Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Katy, u nás fleecáky 3h v kočáru sedící dítě nedali (no ale jen s jednou kikko a dlouhou BI se není čemu divit), ale provlhli stylem vlňáků, tudíž tak nějak rovnoměrně. Takže kamašky na nic byli lehce zavlhlé, ale nesmrděli, plína by se dala ždímat, já to hodnotím jako úspěch, u pulek to proteklo krz gumičky a měl vysloveně mokrý kola na stehýnkách, tady se ničeho vlhkého mimi plínu nedotýkal. Když dáš nějakou savější plínu, tak bych se nějakého výrazného promoknutí nebála
Achdárku, je fakt, že bych uvítala nějaké reference, hlavně na různé nové plíny, já dřív čerpala hodně z BC, ale tam mi přijde, že to dost upadlo, dřív tam byli aktuálnější informace, teď se každý bojí založit novou diskuzi ![]()
Pro mě asi nejcenější informace šli z latkovky.cz, i na různé vlněné oblečení, paní to má hezky zpracované a psala z vlastní zkušenosti. Měla tam i doby schnutí plín a tak.
Gladys píše:
Achdárku, je fakt, že bych uvítala nějaké reference, hlavně na různé nové plíny, já dřív čerpala hodně z BC, ale tam mi přijde, že to dost upadlo, dřív tam byli aktuálnější informace, teď se každý bojí založit novou diskuzi
Pro mě asi nejcenější informace šli z latkovky.cz, i na různé vlněné oblečení, paní to má hezky zpracované a psala z vlastní zkušenosti. Měla tam i doby schnutí plín a tak.
No právě, objevuje se spousta nových plen a člověk neví. Tak já na tom začnu pracovat.
Brunifid píše:eivlis píše:Neudělala, koupila jsi, co Tě zaujalo, stejně bys to koupila, když se Ti to líbí
No jak vás tu pročítám, tak nevím, jestli jsem neudělala chybu. Ale prostě vyzkouším a uvidím. Nejvíc se mi po vyprání teda líbí ta konopná plenka.Anavy bohužel neměli - ale paní mi o nich říkala. Měly jen AIO.
Měla bych dotaz - malá má 3 měsíce a váží už hezkých 6 kilo (no jo, je to žroutík). Budou jí už ty Anavy? Nebo ještě doporučujete i nějaké ty Disany?
Předem moc díky za radu.Každému ve finále vyhovuje něco jiného
6kg na třech měsících, jo? My slavily na třech měsících a týdnu 5,1kg
no, jo - co mám dělat? jí každé 3-4 hodiny a saje max. 7minut. Asi je hodně dobrý savec a vytáhne si hodně.
![]()
Porodní váha 3,5 kg a kontrola v 7 týdnech a buch: 5,2 kg. Sama doufám, že se teď ty přírůstky už změnší.
No a právě má dost tlustý stehýnka, tak jsem zvědavá, jak jí ty plenky budou sedět…
eivlis, podle mě jsi koupila dobré kousky, nenechala jsi se zlákat na nějaké levné, často málo savé kousky a máš v podstatě samé kvalitní držáky.
Vázačky Disany bych nějaké vzala určitě, vycpeš čtvercem nebo vícevrstvou, to bych viděla na domácí přebal a na ven a tak bych si dopřála třeba tu anavy, určitě už jí jednovelikostní bude.
Pokud máš chuť ještě něco zkoušet, tak bych šla určitě do vlňáků, natahovací disana a nepíšeš, zda máš snapi sponku, tak kdyžtak tu, abys mohla čtverce i skládat do skladu
eivlis, já měla též tlusťouška a vydržel nabírat až do půl roku co měsíc, to kilo. Ale oni to zase vyběhají, jakmile se dítě rozleze a rozchodí, tak jsou ty faldíčky fuč ![]()
eivlis píše:
ahoj holky, můžu mezi vás?
Naše Simča už bude mít tři měsíce a zatím jsme bohužel na jednorázovkách (chtěla jsem látkovky, ale pak jsem měla zdravotní problémy a nestihla si to nastudovat a pak už malá vykoukla na svět). Teď bych ráda přešla na látkovky.
Včera jsem byla v Bráně k dětem v Brně na prezentaci látkovek a jsem z nich opravdu nadšená. Tak se do toho chci pustit.Jako laik jsem si koupila na vyzkoušení:
- plenkové kalhotky Babyidea -
- konopnou plenu Ella´s House -
- AIO pop-in
- 5× vícevrstvou plenu
- separační vložky z celulózy
- svrchní kalhotky Imse-Vimse
(doma mám asi 30 klasických čtverců)No jak vás tu pročítám, tak nevím, jestli jsem neudělala chybu. Ale prostě vyzkouším a uvidím. Nejvíc se mi po vyprání teda líbí ta konopná plenka.
Anavy bohužel neměli - ale paní mi o nich říkala. Měly jen AIO.
Měla bych dotaz - malá má 3 měsíce a váží už hezkých 6 kilo (no jo, je to žroutík). Budou jí už ty Anavy? Nebo ještě doporučujete i nějaké ty Disany?
Předem moc díky za radu.
Anavy malé už určitě budou. ![]()
Gladys píše:
Katy, u nás fleecáky 3h v kočáru sedící dítě nedali (no ale jen s jednou kikko a dlouhou BI se není čemu divit), ale provlhli stylem vlňáků, tudíž tak nějak rovnoměrně. Takže kamašky na nic byli lehce zavlhlé, ale nesmrděli, plína by se dala ždímat, já to hodnotím jako úspěch, u pulek to proteklo krz gumičky a měl vysloveně mokrý kola na stehýnkách, tady se ničeho vlhkého mimi plínu nedotýkal. Když dáš nějakou savější plínu, tak bych se nějakého výrazného promoknutí nebála
Gladys u nás by to bylo na necelé dvě hodiny a pod tím by byla Anavy plínka, tak že myslím, že by to flisáčky mohly ustát. Navíc teď v zimě dávám stejně na vrch ještě longies. ![]()
lenholka píše:Gladys píše:a unosim v tom dite s 10kg napr??nepadnu na drzku??:o)lenholka píše:Leni, ty seš jak ten chlápek, co na mě minulou zimu pořvával na Pankráci, aby mi to dítě nevypadloKaty2 píše:sim telenholka píše:Hele a ty ještě nemáš šátek?
teda ja mam ted 4 disany a zda se mi to malo
Bruni uz jsi se zkousela nacpat s kocarem do mhd v praze??nemam no, zatim odolavam
ja se bojim ze bych si ji zavazala blbe a ze by mi zuchla, a taky ty prachy!!pffffBylo teda pod bundou, tak neviděl, že je v manduce, ale měla jsem sto chutí mu říct, že využívám základního úchopového reflexu dítěte a mám speciální chlupatou vestu z opičí kožešiny a dítě se drží jen za chlupy
Když se bojíš, že by ti dítě vypadlo z šátku, tak si kup ergonomické nosítko. Manduku nebo teda ještě nevypadnutelnější bude v nosítku Beco. A to má nádherné designy
Když budeš nosit často a postupně od mimina, tak si na tu váhu zvykneš, jak poroste. Když bys z ničeho nic nahodila 10 kg, tak to asi moc úspěch nebude.
Jinak my máme Beco, určitě nevydrží do té váhy, jak píšou, resp. váha není problém, ale šířka toho panelu ano. Klárka ve dvou letech už tak byla dost nepohodlně. Manduca je v tomto lepší a nebo teda pak batolecí nosítko (zkoušela jsem Petite Pandu a byla super, dala se i na Ondru, ten měl v té době cca půl roku).
x lin: nevím, ty já neměla. Koupila jsem popolini, ty byly super. Jednou neměli, měla jsem místo nich disany a ty se mi brzo opraly. Tak jsem se vrátila k popolini. Vydrží mnoho praní (tedy až dítě tolik nekadí)
Achdarek píše:
Jé, nestíhám dočítat.Vítám nové duše.
Včera jsem přemýšlela nad tím, že pořádně neexistují české stránky s recenzí plenek. (Pokud existují, tak mně opravte Třeba na Bráně je hodnocení zákazníků, nebo jsem našla toto )(Něco v tomto duchu by se mi líbilo, jen trochu víc propracované). Když jsem začínala látkovat, tak jsem info o jednotlivých typech plen hledala na různých stránkách, diskuzích atd. A navíc ty informace jsou neúplné. Jesice hezké, že plenka je úžasná,a le to mi moc o neřekne o savosti, hrubnutí či padnoucím střihu, kvalitě provedení či jednoduchosti zapínání.
Tak se ptám, uvítaly byste stránky s recenzemi plenek? Je mi jasné, že to hodnocení je strašně moc subjektivní. ALe kdyby na hodnocení plenky byla nějaká jednoduchá osnova, tak by se to dalo udržet i konzistentní. Tak mně prosím napiště, zda byste to uvítaly nebo ne, popř jaké info byste v recenzi chtěly atd. Já zkusím napsat recenze na pár svých plenek jako mustr a dát na svůj blog. A viděla bych, jak by to šlo a zksuila něco vymyslet. Je mi jasné, že to bude běh na dlouhou trať. Piště mi prosím raději SZ (nestíhám číst)
Nápad je to výborný! Podle mě by bylo ideální, kdyby byl prostě seznam plen a k tomu takový malý dotazníček (střih, hrubnutí, savost…) a to by mohl kdokoliv registrovaný vyplnit, takže by tam pak bylo hodně názorů a z toho by se pak třeba vypočítala (automaticky) nějaká průměrná známka v jednotlivých kritériích.
Jinak teda web s recenzema (ale jen od jednoho člověka) je např. http://plenkovani.cz/, ale paní tam toho nemá moc, nemá na to tolik času, kolik původně plánovala.
Brunifid píše:Achdarek píše:Hele a chceš z toho udělat databázičku a zpracovat se statistickými výstupy? To by mě bavilooooooo
Tak se ptám, uvítaly byste stránky s recenzemi plenek? Je mi jasné, že to hodnocení je strašně moc subjektivní. ALe kdyby na hodnocení plenky byla nějaká jednoduchá osnova, tak by se to dalo udržet i konzistentní. Tak mně prosím napiště, zda byste to uvítaly nebo ne, popř jaké info byste v recenzi chtěly atd. Já zkusím napsat recenze na pár svých plenek jako mustr a dát na svůj blog. A viděla bych, jak by to šlo a zksuila něco vymyslet. Je mi jasné, že to bude běh na dlouhou trať. Piště mi prosím raději SZ (nestíhám číst)![]()
Jojo, taky mě ta představa jakožto informatika láká ![]()
eivlis píše:Brunifid píše:eivlis píše:Neudělala, koupila jsi, co Tě zaujalo, stejně bys to koupila, když se Ti to líbí
No jak vás tu pročítám, tak nevím, jestli jsem neudělala chybu. Ale prostě vyzkouším a uvidím. Nejvíc se mi po vyprání teda líbí ta konopná plenka.Anavy bohužel neměli - ale paní mi o nich říkala. Měly jen AIO.
Předem moc díky za radu.Každému ve finále vyhovuje něco jiného
6kg na třech měsících, jo? My slavily na třech měsících a týdnu 5,1kgno, jo - co mám dělat? jí každé 3-4 hodiny a saje max. 7minut. Asi je hodně dobrý savec a vytáhne si hodně.
No a právě má dost tlustý stehýnka, tak jsem zvědavá, jak jí ty plenky budou sedět…![]()
Porodní váha 3,5 kg a kontrola v 7 týdnech a buch: 5,2 kg. Sama doufám, že se teď ty přírůstky už změnší.
Mě 6 kg ve 3 měs příjde v pohodě, měly to obě naše děcka, plně kojená. Porodní váhy měly 3,2 a cca 3,5 kg.
Ivusko - přesně tak si to představuji.
Já to začnu tak, že na svůj blog hodím pár recenzí na plenky. POčkám na připomínky k recenzi (co jak doplnit) a pka začnu přemýšlet nad webovým zobrazením, aby se dali přidávat další recenze. To budu muset vyzpovídat manžela ![]()
No nic, holciny, jdu taky neco delat. Plenkovy plan a nakup je sestaven v Excel tabulce, kterou predlozim vecer manzelovi
uz je na to zvykly a ma aspon prehled
![]()
Jinak chranic matrace asi nutny je, ze?
Achdarek - napad je to super!!! Rada taky pak pomuzu, az budu mit nejake zkusenosti! Jen do toho
![]()