Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Julinka 18 píše:
@lolink Naštěstí žádného neznám…holky udělejte si to jak chcete, buďte nervozni z bacilů, hysterické z oliznutí čehokoliv..bohuzel vim, co prehnaná hygiena zpusobuje, jak se dezinfekci stavaji bakterie a viry rezistentnimi…jak jsou dneska deti alergické i na vzduch…vseho s miroua chladnou hlavou…
Jedina hystericka tu zacinas byt ty, jak vse obhajujes najednou. Nikdo tu z niceho nervozni neni, ty asi neumis cist ze?
Ale vedome dat diteti rohlik ze zeme a nechat ho olizovat hracky a kdo vi co vse v herne…ale tak hlavni je, ze si buduje tu imunitu ![]()
@Kukacka123 Nevim co je na tom vtipneho, ze nechavam dite poznavat svet a deti proste poznavaji svět usty…říká se tomu orální faze a ano rohlik jsem ji zvedla a dala, a to ze nekde pravděpodobně mozna da do pusy něco o cem nevím je nevědomé
Hele, zrovna rohliky jsou fakt zapraseny uz v obchode. Vozi se prepravkami v prachu neprikryte, v deravych pepravkach se tahaji po chodnikach, sem tam na ne neco sedne, treba holub, to jsem videla na vlastni oci.
lidi se v tom hrabou rukama, ktery si po zachode neumyji, rukama, kteryma tlaci voziky, ktery se nedesinfikujou. Takze pokud diteti upadne rohlik v lese, jo, dam mu ho. Ofouknutej.
pokud na Vaclavaku, vyhodim ho. Tohle mi neprijde zase takova hruza teda.
@Julinka 18 píše:
@Kukacka123 Nevim co je na tom vtipneho, ze nechavam dite poznavat svet a deti proste poznavaji svět usty…říká se tomu orální faze a ano rohlik jsem ji zvedla a dala, a to ze nekde pravděpodobně mozna da do pusy něco o cem nevím je nevědomé
Ja jen rekla, ze si protirecis. Vtipna byla akorat ta fraze. Tak jasne, ale bacha, venku se daji poznavat ruzne veci, ne vzdy je to mnamka… kdyz jsem venku s dcerou, tak ji mam pod dohledem porad, nevim na co a jak bych ji mela nechavat zit. Do mobilu nekoukam, tak kam jinam koukat, nez na ni. Navic ji pozoruju rada. Jinak nepotrebuju nic vysvetlovat, tva vec.
@Julinka 18 píše:
@Kukacka123 Ja jen neřeším kraviny to je celé…
@lolink píše:
Hele, zrovna rohliky jsou fakt zapraseny uz v obchode. Vozi se prepravkami v prachu neprikryte, v deravych pepravkach se tahaji po chodnikach, sem tam na ne neco sedne, treba holub, to jsem videla na vlastni oci.lidi se v tom hrabou rukama, ktery si po zachode neumyji, rukama, kteryma tlaci voziky, ktery se nedesinfikujou. Takze pokud diteti upadne rohlik v lese, jo, dam mu ho. Ofouknutej.
Jo jo, dělám to stejně. „Přemýšlím“ totiž podobně. Nejlepší je zamyslet se nad tím, co všude nabraly mámy kalhoty, když si v nich sedá u nás na gauč, když se tu stavila po celodenním výletu v Praze ![]()
@lolink píše:
Hele, zrovna rohliky jsou fakt zapraseny uz v obchode. Vozi se prepravkami v prachu neprikryte, v deravych pepravkach se tahaji po chodnikach, sem tam na ne neco sedne, treba holub, to jsem videla na vlastni oci.lidi se v tom hrabou rukama, ktery si po zachode neumyji, rukama, kteryma tlaci voziky, ktery se nedesinfikujou. Takze pokud diteti upadne rohlik v lese, jo, dam mu ho. Ofouknutej.
Tak to je nechutny s tim holubem
Tak les a Vaclavak je jinej, to souhlasim. Zalezi, kde spadne a jak moc byl ozmoulanej a co se na nej nalepilo
kdyby ho mela celej ozmoulanej, spadl ji v lese a nalepilo se na nej plno jehlici, tak to asi obirat nebudu, ale taky jo to nedam…
Příspěvek upraven 18.02.20 v 17:39
@Bubla Bůčková píše:
Jo jo, dělám to stejně. „Přemýšlím“ totiž podobně. Nejlepší je zamyslet se nad tím, co všude nabraly mámy kalhoty, když si v nich sedá u nás na gauč, když se tu stavila po celodenním výletu v Praze
@Kukacka123 píše:
Tak to je nechutny s tim holubemTak les a Vaclavak je jinej, to souhlasim. Zalezi, kde spadne a jak moc byl ozmoulanej a co se na nej nalepilo
kdyby ho mela celej ozmoulanej, spadl ji v lese a nalepilo se na nej plno jehlici, tak to asi obirat nebudu, ale taky jo to nedam…Příspěvek upraven 18.02.20 v 17:39
Ja nejsem moc za desinfekce a podobny veci. Mam rada deti, ktere si hraji v potoce a chodi mi domu spinavy, ze je svlekam pred barakem. Od pul roka neresim. Delim na cistou a spinavou spinu. Mne to ani moc nebavi, furt ty decka lestit.
@Kukacka123 No vidis a ja jeste krom dcery hlidam psa a přesně ve chvili, kdy volam psa a davam povel mi dcera hrabne do krtince a ma plnou pusu hlíny…prostě vsechno clovek neuhlidá a ja jsem toho nazoru, ze co tě nezabije tě posili…ja jako dite jedla vajgly a žiju
@lolink píše:
Ja nejsem moc za desinfekce a podobny veci. Mam rada deti, ktere si hraji v potoce a chodi mi domu spinavy, ze je svlekam pred barakem. Od pul roka neresim. Delim na cistou a spinavou spinu. Mne to ani moc nebavi, furt ty decka lestit.
Ja nic takovyho taky nedelam, nikoho nedezinfikuju, ale je spina a spina. Ono kdyz si hrajou u potoka a v lese, tak je to jiny jak ve meste nekde.
My na vesnici taky chodily se segrou domu jak cunatka. Svlekaly jsme se v pradelne. Ted jsme ve meste, je to jiny…lidi jsou cunata. Ale stavime na vesnici, takze se tesim ![]()
Příspěvek upraven 18.02.20 v 18:41
@Julinka 18 píše:
@Kukacka123 No vidis a ja jeste krom dcery hlidam psa a přesně ve chvili, kdy volam psa a davam povel mi dcera hrabne do krtince a ma plnou pusu hlíny…prostě vsechno clovek neuhlidá a ja jsem toho nazoru, ze co tě nezabije tě posili…ja jako dite jedla vajgly a žiju
Parada ![]()
@Kukacka123 píše:
Ja nic takovyho taky nedelam, nikoho nedezinfikuju, ale je spina a spina. Ono kdyz si hrajou u potoka a v lese, tak je to jiny jak ve meste nekde.
My na vesnici taky chodily se segrou domu jak cunatka. Svlekaly jsme se v pradelne. Ted jsme ve meste, je to jiny…lidi jsou cunata. Ale stavime na vesnici, takze se tesim
Vesnice je neco jinyho. V praze mam desinfekci na kocarku, to jo.
ja vesnici miluju. A taky to tu holky resi, kdyz mi kluk pribehne od potoka na pisek jak cune. Taky to komentuji. Mne to je fuk, se to vypere. A vozim dvoje boty a hadry, vzdycky tam spadne.
Akorat ma narok jen na jednu chybu. Vic, jak jeden set vozit nehodlam. ![]()
@Anonymní píše: Ženy, když jsme teda u těch bacilů, mám dotaz. Já bacily asi taky trochu hrotim, ale vím, že to neni dobře a bojuju s tim. Takže v hloubi duše se mi dělá dobře při představě, že se na tyhle věci vykašlu a dítě nechám olizovat cokoliv… Ale k tomuhle stavu jsem teda ještě uplně nedozrála. Každopádně by mě zajímaly vaše názory na tyto tři věci, který nevím, jestli mám prožívat nebo se na ně vykašlat (a omlouvám se všem, je to nechutný):
1. Nedavno jsme v baráku měli pár myší, než jsme je chytli, tak běhaly všude možně, např. jsem jednu viděla bežet kolem postýlky, kam mimču pořád padají hračky nebo jídlo… Malý ted např. dávám kůrku chleba na kousání, který jí ale věčně padá na to místo, kde běžela ta myš… Sebraly byste ho a daly jí ho zpátky ke kousání nebo vyhodily a daly nový?
2. Pes - nedavno přilítnul a oblíznul jí celou pusu a samozřejmě ona se hned oblízla sama, takže psovi sliny v její puse samozřejmě… Nestihla jsem jí umýt, ale když se to stane příště, řešily byste to nebo ne? To sam když psa hladí… umejt pokaždý ruce nebo ne???
3. U prarodičů mi leze mimino po zemi, po který chodí děda s plísní na nohách…nechaly byste tam mimčo lézt nebo ne?
Ještě bych mohla vyjmenovat nějaký jiný nechutný případy, ale tohle mě zajímá nejvíc. Díky ženy za rady! Jinak jsem anonymní, pančto se prostě stydím za tento dotaz, tak snad se nebudete zlobit…
Chleba bych dala nový asi. Mám z myši respekt. A pokud bych měla doma myši, vyměnila bych koberec za podlahu, která lze vytirat (ale já nejsem kobercova a koberce doma tak jako tak nemáme). Na druhou stranu, pokud ti dítě leze po zemi, stejně si o místa, kde se pohybovala ta myš, uspini roce, které si pak strčí do pusy. Nebo možná jednou přímo olize ten koberec nebo jiné místo, kde se pohybovala ta myš. A pokud budeš s dítětem chodit ven, určitě se bude dotýkat i míst, po kterých proběhla myš a následně si dá ty ruce do pusy. Nebo si strčí do pusy kus trávy, hlíny nebo ochotná kamínek, kus kůry a určitě tak jednou strčí do pusy něco, po čem proběhla myš nebo nějaká jiná potvora. V zásadě u toho koberce je to o tom, že o tom víš, a proto z toho máš špatný pocit. Venku to vědět nebudeš a budeš v klidu. Psa, pokud je zdravý a pokud na něj nemá dítě alergii, bych já osobně neřešila. Spíš bych se trochu bála, aby pejsek nekousl. Nohy by mi asi vadily (je otázka, zda bych si to uvědomila, nejspíš asi ani ne), dítě bych tam lézt nenechala.
@lolink píše:
Vesnice je neco jinyho. V praze mam desinfekci na kocarku, to jo.ja vesnici miluju. A taky to tu holky resi, kdyz mi kluk pribehne od potoka na pisek jak cune. Taky to komentuji. Mne to je fuk, se to vypere. A vozim dvoje boty a hadry, vzdycky tam spadne.
Akorat ma narok jen na jednu chybu. Vic, jak jeden set vozit nehodlam.
Tak vesnici na tohle taky radsi. Mesto je pro maly deti naprd. A to nejsme v zadnym velkym meste vylozene, ale i tak…jako chodime na hriste a nehrotim, ze je cela od pisku a nebo se vali v kaminkach a prehazuje je lopatkou. Zadek spinavej, kolena,…hlidam, aby to teda nejedla, ale taky uz mela kaminek v puse. Ale kdyz vidim nektery ty pejskare a tak, jak se pes vy.ere a oni to tam nechaji, uz i na tom detskym hristi byli se psem, chc. l do piskoviste, oni ho nechali - lidi jsou prasata
dcera teda uz si tolik veci do pusy nestrka a kdyz ji davam neco jist, tak mam bud dezinfekcni ubrousky a nebo dezinfekci, proste se mi to ekluje, taky se nevrtam v zahonku a nejim pak, ale ruce ai umeju…