Autismus u batolete?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
307
12.4.16 09:19
@Anonymní píše:
Dobry denreznebude a jsem hodne pribehu a zadny neni stejny proto se zeptam jestli ma nekdo stejnou zkusenost, mam 16 mesicniho klucika a s koly toci, stejne toci balony to ho bavi nejvic, az to povazuji za sikovnost jak umi balon roztocit a porad to zdokonaluje, jinak si s balonem i hazi, mluveni mu moc nejde, rika gol, mama, tata, dej, nam nam… Povahu ma klidnou, place jen kdyz se bouchne nebo kdyz mu neco vezmu ale ne vzdy, fascinuji ho reklamy u nich nevnima vubec, jinak na jmeno reaguje, poslechne kdyz neco nesmi treba otvirat skrin, ale ukousi to, neukazuje i kdyz uzse nam to nekdy povedlo, komin z kostek postavi a bavi ho to, lidi se neboji a do oci kouka, je veseli, ale klidny. I tak nas pediatricka odeslala do APLA kde jsme v poradniku, vysetreni stoji 5 tisic a vezmou ho az za rok. Co myslite mam rok byt v nervech? Nebo to resit jinak, nebo to neresit. Diky za nazory

Nás dětská ve 2 letech poslala do nemocnice, tam synovi dělali EEG, magnetickou rezonanci, byla tam za nim psycholožka, brali mu krev a moč na ruzný vyšetření. Po propuštění jsme ještě šli na genetické vyšetření, z toho teda ještě výsledky nemáme to trvá dlouho, jinak zatim všechny výsledky máme v pořádku :palec: momentálně máme diagnozu opožděný vývoj a vývojová disfázie tak že jsme začali chodit na logopedii a každý pul rok k psycholožce. Syn byl na to mnohem huř, nereagoval na jmeno, nemluvil, neukazoval, celkově nic nechápal co se po něm chce, ted už je to dobrý už je šikovnej a věřím tomu že až mu budou 4 tak že žádný opožděný vývoj už nebude ani znát :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
12.4.16 09:44
@Anonymní píše:
Dobry den, precetla jsem hodne pribehu a zadny neni stejny proto se zeptam jestli ma nekdo stejnou zkusenost, mam 16 mesicniho klucika a s koly toci, stejne toci balony to ho bavi nejvic, az to povazuji za sikovnost jak umi balon roztocit a porad to zdokonaluje, jinak si s balonem i hazi, mluveni mu moc nejde, rika gol, mama, tata, dej, nam nam… Povahu ma klidnou, place jen kdyz se bouchne nebo kdyz mu neco vezmu ale ne vzdy, fascinuji ho reklamy u nich nevnima vubec, jinak na jmeno reaguje, poslechne kdyz neco nesmi treba otvirat skrin, ale ukousi to, neukazuje i kdyz uzse nam to nekdy povedlo, komin z kostek postavi a bavi ho to, lidi se neboji a do oci kouka, je veseli, ale klidny. I tak nas pediatricka odeslala do APLA kde jsme v poradniku, vysetreni stoji 5 tisic a vezmou ho az za rok. Co myslite mam rok byt v nervech? Nebo to resit jinak, nebo to neresit. Diky za nazory

Ahoj. V šestnácti měsících nemůžeš očekávat zázraky. Vždyť je mu rok a čtyři měsíce. Vypni televizi s reklamami a nebude mít co opakovat :lol: A když v roce říká gól, mňam, táta, máma a dej, tak umí docela hodně slov. Řekla bych, že umí tak dvakrát víc slov, než v tomhle věku uměla moje dcerka a to každý říkal, jak krásně mluví. Já osobně si myslím, že se dítko chová zcela přiměřeně svému věku, tak se neboj. Do APLY bych asi v tomhle případě nešla, budou to vyhozené peníze. Zkus si třeba domluvit nějakého klinického psychologa a nebo neurologa na konzultaci, ale podle toho, co píšeš, si myslím, že to fakt bude v pořádku, tak neboj :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.2.18 13:20

Dnes jsme byli na neurologické prohlídce, syn nemluví, má 26 měsíců…jinak je komunikativní, má ale svoji řeč, je rád v kolektivu, cizí lidé mu nevadí…i přesto mudr. řekla, že není vyloučený autismus, že se pozná až ve 3 letech, že máme dojít pak na kontrolu…jsem z toho paf, protože mně dosud nepřišlo nic podezdřelého, jen prostě nemluví…co vy na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
12.2.18 14:39

Také se po nějaké době vrátím do debaty, synovi je 3 roky a 2 měsíce, moje obavy byly od miminka, že něco není v pořádku a vyšetření ve třech letech potvrdilo atypický autismus, dodnes nemluví, jen pár slovíček a vlastní výrazy, kterým nikdo nerozumí, ani já. Jeho diagnoza je stále otevřená, s nadějí, že se vše do 5 let srovná, ale důležitý je přístup, musí se na něj jinak, než na zdravé děti, ukazování ho musíme naučit, stejně tak používat zápor a klad, musíme mu spoustu věcí ztěžovat, aby musel komunikovat, více ho motivovat. Jeho samostatnost je neuvěřitelná, je moc šikovný, ale právě jeho samostatnost mu škodí. Pokroky jsou vidět a věřím, že to zvládneme, ale je to náročné a bez rad odborníků by jsme se těžko někam pohnuli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.2.18 15:08

@zunea
Je dobré, že se to vyvíjí k lepšímu.

My problém s komunikací nemáme, všechno si ukáže, co chci, donese, jen prostě nemluví a ještě také máme problém s jídlem, je drobný a nechce moc jíst…jinak komunikuje s dětmi, ale svou řečí, pořád žvatlá, na něco ukazuje, má rád auta, bagry, vlaky, skládá puzzle…jen nemluví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
15.2.18 15:17

Zajimave tema. Prave resim u rok a pul stare dcery opozdeny vyvoj. A muzu potvrdit jen to, ze je lepsi resit veci uz v ranem veku nez cekat do tech trech letech, proto ze je hodne dlouha cekaci doba a mezi cekaci dobou dite bude mit jak se v cr rika rana pece a dite se muze s pomoci specialnich asistentek posunout dale. U nas zatim nevime. Nas hlavni problem je, ze nemluvi. Teda mluvi tak ze zvatla a rika par slabik a dale nevime nakolik nam rozumi. Dalsi veci jsou, ze sama neukazuje, jen nas vodi za ruce k dane veci, nepoda nic na pozadani, takze se neni jestli tomu nerozumi nebo to nedokaze udelat. Mam strach proto ze nevim na cem jsme a ta doba je strasne dlouha. Pokud mate nejake pochybnosti tak to reknete odbornikum :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
15.2.18 15:33

Myslím si, že každá normální maminka pozná, že něco není v pořádku. Já to věděla od půl roka, objednaní na vyšetření v Nautisu jsme byli od roka a půl, takže to opravdu trvá dlouho, čekání je nepříjemné, ale má své důvody i na vyšetření ve 3 letech nám bylo řečeno, že je strašně malinkatej, na to, aby řekli definitivní diagnozu, ale že je dobře, těm autistickým rysům věnovat pozornost a snažit se Kubu vést správným směrem, aby byl v pořádku. Takže se snažím využít všeho co existuje, kurzy, ranná péče, školka, SPC a jiné instituce o kterých jsem před vyšetřením ani nevěděla. Takže pokud opravdu máte podezření, nečekejte, objednejte se a řešte to, čím dřív tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.2.18 17:05

@mandarinkapomeranc - Mrkni na téma https://www.emimino.cz/…rankovani/3/ , tam najdeš mnoho informací na naše nemluvící děti. Jinak já jsem to se synem začala řešit od 19. měsíce a momentálně je na hranici opožděného vývoje řeči a dysfazie - spíše se přiklánějí k dysfazii, protože méně rozuměl pokynům - teď mu je 26 měsíců a už celkem rozumí, ikdyž ne všemu, ale stále nemluví „po našem“. Mně naopak neurolog řekl, že mu rozhodně jako autista nepřipadá a že kluci mají „nemluvnost naší řečí“ - pokud jsou jinak ve vývoji naprosto v pořádku - povolenou do 3,5 let (syn komunikativní svou řečí, sociálně je na tom také dobře, zvádl absolutně vše, co se po něm chtělo, jí lžící sám, chodí na nočník, ukazuje, skládá puzzle, atd.)… Byla jsem s ním v Brně na logo pobytu a tam mu udělali komplet vyšetření a je úplně v pořádku, pomaleji mu dozrává řečové centrum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
16.2.18 17:20

@Bibiana88 Mam podobny problem. Resim od roka a pul. Zda se, ze moc nerozumi co po ni chci a taky nenluvi. Tak uvidime, zatim nechce ani jist sama lzici a pit s detskych hrnicku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.2.18 11:10

HOlky, všem děkuji za reakce!

@Bibiana88 Řekla bych, že jsme na tom podobně, malej všemu rozumí, vše na obrázku ukáže, i detaily, puzzle skládá od 1,5 roku, také koleje a mašinky, lego…s nočníkem tedy máme problém…máme 26 měsíců :-( a slov fakt jen pár a základní a pak často ty zkomolené - bes/pes, byšák/myšák atd…
Jinak je společenský, cizích lidí se vůbec nebojí, jde k nim, škádlí je…jo a lžící už taky jí, teda, nedokonale, ale jí…rizoto třeba krásně, ale polévka je tedy všude :-) z hrníčku pít nechce :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
17.2.18 16:02

@Lojzinecka @mandarinkapomeranc : Nočník, lžíce i pití z hrnečku přijde samo, to jsou věci, které se dítko naučí, dřív nebo později. :hug: Syn to jeden den dělat nechtěl / neuměl (?) a druhý den mi sebral lžíci, když jsem mu dávala polévku a normálně se sám najedl (cca 24 měs.). Stejné to bylo i s hrnkem (někdy od roku a půl, před tím pil z brčka). Na nočník chodí téměř půl roku, zpočátku jsem při každém vysazování musela dělat „čššš“, poprvé jsem ho vysadila, když začal sám sedět, ale když se po měsíci nedařilo, čekala jsem až na dobu, kdy bude chtít sám - pak jsem viděla, jak zkouší moč zadržovat a pouštět ve vaně a od druhého dne byl bez plenky (cca 20. měs). Ale opět - až budou ty naše děti chtít, tak to udělají. :palec: Teď už jen ta řeč - do 15. měsíce se řeč vyvíjela standardně, měl přiměřenou slovní zásobu, zdvojoval (mama, baba), pak to ustanulo z důvodu asi více věcí naráz (viz zmíněné stránky) a až nyní se postupně zase rozjíždí. Já si vždy říkám, že jsou horší věci na světě, byla jsem s ním na všech vyšetřeních, zatím se vyvíjí dobře, je sledován, doma cvičíme a víc pro to udělat nemohu. :) Držím Vám palce, ať je vše v pořádku. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.2.18 18:26

@Bibiana88
A já vám, ať se to taky jen lepší! náš právě vůbec neříkal ani mama, tata, jen žvatlal svoje, zdvojuje až poslední dobou…tak uvidíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
1.2.19 07:58

@zunea Dobrý den, psala jste, že jste u malého tušila, že vše není jak má být už od půl roka. Něco podobného cítím sama. Chtěla jsem Vás zeptat co vám přišlo zvláštní ? Já se snažím být nad věcí, ale stále mám takový divný pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
5.3.19 22:34

Dobrý den
dlouho jsem se neozvala, u syna jsem měla pocit od půl roka, že není něco v pořádku, ale byl to spíš pocit. (prý to matky vycítí) Byl hrozně hodný, rád pozoroval pohádky a fotbal, postupně se jeho záliby zvýrazňovaly, láska ke sportu, dlouhé a opakované pozorování věcí, které ho zaujmou. Nyní je synovi 4 roky a máme čerstvě diagnozu atypický autismus. tuto diagnózu jsme dostali po 2letém lítání po všech možných vyšetřeních. Bohužel jí dostal jen pro to, že nikdo netuší co mu vlastně je. Všechno má totiž jinak. Moc nemluví pouze slova, která nespojuje, má zvláštní zájmy, fyzicky je na tom velice dobře a mentálně prý také. Z triády má prý zasaženou pouze komunikaci, ale dysfázie to není, sociálně je to dobré a předvídavost také relativně v pořádku. Stále je hrozně hodný. Zajímalo by mě jestli je někdo na tom podobně. Je zvláštní, že pokud jdeme do Nautisu, CTA… tak říkají že je autista, pokud jdeme k jinému psychologovi, který není zaměřený pouze na autismus, tak ten to spíše vyvrací. Každopádně máme pozitivní prognózu, protože se pořád zlepšuje a autistické projevy se nezhoršují, naopak prý některé mizí. Doporučení je, že pokud máte pocit, že něco není v pořádku, řešte to, i kdyby vám říkali, že jste hysterka, je to pořád lepší než něco podcenit, odborníci tento přístup i chválí. Hodněkrát jsem slyšela, kdyby všichni rodiče byly jako vy, tak je mnohem méně problémů a následky mnohem menší. Jen to stojí hodně peněz a času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
6.3.19 08:50

@Lusybb Muzu se zeptat co se Vam nezda na 9-10m, ze Vas napada autismus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí