Bartoloměj - ano či ne?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
25.11.14 11:35

Nedala bych. Ale nijak smesny mi to neprijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15056
25.11.14 11:35

Upřímně, mě se to jméno líbí a klidně bych ho dala.Ale moje sousedka přišla vyvalená, že nějaká kamarádka má chlapečka tohoto jména a ježiš chudák kluk. A já říkám proč, mě to příde v pohodě. A ona ty jsi taky divná a smála se. Takže, těžko říct :think: Ale je to asi jako s Matějem. Kdysi hojně dávané, pak zatracované, před dvaceti lety znovu objevené a velmi moderní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
25.11.14 11:36

Syn se měl jmenovat Bartoloměj, ale pak mi blesklo hlavou jiné jméno a z Barta jsme upustili. Ale jestli bude druhé kluk, tak bude Bart :)

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
@Pudloslava píše:
ja ho chtela, neprosel.
Byl to muj strejda ze slovenska, tak mi to jmeno nezni exoticky.

Exoticky? me spis KATOLICKY..proste me to evokuje neco z cirkve, a exoticke tedy neni ani omylem, spis hooodne starobyle.

• Citovat
  • Upravit
1128

Mě se moc libí! Líbí se mi, že základní podoba je ryze česká, kdežto zrkatka světově vyslovitelná. Hezky na mě to jméno působí i díky tomu - art -/umění v něm. Když se to jméno řekne, představím si hudebního skladatele, klavírního hráče, váženého herce… prostě hodně cool jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi

@MARTULA.NY líbí se ti? Dej ho. Je neobvyklé a mně se líbí. Děti jsou teď tolerantnější, protože neobyklých jmen je stále víc - znám Bernarda, Jeronýma, Medarda, Huberta, Huga… Jediný problém jsou rodiče. Mám 2 děti a ani jedno nemá tuctové jméno, ale na druhou stranu ani žádný extrém. Taky jsem slýchala, že nás děti za svá jména budou proklínat a děti se jim budou ve škole smát a posmívat. A víš co? Šla jsem se starším do školy, kde byli prvňáci. Ptali se mě, jak se jmenuje a byli z toho nadšení, protože se jmenuje jako pohádková postavička, tak se jim to líbilo. Blbé poznámky měli jen jejich rodiče a ještě si mysleli, jak jsou vtipní. (Syn je Vilém, tak se ho ptali, kde má Hynka a Jarmilu a strašně se tomu chlámali, jak jsou vtipní a originální :roll: ). Bohužel podobná „hříčka“ jde vymyslet i na mladšího. Od dětí jsem nikdy nic neslyšela, opravdu jen od rodičů.
A neboj, pokud si mají děti na něm něco najít, není potřeba jméno. My měli ve třídě Petra a říkalo se mu Petroune blboune a to je Petr naprosto normální jméno :nevim:
Pokud bude třetí, tak máme pro obě pohlaví zatím největší extrém.

• Citovat
  • Upravit
3605
25.11.14 11:37

Já bych do toho šla. Mi se zase hrozně líbil Albert, ale neprošlo to u manžela. :( Známá má Metoděje a je to fakt dobré. Okolí si zvykne na všechny jména. A přesně jak píše @ametyst, jakmile je to jiné jméno, které je zrovna v dnešní době cool, tak je to špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4596

Mně to jméno přijde v pohodě, klidně bych ho dala. Aspoň by neměl na hřišti 10 jmenovců ;)

Příspěvek upraven 25.11.14 v 11:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup

Křestní jméno: Bartoloměj

Charakteristika

Bartoloměj je prastarým biblickým jménem s pozoruhodným významem. Je jménem jednoho ze svatých apoštolů. V současnosti je i jménem pro nepřehlédnutelného muže, který je za všech okolností svůj.

Odvozeniny a varianty

Mužské křestní jméno Bartoloměj má i zkrácenou verzi v podobě Bartolomej, nemá svůj ženský protějšek. Nejznámější domáckou podobou jména je Bart, také Barta nebo Barty. Jméno Bartoloměj se vyskytuje i v jiných jazycích. Slováci ho užívají jako Bartolomej. Anglická varianta jména je Bartholomew, francouzská Bartholomé nebo Barthélemy, německá Bartholomäus. Holansky se jméno užívá jako Bartholomeus, španělsky Bartolomé, italsky Bartolo nebo Bartolomeo. Rusové jméno znají jako Varfolomej.

Významní nositelé

Nejstarším nositelem jména byl jistě svatý Bartoloměj, s jeho osobou se také pojí výklad jména. V české historii jméno nosil například český hudební skladatel Václav Josef Bartoloměj Praupner. V současnosti je nejpopulárnějším Bartolomějem jistě kreslená seriálová postavička Bart Simpson, kterému u nás svůj hlas propůjčil herec a moderátor Martin Dejdar.

Původ a význam jména

Bartoloměj, nebo také Bartolomej, je původem aramejské jméno. Vzniklo ze slovního spojení „bar Talmai“ překládaného jako „syn Talmajův“. „Talmai“ přitom pochází se slova „telem“, které se překládá jako „brázda“, potažmo „oráč“. Jméno Bartoloměj pochází z Bible. V Bibli byl Bartoloměj, resp. Nathanael Bartoloměj jedním z apoštolů. Vlastním jménem byl Nathanael (v překladu „Bůh dal“), jméno Bartoloměj bylo užíváno ve smyslu „syn Talmajův, syn oráče“. Některé teorie jméno Bartoloměj významově vysvětlují i jako „bojovný syn“.

• Citovat
  • Upravit
Liz
2064

Mám známého a ti dali jméno Bartoloměj. Chtěli Bárta po Simpsnovejch. Poprvé, když mi řek jak se mimčo jmenuje, tak mi to přišlo hrozný, ale teď když o něm mluví Bárt, Bártík, tak mi to tak hrozný nepřipadá. Nemyslim si, že by se mu v budoucnu někdo smál kuli jménu. Když se někdo bude chtít smát kuli jménu, tak bude i kdyby bylo nejnormálnější na světě. Když jsem chodila do školky, tak se děti se smály Klára kráva a přitom je to tak krásné a časté jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
25.11.14 11:38

Je to originální a nijak šílený mi to tedy nepřijde, proč ne :nevim: jinak mikuláš je krásné jméno! Teodor také není spatne ale maxim se mi nelíbí.
Přeji hezké vybírání :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
25.11.14 11:39

@MARTULA.NY Hele holka, proc si netrvas na svem? pokud se ti to jmeno libí a kvuli necemu jsi si ho vybrala, tak proc se tady ptas??? proc ho proste nedas??Ja uz tedy musim rict ze me tak silene uz neprijde…jen je proste zvastne tvarovane :mrgreen: :kytka:

Příspěvek upraven 25.11.14 v 11:43

• Citovat
  • Upravit
11565
25.11.14 11:39

@MARTULA.NY Bartoloměje mám v okolí dva (a u vzdálených známých další). Proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
25.11.14 11:40

@Liz vubec a ani trochu nechapu souvislost techto dvou jmen :oops:

• Citovat
  • Upravit
66800
25.11.14 11:40

Pěkné jméno, nebude jich 5 na jednom hřišti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze