Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jete234 píše:
Děkuji všem za názor, počkám tedy ještě pár měsíců a uvidíme, na pokyny reaguje, ví hačí, hají, ne, nesmíš, jen na zákazy spíš reaguje podrážděně a většinou začne hned brečet, cokoliv jí zakážu nebo zvednu hlas..ale jinak na mě asi teda citově vázaná je, mamánek výstavnífurt by se chovala a věšela se mi kolem krku, lhostejná jí asi nebudu
autista to nebude, fakt to bude asi tím věkem. Děti takové období mají. Hlavně, že tohle co píšes ovládá ![]()
Opravdu nechápu, jak někdo může řešit autismus u 16-ti měsíční???
Chápala bych u 3 leté, tam už se to dá posoudit, ale ne u takhle malé.
@Martinka11.1.1985 píše:
Opravdu nechápu, jak někdo může řešit autismus u 16-ti měsíční???Chápala bych u 3 leté, tam už se to dá posoudit, ale ne u takhle malé.
Možná tě to překvapí, ale příznaky autismu na dítěti skutečně můžeš pozorovat už daleko dřív. Ta magická hranice tří let, kdy se to teprve dá údajně posoudit, už nadělala strašné škody.
Zoufalé maminky, které vidí, že to fakt není ok, furt musí poslouchat „moc ho pozorujete, kluci jsou pomalejší, vy jste si zase něco přečetla…“
Nejvíc zuřím, když slyším „můj kluk taky nemluvil do tří let“. Autismus kua není o nemluvení, to je o nekomunikaci obecně. Navíc, když maminky říkají, moje dítě „nemluví“, často tím myslím, „on říká jenom…“ Ale malí autíci jsou prostě úplně mimo, nemají oční kontakt, nemluví, ani se nesnaží komunikovat jinak, hrají si s hračkama jinak, než zdravé děti, hodiny dokážou běhat kolem radiátoru…
V 16 měsících je fakt dost brzo, ale rozhodně je blbost čekat do tří let.
@jete234 píše:
Děkuji všem za názor, počkám tedy ještě pár měsíců a uvidíme, na pokyny reaguje, ví hačí, hají, ne, nesmíš, jen na zákazy spíš reaguje podrážděně a většinou začne hned brečet, cokoliv jí zakážu nebo zvednu hlas..ale jinak na mě asi teda citově vázaná je, mamánek výstavnífurt by se chovala a věšela se mi kolem krku, lhostejná jí asi nebudu
To na autíka fakt nevypadá. ![]()
@Bábrdl píše:
Možná tě to překvapí, ale příznaky autismu na dítěti skutečně můžeš pozorovat už daleko dřív. Ta magická hranice tří let, kdy se to teprve dá údajně posoudit, už nadělala strašné škody.Zoufalé maminky, které vidí, že to fakt není ok, furt musí poslouchat „moc ho pozorujete, kluci jsou pomalejší, vy jste si zase něco přečetla…“
Nejvíc zuřím, když slyším „můj kluk taky nemluvil do tří let“. Autismus kua není o nemluvení, to je o nekomunikaci obecně. Navíc, když maminky říkají, moje dítě „nemluví“, často tím myslím, „on říká jenom…“ Ale malí autíci jsou prostě úplně mimo, nemají oční kontakt, nemluví, ani se nesnaží komunikovat jinak, hrají si s hračkama jinak, než zdravé děti, hodiny dokážou běhat kolem radiátoru…
V 16 měsících je fakt dost brzo, ale rozhodně je blbost čekat do tří let.
Moc Ti děkuji za tento příspěvek. Něco takového jsem řešila v jiné diskuzi(ohledně mé neteře) a byla jsem jen napadána, že se snažím shodit svou sestru a že to, že holka absolutně nijak nekomunikuje, nereaguje na oslovení na nic, je prý normální. ![]()
@dendule4 píše:
Moc Ti děkuji za tento příspěvek. Něco takového jsem řešila v jiné diskuzi(ohledně mé neteře) a byla jsem jen napadána, že se snažím shodit svou sestru a že to, že holka absolutně nijak nekomunikuje, nereaguje na oslovení na nic, je prý normální.
Ono je to i zmatením pojmů.
Já jsem byla s dcerkou ve 3 letech u psychologa a ten ještě nedokázal posoudit, jestli se jedná o autismus nebo ne. Těžší forma se dřív poznat asi dá, ale ta lehčí takhle brzy asi tak jistě ne.
Ahoj holky, prosím o Vaši zkušenost či postřeh, v jedné diskuzi paní napsala: „Manzel ma brachu aspergera, takze ne klasicky autismus… a u psychologa jim rekli, ze prvni priznak byl, ze nebrecel pri ockovani“ a tím to všechno začalo. Po přečtení jsem začala mít pochybnosti zda se malý vyvíjí tak jak má a začala u něho hledat všemožné příznaky autismu. Očkování se u nás obešlo celkově bez pláče, malinko zaplakal snad jen jednou. Teprve je mu 10.měsíců a týden, ale zatím nemává, nedělá paci-paci, jak jsem veliký a ani nechce napodobovat, nebaví ho to, taky ještě nesedí. Rád si točí s kolečky u aut a má rád světla. Je hodně živý a nejraději by celý den chodil kolem nábytku a otvíral skříňky. Oční kontakt udržuje, ale ne vždy, občas je do nějaké aktivity tak zabraný, že mě nevnímá. Někdy mám pocit, že kouká do prázdna. V poslední době mívá po každé koupeli, když ho zabalíme do ručníku, záchvaty vzteku, nechce si lehnout a nechat se namazat a obléct. Já vím, že je u malého na nějaké diagnózy příliš brzy, ale když si to co malý dělá a nedělá skládám dohromady…nedokážu teď na nic jiného myslet, sama na sebe jsem už za to naštvaná
. Měla bych si malého užívat, ale je mi z toho všeho nějak smutno.
Jakou máte zkušenost vy, je opravdu fakt, že dítě při očkování neplakalo známkou, že není něco v pořádku anebo má každé miminko jiný práh bolestivosti?
Děkuji… potřebovala jsem to ze sebe vysypat.
@if25 Malý brečel poprvé snad až u čtvrtého očkování (při odběru krve z paty se ani neprobudil). Tím bych se nevzrušovala. Paci paci nedělal pořádně nikdy, jak jsi veliký ho v 10. měsících taky nebralo, pápá udělal občas podle nálady, ve stejné době rád točil kolečky od vysavače… A myslím, že autista není. Snaž se být v klidu a až tak po tom roce pozorovat, jestli rozumí, ukazuje, reaguje na jméno, dokáže si (byť specifickým způsobem) říct, co chce. ![]()
@if25 píše:
Ahoj holky, prosím o Vaši zkušenost či postřeh, v jedné diskuzi paní napsala: „Manzel ma brachu aspergera, takze ne klasicky autismus… a u psychologa jim rekli, ze prvni priznak byl, ze nebrecel pri ockovani“ a tím to všechno začalo. Po přečtení jsem začala mít pochybnosti zda se malý vyvíjí tak jak má a začala u něho hledat všemožné příznaky autismu. Očkování se u nás obešlo celkově bez pláče, malinko zaplakal snad jen jednou. Teprve je mu 10.měsíců a týden, ale zatím nemává, nedělá paci-paci, jak jsem veliký a ani nechce napodobovat, nebaví ho to, taky ještě nesedí. Rád si točí s kolečky u aut a má rád světla. Je hodně živý a nejraději by celý den chodil kolem nábytku a otvíral skříňky. Oční kontakt udržuje, ale ne vždy, občas je do nějaké aktivity tak zabraný, že mě nevnímá. Někdy mám pocit, že kouká do prázdna. V poslední době mívá po každé koupeli, když ho zabalíme do ručníku, záchvaty vzteku, nechce si lehnout a nechat se namazat a obléct. Já vím, že je u malého na nějaké diagnózy příliš brzy, ale když si to co malý dělá a nedělá skládám dohromady…nedokážu teď na nic jiného myslet, sama na sebe jsem už za to naštvaná. Měla bych si malého užívat, ale je mi z toho všeho nějak smutno.
Jakou máte zkušenost vy, je opravdu fakt, že dítě při očkování neplakalo známkou, že není něco v pořádku anebo má každé miminko jiný práh bolestivosti?
Děkuji… potřebovala jsem to ze sebe vysypat.
V deseti měsících je fakt moc brzo.
@Svistice děkuji za povzbuzení
co se týká jestli dítě slyší na jméno, v 10.měsících by už určitě mělo?? Malý se otočí, ale zase ne vždy, někdy musím zavolat vícekrát, přemýšlím jestli se vůbec otáčí za jménem nebo jen za mým hlasem? Dá se to bezpečně poznat? Jinak malý žvatlá, říká mama, ne, baba, ale vědomé to zatím není. Okolo 4.měsíce mě zaskočilo, že vždy když jsme byli v poradně a on slyšel plakat miminko rozplakal se taky, ale to časem přešlo. Občas ukazuje, ale zatím způsobem, že natáhne ručku k nějakému předmětu zájmu, někdy se mu podaří v knížce ukázat prstem. Ještě bych se ráda zeptala od kdy si děti začínají říct o to, co chtějí a snaží se třeba napodobovat zvířátka? Moc děkuji za odpověď.
@if25 Tak jasně, že se dítě otočí za jménem, jen když se mu chce a není zabrané do ničeho „důležitého“. To myslím děljí i puberťáci. ![]()
S mluvením je to individuální, moje dítě (je mu 15 měsíců) třeba zvuky zvířátek neopakuje, neopakuje po mě co mu ukazuju, neříká ani máma, ani táta ani bába, aktivní slovník má omezenou. Ale velmi dobře rozumí, včetně pokynů. Když něco chce, tak si o to neřekne, ale jde k tomu, ukazuje a třeba kňourá. Komunikuje, ale prostě zatím trochu po svém. Ale jsou děti, které v roce umí vědomě máma, táta a další slova.
Ahojky, chci tě povzbudit. Mám 9měsíčního synka a reaguje úplně stejně. je strašně akční a jak píšeš miluje točení s kolama ale v tomhle věku je to úplně normální. když chci nic nenapodobuje musí chtít sám od sebe:) Koupání u nás probíhá úplně stejně já to beru ale tak že je to vodní živlík když je ve vaně je v pohodě jak se vyndá vzteká se, u každého oblékání stejný scénář. Ber to tak že dětičky objevují svět vše je pro ně nové a jakmile se do něčeho zaberou nereagují tak jak mi si představujeme. Občas si taky říkám jestli je vše o. k. to je ale ten náš maminkovský strach. Přeji pevné nervy a užívej si každé chvilky s mrňouskem.
Ahojky,
předem se omlouvám za anonymitu, ale dělám to hlavně kvůli škodolibým „kamarádkám“ a taky rodině. V poslední době mě trápí chování našeho malého, má strach z cizích lidí, do rukou ho můžu vzít jen já nebo přítel, na kterého je hodně fixovaný a když přijdeme do neznámého prostředí, myslím k někomu na návštěvu, tak se ode mne ani nehne a kňourá. Co mi více v jeho chování nesedí je že nesnese když si dám cokoliv na krk, náhrdelník, korálky nebo řetízek
začne kňourat a odstrkovat mne. Dnes ráno jsem si nasadila čepici a on byl z toho vyděšený
když si obleču jinou mikinu dívá se na mě s nedůvěrou. Myslíte, že to může být příznak autismu v tak časném věku?? Malý má 13 měsíců. Sedí mi na něj více příznaků autismu, ale zatím se uklidňuji, že je ještě malý. Taky se mi nezdá, že třeba uměl paci paci a po měsíci přestal dělat, no je toho více ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky,
předem se omlouvám za anonymitu, ale dělám to hlavně kvůli škodolibým „kamarádkám“ a taky rodině. V poslední době mě trápí chování našeho malého, má strach z cizích lidí, do rukou ho můžu vzít jen já nebo přítel, na kterého je hodně fixovaný a když přijdeme do neznámého prostředí, myslím k někomu na návštěvu, tak se ode mne ani nehne a kňourá. Co mi více v jeho chování nesedí je že nesnese když si dám cokoliv na krk, náhrdelník, korálky nebo řetízekzačne kňourat a odstrkovat mne. Dnes ráno jsem si nasadila čepici a on byl z toho vyděšený
když si obleču jinou mikinu dívá se na mě s nedůvěrou. Myslíte, že to může být příznak autismu v tak časném věku?? Malý má 13 měsíců. Sedí mi na něj více příznaků autismu, ale zatím se uklidňuji, že je ještě malý. Taky se mi nezdá, že třeba uměl paci paci a po měsíci přestal dělat, no je toho více
nejsem odborník ale mám 15měsíčního syna a dělá v podstatě totéž, když jdeme někam kde to nezná nepustí se manžela popřípadě mě drží se nás jako klíště, když jsem si vzala kapuci tak taky syn natahoval a travalo mu než mě poznal a to že zapomínají to co se naučili je normální. Podle mě se ti to všechno zdá