Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
jonnys píše:
Steeve - ty jsi z oboru, ne?Moc děkuju za informace, teď se mi bude vybírat mnohem líp..díky
no trošku tomu rozumím, když mám i zde poradnu: https://www.emimino.cz/…autosedacky/
Ahoj Steeve (a všichni samozřejmě
, prosím, nemůžu nic moc najít o normě ECE R 44/04..
Musím se přiznat, že při výběru zboží už tohle není pro mě směrodatné, protože tu normu asi musí splňovat vše, co se dostane na trh, ne?
Je pravda, že v rámci této normy se nedělají boční crash testy?
Nevím, nemůžu nic najít..tak když někdo bude vědět víc, budu ráda ![]()
v současné době musí všechny sedačky , které se prodávají splňovat normu ECE R 44/04, nebo 44/03, nesmí se už prodávat starší 44/02 a 44/01
ta 44/04 je novější, přísnější, protože se zkouší u produkčních sedaček, a po určité sérii, kdežto ta 03 se testovala jen předprodukční kus.
Nicméně v rámci této normy neprodělá sedačka Crashtest, takže nakonec ačkoliv plníé normu, nemusí být bezpečná( testují se jen dílčí části, jako zda pás je dost pevný, materiál není zdravotně závadný, potah nehořlavý a pod.
teprve Crashtest nám vypoví něco o tom, jak je sedačka bezpečná, takže je dobré vybírat ze sedaček, které prošly dobře Crashtestem.
A boční testy už třeba dělá ADAC při svých testech, je to vidět i ve videích z testů: http://www.autosedacky.estranky.cz/…a-videa.html
Měla bych ještě dotaz na Steeva ![]()
máme nakonec Kidfix a zajímá mě to polohování. V příručce je napsáno, že se má zatlačit na opěradlo autosedačky až to lupne a poté jde vlastně dát do jakéhokoliv úhlu. Pochopila jsem to dobře, že takto jde polohovat sedačka pouze pokud není připlá na isofix?
A pokud je zaplá, tak se dá polohovat pouze tím, že se posouvají ty isofixové háky a opěradlo sedačky musí být znova zacvaké do svislé polohy, u nás jsou to 3 polohy,ale není to právě moc poznat a navíc potom opěradlo sedačky nedoléhá na opěradlo sedadla. Je to tak správně nebo to máme špatně?
sedačky 15-36 se polohují jen opěradlem, tedy zatlačí se na opěradlo a to se naklopí, pokud je sedačka na isofixu tak se musí vysunout na isofixu co nejvíce dopředu, pokud není na isofixu, dá se posunout ještě více, a tím se více nakloní.
u sedaček 15-36 to již nikdy nebude tak velká poloha jako ui sedaček nižších kategorí, hodně se musí přihlédnout i k tomu, jak má které auto sklon vlastních opěradel, někde je to méně, někde více, a tajm kde jsou v autě polohovací opěradla to jde napolohovat ještě víc.
pár fotek polohování Kidfix: http://www.mimibazar.cz/…tografie.php?…
takže i pokud je to na isofixu musím prvně zatlačit na to opěradlo, aby se ,,odlomilo" od sedáku? Na těch fotkách je to super napolohované, ale je fakt že to záleží na tom jak moc jde sklopit opěradlo sedadla.
pokud je to na isofixu tak nejprve co nejvíce posunout na isofixvých ramenech dopředu a pak zatlačit na opěrädlo, aby se přitisl¨klo až k opěradlu sedadla
Hezký večer,
zvažuji nákup nové autosedačky pro 26m dceru, která se již nevejde do 9-18. Máme prostě obříka
Rozhoduji se mezi Cybex Q-fix a Concord Transformer XT. Jsem velkým zastáncem Romeru, ale v tomto případě mě více zaujali sedačky, které „rostou“ s dítětem. Velice se mi líbí design Concordu Transformer XT, ale zajímá mě, zda jde tato sedačka upevnit i do auta bez isofixu. U klasických isofixových sedaček to je samozřejmé, ale u této si nejsem jistá, kvůli „plastovým výběžkům“ zezadu sedačky. Bohužel máme jedno z aut bez isofixu, auta si s manželem občas střídáme a je třeba, aby sedačka šla umístit do obou.
Děkuji za Vaše názory a zkušenosti.
@LucieSy píše:
Hezký večer,
zvažuji nákup nové autosedačky pro 26m dceru, která se již nevejde do 9-18. Máme prostě obříkaRozhoduji se mezi Cybex Q-fix a Concord Transformer XT. Jsem velkým zastáncem Romeru, ale v tomto případě mě více zaujali sedačky, které „rostou“ s dítětem. Velice se mi líbí design Concordu Transformer XT, ale zajímá mě, zda jde tato sedačka upevnit i do auta bez isofixu. U klasických isofixových sedaček to je samozřejmé, ale u této si nejsem jistá, kvůli „plastovým výběžkům“ zezadu sedačky. Bohužel máme jedno z aut bez isofixu, auta si s manželem občas střídáme a je třeba, aby sedačka šla umístit do obou.Děkuji za Vaše názory a zkušenosti.
a kolik malá měří? pokud nemá cca 100 cm, do kategorie 15-36 kg jít nemůže
@LucieSy Ahoj, my máme Concord Transformer XT a také střídáme auta, jedno je bez isofixu a jde to v pohodě, nikde nic nepřekáží.
@Verunka.T nebojte, to vsechno vim, Daja ma 16kg a 98cm. Opravdu se nam uz do Romer Safefix plus nevejde, stezuje si, ze ji boli zada
jinak nejsem blazen, abych ji davala do mene bezpecne sedacky.
@Ayowaris a jste s XT spokojeni nebo byste priste volili jinak?
@LucieSy tusim ze kazda 15-36 kg i kdyz je isofixova by mela jit pripoutat jen pasem ![]()
Me spis prekvapuje ze ji v safefixu boli zada. Idealne si myslim by tam mela vydrzet dele. S temito rozmery by tam mela byt jeste misto. Podhlavnik uz ma maximalne nahore?
@Verunka.T píše:
a kolik malá měří? pokud nemá cca 100 cm, do kategorie 15-36 kg jít nemůže
To neni myslim si pravda, zalezi na typu sedacky. Romer tusim uvadel od 94cm.
A stejne je nejlepsi to vyzkouset aby nesel pas pres krk ![]()