Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj lidi, chci se zeptat na vaše zkušenosti. Mates jí velmi dobře, pokud dostává lžičkou polívčičky, nebo tužší příkrmy ( ty mohou obsahovat i malé kousky) či kaše. Jakmile ale dostane do ruky, nebo ode mě do pusy něco pevného- piškot, kousek banánu apod., buď to to jen olízne a pak to má jako hračku anebo, což je horší - když mu v puse kousek zůstane, dělá, jako že je to děsněj hnus
, neví co s tím a nejhorší varianta je, že se začne dusit… ![]()
V každém případě to nepolkne ani za nic. Co vaše ratolesti v podobném věku? díky za reakce
Jani,
myslim, ze Matysek(doufam, ze jsem nespletla jmeno) bude jist uplne v pohode. Nas syn (ac jinak jedlik) dlouho nic v ruce zuzlat nechtel, prislo to pozdeji, coz bylo, mimochodem, dost prakticke- nebyl tim padem umolousany od jidla.
Veru
Januliko, u nas je situace opacna, co muze Helenka sama dat do pusy a kousat, to ji, kdyz ji chci dat kasi, kterou si do ruky vzit nemuze, tak mi to jist nechce. Kazde dite ma neco. Vsak on Matysek za cas zacne i kousat a jist i pevne veci.
U nás je to tak, že když dám klukům piškot nebo banán do ruky, taky to jen tak oňuchňávají a v závěru to mají až za ušima. Takže jim zatím nic necpu, buď krmíme lžičkou, nebo jim rukou odlamuju a nebo jim dávám kousnout, občas už se jim těma 4 zubama podaří kousek bašty urvat ![]()
Zkus pevné, ale hodně měkké - na nácvik kousání se používají nesolené kukuřičné křupky, za chvíli se samy rozpustí. Mají je v každé zdravé výživě. U nás zabraly.