Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Holky a co když opravdu o hlídání nestojí. My o něj taky nestojime. Odmítám ho pravidelně. Teď bych mohla mít obě děti na jarní prázdniny u babičky, o velkých prázdninách taky, ale nechci. Za ty problémy to nestojí. Asi jsem netolerantní, ale pokud babička nerespektuje domluvu, má smůlu. Navíc je nezvládá, tak se i bojím, aby to dobře dopadlo.
Co když byla domluva, že budou vafle, ať jsou v 17:30 doma. Ona udělala vafle, ale babička to nerespektovala. Kde je v tu chvíli chyba. Domluva s dětmi mohla být už od pátku a babička přišla na poslední chvíli. Vím, jak to funguje u nás. Moje máma zavolá, jestli by to šlo tak a tak, protože k ní chodí DO VEČEŘE. Nechci, aby ji vyjidali.
Tchýně nezavolá, nerespektuje, vydírá a končí to naprosto rozhozenými dětmi. Dala dvouletému colu k večeři, nespal ještě o půlnoci. Děti bez dozoru už nemá. Pokud potřebuji hlídání, zaplatím si ho, nebo poprosime tchána a jeho ženu, tetu, moje rodiče…
Takže chápu, jak je náročné, když to nefunguje a vazne komunikace.
Nene spatne si cetla.ona hlidani odmitla ale pak manzel nekam musel a tak volala mamce,ze hlidani bere.takze kdyz chtela babicka tak ne,ale kdyz najednou je potreba tak ano… proste za me je tohle… nerespektuje prani. Ja nevim co nektere maminky msji dnes ta modu,ze musi furt nekomu neco diktovat
chapu,ze dite je moje ale… jedine co chapu jsou alergie atd. Ale kdyz proste je syn u babicky tak je tam. Vim,ze mu k snidani da parek,ona vi ze parky nesnasim a neuznavam a uz vubec ne k snidani. Nicmene si do ni rypnu ve srande protoze s tim stejne nic neudelam.a abych tedy kvuli parkum prerusila styk,protoze ona nerespektuje
bych se za sebe stydela ![]()
@finduska vidíš a já to udělala a nestydím se za sebe. Vídáme se, ale má děti jen pod dozorem. Ono je nerespektování a nerespektování.
Já třeba nevidím také nic špatného. Jsou to prostě babičky, které rádi děti nakrmí. Zakladatelky babča je čupr. Vezme tři děti a jde s nima bobovat. Místo toho by děcka seděla doma. Dneska už se tohle moc nevidí. Já mám jen jedny prarodiče, ale na nich jde vidět, že chtějí mít svatý klid. Když třeba potřebuji, jsou zlatý v tom, že prostě pohlídají. Ale jde to prostě znát, že to není jako za mého dětství, kdy jsme s dědečkem bobovali, on nás učil jezdit na kole, plavat, bruslit, hledali jsme poklady v lese… Bylo to skvělé!!! Mého syna prarodiče posadí na celé hodiny ke compu, aby měli klid, dají mu dost sladkostí, jídlo, které třeba já bych nedala,ven s ním ani nejdou, protože je zima. A já držím pysk a šoupu nohama. Jelikož jsem alespoň za ně ráda, že ho mají rádi a občas takhle „vypomůžou“. Jinak ty sladkosti už mu taky dávají minimálně. V létě jsme to zrovna řešili, že ho pak bolelo bříško a nemohl na wc. Já třeba znám v okolí jednu, která má pětileté dítě. Znám jí už od narození a pamatuji si moc dobře, že ona byla matka a ostatní nic. Nechtěla vůbec půjčovat, ani povozit, jelikož ONA přeci dítě nejlépe ohlídá. Teď řve, že nikdo nemá zajem, že si dítko půjčí jednou za čas, jelikož stále jí zůstalo to, že diktuje podmínky, co má jíst, co ne, v kolik chodí spát… Tak se na to zle raději babičky vyprdnou a dítě si půjčí max na pár hodin. Paradox, maminka krmí dítě často mekáčem a kfc, ale před babi bude dělat bio matku…
@Anonymní píše:
Holky a co když opravdu o hlídání nestojí. My o něj taky nestojime. Odmítám ho pravidelně. Teď bych mohla mít obě děti na jarní prázdniny u babičky, o velkých prázdninách taky, ale nechci. Za ty problémy to nestojí. Asi jsem netolerantní, ale pokud babička nerespektuje domluvu, má smůlu. Navíc je nezvládá, tak se i bojím, aby to dobře dopadlo.
Co když byla domluva, že budou vafle, ať jsou v 17:30 doma. Ona udělala vafle, ale babička to nerespektovala. Kde je v tu chvíli chyba. Domluva s dětmi mohla být už od pátku a babička přišla na poslední chvíli. Vím, jak to funguje u nás. Moje máma zavolá, jestli by to šlo tak a tak, protože k ní chodí DO VEČEŘE. Nechci, aby ji vyjidali.
Tchýně nezavolá, nerespektuje, vydírá a končí to naprosto rozhozenými dětmi. Dala dvouletému colu k večeři, nespal ještě o půlnoci. Děti bez dozoru už nemá. Pokud potřebuji hlídání, zaplatím si ho, nebo poprosime tchána a jeho ženu, tetu, moje rodiče…
Jsem zkopirovala jiny prispevek ale budiz
![]()
Jen tedy nestydis se. Ok. Jen tedy jestli mohu poprosit o odpoved.
Mas manzela jaky je? Asi je to fajn chlap ne
To znamena,ze asi nejakym způsobem ho tchyne vychovala
dospělosti se evidentne dozil. A tady je ten kamen urazu alespon pro mne. Jak bych si ja mohla proboha dovolit rict,ze bude hlidat zenska,ktera ma sve deti odrostle a vychovala je dobře (predpokladam,ue zakladatelka o sobe nerekne,ze je spatny clovek) pod dohledem
Predstava,ze dejme tomu za 20 let mi moje snacha necha vnoucata jen pod dozorem je děsivá.Me tohle prijde fakt hrozne. Proste bud me budete vsichni poslouchat,nebo si trhnete. Vse bude podle me a hotovo. A pak pujdu na net a zalozim za dva roky diskuzi.Jak mam hnusné rodice/tchánovce protoze nechteji hlidat. ![]()
Ja jsem tedy neskutecne vdecna za hlidani od tchyne at mam jakekoliv vyhrady. Vim,že se vykryjeme spolecne s manzelem a s ni,kdyz syn marodi,popřípadě v lete. Cimz se dostavam k otazce.co delate v lete? Nechodite do prace? ![]()
Prosím o anonym - soukrome info. Já celkem chápu, ze nechceš, aby babi cpala deti hlava nehlava , nicméně nechápu, proč ty wafle? Nebylo by tedy lepší - deti wafle budou vzhledem k tomu, ze jste u babičky jedly, ráno na snídani???
Mě tchyně přecpe dítě tak ze když dojedeme - ví ze má rádo sladké ale kvůli obezitě ji hlidame, cpát dítě v 22h koblihama s růžovou polevou a během tři dnů pouze jedno jídlo které není vyloženě sladké - a pak před dítětem nabízí permanentně čokolády, bonbóny, susenky, tatranky, koláče, buchty, nanuky, poháry, šlehačku do pusy a stavu na pití. Pak chodí a pomlouva ze je nevedu ze je tlusté. Je to na hlavu, posledně dítě zvracelo. Když cokoliv řeknu - s čokoládou v ruce - já bych to rada dala ale maminka si to nepřeje víš a směje se do obličeje. Posledně dítě po takove návštěvě hadr na hlave a bolení břicha atd jen tak tak ze nezvracelo. 2kg nahoře za víkend. Nekecam. Já jen řekla - rozmysli ať ti není špatne a pak holt říkala já jsem ti říkala ať se neladujes. Mamka moje taky doveze čokoládu ale rozumne … a nepobizi je neustále jen si dej…
Rozumím ze je to na hlavu, ale zase je to babi a pokud hlidani potřebuješ nebo budeš v budoucnu chtít tak se snaz domluvit. Ono je těžké nedat vůbec jídlo vůbec když byly deti na sněhu venku. Pokud je to na odpoledne tak můžou ven a pak přijít domu k tobě… nebo holt nedělat wafle na veceri ale ráno na snídani.
@finduska můj manžel tchýni toleruje, ale kdyby bylo na něm, tak k ní ani nejezdíme a odstřihl ji už dávno. Oni mají složité vztahy. Nemám problémy s tchánem a jeho ženou. Problém je jen tchýně. Ale u nás to není jen o jídle.
Pokud ji požádám, aby nedávala dítěti čokoládu, protože se po ní nevykaka, tak doufám, že to bude respektovat. Nacpala mu celou tabulku. Bylo to opakovaně
jeste mu zdůraznila, že mi to nesmí říkat, abych se nezlobila.
Takových drobností je moc. Třeba nechci, aby děti po 15:00 jedly sladkosti. Syn má ADHD a výrazně se mu po nich zhoršuje chování a spaní. Opět nerespektuje. Moji rodiče, tchán s ženou s tím problém nemají. Opravdu neřeším blbosti, ale jen věci, co nám ovlivňují další fungování.
Nepotřebujeme hlídat, protože pracuji ve školství, takze léto si s dětmi užíváme.
@finduska jen tak pro zajímavost, tchýně cpe do děti porce, které jime běžně my s manželem a nutí je to dojíst, když nejí, citově vydírá. Mého manžela a jeho sourozence vycpala do obezity. U nich je velmi nezdravý vztah k jídlu. Jsme u nich hodinu a ona neustále nosí další a další jídlo a nutí děti jíst. Vše jsou sladkosti. Posledně dosazovala Pribinaka, protože ho nechtěli, tak si myslela, že je málo sladký. Pak do mě ryje, že se syn pořád láduje sladkým a má určitě cukrovku…
Když jsou děti u babičky, je mi jasné, že posvačí a povečeří sladkosti a s večeří se tudíž ani nenamáhám. ![]()
Buď ráda, že Ti chce máme tolik děti v předškolním věku hlídat. To, že jsi prošvihla doktora je blbé, ale zvracející školkové dítě z přejedení až taková trága není.
@Anonymní píše:
@finduska jen tak pro zajímavost, tchýně cpe do děti porce, které jime běžně my s manželem a nutí je to dojíst, když nejí, citově vydírá. Mého manžela a jeho sourozence vycpala do obezity. U nich je velmi nezdravý vztah k jídlu. Jsme u nich hodinu a ona neustále nosí další a další jídlo a nutí děti jíst. Vše jsou sladkosti. Posledně dosazovala Pribinaka, protože ho nechtěli, tak si myslela, že je málo sladký. Pak do mě ryje, že se syn pořád láduje sladkým a má určitě cukrovku…
Ok dobře převálcovala si me
ne tohle je samozrejme druhy extrem.to se ru bavime o naprosto jine situaci. Tvoje tchyne je blázen
taky chci aby sxn dojidal,ale doma mu nandam detskou porci,v restauraci ho nebudu nutit snist to cele,kdyz to sama nedam.
U zakladatelky to ale nevidím na to,ze by nekdo ladoval deti neprimerene. Byla s nimi cely den na kopci to jednomu vyhladne a tak jim dala jidlo- normalni jidlo. Kdyz ma syna tchyne nebo nekdo jiny tak vzdy zjistim jak je na tom a pak se zarizuji.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny maminky, potřebuji si trochu ulevit nebo možná slyšet jiný názor… Mám čtyři děti ve věku 6, 4, 3 roky a 18 měsíců, momentálně jsem navíc ve 35tt rizikového těhotenství, takže kromě venčení psů a a občasného vyzvednutí ze školky jsem nucená sedět doma víc než bych chtěla. Kousek od nás bydlí babička (moje maminka), která děti hlídá jednou týdně u nich doma, většinou si bere tři. Čtyři měla několikrát a upřímně to moc nezvládá, i když to nepřizná, takže se vždy snažím nějak z toho vymluvit a nejmladší dceru si nechám doma.O víkendu se nabídla, že si odpoledne vezme děti, aby mohly na boby (byl sníh). Zpočátku jsem to odmítla, ale manžel musel nečekaně jet pomoc s opravou ke svým rodičům a já boby s tím břichem teď už nedávám, tak jsem babičce zavolala a manžel k ní děti dovedl s tím, že na večeři budou doma a já jim udělám wafle - dělám je jednou týdně a vždy se celkem nacpou. Moje mamka to ví, přesto od ní děti přišly přecpané, což jsem bohužel zjistila až když nejstarší syn začal v noci zvracet a mladšímu se udělal špatně ráno. Ve výsledku jsem byla celou noc vzhůru se starším a snažila se do něj dostat aspoň trochu vody, mladší si to naštěstí odbyl přes den.
Bohužel se to nestalo poprvé (já doufala, že jsme si to předtím vyříkaly), můj manžel má 185 cm/ 72 kg, je hubený a jiný nebude, starší děti jsou po něm a moje mamka to nechápe a neustále žije v domnění, že je málo krmíme. Nepomáhá jí říct, že starší má teď trochu období, kdy nezná s jídlem míru (je schopen sníst porci dospělého a za čtvrt hodiny přijde, že má hlad, přitom je na něm vidět, že má dost) a mladší má od Vánoc problémy s nadýmáním. Poslouchat mě nebude a jídlo sebou si také děti vzít nesmí, protože ji to uráží.
Následně to stojí nejstaršího syna zbytečně den ve školce, mě lékaře ke kterému jsem objednaná půl roku - protože dopoledne samozřejmě hlídání není a se dvěma dětmi, které mohou kdykoliv zvracet jít prostě k doktoru nemůžu. Manžel by se musel uvolnit z práce, jenže to by mu přerušilo důležitý meeting, takže to také nejde. Manžela to tak vytočilo, že chce hlídání stopnout úplně, bohužel to zahrnuje i cvičení s mladšími dětmi, kam mamka chodila chvíli místo mě - než porodím + kousek šestinedělí. Takže na tom budou bité bohužel jenom děti, budou muset být se mnou doma. Co je lepší - ukecat manžela (o děti se stará prakticky celé víkendy a kdykoliv přijde z práce, navíc jezdí pomáhat rodičům, nemůžu po něm chtít aby chodil z práce dřív), aby hlídal nebo žít s tím, že dětem bude občas po návštěvě u babičky špatně?
Nejsem nevděčná za hlídání, ale nejsem teď v situaci, kdy zvládám v pohodě vše, co jindy. Navíc se ještě netuším jaké bude miminko a kolik času bude třeba než se trochu zaběhneme. Na druhou stranu mám plné zuby toho koukat se na syna jak pláče, že je mu špatně jenom kvůli třem hodinám pobytu u babičky.
Ahoj,
moje mamka razí heslo „Rodiče jsou od toho, aby vychovávali a prarodiče od toho, aby rozmazlovali.“ a tak to beru. Je pravda, že jsem hodně bojovala s kokinama - obě babičky jakmile dojely, tak z kabelky tasily sladkosti (většinou brumíky a lentilky) - vše jsem jim půlila, protože sebrat jim to uplně, tak řvou (ozkoušeno). Takže jsem jela svůj monolog,kdy jsem babičky prosila, aby nenosily sladké - vyplatilo se a pak nosily mandarinky, pomeranče a prostě ovoce (jupíí), ale je fakt, že to bylo v momente, kdy si starš začala stěžovat, že ji bolí zoubek.
Pak to bylo u tchýně - když jsme došli a plný stůl oplatků, polomáčenek, lentilek, muffinů apod a mladší nemá záklopku - prostě došla ke konferenčnímu stolu, v každé ruce jídlo a jela, byla by schopná takto prostát celou návštěvu, dokud by bylo co jíst - tady to tchýně pochopila a utla, až když ji dcera prakticky zničila koberec kolem stolu (drobky, vyprskané a rozšlapané jídlo, apod.) a když jsme to vždy, sotva jsme došli, dávali hned na linku, kde dcera neviděla. ![]()
Já tedy když mi rodiče vrací holky z hlídání, tak se ptám zda jedly, kdy jedly, co jedly, a prostě jak se měli celkově - to by jsi se dozvěděla, že už jsou po večeři. Takdy prostě byl jen informační šum.
Myslím si, že by jsi si hlídání měla ještě ponechat - sama píšeš, že ho potřebuješ minimálně na ty kroužky. Při tolika dětech si ale myslím, že je hloupost si rozhádat rodiče a dětem brát babi s dědou
Ruku na srdce, máte doma solidní přesilovku ![]()
Nedělala byhc unáhlené závěry - budou to hormony. Osobně ani nevidím žádný hororový případ. A které dítě by odmítlo vafle?
Jasný, že si daly …
@Anonymní píše:
a myslíš, že ty dítka naládovala maminka nebo zakladatelka, že až zvracely? ![]()
Ja nevim, mne to prijde trochu pruda, jako by tu nebylo x diskuzi, kdy babicky delaji naschvalky, mensi ci vetsi, aby ukazaly, ze bude po jejich. To, ze ma zakladatelka pet deti, mi prijde vedlejsi, moc nevim, proc by mela byt tak vdecna mame, jen proto, ze se rozhodla jich mit pet, podle toho, co pise, ji k hlidani nenuti, tak co. Taky mi vadi tuhle veci u babicky, protoze vim, ze se jedna o naschval, natruc nejednat podle mych doporuceni. Nechapu spis babicky, proc to delaji, osobne bych to nedelala a delat nebudu. Ale taky bych radila se na to vykaslat, detem po hlidani nic moc nedavat a pocitat s tim, proste se nenechat vytacet, zas tak hrozne mi to taky jeste neprijde, znam horsi.
Mně přijde, že je to tak trochu móda. Hlavně o tom pak povídat. Moje bývalá asistentka , než šla na mateřskou s druhým robátkem, tak neustále kńučela, že máma dává malé rukavičky obráceně, že jí neloupe jablíčka, že s ní jde do muzea, což není pro šestileté dítě (proč by nebylo,), tchýně dává k svačině 2 rohlíky, to je moc, když prší má dát pláštěnku i deštník a že je asi oběma půjčovat nebude.
Ha, dneska je vděčná, když jí mamka odvede malou na balet a tchýně vozí 2 hoďky kočár , 2× týdně má klid pro sebe a jak je ráda
.