Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takže když se děti nacpou u tebe, tak je to v pohodě ale když se nacpou u babičky, tak je to problém?
Když víš, jaká je babička, tak proč večer děláš vafle a necháš děti, ať se nacpou. Nemáte si s mámou, co vyčítat. A šestiletý dítě ti snad umí říct, co u babičky jedlo, takže bych se pap podle toho zařídila s večeří.
@lucenka děti mají doma určitý režim, protože před Vánoci nás všechny oběhla rotavirová infekce a nikdy jim z něj špatně nebylo. S babičkou nebyly pár týdnů po našem posledním rozhovoru na toto téma žádné problémy a dodržovala to na čem jsme se domluvily. Navíc věděla, co budou mít k večeři než si je vzala, věděla, že jsou po obědě a ještě jsem ji do telefonu upozorňovala opakovaně, ať dá pozor - protože vím jaká je. Takže by mě opravdu nenapadlo, že jim dá ještě znova celý další oběd. Ne všechny šestileté děti běhají kontrolují co jí, ty naše většinou tak zaměstnané, že jídlo zblajznou a u oběda neví, co měly k snídani.
@Anonymní píše:
@lucenka děti mají doma určitý režim, protože před Vánoci nás všechny oběhla rotavirová infekce a nikdy jim z něj špatně nebylo. S babičkou nebyly pár týdnů po našem posledním rozhovoru na toto téma žádné problémy a dodržovala to na čem jsme se domluvily. Navíc věděla, co budou mít k večeři než si je vzala, věděla, že jsou po obědě a ještě jsem ji do telefonu upozorňovala opakovaně, ať dá pozor - protože vím jaká je. Takže by mě opravdu nenapadlo, že jim dá ještě znova celý další oběd. Ne všechny šestileté děti běhají kontrolují co jí, ty naše většinou tak zaměstnané, že jídlo zblajznou a u oběda neví, co měly k snídani.
ale ví, že u babičky jedly. Což by ti mělo stačit, když víš, jaká babička je.
Ano ví, ale když dám dítě někomu na pár hodin, tak u něj asi nějakou tu svačinu jíst bude. Když se z někým rozumě domluvím a on to respektuje pár týdnů, tak problémy opravdu nepředpokládám.
Omlouvám se, ale věštící kouli mám rozbitou a evidentně nejsem tak dokonalá, abych počítala vždy a se vším.
@lucenka píše:
ale ví, že u babičky jedly. Což by ti mělo stačit, když víš, jaká babička je.
Kdyz mi nekdo hlida deti, tak se vzdycky pri vyzvedavani ptam, co kdy jedli. Abych vedela, jak se zaridit.
Ja bych nevidela jako problem babicku, ale komunikaci mezi vami. Myslim, ze babicka se ti bude hodit do budoucna s tolika detma. Proste bych vzala na vedomi jaka je, a podle toho se zaridila. Tzn.pri predani deti bych ji rekla, kdy jedli a kolik a co jim pripadne ma dat, kdy a jak moc. A pri vyzvednuti se dotazat, co teda jedli.
Klidne bych ji rekla, ze minule jim bylo v noci zle, protoze jste se spatne dohodli ohledne jidla …
Hele, chapu, ze te vytaci, kdyz si babicka udela po svem, ale nevim, jestli to je tak vazny incident, abys kvuli tomu prisla o hlidani
Ja bych se spis priklanela k tomu, ze ne, I kdyz to zruseni doktora asi byla dost cara pres rozpocet. Nechala bych to zatim byt, babicce znova vysvetlila, co zpusobila, a priste se poradne zeptala, co deti jedly/nejedly atd a prizpudobila to tomu.
Ber nebo nech být. S 5 dětmi bych byla za hlídací babičku vděčná a její nešvary bych se snažila eliminovat sama. Takže když vím, že děti přečkává, tak jim pak nedělám večeři, pripadne ani oběd. Nevíš, jak to bylo, jestli dítě třeba neloudilo apod.
Tak pokud maji děti problémy se zažívánim tak jsi se měla u babičky informavat co kdy jedli a podle toho se zařídit s večeří. Pokud děti řekli u babičky, že maji hlad tak co jim měla říct, že jim nic nedá?
Deti zvraci po prejedeni cely den? Dobre, kdyz se pozvraci jednou, ale nekolikrat?? A proc nezavolas babicce a nezeptas se, co mely deti k jidlu, driv nez jim budes varit? Je pravda, ze ani neznam deti, ktere se prejidaji tak, ze jim je pak zle, znam spis nejedliky, ale nedavat babicce deti, jen kvuli tomu je dost des… Opravdu, bud rada, ze vam pomaha, deti maji babicku urcite rady a dost ji obdivuju, ze si vezme 3 deti najednou…
Pises, ze deti byly s babickou bobovat. Je pravděpodobné, že po navratu byly vymrzle ze zimy a měly hlad, za další teplé jídlo u babicky hned po návratu byly vděčné. Není rozumné delat vafle, kdyz jsi věděla, ze děti prijdou pravděpodobně najedene.Kdyz mi nekdo hlídá deti, neporoucim, co může nebo nemůže dát jíst, jen se ptám a prizpusobim se.
Já vidím chybu jednoznačně na Tvé straně a bylo by skoda přijít o babicku, která jde s detmi na boby, plavat atd. Spousta z nas tady by ji brala vsemi deseti.
Vzdyt klidne mohli chytit virozu a budete postupne zvracet vsichni. U nas se to toci,zvraci a prujmuji cele rodiny.
Tohle znám, také máme přecpávaci babičku. Také u ní syn vždy splácal páté přes deváté a pak celou noc zvracel. Navíc babička odmítala respektovat synovu potravinovou alergii a vesele mu cpala jídlo, po kterém pak měl problémy. Vždy to komentovala, že to určitě tím není, že takové alergie jsou jenom výmysly atd…
Pomohla až důrazná domluva, že buď toto skončí a ona začne respektovat synovy potřeby, nebo že k ní bohužel náš syn nebude moct chodit. A synovy pobyty u ní jsme hodně omezili. Protože mě opravdu nebavilo po každém několikahodinovém pobytu u ní syna dávat několik dní dohromady. Teď už jen syn větší a je schopný si sám říct. Ale situace to tehdy byla nepříjemná myslím pro všechny zúčastněné. Je rozdíl, jestli dítě u babičky dostane najíst nebo jestli dítě splácá všechno možný i nemožný, z čehož mu je pak zle, bohužel někdy ten rozum babičkám chybí. Co poradit? Dát dětem s sebou svačinky dle vašeho uvážení a pokud to bude babičku urážet, tak ji hned vysvětlit, proč to je nutné, že děti jinak pak zvrací atd. a doufat, že to babičce docvakne. Pokud nedocvakne, tak pobyty dětí u ní omezit do doby, než budou větší a budou schopné si říct samy, kdy mají dost. Pokud jste na hlídání u babičky závislí, pak vám nezbyde nic jiného, než to nějak vydržet.
Znám to u nás,taky mám tolik dětí,kdyz prijdou vymrzle ze zimnich radovanek nebo z plavání,jiné sportovní aktivity,mají hlad a to HNED..Kdyby byly u nekoho jiného a ten jim nabízel teplé jídlo,tak si dají. Je nerozumné dělat potom ještě vafle,jedině trochu na chuť.
@vokishka Taky možnost tady to v okolí lítá taky.
Anonymní Slunecnice,ale ty deti byly pravděpodobně precpane az potom,co do nich zakladatelka natlacila vafle,které musela stuj co stůj delat,aniz by se zeptala babicky,co jedly. Ta jim jen vymrzlym a vyhladlym po bobovacce dala teplý oběd.
Zakladatelka by mela být vděčná i za to,ze si její mamka neplánovaně vezme takovou bandu dětí a má navareno,aby je mohla nakrmit
Ne kazda babicka ma bezne takové zásoby.
Zdravím všechny maminky, potřebuji si trochu ulevit nebo možná slyšet jiný názor… Mám čtyři děti ve věku 6, 4, 3 roky a 18 měsíců, momentálně jsem navíc ve 35tt rizikového těhotenství, takže kromě venčení psů a a občasného vyzvednutí ze školky jsem nucená sedět doma víc než bych chtěla. Kousek od nás bydlí babička (moje maminka), která děti hlídá jednou týdně u nich doma, většinou si bere tři. Čtyři měla několikrát a upřímně to moc nezvládá, i když to nepřizná, takže se vždy snažím nějak z toho vymluvit a nejmladší dceru si nechám doma.
O víkendu se nabídla, že si odpoledne vezme děti, aby mohly na boby (byl sníh). Zpočátku jsem to odmítla, ale manžel musel nečekaně jet pomoc s opravou ke svým rodičům a já boby s tím břichem teď už nedávám, tak jsem babičce zavolala a manžel k ní děti dovedl s tím, že na večeři budou doma a já jim udělám wafle - dělám je jednou týdně a vždy se celkem nacpou. Moje mamka to ví, přesto od ní děti přišly přecpané, což jsem bohužel zjistila až když nejstarší syn začal v noci zvracet a mladšímu se udělal špatně ráno. Ve výsledku jsem byla celou noc vzhůru se starším a snažila se do něj dostat aspoň trochu vody, mladší si to naštěstí odbyl přes den.
Bohužel se to nestalo poprvé (já doufala, že jsme si to předtím vyříkaly), můj manžel má 185 cm/ 72 kg, je hubený a jiný nebude, starší děti jsou po něm a moje mamka to nechápe a neustále žije v domnění, že je málo krmíme. Nepomáhá jí říct, že starší má teď trochu období, kdy nezná s jídlem míru (je schopen sníst porci dospělého a za čtvrt hodiny přijde, že má hlad, přitom je na něm vidět, že má dost) a mladší má od Vánoc problémy s nadýmáním. Poslouchat mě nebude a jídlo sebou si také děti vzít nesmí, protože ji to uráží.
Následně to stojí nejstaršího syna zbytečně den ve školce, mě lékaře ke kterému jsem objednaná půl roku - protože dopoledne samozřejmě hlídání není a se dvěma dětmi, které mohou kdykoliv zvracet jít prostě k doktoru nemůžu. Manžel by se musel uvolnit z práce, jenže to by mu přerušilo důležitý meeting, takže to také nejde. Manžela to tak vytočilo, že chce hlídání stopnout úplně, bohužel to zahrnuje i cvičení s mladšími dětmi, kam mamka chodila chvíli místo mě - než porodím + kousek šestinedělí. Takže na tom budou bité bohužel jenom děti, budou muset být se mnou doma. Co je lepší - ukecat manžela (o děti se stará prakticky celé víkendy a kdykoliv přijde z práce, navíc jezdí pomáhat rodičům, nemůžu po něm chtít aby chodil z práce dřív), aby hlídal nebo žít s tím, že dětem bude občas po návštěvě u babičky špatně?
Nejsem nevděčná za hlídání, ale nejsem teď v situaci, kdy zvládám v pohodě vše, co jindy. Navíc se ještě netuším jaké bude miminko a kolik času bude třeba než se trochu zaběhneme. Na druhou stranu mám plné zuby toho koukat se na syna jak pláče, že je mu špatně jenom kvůli třem hodinám pobytu u babičky.