Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
můžete mi prosím některá objasnit používání látkových plen. Přemýšlím o jejich používání, ale ztrácím se v tom. Není mi zcela jasné co vše potřebuji, vím že je hodně alternativ, ale jaký je v základu systém?
Pokud bych měla např. plenkové kalhoty - dává se dovnitř ještě plena látková?A navrch svrchní kalhotky?
A když se používají klasické čtvercovky, tak se na ně dají svrchní kalhotky a je to OK?
Děkuji za odpovědi, snad je to trochu srozumitelné ![]()
Tím jsme si asi prošly každá. Je to na dlouho. Asi bude nejleší přečíst nějaké info na netu, třeba www.latkovky.info a pak přijít s konkrétnějšími dotazy
jinak varianty ve zkratce jsou:
AIO )all in one) - plenku je komplet vš v jednom - savá vrstva plus nepropustná, aby lo lépe chlo, jsou některé části odepínací na patentky
Kapsovka - podobně jako AIO - složená plenka má už vše, nasazuje se jako jednorázovka, mezi vnitřní vrstvou a vrstvou nepropustnou je kapsa, do které nacpeš savou vrstvu, po počurání savou vrstvu vyndáš, pereš a sušíš zvlášť, pak zase nacpeš dovnitř
Kallhotková plenka - nemá nepropustnou vrstvu, musíš přidat svrchné plenkové kalhotky - ty mohou být s zátěrem PUL, flísové nebo vlněné, každé má své výhody a nevýhody
klasické čtvercové plenky - používáš buď ve skladech s snap sponkou nebo skládš na rovno na dvanáctiny nebo osminy. Přes čtvercovky vdy svrchní kalhotky.
Základ je v tom, že potřebuješ plenu (čtvercovou, kalhotkovou) a svrchní nepromokavé kalhotky.Pak jsou ještě pleny All-in-one, kde jsou plena+kalhotky spojené. Jsou většinou dražší a na neustálé používání nevhodné, spíš na cesty, k babičce, k dr…
No a plen je víc typů - čtvercová - klasická
kalhotková - vypadá jako jednorázovka, může být z různých materiálů - froté, flanel, bambus, bavlna…
vázací - má šňůrky a zavazuje se
a pak vkládačka - ta se vkládá do pleny pro zvýšení savosti
svrchňáků je taky víc typů - s PUL membránou, fleesové, vlněné. Pak ještě kapsové - to je vlastně vykuchaná All-in-one plína, má kapsu a do ní si dáš co chceš - čtverec, froté vložku…
Prostuduj si http://www.mamaja.cz/…ky/typy-plen
AnastazieB píše:
Základ je v tom, že potřebuješ plenu (čtvercovou, kalhotkovou) a svrchní nepromokavé kalhotky.Pak jsou ještě pleny All-in-one, kde jsou plena+kalhotky spojené. Jsou většinou dražší a na neustálé používání nevhodné, spíš na cesty, k babičce, k dr…
kalhotková - vypadá jako jednorázovka, může být z různých materiálů - froté, flanel, bambus, bavlna…
a pak vkládačka - ta se vkládá do pleny pro zvýšení savostisvrchňáků je taky víc typů - s PUL membránou, fleesové, vlněné. Pak ještě kapsové - to je vlastně vykuchaná All-in-one plína, má kapsu a do ní si dáš co chceš - čtverec, froté vložku…
ahoj, chtěla jsem se jen zeptat, proč myslíš že jsou AIO na neustálé používání nevhodné? Já používám jenom je a pořád ![]()
Vera111 píše:AnastazieB píše:ahoj, chtěla jsem se jen zeptat, proč myslíš že jsou AIO na neustálé používání nevhodné? Já používám jenom je a pořád
a pak vkládačka - ta se vkládá do pleny pro zvýšení savostisvrchňáků je taky víc typů - s PUL membránou, fleesové, vlněné. Pak ještě kapsové - to je vlastně vykuchaná All-in-one plína, má kapsu a do ní si dáš co chceš - čtverec, froté vložku…
PUL zátěr častým praním dostává zabrat a při denním používání ty plenky asi nevydrží fit celé plekové období, natož více dětí.Když jsou svrcňáky zvlášť, tak se perou denně jen plenky a svrchňáky jen jednou za čas. mě zatím drží AIO všechny, ale nepoužívám je denně. Ale třeba PUL pytel mi už začal provlat, peru ho tak 2× týdně.
jestli si to chceš nejdříve vyzkoušet tak ti stačí čtvercové plíny a nepromokavé svrchní kalhotky… (dají se koupit i v obyč dětských potřebách i když nejsou zrovna kvalitní) já tak malou měla pořád a stačilo mi to
Já jsem si prošla obdobími, kdy jsem dávala jenom kalhotkové a k tomu vlněné svrchní kalhotky, pak zase jenom vázačky bez svrchňáků, pak zase jenom vícevrstvé do fleecových svrchňáků a ještě spousta dalších fází ![]()
U druhého dítěte jsem zakotvila u flísáků a do ni nějakou plínu na rovno, fleecu nevadí, když se často pere, nemusím řešit sušičku, ta může pul zdemolovat úplně. Ǔdržba snadná, vlňáky se musí impregnovat lanolinem, perou se jen na 30, když se dítě prokadí na ně, tak odstraňování fleku taky není tak komfortní.
Pokud potřebuju, aby v plíně vydržel dýl, dám pořádnou kalhotkovou bambusovou, taky ji dám, pokud očekávám kadění, abych teda ušetřila ty svrchňáky.
Takže moje část výbavy, kterou točím na mimino je taková (pro inspiraci)
3× fleesové svrchní kalhotky anavy
1× pul kalhotky tots bots
12× vícevrstvá nebělená plena kikko vel.S
12× krátká bambusová vkládačka Baby idea
6× kalhotková bambusová plenka (mix anavy, šijem dětem, pak z Fleru už nevím kdo)
Kupa bavlněných čtvercových plen (mix ikea Barnsling, nějaké bezejmenné, imse vimse mušelín, tesco mušelín, staré komunistické po mně
)
2× snappi sponka
Doma toho mám teda mraky, vázačky, ještě jiné vkládačky, jiné kalhotkové, jiné svrchňáky, ale tohle je to, co používám od narození a pořád to vyhovuje.
Pak mám ještě pár vše v jednom, které vytáhnu občas, zase tots bots, bum genius, swadlebees, ale to už je tak spíš na efekt a pro radost, není to třeba.
než úplné AIO, kde je savá plenka přišitá k nepropustným kalhotkám nebo kapsové plenky, kde se to strká do kapsy, mi přijdou mnohem lepší SIO plenky, kde se plenka jen nacvakne patentem ke kalhotkám a tak se dají prát jen samotné plenky (ostatně se perou na 60, zatímco PUL kalhotkám stačí 40, ty peru s obyčejným dětským prádlem). Kalhotky točím, dokud se neušpiní - od vaječiny to bylo často, teď už naopak je to opravdu výjimečně, takže je měním jánevím po 3-4 dnech. Používám GroVia a jsem spokojená.