Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Martoch , to se asi nedá jednoznačně říct, které plenky by byly pro vás ty nejlepší. Ale jestli chceš něco „instalačně nenáročného“, tak klasické čtverce asi ne, je s nimi práce navíc se skládáním. Tak bych ti nedoporučila Koala od Popolini, jsou spíš na větší dítko a mně teda hodně ztvrdly a zdrsněly. Co by se vám mohlo hodit jsou jednovelikostní kalhotkové plenky z biobavlny taky od Popolini, nebo nějaké podobné. V sušičce se určitě dají sušit, jen je to z ekologického hlediska nonsens vzhledem k vysoké spotřebě energie.
Každopádně je dobré koupit si nejdřív jednu nebo dvě plenky na vyzkoušení a pak uvidíš jestli ti budou vyhovovat. Doporučené množství plenek píšou tady: http://www.mamaja.cz/…raz_text.php?… , ale je to samozřejmě individuální, každé dítě má trochu jinou „spotřebu“. Taky je tam u každé plenky dole porovnáná plenek z hlediska savosti, doby schnutí a objemnosti. Koukni na to, přeju šťastnou ruku při výběru a ať se vám plenkování daří ![]()
Martoch,
plínková diskuse je rozjetá na babycafé http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Ale stejně Ti nikdo neporadí až tak úplně. Když jsem já přednedávnem začínala chtěla jsem to samé - co nejjednodušší a poradit co přesně mám koupit, ale je to opravdu tak, že každému vyhovuje něco jiného a co sedí jednomu mimku, nemusí sedět druhému.
Tak projeď látkové obchody ( www.latkovky.cz www.mamaja.cz www.pisisvor.cz a další) a něco málo si vyber co se Ti bude líbit a pak dokup. Nechtělo se mi to tak dělat, ale fakt je to nejlepší!
Zlom vaz a látkovkám zdar!
Zu
Ahoj děvčata, tak jsem posílila Vaše řady.
Už skoro dva měsíce jsme na látkovkách. Já jsem si jen tak představila, co by se asi teď dělo, kdyby naše babičky, prababičky a mámy používaly jednorázovky a z té představy mi bylo fakt blbě. Uvědomila jsem si, že bychom už pomalu neměli kde žít.
![]()
Také jsem si představila, kdyby byl každy nucen svůj odpad ukládat na svou zahradu, třeba zakopávat. Myslím, že by najednou všichni začali kupovat rozložitelné obaly a přešli by na látkovky. Tedy nepochybuji, že by byli i tací, kterým by to bylo jedno a zavezli by si dům odpadky, ale takových je málo. ![]()
sonko - naprostý souhlas!
a jestli budeš chtít se ještě podělit o zkušenosti nebo se zeptat a tak .. mrkni sem http://www.baby-cafe.cz/modules.php?… - diskuze tam více „žije“ ![]()
Klaris
Ahoj, látkařky!
Prosím, nevypadlo Vám některé dítě z Totsbotsek velikosti 2? Ráda bych jich pár koupila a nejsem si jistá, jestli mi tak nákladný nákup doma projde, tak zkouším z druhé ruky.
Díky, Fazole.
Taky bych brala ještě nějaké kalhotkové plenky. Je mi jedno jaké. Máme 12 kg. Na bazaru nikde nejsou. . .
![]()
Ahoj, vím že se diskuze přesunula jinak, ale stejně doufám, že mi někdo třeba poradí.
Z 90% používám klasické čtvercovky. Kalhotový pleny mám zatím jen na ven a na návštěvy. Taky jich nemám moc. Na léto bych jich chtěla pár přikoupit, jenže nevím který. Klukovi bude o prázdninách rok a tak asi bude potřebovat ty savější. S flanelkama asi už moc nepochodím.
Z těch silnějších mám dvoje popo froťáčky, ty jsou fajn, ale máte někdo dobré zkušenosti s konopnýma? Chtěla bych něco štíhlého, savého, co vydrží za rozumnou cenu.
Nebo i dražší pokud budu vědět že vydrží. Tak jestli mi můžete někdo poradit díky! Chci to sondovat dřív a sledovat slevy.
AAjo ,
Abych v prvnířadě odpověděla na tvé dotazy. K vložkám do podprsenky- mě stačily jen dva páry tkané hedvábí vlna. Vlna odvádí vlhko, hedvábí působí hojivě. Ale mě zase mlíko samo toklik neteklo/neteče, takže mi stačí jen tolik. Nevím jakou spotřebu mají ostatní. Existují i bavlněné, ale myslím, že ty vlna-hedvábí jsou lepší i jako prevece proti plísním.
odkaz např:
http://www.latkovky.cz/…/cPath/26_44
Látkoý pleny jsou trochu víc práce než jednorázový, ale existujíi takové varianty, kdy je to práce celkem minimální. Jak jsem psala o přispěvek výše- používám normální skládané čtvercovky a zabere mi to tak i s věšením prádla max hodinu týdně, spíš méně. A to někdy i (složené) žehlím. Ale ta představa, že balíš miminko do bavlny a nemáš tuny odpadu tu trochu práce jistě vynahradí.
Pokud máš kvalitní kalhotky, tak většinou nic neproteče. S tou trochou zkušeností, které mám s jednorázovkama vím, že protékají více. A nemám pocit že by to nějak výrazně omezovalo v pohybu. Stejně je dobé nechat často větrat a k tomu je s pratelnýma plínkama trochu blíže- aspoň mám takový pocit. Jinak spoustu tipů i na samovýrobu najdeš třeba na těhle stránkách:
http://www.latkovepleny.cz/
Je celá řada stránek, kde můžeš skouknout co existuje, např:
www.pisisvor.cz
http://www.tutina.cz/
http://www.mikulisek.cz/
A další a další…
Asi by ti lépe poradil někdo zkušenější. Však uvidíš, jaká jsou plenky věda!
Jinak mám v koupelně na pleny takový veliký kontajner s poklopem. A peru tak 2× týdně, dříve více. Teď když přikrmuju tak už odpadlo i věčné přepírání řídké stoličky, takže je to úplná pohoda. ![]()
Elizo asi ti trapně neporadím
, protože naopak přecházíme z kalhotkovek na čtverce. Teda tak 2:1 ve prospěch čtverců. Kalhotkovky máme biofroťáčky od Popo, sajou dobře, ale určitě jsou i savější pleny. Stejně ale myslím, že všechny pleny pro větší dítě budou potřebovat nějakou savou vložku. O tom konopí jsem četla, že saje hodně a navíc je to úžasně sympatický materiál
. A potom se podívej na Bamboozle - to by mohlo být co hledáš.
Díky Pimpo. Bamboozle jedny mám, velikost 1, takže už malý
.Ty už jsem trochu vzdala. Měla jsem je objednaný na yasmin.unas, ale po skoro třech měsících mi paní napsala, že vůbec neví kdy dorazí, že ty dodávky jsou dlouhý a že s nima končí. Tam je měly za přijatelnou cenu 290, jinak všude je mají za 350 což se mi moc nechce dát, když už jsem viděla jinou cenu
. Taky nechci nic co má uvnitř fleece- nedělá nám to dobře. Ty konopky jsou taky dražší, ale míň než bambusky.
Tak mně ještě zajímaly zkušenosti s imse (když mají tak skvělý kalhotky) nebo haipa daipa. Ale je fakt, že čtvercovky vždycky asi povedou
.
Elizo tak to chápu - s tou cenou
.
Konopky na druky má Lalwen, tak počkej až se objeví. Nebo se zeptej na Látkovkách, Bumbi je taky má - ukazovala mi je. I když mám pocit že v tom byl fleece, ale asi to s něčím motám dohromady
. O fleecu u nich nic nepíšou.
Haipy-daipy si všichni pochvalují, ale nejsou moc velké, takže jestli máš větší dítě tak nevím, jestli by byly nejvhodnější. Tohle mám ale jenom z diskuze a fotek. Taky jsem o nich uvažovala, ale ten rozměr mě odradil, pomalu bychom se do nich nevešli už teď.
Imse pleny neznám, jenom (KONEČNĚ) kalhotky a ty jsou opravdu skvělé. Máme i ty nové - Fox fibre - a jsou úžasné. De fakto od té doby, co mám Imse gatě, tak mě čtvercovky velmi bavěj
.
Neeee, to mi neříkej, hrozně se mi líbí a opravdu, ale opravdu je zatím nepotřebuju
.(fox fibre)!
Teda kolik radosti nadělají kalhotky Imse
Já už mám Bumpy, organic a oni ještě přijdou s Fox fibre
. Nevím, už asi do gatí investovat nebudu, ale lákají mě velice (ty fox fibre).
Elizo, já mám biofroté Imse. Jsou štíhlé a savé. Jsem spokojená.
chápu
. Já mám tisíc chutí si koupit ještě jedny, ale snad se udržím - až jak s těma dvěma vyjdeme. A taky jak prcek poroste, aby to za pár týdnů nebylo na ty největší
. A taky jak budou schnout, ještě jsem je neprala, kupodivu se zatím nezamazaly
, a to je máme už od středy
. Vůbec jsem si všimla, že oproti gatím BM zůstávají skoro čisté
.
Jinak jsou tak nádherné, že hlídám kdy dostanou tu Fox deku a jestli nebude zoufale drahá a malá tak akorát do kočárku, tak ji chci
.
Ahoj,
ja se musim pridat. Tento tyden mi prisly Imse gatky a jsem z nich uplne hotova. Oproti BM je to neco naprosto uzasneho!!! Schnou docela dobre. Zoe mi je stihla vsechny pokrtit uz napoprve tekutym kakanim. Neprotekly, ale na gumkach to bylo…
Terik