Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Anonymni píše:velchi píše:Velchi, nezlob se, opravdu netuším, proč ti to vadí, opravdu když mám pocit, že se to nějaké mamince, která začíná s látkovkami a chce trošku ušetřit, hodí, tak to nabídnu, a proč ne? dělá to tak spousta maminek, když jim dítka z něčeho odrostou, pokud vím, jsou třeba i rády…netuším, proč je ti to takovým trnem v oku
Haneliku ale toto přece patří do bazaru ne?? Myslíš že když to nahážeš na všechny látkové diskuze že to někdo fakt rychleji koupí?
…a opravdu to pomůže, když se zeptáš na více diskuzích, někdo ani netuší, že nějaký bazárek je a takhle se o tom může dozvědět třeba maminka, které se to hodí, pokud ti to ale vážně tolik vadí, tak promiň, už to sem dávat nebudu.
Přeji všem krásný začátek nového roku.
Anonymni píše:Anonymni píše:velchi píše:Velchi, nezlob se, opravdu netuším, proč ti to vadí, opravdu když mám pocit, že se to nějaké mamince, která začíná s látkovkami a chce trošku ušetřit, hodí, tak to nabídnu, a proč ne? dělá to tak spousta maminek, když jim dítka z něčeho odrostou, pokud vím, jsou třeba i rády…netuším, proč je ti to takovým trnem v oku
Haneliku ale toto přece patří do bazaru ne?? Myslíš že když to nahážeš na všechny látkové diskuze že to někdo fakt rychleji koupí?…a opravdu to pomůže, když se zeptáš na více diskuzích, někdo ani netuší, že nějaký bazárek je a takhle se o tom může dozvědět třeba maminka, které se to hodí, pokud ti to ale vážně tolik vadí, tak promiň, už to sem dávat nebudu.
…a věř, že už je vše prodané a dělá to radost někomu, kdo to potřeboval
Přeji všem krásný začátek nového roku.
Velchi i ostatni,
diky za odpovedi ohledne prani. Jsem ted bez netu (ted sedim vyjimecne u manzela v praci), prestehovali jsme se, takze nestiham se vsim probrat - budeme mit druhe ditko, Jachym vyrostl v jednorazovkach, ted bych chtela latkovky. Budu se muset podivat po nejake te startovaci nabidce, jenom nevim, kdy to stihnu..
Termin jsem mela 1.1., tak uvidim, jak dlouho to bude spunt natahovat a jak dlouho to bude natahovat kolega, ktery nam ma zapojit net
Mozna jeste hloupy dotaz - jak je to s mokrem, ktere citi mimino? Nestane se, ze by mohlo byt vic opruzene? A co se tyce penez - prijde vam opravdu, ze jste pouzivanim latkovek usetrily? (o ekologii se ted nebavim, to je asi jasny..
Diky Snehu
No já zrovna vymýšlím nějakou
u pro kamarádku a stále se nemůžu rozhodnout, co jí doporučit. Třeba mně se líbí jako plena od začátku do konce One Size biobavlna, je docela málo objemná ale saje dobře. Na druhou stranu přemýšlím, jestli třeba bamboozle (vel.2 patentky) nemají delší životnost (nebo Baby Lucy bambusky). Máte někdo srovnání? Kdybych si měla podruhé vybírat, šla bych asi do těchto, plus jako svrchní kalhotky vlňáky. Dají se netu koupit i velmi levně, nebo doma uplést. Já jsem až do teď používala hlavně čtvercovky a taky to jde v pohodě. Myślím, že ušetřit se opravdu dá, pokud nechceš moc experimentovat a stále zkoušet něco nového - ale i tak ti to zůstane na další děti nebo to můžes ještě prodat.
S tím mokrem - mě se zdá, že je to o zvyku, kluk (1,5 roku) má teď už plenu tak 3hodiny v kuse a stěžuje si jen když je pokaděný
. Opruzený byl jen párkrát a nijak zvlášť drasticky, vždycky zabrala kombinace vlňáků a buretového hedvábí. Zapařený je akorát z jednorázovek, řekla bych že ta bavlna je opravdu k zadečku šetrnější.
Sněhu, to mokro fakt vadí spíš rodičům. Mám srovnání dítěte v jednorázovkách i látkovkách a nevidím problém. Nejvíc opruzený vždycky býval kluk v jednorázovkách, následuje druhý kluk v látkovkách a na chvostě holčička v jednorázovkách, která na opruzeniny netrpěla vůbec. Takže podle mě to záleží nejen na plenách, ale i na dítěti. Látkovky každopádně větrají lépe, to je bez debat.
No a s tím ušetřením - podle mě se ušetřit dá, když se chce
. Já to nepočítala u nás, moc jsem nešetřila a navíc jsem si v jisté době prodala všechny kalhotkové pleny v domění, že už je potřebovat nebudu.....a pak je kupovala znova
. Ale určitě jde látkovat za pár korun stějně jako za pár (hodně) tisíc.
Hlásím se do klubu látkařek, diskusi jsem poctivě přečetla a díky radě tady, své dotazy přednesla na baby cafe, kde je asi vic mamin.
Rozhodla jsem se testnout na noc pro 2 letou holčičku Baby Lucy organic 3v1 a BL Bamboo. Též koupím jedny jejich kalhotky. Ekopleny ruším, na noc to malé nestačí, začaly protékat, takže zkusím přejít jen na pleny. Tak mi držte palce. Jen škoda, že to ze Slovenska posílají je 2× měsíčně, nejraději bych už testovala.
Myslíte že je lepší jí na noc do plenek dávat separačku?Přijde mi škoda kupovat bio věci, když jí na to pak dám vlastně papír. Napadla mě vložka z hedvábí, nebo je to zbytečný luxus? Být v durch plenách jí moc nevadí, pokud neběhá, pak má vyrážku okolo proteklých gatí.
A protože se výhledově chystám do Ikey, používáte ještě ručníky místo vkládaček nebo už jste od toho upustily?Mám si je pořídit?
Chystám se téžvyzkoušet vv pleny od Tots, prý jsou jemnější než Popo. Budou to moje první vv, tak uvidím. Zatím mám jen klasické české čtvercovky. Doufám, že po vyzkoušení moderních plen nepropadnu nakupovacímu šílenství
.
To s tou separačkou vnímám úplně stejně - taky mi to připadá škoda. Buretové hedváví někdy na noc používám.
Já separačku dávám
Na noc ne, v noci nekadí. I když třeba včera dal separačku taťka a než jsme děti uspaly, tak se batole pokadilo
.
Tak už mám objednány pleny, kalhotky a pár doplňků. Nemůžu se dočkat, až to vyzkouším. Objednala jsem nakonec jen BL organic 3v1 a riskla velikost kalhotek u BL Fix XL. Mile mě překvapil materiál na BL kalhotkách, měla jsem možnost si je v ruce osahat. Musím říci, že jsem čekala něco daleko víc umělého za tu cenu.
Ale jste hrozný, už začínám uvažovat i o těch vlňáčcích, ach jo
. Jen nevím, zda se to na malou ještě vyplatí (2 roky) a nepočkám na případné další mimi.
Jinak díky odkazu na Baby cafe jsem se seznámila s další látkařkou a shodou okolností koupili barák vedle nás, tak už vám pražandy a brňandy nemusím závidět, že máte spřízněné duše a můžete něco podnikat spolu, heč
![]()
Ajule píše:
Jen nevím, zda se to na malou ještě vyplatí (2 roky) a nepočkám na případné další mimi.
Náš Max je sice mladší, ale ještě jsem mu koupila natahovací vlňáčky, aby se co nejvíc využily. Původně jsem sice doufala, že ho z plen odnaučím, leč opak je pravdou.....Takže teď si jich ještě užije on a pak mimino. Skoro bych řekla, že i nějaký tři měsíce (prostě do jara, než budeš odnaučovat) stojí za to.
Ajule píše:
Tak už mám objednány pleny, kalhotky a pár doplňků. Nemůžu se dočkat, až to vyzkouším. Objednala jsem nakonec jen BL organic 3v1 a riskla velikost kalhotek u BL Fix XL. Mile mě překvapil materiál na BL kalhotkách, měla jsem možnost si je v ruce osahat. Musím říci, že jsem čekala něco daleko víc umělého za tu cenu.
Ale jste hrozný, už začínám uvažovat i o těch vlňáčcích, ach jo. Jen nevím, zda se to na malou ještě vyplatí (2 roky) a nepočkám na případné další mimi.
Jinak díky odkazu na Baby cafe jsem se seznámila s další látkařkou a shodou okolností koupili barák vedle nás, tak už vám pražandy a brňandy nemusím závidět, že máte spřízněné duše a můžete něco podnikat spolu, heč![]()
![]()
Na BC jako Melian,co?
Si říkám, že mi je to nápadně podobné… No jo ty fixky nejsou takové igelitové, jak většinou holky píšou, jsou celkem příjemné jen ve srovnání s IV kalhotkama prostě šustivější, takže je někdy slyším, jak šustí, když si to malá vykračuje doma jen v punčocháčkách. Do vlňáků být tebou fakt jdu, opravdu to stojí zato vyzkoušet. Jestli se ti nechce investovat do nových, můžeš pořídit z druhé ruky nebo uplést sama. Já jsem moc spokojená s natahovacíma Disanama a s ručně pletenýma ze zlatíčkovské vlny
. Obojí mi ještě ani jednou neprotekly.
Ad separačka - taky nedávám pokaždé, spíš stejně jako Pimpa, když vím, že by mohl hrozit hovňous.
Sousedku látkařku ti fakt závidím.
sedire píše:
Na BC jako Melian,co?
Jsi mě odhalila
. Ajuli mi tam už někdo sebral, tak jsem musela vymyslet něco jiného.
Tak já ještě o vlňáčcích popřemýšlím. Uvidím až nám přijdou pleny, jak bude v plenách po noci moc mokrá. Teď už mi jednorázovku pár dní nepročůrala, ale stejně jí raději hned jak vstane raději přebaluji a převlíkám do denního. Což mezi 5-6h je docela běs
. Dnes vstávala v 4:36,ale nechala jsem jí podusit a ještě na chvíli zalomila (nebo se alespoň neozývala).
Poradťe co s ní, když mi večer nechce skoro nic jíst a pak má ráno hlad? S tím, že pravidelně vstává kolem šesté, jsem už smířená, ale začíná to posunovat víc dopředu.
Už jsem zadala manželovi ať koupí sunarovou kaši a zkusím večer udělat řídkou kaši místo mléka. Jinak mám nějakou kaši z racia, ale ta je hruběji namletá a jí ji jen přes den jako hustější kaši. Až budu mít cestu do Pardubic podívám se v DM po Alnatuře kaši, když jí chválíte.
Separačku dávám dopoledne, kdy obvykle kadí. Čistě z důvodu lepší likvidace hovínek. To hedvábí jsem si říkala na noc. Někdo tu řešil, že dává separačku kvůli pocitu sucha. No stejně už mám jednu objednanou, vyzkouším a dám vědět.
A už je to tady.Na pisisvoru vyprodávají Disaní vlňáčky za 259kč velikost XL. Máte s nimi zkušenost? Nebo máte jiného favorita?
A jak se dělá domácí lanolinová kůra?
Ach jo, už asi začíná působit látkové šílenství, že já nezůstala u obyč čtvercovek
![]()
Ajule smůla - už je nemají. Hned jsem po nich skočila, ale smůla. Blbý je, že je ještě nestáhli.....
Velchi, nezlob se, opravdu netuším, proč ti to vadí, opravdu když mám pocit, že se to nějaké mamince, která začíná s látkovkami a chce trošku ušetřit, hodí, tak to nabídnu, a proč ne? dělá to tak spousta maminek, když jim dítka z něčeho odrostou, pokud vím, většině to vážně nevadí a jsou třeba i rády…netuším, proč je ti to takovým trnem v oku