Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Melody 4 píše:
@analoja Ono je právě u dysfázie typické, že tam ty auti rysy jsou, ale postupem času mizí, jak se zlepšuje porozumění. Ale to víš, pochybnosti mám i když ho vyšetřila odbornice na autismus. Uvidíme v těch 5 letech.
v to tak nějak doufám ![]()
no, držím vám… i nám palce ![]()
ono o diagnózu zas tak nejde, hlavně aby bez větších problémů fungovali v běžném životě
Dobré odpoledne, nechci zakládat další diskuzi…Vrtá mi hlavou chování našeho synka.Je mu 21 měsíců, je moc šikovný, ale občas mě některé věci zaráží…Třeba se strašně rád točí dokolečka a směje se tomu, sleduje zapnutou pračku, rovná si věci do řady, nemá rád změny- když něco jednou nějak udělám, bere to, že se to tak stejně musí dělat vždy…Je na mě hodně zavislý, neusne beze mě atd…
Na druhou stranu ale docela pěkně povídá, začal říkat věty o dvou, třech slovech, skvěle si všechno pamatuje, pozná na fotkách snad všechny členy rodiny-babičky, dědečky, tety atd, nebo ví, kdo z kterého hrnečku pije, když věším prádlo, neomylně pozná, co je mámy, táty a jeho. Vyhraje si chvíli i sám, oční kontakt udržuje, mává, řekne pápá, když se mu chce…Já nevím, je to v pohodě, nebo úplně ne? Prosím, někdo, kdo se v tom vyznáte…
@Anonymní píše:
Dobré odpoledne, nechci zakládat další diskuzi…Vrtá mi hlavou chování našeho synka.Je mu 21 měsíců, je moc šikovný, ale občas mě některé věci zaráží…Třeba se strašně rád točí dokolečka a směje se tomu, sleduje zapnutou pračku, rovná si věci do řady, nemá rád změny- když něco jednou nějak udělám, bere to, že se to tak stejně musí dělat vždy…Je na mě hodně zavislý, neusne beze mě atd…
Na druhou stranu ale docela pěkně povídá, začal říkat věty o dvou, třech slovech, skvěle si všechno pamatuje, pozná na fotkách snad všechny členy rodiny-babičky, dědečky, tety atd, nebo ví, kdo z kterého hrnečku pije, když věším prádlo, neomylně pozná, co je mámy, táty a jeho. Vyhraje si chvíli i sám, oční kontakt udržuje, mává, řekne pápá, když se mu chce…Já nevím, je to v pohodě, nebo úplně ne? Prosím, někdo, kdo se v tom vyznáte…
Myslím, že je v pohodě. ![]()
@Anonymní píše:
normální dítě.. ![]()
Dík, já jsem pořád z něčeho nervózní a pořád něco řeším, ale pár názorů cizích lidí mě dokáže uklidnit. ![]()
@Anonymní píše:
Dík, já jsem pořád z něčeho nervózní a pořád něco řeším, ale pár názorů cizích lidí mě dokáže uklidnit.
můj se točí jak vrtule, motá se mu šiška a stejně toho nenechá, skládá do řad, pořád někde něco přeskupuje, když nejde spát jak má, je protivný jak noc atd.. to jsou normální dětské projevy
náš se třeba naprosto odmítá pojmenovat, max řekne mimi, ale svoje jméno fakt ne ![]()
Starší synovec - odjakživa vzteklé dítě, často měl auto na korbě a točil a točil kolama, pračku sledoval, mluvil pozdě…dnes zdravy chytry, milý šikovny školák…mladší - od narození přítulné dítě, nikdy řady nestavěl, na pračku se nedíval - protože se jí strašně boji, koly nikdy netočil - dětsky autismus.
Do tří let bych řekla, že vše, co není úplně standardní a vývojově dle tabulek se dá nazvat autistickým rysem, ale ty děti se pak srovnají.
Důležité je, zda máte interakci, zda si hraje, rozumí a reaguje, napodobuje.
@Bábrdl píše:
Nezdá se mi to pravděpodobné, dětský autismus to nebude (tam musí být narušeny všechny složky triády), maximálně atypický autismus (dříve se používal termín autistické rysy).
Ale jestli nechybí oční kontakt, dítě ukazuje, reaguje na členy rodiny, tak to (těžký) autismus nebude.
No, nevím moje dcera teda spontánně neukazuje ale oční kontakt jí nechybí, dokonce se usmívá, což by jako autistka dělat neměla, takže to budí dojem že to není tak strašný, než jak to ve skutečnosti je. Pokud jde o autistické rysy tak ty by se v diagnostice používat neměly.
@Johli píše:
No, nevím moje dcera teda spontánně neukazuje ale oční kontakt jí nechybí, dokonce se usmívá, což by jako autistka dělat neměla, takže to budí dojem že to není tak strašný, než jak to ve skutečnosti je. Pokud jde o autistické rysy tak ty by se v diagnostice používat neměly.http://www.autismus.cz/…-rysy-2.html
Ano, proto píšu DŘÍVE SE POUŽÍVAL (tzn. že dnes už se nepoužívá…)
Autisté se usmívají normálně, jen obvykle jiným věcem, než zdravé děti.
21 měsíční dítě, které mluví, mává na požádání, dělá pápá a pozná všechny členy rodiny, tzn. komunikuje s matkou, se mi¨prostě jeví jako neautistické.
A co je na nem divného?
Řekla bych, že je to normální dítě. Proč proboha autista? Poslední dobou mám pocit, že jakmile díte nedělá to, co se mu říká a naopak si dělá to, co ho zajímá a baví je okamžitě autista ![]()
@Anonymní píše:
Spousta dětí má ráda zapnutou pračku a nesnáší změny. Lidi jsou dneska úplně zpitomělí a diagnózu vidí i za úplně normálním projevem chování. ![]()
Jo, je pravda, že to načtené nemám, pak někde slyším, že projev autismu je, že se dítě točí do kolečka a už jsem zděšená. Ano, vím, že asi přeháním, a taky děkuju za uklidnění.
@Bábrdl píše:
Nejlíp to funguje s něčím, co to dítě zbožňuje a nemá to furt. Třeba Kinder mléčný řez. Vyfotíš, zalaminuješ. Potom vezmeš kartičku, ukážeš dítěti, přineseš řez, oboje mu podáš. A furt dokola. Po čase prostě dítě pochopí, že kartička rovná se řez. A zkusí to taky, jestli to bude fungovat (jen to chce mít vždy v ledničce řez). Jak to pochopí, můžeš přidávat další obrázky. A na těch už bude i vana (koupání), nočník (chci čůrat), fotka hřiště (chci ven) atd.Funguje to jako obousměrná komunikace. Dítě vezme kartičku hřiště a ukáže ti ji a tím říká - chci ven. A nebo ty vezmeš kartičku hřiště a říkáš mu tím - půjdeme na hřiště (pokud nerozumí mluvenému slovu, jinak je jasný, že ty kartičky nepotřebuješ
)
Bezva je, že to už je komunikace a dá se rozvíjet. Ukážeš kartičku hřiště (když už to bude zvládnutý) a dítě pochopí, že se jde ven a třeba se mu to nelíbí. Začne se vztekat. A ta začneš vrtět hlavou a budeš říkat „ty nechceš? ty nechceš?“ a když budeš mít kliku, pochopí to i u obrázku s pitím. (teď pití nechci) Vztekání nepomůže, ale vrtění hlavou ano? Tak budu vrtět hlavou, když něco nechci. A tak se naučí ano ne.
Ale chce to čas.
Vy jste maminka dítka s autismem nebo učitelka?? To je poprvé kdo mi poradil jak s kartičkami pracovat a to moje dcera chodila 10 let do třídy pro děti s autismem. ![]()
Nemáte ještě nějaké další zkušenosti jak rozvíjet komunikaci??
Dobry den, precetla jsem hodne pribehu a zadny neni stejny proto se zeptam jestli ma nekdo stejnou zkusenost, mam 16 mesicniho klucika a s koly toci, stejne toci balony to ho bavi nejvic, az to povazuji za sikovnost jak umi balon roztocit a porad to zdokonaluje, jinak si s balonem i hazi, mluveni mu moc nejde, rika gol, mama, tata, dej, nam nam… Povahu ma klidnou, place jen kdyz se bouchne nebo kdyz mu neco vezmu ale ne vzdy, fascinuji ho reklamy u nich nevnima vubec, jinak na jmeno reaguje, poslechne kdyz neco nesmi treba otvirat skrin, ale ukousi to, neukazuje i kdyz uzse nam to nekdy povedlo, komin z kostek postavi a bavi ho to, lidi se neboji a do oci kouka, je veseli, ale klidny. I tak nas pediatricka odeslala do APLA kde jsme v poradniku, vysetreni stoji 5 tisic a vezmou ho az za rok. Co myslite mam rok byt v nervech? Nebo to resit jinak, nebo to neresit. Diky za nazory