Autismus u batolete?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
19.3.14 17:12

@Margery A jak si hraje? Jen přerovnává? Nebo „krmí“ hračku, dělá s ní ťap ťap, jede s autíčkem a dělá u toho zvuky (ale tak, že jede od někud někam, ne že by jel jen proto, aby se točila kolečka)?

Mívá „fascinace“, tzn. zírá na žaluzie, obíhá několik minut plot na hřišti, radiátor atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 17:12
@Bábrdl píše:
A nějaké slabiky říká? „bababa, mamama“?
Víš, z toho, co píšeš je vlastně nejznepokojivější to neukazování a když někdo ukazuje jemu :think: A co napodobování? Paci paci, ukaž jak jsi veliký? Ty ukážeš, on zopakuje?

baba a mama říkal, ale ted už neříká, jinak jen směs písmenek, jak mu to zrovna vyjde a jeho nejoblíbenější aaaa. Ukáže, jak je veliký, paci paci, podá ruku, to je všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 17:15
@Margery píše:
Rozumí třeba dej mi, pak mi podá to, co má zrovna v ruce nebo poblíž, rozumí lahev, ham (jídlo), jdeme se koupat, jdeme hají, jdeme ven, dej mi ruku, ne (což neznamená, že to akceptuje :) ) možná ještě něco, ale on hodně často ignoruje, tak je náročné to posoudit

To je ale bezva. Bez legrace. Může mít nějakou poruchu PAS, ale podle mě ne těžkou, pokud v tomhle věku takhle pěkně rozumí. (Vím, že se ti může zdát málo. Ale těžcí autíci tomuhle nerozumí třeba i v pěti. Nebo někdy celý život, ale to už je jiný příběh)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 17:17
@Bábrdl píše:
@Margery A jak si hraje? Jen přerovnává? Nebo „krmí“ hračku, dělá s ní ťap ťap, jede s autíčkem a dělá u toho zvuky (ale tak, že jede od někud někam, ne že by jel jen proto, aby se točila kolečka)?Mívá „fascinace“, tzn. zírá na žaluzie, obíhá několik minut plot na hřišti, radiátor atd.?

Bud soustředěně staví přesný komín z lega, nebo neustále uklízí vařečky, naskládá do nádoby, vysype a znova. Auta rozebere a nechá tak, když už si jich všimne. Venku se snaží chodit po obrubnících, zavírá všechny branky v okolí, na hřišti pořád dokola obchází pískoviště po okraji nebo zavírá dveře, sype písek na klouzačku. Žaluzie doma nemáme :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 17:18
@Margery píše:
baba a mama říkal, ale ted už neříká, jinak jen směs písmenek, jak mu to zrovna vyjde a jeho nejoblíbenější aaaa. Ukáže, jak je veliký, paci paci, podá ruku, to je všechno.

Tak to je šikula.
Těžký autista v tomhle věku nic z toho, co jsi popsala, nezvládne. Rozhodně na požádání nic nepodá, neukáže „jak je veliký“ a neudělá paci, paci.

Ještě se zeptám: snaží se tě kontaktovat i jindy, než když chce jíst? Přinese ti něco ukázat, přijde k tobě a z legrace do tebe šťouchne nebo tak něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 17:21

Nenosí mi nic ukazovat, přijde, začne mě plácat do nohou, abych si ho všímala, ráno mě tahá za vlasy nebo si přede mne sedne a začne řvát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 17:24

@Bábrdl děkuji, docela jsi mě uklidnila :oops: je fajn vědět, že mě nejspíš jen ignoruje :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 17:31
@Margery píše:
Nenosí mi nic ukazovat, přijde, začne mě plácat do nohou, abych si ho všímala, ráno mě tahá za vlasy nebo si přede mne sedne a začne řvát

On chce, aby sis ho všímala?
To nebude klasický autík :srdce: Část toho, co jsi popsala, vážně připomíná PAS. Nicméně skutečnost, že rozumí mluvené řeči (byť omezeně) a komunikuje (byť po svém), podle mě klasickému autismu neodpovídá. Zvláště v necelých dvou letech Existuje i něco, čemu se říká atypický autismus (to je lepší, než klasický :mrgreen: ). To se používá u dětí, které projevuzjí některé známky autismu ale nejsou narušeny všechny tři složky (komunikace, představivost, schopnost navazovat sociální vztahy). Existuje také Aspergerův syndrom (který se někdy diagnosticky překrývá s vysokofunkčním autismem, rozdíl se obvykle určuje podle nástupu rozvoje řeči, u AS je normální až časný, u VFA opožděný) nebo vysokofunkční autismus. Takové děti s dobrou péčí a výchovou dokážou normálně fungovat, jen je to trochu komplikovanější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 17:34
@Margery píše:
@Bábrdl děkuji, docela jsi mě uklidnila :oops: je fajn vědět, že mě nejspíš jen ignoruje :roll:

Je to dost dobře možné. :kytka:
Na tvém místě bych ještě chvíli počkala. Pokud se řeč nezačne rozvíjet, nechala bych se od doktorky poslat na logopedii a do pedagogickopsychologické poradny. Pak uvidíš. Může to být jen obyčejná dysfázie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 17:46

@Bábrdl my po domluvě s manželem počkáme do září, pokud se u něj nic nezmění, tak to začnem řešit. Bohužel doktorka takové věci vůbec neřeší, ona se mě ani nezeptala, jestli vůbec mluví a rovnou zaškrtla ve svých tabulkách, že spojuje slova :nevim: ještě jednou děkuji za názor :) zařídíme se podle tvých slov

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 17:53
@Margery píše:
@Bábrdl my po domluvě s manželem počkáme do září, pokud se u něj nic nezmění, tak to začnem řešit. Bohužel doktorka takové věci vůbec neřeší, ona se mě ani nezeptala, jestli vůbec mluví a rovnou zaškrtla ve svých tabulkách, že spojuje slova :nevim: ještě jednou děkuji za názor :) zařídíme se podle tvých slov

Tak to je s prominutím husa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 17:57
@Bábrdl píše:
Tak to je s prominutím husa.

Taky už jsme koukali po jiné, ale ty, co mě zaujaly, tak mají plné stavy :zed: takže pátráme dál, kvůli naší relativně časté docházce nechci dojíždět moc daleko :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59358
19.3.14 17:58

@Margery :? mě dětská na tříleté když viděla co dělá řekla at přijdeme až se naučí chovat a bude spolupracovat :jazyk: tak už je u dětské kam chodim s malou a úplně jiné, nechali ho běhat po ordinaci, klidně si mohl vytahat hračky, prostě 10 minut v klidu a neřval vůbec a tam vyváděl už v čekárně :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28627
19.3.14 18:02

@Markéta80 já teda doktorku ani pořádně neslyším, pže malý vyvádí hned mezi dveřma. Je z ní úplně vyděšený a to mu nemusí ani nic dělat. A že by spolupracoval, to se vážně říct nedá :think: už o něm mluví jako o negativistickém batoleti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
19.3.14 18:03

@Markéta80 Šmarjá, to je taky nána. Snad pokud matka řekne, že takhle se chová dítě normálně, tak ho vyšetřím a neremcám :zed: :zed: :zed:

Mmch, četla jsi, co psala @Margery o svém chlapečkovi? Souhlasíš se mnou? Nebo to vidíš jinak? Víc hlav, víc ví. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí