Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@PetiteFillette A můžu se zeptat, proč jste nešli zase do řady MC? Po zkušenostech s koupí Tobiny vím, že je nejlepší vyzkoušet do auta, posadit dítě atd…ale třeba u vás vyhrály jiné parametry, na které bych se měla také zaměřit. Děkuji.
Já nevím, recenze na Romer, materiál, vzhled, cena.. měli jsme od Romera vajíčko pro mladšího, tak jsem chtěla zkusit i tu velkou Romerku. Vybrali jsme ten lepší matroš a je hodně příjemný. Osobně jsme ji nejdřív nezkoušeli, objednávala jsem z eshopu s tím, že ji kdyžtak vrátím.
Od začátku jsem věrná značce Maxi Cosi, ted máme taky Tobi. V té větší váhové kategorii už ale Maxi Cosi není nejlepší, takže budu volit bud Romer nebo Cybex. Malé jsou3,5 - váha pouze 14kg, ale asi už nám nebude stačit výškově…také se budeme těžce loučit
My měli také vždy Maxi Cosi (CabrioFix, Priori XT), ale v největzší kategorii jsme šli také do Romera KidFix. Máme tedy isofixový, protože se mi to zdá výrazně pohodlnější. Já bych neměla hlavu na to to pořád zapínat, když dítko ve školce vyložím a pak jedu bez něj. Maxi Cosi v této kategorii se mi zdála, že moc nechrání - je taková moc otevřená. To polohování je tedy u obou jen symbolické, i když pro nás to byl důležitý parametr, protože jsme si zvykli jezdit k našim na Moravu vždy na spaní
Takže proto vypadl Cybex.
Navíc koupili jsme ji supervýhodně v akci v XXXLutz, kde ji měli zlevněnou a ještě se na ni vtzahovala další 20procentní sleva, takže stála neuvěřitelných 2700 korun
Takže občas se vyplatí mrknout po autosedačkách i jinde než v dětských obchodech ![]()
Holky, moc děkuji za rady, já zatím koukala jen na net. V reálu jsem je nestudovala, rozhodně jí chci vyzkoušet s prckem a také do auta, jak sedí atd.. My máme 2 auta - jedno s iso a druhé bez (rodinné větší, bohužel), takže musíme koupit bez isofixu a stejně nás v budoucnu nemine pořízení druhé do druhého auta kvůli vyzvedávání prcka ze školky - střídání s manželem.
@Wikky můžete koupit klidně sedačku s isofixem, všechny sedačky 15-36 s isofixem se dají používat i bez isofixu, takže když ji budete přehazovat mezi auty, tak v jednom bude na isofixu( tam bude alespoň lépe držet) a v druhém jen na pásy
@steeve díky, tím se nám rozšiřuje nabídka
Nenašla jsem na oficiálních stránkách prodejců- MC, Römer údaj o výšce dítěte pro umístění do sedačky - všude píšou od 15Kg 3,5 roku… je někde daná povinná výška, má to každý výrobce jinak? Děkuji
@Wikky povinná výška není, je jen povinná váha- to je 15kg, doporučný věk min. 2,5 roku a s výškou je to tak, aby šel pás dítěti správně přes rameno a ne přes krk, takže jen orientačně, u Römeru stačí 94cm, MC 96cm
Steeve, ráda bych využila tvé přítomnosti zde a zeptala se na polohování a poutání autosedačky Romer KidFix do automobilu Peugeot 308 SW. Máme auto s jednotlivými samostatnými sedadly, které jsou polohovatelné - jde je jednotlivě trochu vysunout dopředu a opěrku zase mírně skopit. Pokud mám sedadlo v normální poloze (neskopené) tak mohu sedačku Romer Kid Fix připoutat klasicky na isofix bez vysunutí zadní přídavné (sklopné) opěrky (nebo jak tomu říct) a přitáhnout sedák úplně dozadu. V tom případě je sedačka ve zcela kolmé poloze, ale pevně sedí v sedadle. Nebo mohu vysunout (sklopit) tu zadní opěrku na sedačce a tím mírně naklonit opěradlo dozadu a již nepřitak¨hovat sedát tlačítkem pod sedadlem sedačky (pak je sedačka jen mírně nakloněná, ale již nesedí zcela pevně v sedadle, více visí na isofixu). Pokud bych ale chtěla sedačku opravdu hodně naplopit, musela bych vysunout samotné sedadlo automobilu a naklopit opěradlo. Pak ale sedačka nesvírá se sedadlem auta stejný úhel a bylo by třeba ji například podložit nějakým klínkem nebo dekou pod přední částí sedačky, aby se tak zabrániolo tomu, že dítko „sjíždí“ po sedačce dolů a teoreticky by snad i mohlo proklouznout pod pásy.
A teď můj dotaz - pokud bych takto poutala dítko (sedačka na isofixu, ale co nejvíce nakloněné do lehu a tudíž ne úplně dotažená tím tlačítkem pod sedákem dozadu a v podstatě tak jen visící na isofixu) - je to pro něj v případě nárazu bezpečné? Zdá se mi, že tam ta sedačka není moc zapasovaná a v podstatě drží jen na tom isofixu.
Jakés takés polohování sedačky pro mě bylo dost důležité, protože jezdíme poměrně často dvě a více hodin z Prahy do Brna a aby se malý nenudil, zvykli jsme si jezdit na spaní.
Omlouvám se za poměrně specifický dotaz, ale říkám si, že to možná zajímá více rodičů, jak sedačku napolohovat, aby to ještě bylo bezpečné, ale pro dítko zároveň pohodlné. Proto jsem to nenapsala soukromou zprávou.
Díky
@Mafina5 v autě můžete sedačku připoutanou na isofix polohovat tak, že ji posuntete na isofixových ramenech dopředu, tím se naklopí zádová opěrka( ten klín na zadní straně sedačky nevyklápět, ten se používá pouze, pokud je sedačka připoutaná jen pásy, tedy bez isofixu)
pokud máte v autě polohovací opěradla, můžete je naklopit a tím se naklopí ještě více autosedačka, takže máte větší sklon na odpočinek, alespoň v části se bude opěradlo autosedačky dotýkat opěradla sedadla, ne po celé délce.
Díte podklouznout pod pásy nemůže, protože se sedací část vepředu zvyšuje, a pás, který dítě drží přes stehny dítě zadržuje.
Nicméně, nejlepší možnou ochranu sedačka poskytuje pokud je nastavené na sed, tedy je rovně, není napolohovaná, takto je i testovaná, naklopená sedačka nemusí chránit stoprocentně, ale polohování je povoleno( je to stejné jako se sedadlem nás dospělých, můžeme ho naklopit, ale nejlépe chrání v rovném sedu).
@steeve Ráda bych opět využila vaše profi rady na autosedačky. Pokoukávám po kategorii 15-36kg, sháníme nejpohodlnější pro dítě, polohovací na delší cesty, s i bez isofixu (možná praktičtější do budoucna s isofixem). Vyčetla jsem, že nej je Römer Kidfix Trend…http://autosedacky.mimishop.cz/detail.php?zbozi=4199446
nebo jsou nějaké novější, lepší? Nyní máme MC Tobi. Moc děkuji
@Wikky Máme Römer Kid, bez iso, prootže ho nemáme. Ale tyhle sedačky polohovat nejdou… nebo se pletu?
@Wikky píše:
@steeve Ráda bych opět využila vaše profi rady na autosedačky. Pokoukávám po kategorii 15-36kg, sháníme nejpohodlnější pro dítě, polohovací na delší cesty, s i bez isofixu (možná praktičtější do budoucna s isofixem). Vyčetla jsem, že nej je Römer Kidfix Trend…http://autosedacky.mimishop.cz/detail.php?zbozi=4199446
nebo jsou nějaké novější, lepší? Nyní máme MC Tobi. Moc děkuji
Trošku jiná gramáž, ale… My jsme spokojení: http://www.malvik.cz/…Carrera-2012