Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Neštovice jsou k sehnání, ty očkovat nebudu. ale příušnice už asi neseženu, takže očko stejně budu muset. mě taky trápí ty spalničky. Takže očkovat budu.
Já jsem měla všechny tři ty nemoci ![]()
My měli trošku nahnáno u manžela kvůli zarděnkám (alespoň myslím že to byli zadrděnky) - on je neměl, a v létě 2009 jimi onemocněl můj 5letý bratranec - a my ho samozřejmě hlídali snad tři dny - ale manžel to nedostal, takže jsem si oddechli ![]()
Zatím to očkování máme daleko, ale diskuze o něm si čtu a zatím přavažuje názor neočkovat hned, odložit.
Příspěvek upraven 11.01.11 v 16:13
Tak moje babička taky měla tuberu a je v poho, ale že bych jí chtěla nutně mít taky… ![]()
petka.konecna píše:
Já jsem měla všechny tři ty nemoci![]()
My měli trošku nahnáno u manžela kvůli zarděnkám (alespoň myslím že to byli zadrděnky) - on je neměl, a v létě 2009 jimi onemocněl můj 5letý bratranec - a my ho samozřejmě hlídali snad tři dny - ale manžel to nedostal, takže jsem si oddechli
Zatím to očkování máme daleko, ale diskuze o něm si čtu a zatím přavažuje názor neočkovat hned, odložit.
A ten 5ti letak nebyl ockovany? Jak se jim to povedlo?
Alpaka píše:ivuska.h píše:Ale teoreticky by pak mělo být dítě i odolnější vůči neurologickým následkům těchto nemocí. Myslím především spalničky. Toho já se nejvíc bojím. Pakliže by po druhém roce němělo mít neurologické komplikace spalniček, tak už budu rovnou očkovat až před pubertou jen zarděnky/příušnice(holku/kluka)Alpaka píše:ivuska.h píše:Co přesněji je myšleno krevní spojkou náhodou nevíš?Gladys píše:
priorix, máme předběžně odložený na neurčito, před dokončeným 2.r bych ho nedala, je to živá vakcína, prý podaná až po tom 2r je snášená lépe jak v tom doporučeném rozmezí 15-18m. Má to cosi ještě společného s imunitou, ale už si to nepamatujuJde tam o to, že po 2. roce je už uzavřená krevní spojka mezi mozkem a krevním oběhem, takže případné neurologické vedlejší účinky té živé vakcíny jsou mnohem vzácnější.
Klárka ještě očkováno nemá, budeme dávat asi na jaře. TBC nemá ani jeden.Hematoencefalická bariéra, viz např. industry.biomed.cas.cz/kamil/filedb/download.php?file=368 , cituji: „rozhraní mezi krví, liguorem, extraceculární tekutinou, glyemi a neurony“ … „hematocefalická bariéra se tvoří s věkem (…)“. Vývoj bariéry je ukončen kolem 2. roku věku.
Nebo též http://cs.wikipedia.org/…bari%C3%A9ra
To máš pravdu, já celkově tomu očkování nejsem nakloněna, jen ty příušnice u kluků a zarděnky u holek, obojí až kolem puberty. Kvůli pokrytí cca půl roku života dítěte (15 měs. - 2 roky) se mi nechce podstupovat rizika spojená s tímto očkováním.
asha píše:petka.konecna píše:A ten 5ti letak nebyl ockovany? Jak se jim to povedlo?
My měli trošku nahnáno u manžela kvůli zarděnkám (alespoň myslím že to byli zadrděnky) - on je neměl, a v létě 2009 jimi onemocněl můj 5letý bratranec - a my ho samozřejmě hlídali snad tři dny - ale manžel to nedostal, takže jsem si oddechli
Prostě jednu z těch nemocí měl, a jestli je naočkovaný to nevím, oni se v jeho 4 letech odstěhovali do Švýcarska, takže vůbec nevím jestli děcka chodí na nějaké očkování ![]()
Gladys píše:Alpaka píše:jó? Diskutujte, zajímáte měivuska.h píše:Ale teoreticky by pak mělo být dítě i odolnější vůči neurologickým následkům těchto nemocí. Myslím především spalničky. Toho já se nejvíc bojím. Pakliže by po druhém roce němělo mít neurologické komplikace spalniček, tak už budu rovnou očkovat až před pubertou jen zarděnky/příušnice(holku/kluka)Alpaka píše:ivuska.h píše:Co přesněji je myšleno krevní spojkou náhodou nevíš?Gladys píše:
priorix, máme předběžně odložený na neurčito, před dokončeným 2.r bych ho nedala, je to živá vakcína, prý podaná až po tom 2r je snášená lépe jak v tom doporučeném rozmezí 15-18m. Má to cosi ještě společného s imunitou, ale už si to nepamatujuJde tam o to, že po 2. roce je už uzavřená krevní spojka mezi mozkem a krevním oběhem, takže případné neurologické vedlejší účinky té živé vakcíny jsou mnohem vzácnější.
Klárka ještě očkováno nemá, budeme dávat asi na jaře. TBC nemá ani jeden.Hematoencefalická bariéra, viz např. industry.biomed.cas.cz/kamil/filedb/download.php?file=368 , cituji: „rozhraní mezi krví, liguorem, extraceculární tekutinou, glyemi a neurony“ … „hematocefalická bariéra se tvoří s věkem (…)“. Vývoj bariéry je ukončen kolem 2. roku věku.
Nebo též http://cs.wikipedia.org/…bari%C3%A9raPrávě ty spalničky mi též straší ve věži, kdyby byla monovakcína na ně, tak bych do nich šla, ale v Čechách je homologovaná jen na zarděnky a příušnice
A nám už do těch dvou let zbývá jen 3m. No ale co spalničky v dospělosti? Příušnice v dospělosti u kluka průser, neštovice u obou pohlaví, zarděnky v těhotenství… Takže kdyby v dospělosti chytil spalničky, tak též očekávám, že by to asi nebyla procházka růžovým sadem.
Já bych jen dodala, že příušnice u chlapa = průser, není tak úplně pravda. Zánět varlat je jedna z komplikací, to ano, ale zdaleka nenastává vždy, dokonce to patří mezi „velmi vzácné komplikace“.
Neštovice podle mě nejsou pro dospělce nijak zvlášť nebezpečné, jen mají těžší průbeh, než u dětí. Plus samozřejmě jsou nebezpečné pro těhotnou, resp. pro plod.
petka.konecna píše:asha píše:petka.konecna píše:A ten 5ti letak nebyl ockovany? Jak se jim to povedlo?
Příspěvek upraven 11.01.11 v 16:13já teď nevím jestli to byli ty zarděnky - příušnice se taky očkujou?Prostě jednu z těch nemocí měl, a jestli je naočkovaný to nevím, oni se v jeho 4 letech odstěhovali do Švýcarska, takže vůbec nevím jestli děcka chodí na nějaké očkování
Povinne se ockuje MMR, to jsou priusnice, zardenky, spalnicky. Ucinnost neni stopro, takze bud to chytil pres ocko, nebo nebyl. Pochybuju, ze byl ockovany monovakcinama.
ivuska.h píše:Gladys píše:Alpaka píše:jó? Diskutujte, zajímáte měivuska.h píše:Ale teoreticky by pak mělo být dítě i odolnější vůči neurologickým následkům těchto nemocí. Myslím především spalničky. Toho já se nejvíc bojím. Pakliže by po druhém roce němělo mít neurologické komplikace spalniček, tak už budu rovnou očkovat až před pubertou jen zarděnky/příušnice(holku/kluka)Alpaka píše:ivuska.h píše:Co přesněji je myšleno krevní spojkou náhodou nevíš?Gladys píše:
Nebo též http://cs.wikipedia.org/…bari%C3%A9raPrávě ty spalničky mi též straší ve věži, kdyby byla monovakcína na ně, tak bych do nich šla, ale v Čechách je homologovaná jen na zarděnky a příušnice
A nám už do těch dvou let zbývá jen 3m. No ale co spalničky v dospělosti? Příušnice v dospělosti u kluka průser, neštovice u obou pohlaví, zarděnky v těhotenství… Takže kdyby v dospělosti chytil spalničky, tak též očekávám, že by to asi nebyla procházka růžovým sadem.
Já bych jen dodala, že příušnice u chlapa = průser, není tak úplně pravda. Zánět varlat je jedna z komplikací, to ano, ale zdaleka nenastává vždy, dokonce to patří mezi „velmi vzácné komplikace“.
Neštovice podle mě nejsou pro dospělce nijak zvlášť nebezpečné, jen mají těžší průbeh, než u dětí. Plus samozřejmě jsou nebezpečné pro těhotnou, resp. pro plod.
A to jeste ne porad, blby je to uplne na zacatku a pak pred porodem.
jako ja v tom mam ted peknej gulas… jak to ze se neockuje?? u nas se ockuje porad ![]()
Tak naprosta vetsina deti je u nas do 4 let naockovana…
Jinde je to nepovinny.
Příspěvek upraven 11.01.11 v 16:34
lenholka píše:
jako ja v tom mam ted peknej gulas… jak to ze se neockuje?? u nas se ockuje porad
TBC? V porodnicich uz by nemeli, od ledna, ale treba nekde dojizdeji zasoby
Pokud jinak po tomhle ocku prahnes, musis na vlastni triko na kalmetizaci.
Když už se tady řeší to očkování, já už snad 3 roky zvažuji naočkovat Týnku proti neštovicím, jen že teď by to znamenalo, že bych musela naočkovat i Elišku.
Důvod pro očkování je jednoduchý, každý rok jezdíme do lázní a téěř každý rok musíme ukončit pobyt kvůli neštovicím, vždy je ta někdo zatáhne a ti co je neměli musí do určité doby domů. Blbé na tom je, že třeba dva krát jsme nebyli ani v polovině pobytu a jeli jsme domů. S tím že můžeme požádat o lázně znovu, jen že to je zase problém, lítání, vyřizování, prošení aby nám je opět schválili, atd. ![]()
Katy2 píše:
Když už se tady řeší to očkování, já už snad 3 roky zvažuji naočkovat Týnku proti neštovicím, jen že teď by to znamenalo, že bych musela naočkovat i Elišku.
Důvod pro očkování je jednoduchý, každý rok jezdíme do lázní a téěř každý rok musíme ukončit pobyt kvůli neštovicím, vždy je ta někdo zatáhne a ti co je neměli musí do určité doby domů. Blbé na tom je, že třeba dva krát jsme nebyli ani v polovině pobytu a jeli jsme domů. S tím že můžeme požádat o lázně znovu, jen že to je zase problém, lítání, vyřizování, prošení aby nám je opět schválili, atd.
No to je blby. A je nejaky duvod, proc je nemuze prodelat? Kdyby ne, tak bych se je pokusila sehnat. Imunita z ockovani neni zdaleka 100% a celozivotni, ted uz se ockuje i dvakrat a stejne to nebude naporad. Pak klesne, az bude dospela a bude to horsi.
Ja nechala bohuzel naockovat M i T, protoze mi nic jinyho nezbylo. Mela jsem tesne pred porodem a Mates prijel ze skolky v prirode s tim, ze se druhy den ve skolce osypala jedna holcicka. Koumali jsme nad tim s dr. jak blazni, inkubacka by ale vlezla presne do TP, pokud bych pocitala, ze to chytne i T. Navic jsem ja musela na testy, jestli jsem je mela.
Udelala jsem to jen proto, ze M. by tezce nesl, ze neuvidi mimino a to mi za nejaky psychicky problemy nestalo. Druhou davku jsem uz nedala, proste je bud chytnou, nebo ne.
Byla bych radsi, kdyby je chytli.
asha píše:Katy2 píše:
Důvod pro očkování je jednoduchý, každý rok jezdíme do lázní a téěř každý rok musíme ukončit pobyt kvůli neštovicím, vždy je ta někdo zatáhne a ti co je neměli musí do určité doby domů. Blbé na tom je, že třeba dva krát jsme nebyli ani v polovině pobytu a jeli jsme domů. S tím že můžeme požádat o lázně znovu, jen že to je zase problém, lítání, vyřizování, prošení aby nám je opět schválili, atd.No to je blby. A je nejaky duvod, proc je nemuze prodelat? Kdyby ne, tak bych se je pokusila sehnat. Imunita z ockovani neni zdaleka 100% a celozivotni, ted uz se ockuje i dvakrat a stejne to nebude naporad. Pak klesne, az bude dospela a bude to horsi.
Ja nechala bohuzel naockovat M i T, protoze mi nic jinyho nezbylo. Mela jsem tesne pred porodem a Mates prijel ze skolky v prirode s tim, ze se druhy den ve skolce osypala jedna holcicka. Koumali jsme nad tim s dr. jak blazni, inkubacka by ale vlezla presne do TP, pokud bych pocitala, ze to chytne i T. Navic jsem ja musela na testy, jestli jsem je mela.
Udelala jsem to jen proto, ze M. by tezce nesl, ze neuvidi mimino a to mi za nejaky psychicky problemy nestalo. Druhou davku jsem uz nedala, proste je bud chytnou, nebo ne.Byla bych radsi, kdyby je chytli.
No jen že kde je sehnat? Navíc u ní každá taková choroba je nic moc, je kardiak, tak že se očkuje i proti chřipce.