Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Někdy volá i 2× denně a když říkám, že se ptá na to stejné tak tím myslím vážně pořád to stejné dokola, je to tak každý den v měsíci poslední rok. Vím, že jednou přijde doba, kdy bych byla za telefonát ráda, ale tohle je už na zblbnutí, trpělivě jsem jí vždy odpovídala, ale už nemám sílu, dost, že práce kolem dítěte je ta stejná práce dokola, jsme obě jiné typy, já optimista a ona strašný pesimista, když řeším nějaký problém, tak mě akorát více zdeptá, než aby mi nějak pomohla. Když jsem šla na plánovaný císařský řez, tak jsem jí volala, až byla dcera na světě, jinak by mě úplně vystresovala. Zvířata doma má. Manžel už taky naznačil, že to začíná přehánět a že když je u nás doma, tak je s malou jak utržená ze řetězu. Kdyby přišla 1× týdně a volala aspoň obden, tak jsem spokojená, ale nedá se s ní domluvit.
A smim se zeptat, na co konkretne se pta stale dokola a jak ji odpovidas?
Je to tezke, clovek je za zajem samozrejme rad, ale vse ma sve hranice.Ja treba mela problem davat deti jako malinke nekomu chovat, ale zjevne by se rodinna alba bez fotky vsech clenu a novorozence zakukleneho v zavinovacce neobesla
Tak jsem to tak nejak prezila a ted jsem rada, ze babickam zajem o vnoucata s vekem neklesa, spis naopak.Jak rada se jich jednou dvakrat za mesic zbavim ![]()
Příspěvek upraven 14.12.16 v 19:55
Co psát v době, kdy je v práci sms?
vše stejné jako včera, hodí se ti návštěva v neděli?
Kdyby se něco změnilo, zavolám
mám tě ráda a malá posílá pusu.
Postě ji předběhnout a vzít to do vlastních rukou..
Strč si klíče do zámku zevnitř a sama nepřijde
mě kdyby někdo takhle kecal do života a do mých pravidel tak bych asi vypěnila. Babička vždycky když se bavíme déle dělá moudra.. a kdyby tohle dělala moje maminka tak bych asi vysvětlila význam slova respektovat a soukromí. A na ty telefonáty. Řekni jí že pokud nezvedneš telefon ať ti napíše sms, že se sama ozveš a ať to respektuje, že ti to není příjemné když tě komanduje na každém možném koutě.
@unuděná na hlídání bude určitě fajn, akorát je to s ní těžké, že něco zakážu a ona to stejně udělá. Třeba s posazováním, řekla jsem, že dokud se neposadí sama, tak sedět nesmí a pokaždé, co tady byla ji aspoň jednou posadila. Dneska ji krmila cukrovím a to jí není ani rok
Dcera je malý jedlík a málo pije, snažím se ji nenutit, vždy ale sní a vypije dost. Moje máma vezme flašku a i přes to, že dcera flašku odstrkuje ručičkama a obrací hlavičku jí ji i přes můj zákaz vnucuje… Je to s ní těžké, měla jsem vždy spoustu trpělivosti a nebyla nějak nepříjemná, ale dneska jsem to už vážně nezvládla ![]()
Jinak taky jsem pro cestu klidu - ono to hlídání je fajn, né že ne ![]()
@Lychee13 píše:
No tak jí napiš pravidla, kolikrát týdně k vám může chodit a v jakých intervalech volat. Mě to přijde uhozený, tím spíš, že je to Tvoje matka. Potom se ale nediv, když budeš Ty po ní něco chtít a nebude jí to po chuti.
A zensky, kterou chlap hlida na kazdem kroku, cte ji telefon a leze do kabelky taky doporucis, aby byla rada, protoze jine zeny by daly nevimco za vetsi zajem ze strany partnera?
Tohle je dost slozite, kdyz je na jedne strane te pozornosti vice, nez kolik strana druha snese.Je potreba to vyresit kulantne, aby maminka nemela pocit, ze ji zahanis, ale nechala nejaky osobni prostor.Ne kazdy je rad za denodenni vyjecavani na telefonu, to je potreba akceptovat.
Já mám i svou zlou povahu a s takovou co píšeš bych jí do ruk dítě nedala
to je přesně to, co nechci.. a bojím se jak se bude chovat tchýně s tchánem k našemu dítěti. Tchán cukrovkář, pořád se cpou sladkým a nemají problém to cpát i malým dětem a tak se bojím abych před nimi nevybouchla ![]()
@unuděná každý den dotaz co malá jedla, co teď dělá, jak v noci spala, jestli už jí vylezly zuby (když vylezl první, ptala se na druhý atd.), jestli už sedí, leze, jestli si s ní hraju, jestli jí čtu, jestli jsme byly venku, co budeme dělat, kdy bude zase jíst, co jsem jedla já a co jinak nového, většinou vše ve stejném pořadí… na konec přidá rady co a jak mám dělat a pak se hovor ukončuje. Snažila jsem se s ní dopisovat přes mail, když jsem měla chvilku volno, ale stejně zavolala, většinou, když jsem krmila nebo uspávala, průběžně jsem jí to přestala zvedat, protože jsem věděla, že nic důležitého nepotřebuje…
@unuděná píše:
A zensky, kterou chlap hlida na kazdem kroku, cte ji telefon a leze do kabelky taky doporucis, aby byla rada, protoze jine zeny by daly nevimco za vetsi zajem ze strany partnera?
Tohle je dost slozite, kdyz je na jedne strane te pozornosti vice, nez kolik strana druha snese.Je potreba to vyresit kulantne, aby maminka nemela pocit, ze ji zahanis, ale nechala nejaky osobni prostor.Ne kazdy je rad za denodenni vyjecavani na telefonu, to je potreba akceptovat.
Zakladatelka psala něco o tom, že jí maminka hlídá na každým kroku a leze jí do telefonu? Asi každá čteme jinou diskuzi.
Já prostě na návštěvě 2× týdně a telefonátu 2× denně nevidím nic katastrofálního. Co se na to podívat ze strany babičky? Manžel má koníčků hodně,(nevšímá si ji možná)jak psala zakladatelka, syn v zahraničí a dcera, co jí strašně obtěžuje, když se ozve. Co když si babička přijde prostě jen nepotřebná a chce být zase užitečná alespoň přes vnučku. Je jí třeba jen smutno, což chápu, že je tady na epipi skoro trestuhodné. ![]()
@Lychee13 - jenže zakladatelka nechce vnučku od babičky odříznout, chce jen trochu volnosti..chce to najít kompromis..
@Králičice píše:
@Lychee13 - jenže zakladatelka nechce vnučku od babičky odříznout, chce jen trochu volnosti..chce to najít kompromis..
Fakt jsem ráda, že máme v rodině vztahy, jaké máme.
Mě by osobně od dcery mrzelo, kdyby mi určovala kdy a jak často jí můžu zavolat.
Každého věc ale. ![]()
@Lychee13 přála bych si více soukromí, což jsem jí přátelsky řekla už mnohokrát, ale přijdu si vždy jak na výslechu, vše musí mít pod kontrolou, co jsme dělali a co budeme dělat, nedejbože, když chceme s manželem někam jet, tak hned proč tam jedete, je to daleko a musím pak vysvětlovat proč jedeme tam a nejdeme raději do parku za barák…
@Lychee13 píše:
Fakt jsem ráda, že máme v rodině vztahy, jaké máme.Mě by osobně od dcery mrzelo, kdyby mi určovala kdy a jak často jí můžu zavolat.
Každého věc ale.
Mě osobně by zase od mamky mrzelo, kdyby mi každý den volala, co jsem dětem uvařila a radila (nevyžádaně), co a jak mám vařit příště
A dost by mě naštvala, kdyby kvůli telefonátu tohoto ražení volala mému manželovi (!) a nadháněla mě. Zájem je jedna věc, ale tohle je přesné dle názvu diskuze - to už hraničí se stíhačkou. Přečti si znovu úvodní příspěvek.
@Anonymní píše:
@unuděná na hlídání bude určitě fajn, akorát je to s ní těžké, že něco zakážu a ona to stejně udělá. Třeba s posazováním, řekla jsem, že dokud se neposadí sama, tak sedět nesmí a pokaždé, co tady byla ji aspoň jednou posadila. Dneska ji krmila cukrovím a to jí není ani rokDcera je malý jedlík a málo pije, snažím se ji nenutit, vždy ale sní a vypije dost. Moje máma vezme flašku a i přes to, že dcera flašku odstrkuje ručičkama a obrací hlavičku jí ji i přes můj zákaz vnucuje… Je to s ní těžké, měla jsem vždy spoustu trpělivosti a nebyla nějak nepříjemná, ale dneska jsem to už vážně nezvládla
Tohle se mi ovšem zdá jako mnohem závažnější problém, než denní telefonáty a nevyžádané návštěvy. Ona tě vůbec nerespektuje jako matku! Svědčí o tom už její pochybnosti, zda dítě správně krmíš, jak se mu věnuješ, jak spí atd. a tohle to jen potvrzuje. Taky to na mě kdysi tchýně zkoušela, takové jako že dítě uspí mimo jeho obvyklou dobu spánku, půlročnímu dá do ruky knedlík, nechodící tahá za ruce, nebo mu dá po čištění zubů sladkej džus apod. Velmi rázně jsem to hned v zárodku utnula, vysvětlila, co a jak si nepřeju a proč a musím říct, že to funguje skvěle dodnes. Ale uznávám, že tchýně je skvělá ženská, jen vyrostla v jiných pravidlech, než jsou teď, takže tam domluva pomohla okamžitě.
Na tvém místě bych si udělala čas jen na ní (bez dcerky), sedla a hodila vážnou řeč. Prostě „mami, mám tě moc ráda, ale přeji si, abys mi jako matce víc věřila, respektovala moje zásady a nezasahovala nám do soukromí. Představuji si to tak a tak“. Pokud je to rozumná ženská, tak se domluvíte!
@Anonymní píše:
Radu asi nemám, jen chci vyjádřit podporu. Také by mne to ubíjelo. A musím říct, že my jsme s mužem asi asociálové, ale pokud se nám to právě nehodí a nestíháme, tak prostě tel. nebereme a zavoláme později. To víš, že k tomu byly připomínky, ale časem to přešlo…
Jinak moje mamka volá asi 1× týdně, poví mi, jak je u nich, kde je a co dělá (hlídá sestře děti) no a to je asi tak vše.