Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
petka.konecna píše:
Holky, kolik jich máte? Jaké je základní výbava? A jak to perete - s plenkama?
Začínám o tom uvažovat - vložky já mít nemůžu, to se hned osypu a tampóny (no po porodu nic moc, lepší teda než vložky ale i tak). Tak začínám přemýšlet o látkových - a chci vědět všechno, tak se m s tím
To je dost individuální… Ale když bys měla řekněme 2 vložky na noc a pak přes den měnila po 2 hodinách, tak ti to vychází na 2 noční + 8 denních na den. Prala bys obden s plínama, schnutí další den, takže to potřebuješ výbavu na pokrytí tří dnů, tj. 6 nočních a 24 denních. Plus pak určitě pár slipovek když už to končí.
čau tak já látkovky mám už asi rok, šila jsem si sama, ale s počtem asi neporadím, protože mám extra slabou MS- mně jich stačí 2-3 ks denních a jedna noční.Ušitých mám asi 8 denních a nočních asi 6 ks. Myslím, že Ivuska už někde psala, že na normální MS je potřeba tak 20-24 ks denních a 6 ks nočních, ale ona ti to napíše určitě líp
petka.konecna píše:
Holky, kolik jich máte? Jaké je základní výbava? A jak to perete - s plenkama?
Začínám o tom uvažovat - vložky já mít nemůžu, to se hned osypu a tampóny (no po porodu nic moc, lepší teda než vložky ale i tak). Tak začínám přemýšlet o látkových - a chci vědět všechno, tak se m s tím
Látkové vložky – já je používám a jsem moc spokojená. Jednak mám ty s PUL vrstvou. Přes křidýlka mně ještě nikdy nic neproteklo. MS mám silnou a tak první dny používám i přes den noční vložky. Co se týče množství – já prostě měním často, i když to třeba není úplně nutné, ale mám pak lepší pocit. Takže vložek potřebuji hodně. Mám 3 noční imse wimse, přes den na doma popoliny (5ks), a pak 7ks denní fuzzi bunz, 4ks noční fuzzi bunz, 4 ks slipové (ale ty skoro vůbec nevyužívám). Imse vimse jsou super, Popoliny jsou bez pul vrstvy a takové balíkoidní, ale přes den na doma jsou fajn. NEjlepší jsou fuzzi. Jen přes léto mně moc nevyhovovali - Pul + fleece - měla jsme pocit, že jsem zapařaná. Ted jsem si našila pár samodoma bez pul vrstvy a ty jsou fajn. To množství, které mám je tak tiptop. Záleží , jak silnou a dlouhou MS máš.
Ted´ peru s plenkama. Až bude odplenkováno, tak nevím. Asi si pořídím kalíšek. ![]()
tak ja musim rict ze jsem vazne zacala premyslet nad kaliskem, jeste popremyslim, pokoukam po netu a uvidim…
a musim se pochlubit jaka jsem sikovnaaaaa ![]()
leni, jsi! já už obdivovala tvojí uvázanou disanu!
a tu plínku s ovečkama máme taky ![]()
holky, švadlenky, poradíte? jsem se dneska chystala, že vyzkouším na mém stroji overlockové šití. jenže jsem nepšila na to, jak se na tenhle styl stehu dostanu. mám tenhle stroj: http://www.sicistroje-shop.cz/janome-2041-s
pořád mi to šije jen ty stehy A-H, co jsou tam na obrázku šedou barvou. jak se ale dostanu k těm stehům A-H v modré barvě? v návodu o tom není ani slovo ![]()
látkové vložky hodlám taky používat! zatím jsem si vzala na zkoušky jen dvě od anavy a budu čekat, kdy ms dorazí…
Díky za tipy na ty vložky, asi si zkusím koupit na zkoušku nějaké dvě tři a pak uvidím jestli dokoupím celou výbavu. Musím to ještě prostudovat na netu ![]()
Chranic matrace mame. Je to bavlna..na tom je psani s PUL, ale vsimla jsem si toho az ted …doted jsem myslela, ze je to ciste bavlna, takze doporucuju. Prodysny to je, mam to i jako prebalovaci podlozku. Prodava se to v setu dve maly (na to prebaleni nebo do maly postylky) a jedna velka. Znacku mam uz sepranou.
Z Ikey jsem mela dva a ani jeden za moc nestal, jeden prodysny, tenky, na omak trochu jak igelit, uplne nanic, pod prosteradlem se to shrnovalo do vsech stran. A jeden z jedny strany bavlna, z druhy nepromokava vrstva. Casem to zaclo chytat plisen.
Nocnik…no ja prave tohle vysazovani rada nemam, protoze nas to hodne omezuje. Kdyz pul dne prolitam, tak by to byla stejne spis bezplenkovka s batoletem, nez uceni na nocnik. Znam jednu, co brala nocnik na navstevy a celou navstevu jsme stravili sezenim na zemi u nocniku, protoze ona kazdou chvili vysazovala…to bylo pro mne naprosto odrazujici
Ale nic proti.
U nas to jde fofrem maximalne par dni a jde to bez nehody, Mates odplinovan na jare a v lete (2,5) uz chodil na zachod, zcela samostatne.
Byli jsme tou dobou v Italii a uplne jsme tim odbourali domaci, ktera se nejdriv vydesila, kam mi to dite zmizelo, kdyz jsem rekla, ze na zachod, malem padla do mdlob…zvlast, kdyz slysela splachnuti a pak jak si meje ruce v bidetu
Ja jsem fakt ale lina matka no ![]()
A dneska jsem stravila naprosto uzasny odpoledne, jela jsem s Matyskem do kina oslavit ty narozky, byla jsem s nim poprvy a po dlouhy dobe jsme byli spolu sami bez prtat… parada!!!! Az teda na to, ze po navratu jsem nasla procuranou konopku zabalenou v novych flisakach s medvedama…a batole v polohnusce ![]()
Nemůžu si pomoct, ale podle mě jakýkoli PUL bude vždy prodyšnost snižovat. Chránič fakt plánuji až na odplenkování, to té doby mi přijde zbytečný - jen pro případ kdyby náhodou. U látkovek s Disana vlňáky se mi nikdy nestalo, že by klasicky protekl, ma. lehce zavlhlé pyžamo. U jednorázovak nebo PUL se to občas stalo, ale nikdy ne kaluže, aby to prošlo až do vnitřku matrace.
No jasne, mne se ale dite obcas poblilo… a navic ta prodysnost matrace…u tak malyho decka mi to neprijde jako problem. Jednak aspon to moje furt cestuje, jednak mame pohankovou matraci, ktera neni uplne hladka a jednak jsem to vyzkousela sama a rozdil jsem nepoznala.
Ale nutny to u nekoho neni, jen u poblijonu, nebo kdyz je ryma…
Asho - ale já to spíš beru jako beplenkovku s batoletem. Nevysazuju proto, že chci aby nečural do plenky, ale spíš tak, že se snažím přebalovat po každém čurání. A pokud rozbalim a je sucho, tak frknu rovnou na nočník a když je co, tak to pustí. A pak vím, že bude dýl v suchu a nepustí to za 10 min do plíny.
Co se týká učení na nočník, tak jediné, co si od toho slibuji je, že ví, k čemu nočník je a zatím (tuk tuk) nemá blok jí tam udělat.
asha píše:
No jasne, mne se ale dite obcas poblilo… a navic ta prodysnost matrace…u tak malyho decka mi to neprijde jako problem. Jednak aspon to moje furt cestuje, jednak mame pohankovou matraci, ktera neni uplne hladka a jednak jsem to vyzkousela sama a rozdil jsem nepoznala.Ale nutny to u nekoho neni, jen u poblijonu, nebo kdyz je ryma…
Kluk blil první ligu, ale byl do 7,5 měsíce v zavinovačce, takže jsem do zavinovačky dávala pod hlavu čtvere.