Babička - vnoučata - partner

Hanka-Hanka
10.3.25 10:32

Babička - vnoučata - partner

Ahoj, ptám se sice jako starší ženská (babička), ale třeba se tu i nějaká další „babka“ najde. Je mi přes 50, jsem babička vnoučat. Mám partnera přes 15 let. Ale nebydlíme spolu kvůli práci, víkendy společné, dovolené. Máme dospělé děti, ale u mě k tomu jsou teď vnoučata. Ptám se na váš názor. Vnoučata u něho nikdy nebyla s tím, že se mnou a vnoučaty trávit čas nechce. Ani výlety, byla jen nějaká dovolená s nimi, to už taky nechce. Prostě nejsou jeho vlastní a nemá zájem. Teď mi řekl, že ještě že nemá zahradu, že bych je vozila k němu třeba na opékání. A to jsem dostala docela facku, jako že je jasné, že s nimi prostě nepočítá. Ale ke mně patří a nikdy bych se jich nevzdala. Jako on ví, že jsou u mě na prvním místě, kdyby cokoli, v tom mi nebrání, ale já musím pořád volit volno buď s partnerem nebo s dětmi. Je to únavné. Jsou to akční dětičky, to je pravda, ale je to dobře. Jeho děti jsme také brali na dovolené a držela jsem ústa. Vím jistě, kdyby on měl vnoučata, máme je stále. A nikdo by se mě neptal. Máte někdo zkušenost? Vím, trapné se na toto ptát po padesátce 😃 ale, třeba se chytnu za nos a něco si z vašich názorů vezmu… Hezký den Hana

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41186
10.3.25 10:39
@Hanka-Hanka píše: Více

Tak asi bych váš vztah nechala v rovině „užívání si“, když ty budeš mít náladu a čas. Jasně dal najevo, že společný čas s tebou a vnoučaty nechce, takže bude jen na tobě, jestli víkend strávíš s vnoučaty nebo s ním…a do budoucna bych se nenechala v táhnout do toho, že se mu o jeho vnoučata pak ty budeš starat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.25 10:46

Kolik těm vnoučatům je? Tchýně se taky nastěhovala na důchod k přítelovi a naše holčičky sami nikdy neměli, nebyl zájem a já jim nedůvěřuju, e by se o ně dobře postarali…moji rodiče se jim věnují s nadšením a láskou a běžně se zapojují do logistiky, klidně si vezmou starší že školky, do ji vezmou na trénink, nechají si ji na noc a ráno ji dají do školky nebo naopak si vezmou malou, pokud se potřebuju věnovat starší…

• Citovat
  • Upravit
33658
10.3.25 10:50
@Hanka-Hanka píše: Více

Nutit ho nemůžeš, ale když nechce tvé vnoučata vídat, tak mu musí být jasný, že svůj volný čas nebudeš věnovat jen jemu, ale i jim. Tvoje děti jste taky brali na dovolené? Nebo jen jeho? Je nefér, že kdyby měl vnoučata on, tak je máte pořád a tvůj názor by ho asi nezajímal. A ne, není trapné se na to ptát v jakém koliv věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
10.3.25 10:53

Není co řešit nechce tak nechce. Nelamala bych to přes koleno a trávila čas buď s ním nebo s vnoučaty. Kolik času s kým to už je na Tobě.
On vnoučata nemá tak je zbytečný v tuto chvíli řešit Tvůj případný kontakt s nimi.Az ten čas přijde řekla bych mu že jistě nepočítá s tím že s nimi budu trávit čas
Vyřešeno :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
10.3.25 10:57

Ono je to těžký. U nás nemá o vnoučata zájem ani vlastní babička. Kamarádovi nevlastní vnouče rozložilo vztah, protože jeho partnerka chtěla vnuka hlídat každý víkend a on si zas chtěl o víkendu odpočnout po celkem těžké práci. Je to prostě o respektu a kompromisu. Nenutit ani druhýho, ani sebe do toho, co je mu nepříjemný. Pokud chceš s partnerem zůstat, tak prostě selektovat čas vnoučata/partner. Nic jinýho nejde poradit. Jen bych hodně zbystřila, kdyby ti začal čas s vnoučaty vyčítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.3.25 11:08

Pro tebe jsou vnoučata na první místě? Zajímavé, očekávala bych, že v tomto věku to bude právě ten partner, který pro tebe bude hlavní :think: A jak často je u sebe máš?
Já bych ho do ničeho nenutila. Zřejmě mu není 40 a energie už taky ubývá, proč jí plýtvat na vnoučata? Ještě ty děti, to bych pochopila, tam ta vazba je žádoucí, ale vnoučata jsou zábava, ne povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148762
10.3.25 11:16
@unuděná píše: Více

Partner se na ni může kdykoli vykašlat a vnoučata o ní pak nebudou stát taky, když na ně ona bude kašlat kvůli chlapovi. Ještě kašlat na rodinu kvůli chlapovi který sice nerespektuje rodinu partnerky ale svou jí pod nos strká automaticky.

Příspěvek upraven 10.03.25 v 11:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
10.3.25 11:17

Pokud to máš nastavené, že vnoučata na prvním místě ok. Pak musíš volit, protože Tvůj partner to má aktuálně jinak nastavené.
Naše rodiče to taky neměli jako ty. Na prvním místě měli svoje zájmy, koníčky, cestování a až pak vnoučata ( bez ohledu na věk ).

Moje mama si nového partnera vzala tedy po letech. Respektuji to. Vnoučata měli společně asi tak 3× za rok. Na nějaké akce jezdí sama s nimi.
Na hromadné dovolené třeba nebyli nikdy, vždy jezdí sami.
Respektuji to. Je to jejich rozhodnutí. Proč bych kvůli tomu měla někoho házet přes palubu a podobně netuším.

Příspěvek upraven 10.03.25 v 11:19

• Citovat
  • Upravit
53190
10.3.25 11:18
@Anna766 píše: Více

Proč by o ní vnoučata nestála? Však „mít na prvním místě partnera“ neznamená, že na vše ostatní se vykašlu, ne? ;) Jdeš trochu z rohu do rohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.3.25 11:19

Moje máma má a vždy měla na prvním místě svého manžela, přesto jsem NIKDY neměla pocit, že kašle na mě, mou sestru nebo naše děti :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148762
10.3.25 11:20
@unuděná píše: Více

Mít na prvním místě partnera který samozřejmě své děti na společnou dovolenou ano, ale partnerky vnoučata drží stranou a kdyby on nějaké měl, tak by už tak striktní nebyl… no nevím. Jestli to je spravedlivý vztah podle vás, tak to koukám teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
10.3.25 11:22

@Anna766 Tak maminka své děti vychovala a věnovat se vnoučatům a mít je na prvním místě není přeci povinnost.
I tak může mít s vnoučaty ok vztah přeci.

• Citovat
  • Upravit
53190
10.3.25 11:22

Jo a pozná se to až ve chvílích, kdy něco jde jinak než podle plánu. Příklad: naplánuji si víkend s partnerem na wellness. Ve čtvrtek zavolá dcera, že by se jí hodilo hlídání dětí od pátka do neděle, aby mohla se svým chlapem na víkend. Pokud v tuto chvíli dáš přednost změně plánu, čili upřednostníš dceru a vnoučata před něčím, co už máš domluvené s partnerem, pak se holt nemůžeš divit, že třeba brzy zůstaneš bez toho partnera ;) Ale platí to samozřejmě i obráceně. Zrušit dceři slíbené hlídání, protože chlap sehnal lístky na koncert a chce jít s tebou, to se také nedělá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.3.25 11:23
@Anna766 píše: Více

Děti nejsou vnoučata. Jasně, že pokud měl menší děti ve své nebo střídavé péči, tak je asi bral na víkendy či dovolené. Ale to je rodič. Ona je „jen“ babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová