Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Katyty si me normalne rozbrecela
ufff,to bych nechtela teda prozit…
Bruni to tea cucim na ten pristup,bych tu sestru normalne flagla po drzce, ja jsem teda taky stydlivejsi a dost si necham libit a pak to treba obrecim,ale jako nekdo se mnou zkusit svihnout…tsss
Ja tady nejsem moc spokojena se zdravotnictvim, nemaji spousty leku,dost jim prijde normalni a hodne toho proste neresej…maji svy teorie a ja teda s vetsinou nesouhlasim…
Ale porod a vse kolem tehu se snazi delat strasne prirozene- az moc bych rekla. U prvni mi praskla voda a byla zelena,dite ve stresu a tak ja stravila celej porod na luzku s pristrojema kolem pasu. Do toho kapacku s oxytocinem a uz to jelo. Dala jsem si epidufal,dite jsem tlacila hodinu a pul,po porodu jsem byla uplne hotova. Jeste dodam,ze zadne holeni,zadny klystyr,vse prirozene - za coz sem byla rada. Sestra me potom vzala do sprchy a tam mi pomahala,jeste na sale jsem dostala jidlo- mohla jsem si vybrat co chci. Manza dostal kaficko a jdilo taky. Hned se te ptaj chces dite na sebe nebo prvni utrit apod..chces vitamin K…proste vse delaj s tebou.....to bylo poledne a mala spinkala az do vecera. Ja byla tak plna zazitku,ze jsem dva dny nespala a mala pak jeste ublinkavala ocistky,tak to mi dodalo…jako po tomhle porodu a bolesti( epidural mi proste nezabral tak jak mel) jsem prohlasila,ze druhy dite adoptuju,ze uz nerodim. A myslela jsem to smrtelne vazne…
Oskárek píše:
kdo tu psal, že odmítá/odmítal vnitřní vyšetření, jak jste to zdůvodnily? malej se narodil předčasně a tak teď u druhého bych byla radši kdyby se ve mě moc zbytečně doktorka nešťourala…
Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
Druhou dceru jsem mela kontrakce a tak sem jela do porodky cca po peti minutach…to kdyz jsem chodila,ale jak sem lehla na luzko,tak jsem je mela po sedmi minutach.....sestra jakoze je nemam pravidelne,tak poslechla jen dite a sla…na me ani nekoukala,pac jsem tam byla dopo,kdyz mi odteklo trochu vody a kontrakce zadne,otevrena jsem nebyla…me teda ocistila hlen kolem cipku a objednala me na kontrou,pokud nezacnu rodit driv…no a sestra rekla,ze je riziko infekce a ze jak na me mrkne,tak bych uz musela byt na pristroji a nebylo by to prirozene.....rekla at jdeme treba do vany,at si delame co cheme,pak jsem mela kontrakce po 4 minutach,to mi rupla voda..jako to bylo sado, to jsem teda nemela ani u prvni. Jsem stala uprostred salu jen v podprsence,pac vse bylo mokry,drzela se manzi za rameno, zvracela jsem do misky co mi drzel a u toho ze me tekla voda na savou podlozku jak zvola a do toho kontrakce. Sestra porad v klidu. Pak at si lehnu na cistou postel,dala mi vlozky,kalhotky,andilka…prisla druha,ze poslechne dite…ja uz jsem zacala byt mirne hystericka a rikam ja chci epidural! Tohle uz nepreziju
,ona ze ted poslechne mimco a ze pak mrkne jak sem tea otevrena…do toho ja uz zarvala,pac mala uz byla mezi nohama a sestra jen nakoukla a zacali zvonit vsechny alarmy…na tri zatlaceni byla venku cela…jako tenhle porod byl oproti prvnimu uplna balada. Mala byla venku do 2 hodin co jsem prijdela do porodky
. Pak me teda sila,pac me nsastrihavala a ja mezitim mela malou na sobe a kojila ji. Tohle jsem si uzila,ja u prvni nechtela po porodu pomalu ani chovat jak mi bylo vse jedno
Pak ji trochu ocistila,zvazila,oblekla a dala ji spinkajici pred koupelnu,kde mi napustila vanu…ja se tam rachala a pak uz byla mala jen nase.....
Gladys píše:Brunifid píše:Správně se podává glukóza, teď nevím, kolik gramů, ale hodně (300g? nevim). Samozřejmě to někteří dr mršej, daj ženský sníst koblihu, za hodinu jí vezmou cukr a můžete jítGladys píše:
Ale to mi nikdo neřekl, že to není „jen“ sladká voda, že se mi může stát všechno tohleDiskuze o cukrtestech byly plné příspěvků jako je tvůj, že to nic není, maximálně se někdo poblil.
A co to je? To je glukopur s vodou, ne?
Taky jsem se ptala, jestli cukrovku nejde poznat jinak, třeba z krve, sestra na mne koukla jak na vraha malejch dětí s tím, že „no odmítnout to můžete“, jinou alternativu nenabídla…
Pro většinu doktorů alternativa neexistuje. Zkrátka nevědí, nechtějí vědět…
Já ogtt neodmítám apriori, jen ve chvíli, kdy je cukr na lačno v pořádku, ženská nepřibere 30kg, tlak je v pořádku, je jí dobře, nemá v rodině cukrovku, tak by měl stačit třeba ten glykovaný hemoglobin. Ale dělat to plošně všem, bez ohledu na zdravotní stav, to zkrátka není normální.
Tak já mám bohužel opačnou zkušenost - vlastní. Jsem úplně neriziková, co se týče cukrovky. Bohužel mi doktor posla na oGTT brzy- už v 19tt. V 26. tt jsem začala mít pozitivní cukr v moči, když to bylo po 3., tak jsem řekla, že chci na oGTT znovu. Doktor řekl, že stačí glykemie na lačno, ta byla OK a považoval to za vyřízené. V 35. jsem nastoupila k Apolináři, tam moč znovu plus, tak udělali glykovaný hemoglobin - a závěr neléčená těhotenská cukrovka
Lačná glykemie fakt nestačí - tu si těhotné umí udržet, ale nejsou schopné reagovat adekvátně na rychlý přísun cukruk, stejně tak bylo blbě udělat oGTT tak brzy, protože porucha tolerance se většinou projeví až po 24. týdnu. Takže jsem poslední 3 týdny těhu držela dietu, alespoň neměl kluk problém s poporodní adaptací a hypoglykemie.
ivuska.h píše:lenholka píše:Tohle už jsem taky několikrát slyšela, to je naprostá nehoráznost
tak ja jsem poslusne odchodila vsechny vysetreni jako to pako, me ani nenapadlo, ze to muzu odmitnout, hlavne jsem nekde cetla, ze kdyz nebudu mit potvrzeny kontroly vseho moznyho tak ze pak nebudu mit narok na materskou
ivuska.h píše:Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
kdo tu psal, že odmítá/odmítal vnitřní vyšetření, jak jste to zdůvodnily? malej se narodil předčasně a tak teď u druhého bych byla radši kdyby se ve mě moc zbytečně doktorka nešťourala…
díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…
Mirii píše:
Bruni to tea cucim na ten pristup,bych tu sestru normalne flagla po drzce, ja jsem teda taky stydlivejsi a dost si necham libit a pak to treba obrecim,ale jako nekdo se mnou zkusit svihnout…tsss
To se lehko řekne, jenže já nemohla ani dýchat, mluvit jenom šeptem. Za normálních okolností bych sebou taky nenechala takhle vláčet, to buď bez obav ![]()
Oskárek píše:ivuska.h píše:díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
A ty jsi z Prahy? Jestli jo, tak se vnuť přímo ke Kouckému a máš to.
Oskárek píše:ivuska.h píše:díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
Oskárku a důvod předčasného porodu ti někdo řekl? Já teda o tom něco zjišťovala, když jsem čekala Elišku. Týnka byla necelý 35tt, tak že předčasně. Ptala jsem se teda na to své dr., jaká je pravděpodobnost, že i druhé dítě bude předčasné, řekla že když první porod byl předčasný, tak že to neznamená že bude i druhý, ale že bude samozřejmě více hlidat. ELiška se narodila přesně den na termín.
Alpaka píše:Oskárek píše:A ty jsi z Prahy? Jestli jo, tak se vnuť přímo ke Kouckému a máš to.ivuska.h píše:díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
Nejsem…máme to asi hodinu cesty.
Katy2 píše:Oskárek píše:Oskárku a důvod předčasného porodu ti někdo řekl? Já teda o tom něco zjišťovala, když jsem čekala Elišku. Týnka byla necelý 35tt, tak že předčasně. Ptala jsem se teda na to své dr., jaká je pravděpodobnost, že i druhé dítě bude předčasné, řekla že když první porod byl předčasný, tak že to neznamená že bude i druhý, ale že bude samozřejmě více hlidat. ELiška se narodila přesně den na termín.ivuska.h píše:díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
Katy já vím, že ne. Praskla mi voda z ničehonic v 32 tt bez předchozích obtíží. Po porodu se zjistilo, že mám v děloze vrozenou vadu - polopřepážku, která byla odstraněna. Mohl to být důvod, ale nemusel.
Jinak já jsem se taky narodila dřív a brácha už normálně.
Brunifid píše:Mirii píše:To se lehko řekne, jenže já nemohla ani dýchat, mluvit jenom šeptem. Za normálních okolností bych sebou taky nenechala takhle vláčet, to buď bez obav
Bruni to verim…me proste porad zarazi ta drzost v CR…mne se teda po CR styska dost,ale kdyz tam jsem jen mesic,tak jsem vylecena na hodne dlouho. Lidi jsou tam taaak zly a hnusny ![]()
Alpaka píše:Oskárek píše:A ty jsi z Prahy? Jestli jo, tak se vnuť přímo ke Kouckému a máš to.ivuska.h píše:díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
To teď právě moc nejde, nemá teď skoro žádné služby.
Oskárek píše:Katy2 píše:Katy já vím, že ne. Praskla mi voda z ničehonic v 32 tt bez předchozích obtíží. Po porodu se zjistilo, že mám v děloze vrozenou vadu - polopřepážku, která byla odstraněna. Mohl to být důvod, ale nemusel.Oskárek píše:Oskárku a důvod předčasného porodu ti někdo řekl? Já teda o tom něco zjišťovala, když jsem čekala Elišku. Týnka byla necelý 35tt, tak že předčasně. Ptala jsem se teda na to své dr., jaká je pravděpodobnost, že i druhé dítě bude předčasné, řekla že když první porod byl předčasný, tak že to neznamená že bude i druhý, ale že bude samozřejmě více hlidat. ELiška se narodila přesně den na termín.ivuska.h píše:díky, toto jsem vyčetla i na poradně Kouckého. Přemýšlím, jestli se nechat poslat do rizikové poradny…nebo to navrhnout svý doktorce…Oskárek píše:Já jsem to psala. Zdůvodnila jsem to tak, že pokud nemám subjektivní potíže, tak podle nejnovějších studií vnitřní vyšetření nemá smysl. Neměla jsem žádné rizikové faktory. U tebe s historií předčasného porodu je trošku jiná situace, tam se určitě vyplatí UTZ cervikometrie cca 3× za těh. (ale ruční vyšetření – cervix score, je prostě na nic tak jak tak), plus teda je potřeba, aby ji dotyčný dr. uměl správně vyhodnotit (tj. jaká délka čípku už je rizikový nález) a určitě Utrogestan vaginálně od začátku až do 36. tt, což bohužel hodně gyndařů taky jaksi nepobírá.
Jinak já jsem se taky narodila dřív a brácha už normálně.
Mě taky praskla voda z ničeho nic, žádné potíže jsem před tím neměla. No a řekl někdo, že to mohlo být tou polopřepážkou?
Jj řekla mi to moje doktorka i ta která mi ji odstranila, ale obě použily MOHL být důvod. Taky jsem něco četla, zpětně se důvod předčasného porodu většinou nedá zjistit…
A Eli už je narozená v termínu?
Já bych byla vděčná i za ten 36 tt ![]()