Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
tak stále nemluví, i když za poslední dobu se začíná hodně snažit. Osvědčili se nám slabiky už to je zvláštní, v podstatě radši „čte“ než opakuje podle obrázků. Od tohoto deficitu se odvíjí problém s komunikací, je samostatný, co dokáže sám, tak si zařídí a nemá potřebu oznamovat. Uklízí, sleduje furt ty samé programy … Jinak vlastně žádné problémy nemá, je prostě jen trochu jiný a na to jsme si zvykli. Nemá žádné afekty, dokonce přestal skřípat zuby a celkově se vše urovnává. Paní psycholožka říkala, že je v řeči a komunikaci nezralý, ale že prý dozraje.
@PaneBoze Dobrý den, prckovi už je teď 10,5 měsíce. Bohůžel stále neslabikuje. Je pravda, že už žvatlá, ale taková čínština. Co mě nejvíc trápí, že on vůbec nenapodobuje . Takže paci paci atd. vůbec nedělá. když si hraje, tak se nekoukne když Vám chce něco naznačit. Ta sdílená pozornost. Do očí se kouká, ale ne když ho máte u sebe, to skoro vůbec. Má rád společnost a hlavně děti.
@zunea mohu se zeptat, jestli u vašeho prcka je možnost, že to nakonec autismus nemusí být a jen z toho vyroste?
Ano, tato možnost stále existuje a je i dost reálná. Ale co musím zdůraznit, je to, že se to neděje samo. Je za tím spousta práce, mé, celé rodiny a školky. všechno co neumí a zdravé děti dělají automaticky ho musíme naučit, jako ukazování dodnes ukazuje málo, ale ukazuje. bylo to skoro o lámání ukazováčku aby jsme ho to naučili, stejně tak souhlas „JO“ který musí doplnit kýváním hlavy, kterou jsme mu museli ohýbat ručně aby mu to došlo. Ještě neumí „NE“ tam je stejná práce, ale zatím mu to moc nejde. Ve školce má individuální plán a každý den dělají samostatně barvy, zvířátka, kresbu,opakování atd. Stojí to všechno peníze a hlavně čas a neskutečnou trpělivost. Na Kubíčkově správném vývoji pracují nepřetržitě rodiče, školka, chodíme na cvičení, raná péče, psycholog, psychiatr, logopedie 2× měsíčně, SPC, Nautis, CTA. Kuba má doufám všechnu péči kterou jsem schopná mu dát a věřím, že bude naprosto v pořádku. SAMO se nic nespraví a tablet nebo telefon ho nic nenaučí.
@zunea věřím, že to musí být hodně náročné a je úžasné jak Váš prcek dělá pokroky. Od kdy jste to začala řešit? Nevím do kdy mu mám dát čas.
já jsem to začala řešit ve dvou letech, ale jen neuro a psychologa, kde mi řekli že je vše ok a že bude jen pomalejší. I tak se řeč nedostavovala a ve 3 letech Nautis, po nástupu do školky se řeč také nedostavila a od 3 intenzivní lítání. Každopádně doporučuji objednat se s velkým předstihem, na Nautis jsme čekali 1,5 roku a na SPC další rok, takže pokud máte pocit, že je něco špatně, objednejte se co nejdřív, vždycky se to dá zrušit ( screning Nautis 5500Kč) Je pravda, že vyšetření se dělá až po 3 roce, i v těch 3 letech vám nic moc neřeknou, je maličký, ale poradí jak pracovat a to je nejdůležitější a upozorní na problémové úseky, na které je potřeba se zaměřit. Je důležité co cítíte, já říkám, že máma to pozná, že je něco špatně, ale na druhou stranu není potřeba vidět autismus ve všem. Proč vlastně řešíte příznaky, co se vám nezdá u vašeho dítěte a kolik mu je?
@Lusybb Takze na zaklade techto veci premyslite nad autismem u 10,5m mimina. Na jednu stranu Vas chapu, ale moc ho pozorujete. Je mu 10,5m, jako vetsina matek tady bych rekla ze mate prehnane naroky a sledujete tabulky. Kazdy jsme jiny. Me na tom nic neprijde zvlastniho, mozna to ze nedela paci paci nebo pa atd. Ale zase na druhou stranu nektere mimina to nemusi bavit tak to proste nedela, ostatni mi prijde naprosto normalni mimino. Nikdo Vam v 10,5m nerekne ze ma autismus, jak nize bylo napsano tak se to kolikrat tezko diagnostikuje, a Asperger jeste vic. Dejte mu cas, je to jeste mimino. Uvidite jak na tom bude v 1,5l, jestli bude reagovat na zakladni pokyny atd. Hlavne jestli jsem to pochopila je to kluk, takze ty brat taky s rezervou.
souhlasím, 10,5 měsíce je moc brzy dělat závěry. Jestli žvatlá, tak má potřebu komunikovat a to je dobré
s nápodobou mu můžete také pomoci, zapojte tatínka a uvidíte jaká to bude legrace a začne ho to bavit.
@zunea mám ještě malého prcka. Malý bude mít tento měsíc 11 měsíců. Doposud nezačal slabikovat. Ale asi před 14 dni dny začal aspoň už trochu žvatlat. Nenapodobuje, jako paci paci atd. Vždy jsem říkala, že je jiný. Každýmu už s tím lezu na nervy. Nechci ho pozorovat, ale nejde to. Jsem už z toho fakt zmatená.
@PaneBoze Vím, že se mysl čekat. Ale je fakt , že jako mamka se prostě bojím. Ale to mě určitě každá mamka pochopí
@Lusybb To chapu, ze se bojite, ale vy ani nemate duvod. Pokud by tato situace byla treba v jeho 18m tak to by bylo neco jineho. (ale take ne vsechny slozky, treba rec bych v 18m neresila, teda nejake slabiky a treba mama a tata) (Jsme teda dvojjazycna rodina, ale prijde mi to normalni i u je jednojazycne rodiny, moje deti co si pamatuji tak v 18m rekli tak nanejvys mama a tata. A rozhodne jsem to neresila.) V 18m se dela v CR nejaky screening na autismus a je plno deti ma nejake pozitivni rysy autistu, ktere postupne vymizi. Jsou to proste jeste deti tak je musime tak brat. Vsechno se musi naucit a neni potreba videt hned za vsim strasaka autismus. V 10,5m mi prijde podle toho co jste napsala normalni mimco a nehledala bych za tim nic.
@PaneBoze co já bych za to dala, kdyby jste měla pravdu a já se strachuji zbytečně. Děkuji, že jste si udělala čas a napsala jste mi.
@Lusybb píše:
@PaneBoze co já bych za to dala, kdyby jste měla pravdu a já se strachuji zbytečně. Děkuji, že jste si udělala čas a napsala jste mi.
Muzu se zeptat jak jste na tom? Zlepsilo se to?
@Nudašeď Dobrý den, malému jsou dva roky a všechno dopadlo dobře. Nejsem odborník, ale prcek je v pořádku. Vím, že jsem asi plašila zbytečně, ale člověk se prostě o ty prcky bojí.
@zunea a muzu se zeptat jake syn ma ted priznaky??? V cem pokulhava?? Diky