrdl Paní znínila, že roztáčí kolečka i několik minut.To je funkční hraní?
Nevím, co ještě napsat za indicie, je jich opravdu hodně. Když si vzpomenu že je jaro a byla před náma výměna zimních bot za jarní…
Začínalo to neklidem, kolečkama, koleje, dráty, mrakodrapy, legendár. loď Titanic-vše má přesně se opakující prvky-tam hledají autisté své bezpečí.
@smutná máma píše:
@Bábrdl Paní znínila, že roztáčí kolečka i několik minut.To je funkční hraní?
Jasně, že není.
Asi jsem to napsala špatně. Chtěla jsem tím říct, že roztáčení koleček nevadí, pokud si hraje I funkčně. Kolečka roztáčí většina dětí. Nebo spíš si to zkusí. Důležité je, jestli si točí, ale potom autíčko otočí a jezdí a dívá se normálně. (ne z divných úhlů zase na ty kolečka).
Pokud ti to nevadí, jak je na tom tvůj synek? Mluví?
Holky, můžu se jenom zeptat na ta kolečka? Proč to autisté dělají? Co v tom vidí? Proč zrovna kulatý tvar ( byly zde zmíněny misky, víčka, kolečka…) Jenom jsem zvědavá…
@erenza píše:
Holky, můžu se jenom zeptat na ta kolečka? Proč to autisté dělají? Co v tom vidí? Proč zrovna kulatý tvar ( byly zde zmíněny misky, víčka, kolečka…) Jenom jsem zvědavá…
Tohle zjisti a máš naději na nominaci na nobelovku. ![]()
Autistický mozek je prostě počítač s chybou. Proč to dělají? No, protože je to těší. (Mozek jim za to posílá endorfiny). Příroda je chytrá, nutí nás dělat důležité věci a odměňuje nás příjemnými pocity (za sex, za jídlo, za cukr (na magnetické rezonanci je krásně vidět, jak se ti rozsvítí centrum slasti, když zblajzneš cukr
) ) Můžeš mozek „podvést“ a vzít si třeba drogy - takže si jakoby uměle navodíš pocit potěšení z něčeho destruktivního, ale jinak odměňuje užitečné věci. Potíž je, že stále jedem na starý software, takže náš mozek říká „rozmnož se, jez co nejvíc kalorií a šetři energii“, což byla ještě před padesáti lety efektivní strategie přižití, ale aktuálně moc není.
No a abych se vrátila k autistům - jejich mozek se špatně vyvinul. Odměňuje je pocitem slasti za něco nefunkčního a nikam nevedoucího jako je točení kolečky, místo toho, aby je odměňoval za „hraní si na maminku s panenkou“, což je prostě funkční věc.
Aha aha. Já právě myslela, že je to nějaký prvek, který autisté mají společný, a že se ví proč. Prostě je to náhoda, že si děti s poruchou vnímání najdou zrovna tohle a že se to shoduje s ostatními, stejnými dětmi. Hele ale třeba Země je kulatá a taky se otáčí a je to celkem funkční mechanismus…třeba ty děti vědí, proč chtějí točit ![]()
Každopádně můj syn má asi největší pocit slasti, když mlátí dveřma od zrcadlové skříně. Jdu mu jednu střelit ![]()