Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdavím všechny!!!
Máte prosím někdo zkušenosti s látkovými plenkami Bambino Mio? Dcera od jedné mé kolegyně v práci je používala. Nemůže si je vynachválit. Ale já jsem zase na různých diskuzích četla, že často protečou, umažou se svrchní kalhotky, … Uvažuji o pořízení celé sady „od narození po nočník“. Není to malá investice, tak se trochu bojím, aby mi to s nimi šlo. Jak často plenky perete? Kolegyně v práci říkala, že snad každý den, maximálně každý druhý den. Máte to tak také? Díky za každou zkušenost!!!
Ahoj celou sadu bych určitě nepořizovala… zkus spíš jak ti to bude sedět. Já je používál ale až od pů roku asi. Používám do nich klasické čtvercové a skládám je trochu jinak než se všud epíše a neprotékají mi. jen mi vadí že mám malá zadeček jak vosa ![]()
ale jinak jsem spokojená… jen jak říkám, každému vyhovuje něco jiného a používání látkových plínek není pro každého…
A ty novorozenecké hovínka si votm neumím představit.. já přešla na látkovky až když malá začala kakat trošku tuhší hovínka
Ahoj,
u první jsem používala jen BambinoMio, ale kombinovala jsem s klasickými čtvercovými plenkami. Na noc jsem dávala jednorázovky.
U mladšího jsem BM používala asi do 3 měsíců, pak jsem zjistila, že se osypává po PUL kalhotkách, takže jsem musela přejít na vlňáčky a flísáčky. Ale jejich vícevrstevné plenky jsem používala dál.
Za mě - nekupovala bych celou sadu, třeba velikost 2 plenek jsem nepoužila nikdy a největší velikost kalhotek také ne. Navíc na noc (pokud nebudeš chtít přebalovat) je potřeba něco savějšího (bambusová plenka). Koupila bych první dvě velikosti kalhotek (ty NB klidně z druhé ruky, děti mi z nich vyrostly během 3 týdnů a to jsem neměla žádné obříky), plenky vel. 1 (pokud budeš používat jen je, tak alespoň tech 24 kusů, dá se ale kombinovat i se čtvercovými plenkami). Při tomhle množství jsem prala ob den nebo max. po třech dnech (méně často by to ani být nemělo, plenky by mohly zplesnivět). (MMCH častěji než plenky peru oblečení starší, co je ve školce, máme tak 3 sady oblečení za den..).
U malého dítěte, které kaká „vaječinu“ je potřeba počítat s tím, že budou kalhotky často špinavé, protože kakání uteče. Jinak mi ale neprotékaly (z kalhotek se nikdy nic nedostalo), malá ani malý nebyli odření. Takže bych je nezavrhovala, ale nekupovala bych rozhodně celou sadu.
my pouzivame Bambino Mio ctvercovky u obou deti a spokojenost
Nemusim ty jejich svrchni gatky, takze pouzivame jine. Celou sadu od narozeni na nocnik bych asi nekupovala, je to celkem velka investice a pokud nesednou a nebudes spokojena, tak je to skoda penez… neslo by si je treba na par dni pujcit od te dcery od kolegynky z prace?
jo a k tomu prani, zalezi, kolik budes mit plinek, cim min, tim je musis tocit casteji a tim casteji prat, ale i tak je dobry je jednou za 2-3 dny vyprat. My perem obden a to mame v latkovkach momentalne 2 prcky ![]()
Holky, co myslíte čtvercovkami a klasickými čvercovkami? Od Bambina jsem ty plínky všechny čtvercové, uprostřed je pruh, který má více vrstev. To je ono? A klasické čtvercové - to myslíte ty klasické plínky, které se používají třeba na ublinknutí? (samozřejmě poskládané)? Jsem úplný začátečník, takže se omlouvám, jestli vám mé otázky přijdou fakt „jednoduché“ ![]()
522005 píše:
Holky, co myslíte čtvercovkami a klasickými čvercovkami? Od Bambina jsem ty plínky všechny čtvercové, uprostřed je pruh, který má více vrstev. To je ono? A klasické čtvercové - to myslíte ty klasické plínky, které se používají třeba na ublinknutí? (samozřejmě poskládané)? Jsem úplný začátečník, takže se omlouvám, jestli vám mé otázky přijdou fakt „jednoduché“
Čtvercovkami jsem myslela právě ty klasické plenky, co znaji všichni. Pak jsou taky např. čtvercovky bambusové, savější, ale dražší. Vyrábí např. Kikko, koupíš v obchodech s látkovkami (nebo to Kikko mívali v dm).
Plenky od bambina jsou „vv“ (neboli vícevrstevné), čtvercovky mívají zkratku „čč“. ![]()
Přijď do diskuse „nové látkující maminky sem“ (jsou tam i těhulky), určitě budeš za chvíli profík. ![]()
Koupila jsem jen jednu vícevrstvou BM na zkoušku a nevyhovuje mi. Na rovno (složené na třetiny) mi přijde lepší bambusová čtvercovka Kikko - je měkčí, lépe saje. Kalhotkový sklad mi z vícevrstvých taky nevyhovuje, moc dobře nesedí, to už je lepší novorozenecký sklad z klasické čtvercovky.
Každému ale vyhovuje něco jiného. Ať už mimču, tak mamině. Mění se to i s věkem dítěte, roční dobou, učuraností dítěte, charakterem stolice… Takže sadu bych nekoupila ani náhodou. Je dobré vyzkoušet různé značky a typy plen a pak dokoupit, co bude vyhovovat. Já třeba šetřím doma - používám obyč čverce a na ven mám poměrně drahé kalhotkové a all-in-one plenky.
Bodlinko, diky za vysvetleni i me, takze oprava, my vlastne pouzivame Bambino Mio vicevrstve plinky a ne ctvercovky ![]()
Díky za vysvětlení, teď už je mi to jasné. Na diskusi určitě kouknu - díky!!!
Taky používáme BM téměř od narození. S míchanýma vajíčkama jsme problém neměli. Teda jak se to vezme, protože je stolice taková tekutá, tak se přece musí počítat s tím, že se plenkové kalhotky umažou… Důležitý je, aby se nezapatlalo oblečení, což se mi spíš stalo u Pampersek než tady u BM.
Takže nejdřív jsme měli 3ks a teď to mám raději na 4ks i když už jsme velcí - skoro 9 měsíců. Každopádně čím je starší, tím víc kadí
Když měla pár měsíců, kadila cca jednou za 3 dny
. Dnes kadí asi 4 - 5 denně ![]()
Jsem s nimi maximálně spokojená. Ono je totiž důležitý naučit se to dobře zabalit, aby to neproteklo třeba kolem nožiček… Ze začátku se mi to zdálo, že se v tom nebude moct hýbat, každopádně pérování v 5,5 měsících a nyní už poskakuje kolem nábytku a leze jako drak mě utvrzuje v tom, že pleny rozvoj brzdit nemohou. Samozřejmě nic se nevyrovná častýmu luftování prdelky…
Jinak celou sadu bych si nikdy nekoupila. pro začátek jsme nakoupila 24ks BM plen vel. 1, k tomu BM kalhotky 3ks (lepší ještě více, ty 3 jsou absolutní minimum…) a pak ještě určitě separační vložky, které i s bobkem pohodlně spláchneš do WC a nemusíš se trápit tím, jak ten fujtajbl z té pleny dostat.. .
Pleny ti příjdou z takového divného plátna tuhého hladkého, tak to musíš vyprat na 90 a ony se srazí a dostanou ten správnej tvar a savost. Taky se tam nadělaj žmolky, ale to mě nějak netrápí, hlavně že sajou a stejně je na plence separačka…
Co se týče kalhotek, doporučuju brát především bílé a barevné tak maximálně na parádu k dokotorce nebo tak něco. Nevím jak to, ale u barevných se kroutí ty zapínáky na suchej zip a pak to blbě drží… ![]()
Co se týče barevných kalhotek - berry a citrusy trochu ztratili na barvě, u srdíček jsou pořád perfektně zářivé barvy ![]()
Jinak začátek byl takovej, že jsme přišla z porodnice domů a chtěla jsme začít látkovat a došla jsme k závěru, že na to nemám nervy. Nový miminko, stres, člověk se bojí na to sáhnout, neumí to dobře zapnout, kakance nateklý všude, ještě nám i ty nejmenší kalhotky byly velký, takže to vlastně ani nebylo možný zapnout tak, aby to nevyteklo, tak jsme si řekla, že dokud nedoroste, nechám to bejt, zatím se budu učit co s mimičem a získávat sebejistotu. Začali jsme látkovat asi v 5-6 týdnech. na noc jsem dávala furt jednorázovku (Pampers Premium Care - ty používáme stále na dovolených a tak, jsou super). A teď už látkujeme i v noci (asi od 5 měsíců) kdy BM přišlo s novýma savýma vložkama Mio Boost. Každopádně jsou z jakýsik umělotiny a nepříjdou mi právě kvůli tomu nějak extra savé. Takže v tomhle bych spíš zkusila něco jiného třeba toto vypadá good (ale nemáme to vyzkoušeno): http://www.slune.eu/…na-bl-bamboo
A pleny peru cca každé druhé ráno.
Rascal, díky za tvé zkušenosti!!! Bavila jsem se nedávno s kolegyní v práci (její dcera používá BM hned od narození). Když jsem jí říkala, že děti po narození nejsou do plenek ještě dost velcí, říkala, že dcera s tím neměla problém. Prostě plenky víc utáhla a bylo vše v pohodě. Nemůžou si BM vynachválit. Koupím asi rovnou celou sadu - ono to nějak půjde. Myslím, že jde určitě o zvyk. Určitě koupím i jednorázovky - také mám vyhlédnuté Pampers premium care - máš nějakou zkušenost, kde je mívají v akci? Dívala jsem se v Rossmannovi a tam za ně chtějí 319,– (za 78ks). Švagrová říkala, že to je docela drahý. Tak díky za info a snad budu spokojená jako ty ![]()
Některá miminka nejsou jak čmeláci.. Naše Karolínka je od narození jako žížala a stále zapínáme kalhotky téměř na max… Ale první týdny bylo opravdu nereálné ji to nasadit a prostě celkově po všech stránkách byly jednorázovky nej pro ten start… Pak jednorázovky miluju na našich cestách, ale jinak je nemusím a ani mi nevoní… (ne že by kyblík po dvou dnech nějak voněl…) ![]()
Premium Care furt kupuju za ty 300… maj to snad všude stejný… Jen je kupuju v DM a sbíráme bodíky a hlavně tam pak maj výbornou bio stravu pro mimča
) Takže jedině DM
Rascal píše:
Některá miminka nejsou jak čmeláci.. Naše Karolínka je od narození jako žížala a stále zapínáme kalhotky téměř na max… Ale první týdny bylo opravdu nereálné ji to nasadit a prostě celkově po všech stránkách byly jednorázovky nej pro ten start… Pak jednorázovky miluju na našich cestách, ale jinak je nemusím a ani mi nevoní… (ne že by kyblík po dvou dnech nějak voněl…)
Premium Care furt kupuju za ty 300… maj to snad všude stejný… Jen je kupuju v DM a sbíráme bodíky a hlavně tam pak maj výbornou bio stravu pro mimča) Takže jedině DM
Tak mě u druhého vyhovují víc látkovky hned od začátku. Na začátek mi prijdou lepší natahovací vlňáky, lépe sednou malinkému miminku. Nikde nic netlačí. Pod ně zavazovačka se čtvercem nebo na ven kalhotková plenka. Kadění se mi daří bezplenkovat, tak si lajznu i čtverec na rovno.
je pravda, že vlňáčky pro miminka jsou asi ideálnější když vezmu v úvahu, jak správně se má miminko nosit… Protože správně se nosí miminko v klubíčku, takže je celé ohnuté a zrovna kalhotky BM se docela zařezávaj do bříška. malá se nikdy netvářila, že by jí to vadilo, jenže jí nidky nic nevadilo
ale mě to docela dost trápilo, ale nějak jsem to nedokázala nějak inteligentně vyřešit. BM kalhotky a jim podobné dobře drží a nepropuští. U vlňáčků se mi hrozně líbí taková ta flexibilita, jen si už dál nedovedu představit to přebalovaní a pak to asi není nepromokavé, ne??????
A nad bezplenkováním jsme ani neuvažovala, už tak jsem byla dost ve stresu kvůli neúspěchům s kojením, které sice stále přetrvávaj, ovšem kojení je méně a méně a já se pomalu uklidňuju ![]()