Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@Netopirek píše:
Tak podsedák je i s isofixem. A pokud používat sedačku nad váhový limit. Tak si myslím, že bezpečnější je podsedák než autosedačka.
Ano, vím, máme podsedák s isofixem - teď ještě ten váhový limit
@Ivana 85 píše:
@Jančakecalka schvalne si najdi nejaky videa od zachranaru. Nerikam ze vadi hned 1 kilo, ale kdyz se prekracuje vaha u autosedacky tak to muze udelat vic skody jak uzitku. Jinak jak tu nekdo radi, nevim jestli ironicky, ale mam 10ti letyho syna a fakt si nedovedu predstavit ze mu reknu at si sedne do autosedackyZavodne sportuje a kdyz jezdime na turnaje tak zadny takhle stary deti v autosedacce fakt nevidam.
Ale to je u sedaček s integrovanými pásy.
@Janli píše:
Ale to je u sedaček s integrovanými pásy.
Nee, i u sedaček. Vadí to těm spojům. Při nárazu by se sedačka rozpadla.
@Pinot píše:
Ano, vím, máme podsedák s isofixem - teď ještě ten váhový limit
No tak max pár kilo. 40kg už je fakt hranice.
@Netopirek píše:
No tak max pár kilo. 40kg už je fakt hranice.
Ptala jsem se na podsedák s vyšším váhovým limitem než 36 kg a isofixem - jestli nějaký existuje, ne o kolik lze přesáhnout limit 36kg ????
@Pinot píše:
Ptala jsem se na podsedák s vyšším váhovým limitem než 36 kg a isofixem - jestli nějaký existuje, ne o kolik lze přesáhnout limit 36kg ????
S vyšším neexistují. Protože po tom co dítě dosáhne 36kg, tak v sedačce jezdit nemusí. Proto se nedělají
@Netopirek píše:
S vyšším neexistují. Protože po tom co dítě dosáhne 36kg, tak v sedačce jezdit nemusí. Proto se nedělají
Chápu - jde mi v podstatě o totéž co zakladatelce - dítě má více než 36kg (teda ještě naštěstí ne), ale výška ještě není dostatečná, takže pás vede přes krk, což mi nepřijde bezpečné - myslela jsem, že to vyřeším podsedákem, ale žádný nad 36kg jsem nenašla (zatím jezdí v pohodě v autosedačce)
Mam desetiletaka a v pohode se vejde do Romer Kidfix
a jeste ma pauzu na hlavu, pocitam ze se do ni vejde do cca 12 let minimalne stejne jako starsi sourozenec. Navic mam obe deti autospici, takze fakt ocenuju, ze se vejdou, zaprou hlavu o bocni operku hlavy a do deseti minut chrapou.. ![]()
Moc si nedovedu představit tahle malé dítě bez autosedačky nebo podsedáku, to by se na páse muselo uškrtit. Zda existují bezpečné snižovače pásů, jak tu někdo psal, by chtělo ověřit. Mně je tedy divné ta váha vzhledem k výšce, ale to je na jinou diskuzi. Mám 8,5 letou dceru, co měří 139cm a váží 25 kilo, takže cca v 10 letech vyroste ze sedačky na výšku ![]()
@Ivana 85 spíš záleží na rozměrech dítka, než na věku.
Sportující kluci budou něco jiného než moje prckoidní dcera, která bude v sedačce nejspíš do 15 let, protože to tak zhruba dosáhne těch limitních cm/kg ![]()
V 9 letech 128cm a 23kg. Bez sedačky ani náhodou.
Jinak asi podsedák s isofixem by bylo řešení, nikam to neuhne a ani nehrozí, že by něco povolilo jako třeba při bočním nárazu v sedačce (ve které by sedělo příliž těžké dítě)?
@Pinot můj brácha to řešil. A řekli mu, že podsedák vydrží na váhu daleko víc než sedačka. U těch hraje každé kilo. Podsedák jen zvedá.
Trochu jsem pátrala, existuje „nová“ norma ece r129, která upravuje řazení sedaček dle výšky a ne váhy. Takže teoreticky stačí, aby sedačka měla označení této normy, kategorii 3 pro 100-150cm a těch 36kg by nemelo platit, protože ty už vymezuje stále platna norma dřívější.
@Helileli píše:
Trochu jsem pátrala, existuje „nová“ norma ece r129, která upravuje řazení sedaček dle výšky a ne váhy. Takže teoreticky stačí, aby sedačka měla označení této normy, kategorii 3 pro 100-150cm a těch 36kg by nemelo platit, protože ty už vymezuje stále platna norma dřívější.
To mě zaujalo - hledala jsem v naději, že to vyřeší
můj problém - zatím jsem jednu našla - BeSafe iZi Flex FIX i-Size - tedy podle nové normy 100 - 150 cm, ovšem max váha dítěte 36kg, takže jsme opět tam, kde jsme byli
![]()
@Pinot píše:
To mě zaujalo - hledala jsem v naději, že to vyřešímůj problém - zatím jsem jednu našla - BeSafe iZi Flex FIX i-Size - tedy podle nové normy 100 - 150 cm, ovšem max váha dítěte 36kg, takže jsme opět tam, kde jsme byli
![]()
Já myslím, že oni tam váhové nemůžou napsat víc, protože ta předchozí norma, která stále platí, to omezuje na 36kg. Pokud ale splní tu novou normu, tak by to mělo být vhodné pro dítě do 150cm nezávisle na váze. To je třeba jako s nosností kočárku, pro evropský trh jsou do 15kg, protože jim to nařizuje norma, mimo evropský trh jsou ale kočárky i s vyšší nosností.
I nové sedačky podle normy I-Size( tedy ECE R 129) i když jsou již homologovány podle výšky, tak je tam ale omezení do 36 kg.
Jak jsem psal výše, dítě pokud má více jak 150 cm nebo 36 kg nemusí mít autosedačku.
ale pokud je dítě malé tak je lepší i s nějakým kilem navíc ho nechat v sedačce, než aby se uškrtilo na pásu. U sedaček 15-36 se používají pásy z auta, a ty to dítě udrží ať je v sedačce nebo bez sedačky( drží i nás dospělé) a ta sedačka dělá okolo dítě ochranou bariéru a hlavně vede správně pás přes ramena.